Copy
 
Nyhetsbrev oktober 2021
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

I Lund där Klimatkommunernas kansli sitter är höstens mest färgglada dagar här, de där få dagarna som träden lyser innan löven faller av. Men högre upp i landet, hos flera av våra medlemmar, har den första snön kommit.

Som vanligt bjuder vi på en mängd klimatnyheter från våra medlemmar. Sedan förra månadens nyhetsbrev har vi bland annat fått veta att 18 av dem är med i omgång två av Viable Citites satsning Klimatneutrala städer 2030!

På kansliet taggar vi inför slutet på veckan då FN:s klimattoppmöte COP26 drar igång. Den 31 oktober till den 12 november samlas beslutsfattare och förhandlingsdelegationer från världens länder i Glasgow för att tillsammans påskynda arbetet som behövs för att nå Parisavtalet. Under kommande veckor som mötet pågår kommer vi synas och höras lite extra. Vi kommer skicka ut ett extra nyhetsbrev den 9 november och uppdatera mer än vanligt i våra kanaler på sociala medier, följ oss gärna på Instagram, Facebook och LinkedIn för att ta del av det. Den 4 november bjuder vi in till webbfika om COP26 med Åsa Romson där vi ska prata om vad som händer på mötet och vad som krävs för att förhandlingarna ska lyckas. Vi har även tagit fram en tipslista där vi samlat de bästa sidoevenemang under mötet, tipslistan hittar du här.

Vi söker projektpartners! Sedan sist har vi på kansliet haft verksamhetsplanering där vi sammanfattade vad vi har kvar att göra i år och spånade idéer för 2022. Har du en projektidé du skulle vilja genomföra med oss? Tveka inte att höra av dig till kansliet@klimatkommunerna.se.

Bästa hälsningar,

Maria, Filippa, Erika & Julia

På gång i Klimatkommunerna

Webbinarium om hållbarhetscertifiering med CEEQUAL

Den 5 oktober 2021 höll vi ett webbinarium om CEEQUAL (ett hållbarhetscertifieringssystem för projekt inom mark, anläggning, infrastruktur, landskapsutformning och offentliga miljöer) tillsammans med Sweden Green Building Council. På den här sidan finns anteckningar, inspelning och länktips från träffen.

Remissvar: En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden

Den 19 oktober svarade vi på remissen "En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden".  I vårt svar lyfter vi bland annat att:

- En tydligare klimataspekt i miljöbalken välkomnas!

- För att implementera förslagen behöver kommuner och andra aktörer vägledning.

- Ekonomiska incitament behöver fortsatt finnas tillgängliga för att stötta omställningen i stort.

- Lagändringarna som förslaget innebär skulle innebära ökade kostnader som kommuner behöver få ökat anslag för.

Läs hela remissvaret här.

Webbfika 4 november: Vad händer på COP26 med Åsa Romson

Åsa Romson, expert i miljörätt på IVL svenska miljöinstitutet, ger oss en inblick i förhandlingarna som pågår under COP26. Läs mer här.

Skicka in era bidrag till Steget före!

Har er kommun genomfört en åtgärd för färre bilar i centrum? Dags att visa upp ert arbete! Den 10 november är sista dagen att skicka in ert bidrag till vår tävling. Bidragen bedöms sedan av en jury bestående av bland andra Lena Smidfelt Rosqvist, vice VD och forskningschef på Trivector och Fredrik Holm, senior miljörådgivare. 

Läs mer och anmäl er här.

Nordiskt webbinarium 11 nov: Municipal climate leadership

Den 11 november bjuder vi tillsammans med SKR och dess finska och norska motsvarigheter in till ett webbinarium om lokalt klimatledarskap! Läs mer och anmäl dig här.

Webbinarium 16 nov: Om att upphandla fossilfria transporter 

Vill du vässa din kommuns krav på transporttjänster och entreprenader, utan att gå i fallgroparna? Då är du välkommen på Klimatkommunerna och Länsstyrelsen Skånes webbinarium den 16 november 2021!  Läs mer och anmäl dig här.

Nätverksträff i Borås 16-17 nov (bara för medlemmar)

Vi ses lunch till lunch den 16 och 17 november. Dag 1 berättar Borås stad om hur de organiserar sitt klimatarbete, klimatkrav vid byggnation och bjuder på en kavalkad i klimatåtgärder. Vi har även en workshop och avslutar kvällen med gemensam middag. Dag 2 pratar vi om vad som är på gång i medlemskommunerna och har en workshop om vårt nya material tillsammans med framtidsspaningar av Cecilia Tall, generalsekreterare Sveriges Textil och modeföretagen och Peter Serrander, Högskolan i Borås.

Webbinarium 26 nov: Följ med och titta på kolsänkor i jordbruket!

Vi bjuder in till ett webbinarium om metoder som kan användas för att skapa kolsänkor i jordbruket. Vill du delta? Läs mer och anmäl dig här.

Webbinarium 30 nov: Pensioner och klimatet - vad kan kommuner göra?

Tillsammans med KPA pension ordnar vi ett webbinarium om klimatkrav i  upphandlingar av pensionsförsäkring och pensionsadministration.  Målgruppen är ekonomichefer/ekonomer, politiker, upphandlare och miljöstrateger i våra medlemskommuner. Läs mer och anmäl dig här.

Save the date: Den 10 december lanserar Klimatkommunerna nytt material

Lägg redan nu in förmiddagen den 10 december i kalendern, då lanserar vi vårt nya inspirations- och utbildningsmaterial för kommuner som vill bli klimatneutrala. Mer information kommer!

Tips & publikationer

Läsa

Handbok om cykelvägsanalys
Under pandemin ökade cyklingen och flera resvaneundersökningar pekar på att det är en vana vi vill behålla. Cykelvägsanalys är ett av Cykelfrämjandets senaste projekt, som går ut på att använda en enkel handbok och checklista för att undersöka de viktigaste cykelvägarna i en kommun. Handboken för cykelvägsanalys finns här (pdf).

Rapport om bilens subventioner
Gratis eller subventionerad parkeringsplats vid arbetet ska förmånsbeskattas enligt skattelagstiftningen. Men efterlevnaden är dålig, så de kostnadsfria parkeringarna skattesubventioneras med 1,55 miljard varje år. Klimatpolitiska rådet har rekommenderat att staten ska sluta subventionera bilägande, bilkörning och parkering på sätt som ökar klimatutsläppen. Läs rapporten från Svensk Kollektivtrafik här (pdf).

Forskning om konsumtionens klimatpåverkan
13 forskare vid Chalmers, IVL och KTH har i en rapport analyserat hur konsumtionens klimatpåverkan kommer att förändras de närmaste 30 åren. De sätter resultaten i relation till hur våra utsläpp behöver förändras för att vi ska klara Parisavtalets temperaturmål och olika rättviseprinciper. Läs rapporten Konsumtionsbaserade scenarier för Sverige - underlag för diskussioner om nya klimatmål här (pdf)

Energimyndigheten har släppt guider 
Energimyndigheten har samlat erfarenheter från projekt i tre olika guider, som vänder sig till tjänstepersoner som arbetar med energi- och klimatomställning på lokal och regional nivå. De finns att ladda ner och dela via Energimyndighetens webbshop och handlar om 1) att ställa om pendlings- och tjänsteresor, 2) att göra upphandling till ett verktyg och 3) att använda fysisk planering som verktyg. I slutet av hösten kommer guiderna kompletteras med inspelade webbföredrag som kan användas vid seminarier och utbildningsdagar.

Masteruppsats om koldioxidbudgetar
En student vid Lunds Universitet har studerat hur svenska kommuner använder sina koldioxidbudgetar i sitt klimatarbete. Studien kan vara särskilt intressant för tjänstepersoner och politiker inom kommuner som överväger att ta fram en koldioxidbudget och är nyfikna på möjliga användningsområden. Studien Kommunala koldioxidbudgetar: En studie av deras användning i lokalt klimatarbete med fokus på Borås och Lund finns att läsa här (pdf).
Lyssna

Våra barns klimat-podden lotsar föräldrar genom klimatdjungeln. Programleder gör Manne Forssberg och Frida Berry Eklund. Gäster: Louise Edlund Winblad, Klara Doktorow och Jonas Mosskin med flera.

Fossilfri konkurrenskraft är en poddserie från Fossilfritt Sverige. Svante Axelsson och Malin Strand samtalar med  personer som arbetar med att genomföra industrins färdplaner, för att få en bild av deras egna drivkrafter och hur besluten som formar framtiden egentligen fattas. I första avsnittet träffar de SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist.
Titta

Mistra Dialog Klimatspecial
I en serie webbinarier lyfter Mistra klimatet och forskning om minskade utsläpp, klimaträttvisa och klimatanpassning. På fredag, 29 oktober, är det dags för Del 2. Klimatet i fokus – hur accelererar vi den svenska omställningen?  Mer information, anmälningslänk och inspelningar finns på Mistras hemsida

Delta

Intresserad av cirkulärt byggande? RISE välkomnar representanter från kommunala förvaltningar och bolag till workshopen ”Ökat återbruk i byggandet - vad behöver kommunerna för att bli bäst?” den 25 november. Program och anmälningsinformation finns på RISE hemsida.
Andra tips

Fråga forskare under COP26
Lunds universitet har tagit fram en kontaktlista till forskare som är insatta i frågor som kommer att diskuteras under COP26. Här hittar du kontaktlistan.

Ansök om bidrag från Trafikverket
Bidrag för hållbara stadsmiljöer – stadsmiljöavtal

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Nynäshamn

Nynäshamns kommun tar täten – köper in 900 återvunna datorer

Nynäshamns kommun satsar nu på återvinning på ett tydligt sätt genom att köpa in 900 återanvända elevdatorer - en av de största cirkulära upphandlingarna inom elektronik i Sverige någonsin.

- Vi vill verkligen satsa på hållbar utveckling och det här ser vi som ett bra sätt att göra det på. Samtidigt har vi lärt oss av en tidigare upphandling och den här gången satsat mer ekonomiskt för att få bättre kvalitet på datorerna, säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Hon tillägger:

- Jag kan inte se hur vi kan låta bli att förena nytta med miljömål.

Bolaget som tilldelats ramavtalet heter Inrego och från dess sida applåderas Nynäshamns kommuns initiativ:

- Nynäshamn kommun går före och visar vägen för andra. Vi behöver fler kommuner som vågar ta klivet och ta efter de som upphandlar cirkulärt, säger Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead på Inrego.

Kalmar

Klimatneutrala städer 2030

1 oktober blev det klart att Kalmar blev en av 14 nya städer som kommer att ingå i fas 2 av satsningen Klimatneutrala städer 2030. Utöver att titta på HUR med mål, organisation, ledning och styrning, samhällsplanering och dialog så kommer Kalmar även titta på sex temaområden med följande VAD-frågor: energiproduktion & användning, mobilitet & hållbart resande, avfall & cirkulär ekonomi, byggande, bostäder & lokaler, konsumtion & globalt fotavtryck samt gröna och blå strukturer & kompensation

– Det känns fantastiskt att Kalmar kommer vara en av de städer som driver på klimatomställningen i Sverige. Samarbetet med de andra städerna innebär att vi får extra kraft i vårt eget klimatarbete och kan samtidigt dela våra erfarenheter med andra. Vi är ödmjuka inför uppgiften att nå våra högt uppsatta mål och det krävs att vi krokar arm med andra aktörer i samhället och inte minst med våra invånare, säger Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (s).

- Det är väldigt hedrade att vi blivit utplockade som en av de städer som går främst i klimatarbetet och det öppnar upp stora möjligheter för oss att accelerera vårt klimatarbete ytterligare, nu kör vi, säger Anna Thore (s) ordförande för Vatten- och Miljönämnden.

Kontaktperson: jan.johansson@kalmar.se

Fotograf: Jan Magnusson

Malmö

Klimat- och miljöbilaga i Sydsvenskan

I maj utsågs Malmö till Sveriges miljöbästa kommun 2021 av tidningen Aktuell Hållbarhet. Det skulle inte varit möjligt utan det stora engagemang för hållbar utveckling inom offentliga sektor, näringsliv, föreningar, akademi och Malmöbor. Lokalt klimatkontrakt, färdplan för klimatneutralt byggande och världens första anläggning för storskalig sortering av textilier ökar takten i klimatomställningen. Urban odling och marinpedagogik skapar en ny generation matproducenter och ger barn och unga kunskap och tillgång till havet. Detta och mycket mer skrivs om i Malmö stads klimat- och miljöbilaga som publicerades med Sydsvenskan den 18 oktober. Här hittar du bilagan i sin helhet.

Malmö stad kartlägger möjligheter med cirkulär ekonomi inom organisationen

Projektet SINA (Sluta med ineffektiv användning) har kartlagt och analyserat Malmö stads inköps- och materialflöden för att identifiera möjligheter till ökad återanvändning, besparing, minimering av avfall samt cirkulering av produkter. Den 18 november håller projektgruppen ett digitalt slutevent för att berätta om insikterna längs vägen, hur beräkningarna ser ut samt inspirerande exempel från lyckade cirkulära processer. Läs mer här.

Älska dina kläder

En svensk köper i genomsnitt 14 kilo textiler per år och slänger cirka 7,5 i soporna. Av dem är ungefär 60 procent hela och rena. För att inspirera till en mer hållbar textilkonsumtion vill Malmö stad lyfta favoritplaggen som Malmöborna aldrig skulle kasta i soporna. Läs mer om projektet här

Malmös arbete med hållbar urban utveckling drar världens blickar till sig

Nästa år äger ICLEI World Congress 2021–2022 äger rum i Malmö. Det blir en unik möjlighet att ta del av Malmös hållbarhetsarbete, utbyta erfarenheter och nätverka med representanter från hela världen. Registreringen till Malmö Summit den 11–13 maj 2022 är öppen och det finns chans att skaffa biljett till early bird-pris. Spana in eventet här.

Östersund

Östersunds kommun har fått en Vinnovaansökan beviljad om ”Delad mobilitet för landsbygden - hur mobiliserar vi för levande samhällen i hela Sverige?" Östersunds kommun och två andra kommuner i Jämtland samarbetar i projektet tillsammans med Freelway.

Kontaktperson: Marcus.wisting@ostersund.se

Helsingborg

Haffa - dela, cirkulera, återanvänd!

Helsingborgs stad utvecklar Haffa, ett koncept och en digital plattform för delande av prylar och resurser inom organisationen. Haffa utgår från tanken att många har behov av att uppleva att små val på jobbet kan bidra till att minska organisationens klimatavtryck i det stora hela. Istället för att varje verksamhet alltid köper nya möbler och prylar till sig själva, ska de bli bättre på att dela med varandra. 

Haffa hjälper till att följa en återbrukad kontorsstol när den vandrar från att vara nyinköpt till att användas av fler olika förvaltningar under sin livstid. Genom Haffa söker kommunen också svar på frågan om hur mycket de kan minska sitt klimatavtryck genom att cirkulera mera?

Haffa är fortfarande på teststadiet och utgår till att börja med från de prylar och möbler som redan finns i stadens återbruk. Varje objekt får ett ID och någon form av märkning (QR-kod) och funktioner för att tagga objektet med plats, livscykelmärkning, koppling till transportslag och notis till ”säljare” och ”köpare” såväl som till återbrukets personal.

Kontaktperson: emma.sjoberg@helsingborg.se

Karlstad

Nås Karlstads klimat- och konsumtionsmål?

Karlstads kommun analyserar löpande hur väl kommunen uppfyller sina mål. Resultatet har nu sammanställts i rapporten "Målanalys 2021 - En miljösmart kommun". I den senaste rapporten ligger fokuset på frågor som rör klimat och konsumtion. Pandemin gjorde att resandet minskade och det milda vädret bidrog till minskade utsläpp från el- och fjärrvärme under 2020. Men samma stora utsläppsminskning behövs varje år om klimatmålen ska uppnås. Trafiken står för den största andelen av klimatutsläppen i Karlstad och andelen fossila transporter måste minska. En ny översiktsplan arbetas nu fram där klimatfrågan är en av fyra inriktningar.

I arbetet mot en hållbar konsumtion och produktion ingår avfallsminimering och att öka resurseffektiviteten. Största delen av Karlstadsbornas utsläpp från konsumtion kommer från inköp av mat och kläder. Hushållsavfallen ökade under 2020. Det är ett trendbrott och beror troligen på att många arbetat hemifrån. Införandet av FNI Villa, en tjänst där villakunder kan beställa hämtning av pappers- och plastförpackningar, har gett positivt resultat. Projektet Klimatsmart resurshantering har bidragit till att öka medvetenheten och kompetensen. Goda exempel finns inom hantering av IT-utrustning och måltidsverksamheten. Sola Byggåterbruk är också ett bra exempel.

Här kan du ta del av rapporten Målanalys 2021 – En miljösmart kommun

Klartecken för projekt med sikte på ett klimatneutralt Karlstad

Nu står det klart att Karlstads kommun tillsammans med elva olika aktörer inom offentlig sektor, forskning, miljöorganisationer och företag får pengar för att ställa om samhället så att Karlstad ska kunna bli klimatneutralt till år 2030. Det nya projektet ska bland annat ta fram lösningar som gör det lättare att resa hållbart och att dela, laga och minska svinn. Projektet kommer att pågå i tre år och leds av Karlstads kommun i samarbete med elva andra aktörer som till exempel Region Värmland, Karlstads universitet, Fastighetsägarna Karlstad och Naturskyddsföreningen. Läs mer här.

Uppsala

Ett 40-tal medlemmar skriver på nytt avtal med Uppsala klimatprotokoll

För att nå uppsatta klimatmål och öka takten i klimatomställningen måste arbete ske över branschgränserna. Därför finns Uppsala klimatprotokoll och vid höstens Rundabordsmöte skrev ett 40-tal medlemmar på för att fortsätta samverka för klimatets skull. Det nya klimatavtalet innebär att medlemmar lovar bidra till uppfyllnad av FN:s Parisavtal, med målet att planetens temperatur inte ska öka med mer än 1,5 grader. Det betyder att medlemmarna ska arbeta för en minskning av växthusgasutsläpp på 14 procent per år.

– Uppsala klimatprotokoll har funnits i över 10 år. Det är fortsatt ett oerhört viktigt och prioriterat forum. Nu måste vi växla upp och vi ser fram emot att få ännu fler medlemmar från fler branscher framöver. Även vi inom kommunen jobbar på att få fler kommunala verksamheter delaktiga i klimatprotokollet, säger Laura Hartman, ordförande i Uppsala klimatprotokolls samordningsgrupp och Uppsala kommuns hållbarhetschef. Läs klimatavtalet i sin helhet här och läs mer om Uppsala klimatprotokoll här. 

Nu kan du följa hur det går med Uppsalas miljö- och klimatarbete

Miljöbarometern är ett verktyg, i form av en webbplats, som visar statistik och fakta kring hur det går med Uppsalas miljö- och klimatarbete, utifrån den statistik som följs upp idag. På Miljöbarometern kan du bland annat hitta siffror om hur mycket koldioxidutsläpp personbilstrafiken orsaker i Uppsala, hur många kilometer cykelväg som byggs, hur luftkvaliteten ser ut på Kungsgatan och hur många solcellssanläggningar som finns i kommunen. Miljöbarometerns data är öppen. Det betyder bland annat att till exempel studenter kan använda Miljöbarometern som källa i sina olika examensarbeten. Besök Uppsalas miljöbarometer här.

Hus i Rosendal lyfts fram internationellt

Kvarteret Botanikern i stadsdelen Rosendal fick nyligen stå som inspirerande exempel under arkitektevenemanget Archtober - ett internationellt evenemang för arkitektur och design som hålls i New York. Byggnaden lyftes fram för sin utformning i trä och för hur trivseln för de boende satts i fokus.

– Vi är såklart väldigt stolta att få vara med i ett sånt här sammanhang. Intresset visar att vårt långsiktiga arbete med att höja kvaliteten i den byggda miljön har gett resultat, säger Claes Larsson, stadsarkitekt, Uppsala kommun.

Uppsala antog 2017 som en av de första kommunerna i Sverige en arkitekturpolicy. Syftet är att ge byggaktörerna en riktlinjer för hur den byggda miljön ska utformas, för trivsel och hållbarhet över tid. Det är träbyggnadsinitiativet Woodlife Sweden som valt att visa upp Botanikern under Archtober. Botanikern ritades av Axeloth arkitekter och byggdes av Genova Property Group. Läs mer här.

Lund

Nu på fredag: Klimatneutralitet på EU-agenda

Välkomna till den digitala delen av EU-dagen i Lund fredagen den 29 oktober! På programmet knyts klimatneutralitet till bland annat:

  • Energibranschen och näringsliv
  • Digital infrastruktur
  • Expertpanel

Delta i EU-dagen här.

Koldioxidbudget - webbinarium 22 november

Välkommen till ett webbinarium om Lunds koldioxidbudget. Eventet kommer läggas ut på Klimatkommunernas eventkalender, men spara gärna redan nu 22 november kl 17-18 i din kalender.

Utställning av fossilfria arbetsmaskiner

I oktober arrangerades en utställning av fossilfria arbetsmaskiner och tunga fordon i Lund. Marknadsutvecklingen går snabbt och på utställningen visades ett stort antal maskiner och fordon, från den minsta eldrivna häcksaxen till den största biogasdrivna lastbilen och traktorn. Besökarna bestod av allt från entreprenörer och personer som jobbar med skötsel av grönytor till hållbarhetsstrateger från kommunala bolag. Utställningen arrangerades av Lunds kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad, Länsstyrelsen och RISE och genomfördes inom ramarna för projekten Fossilbränslefria kommuner 2.0 och CleanconLyssna på P4 Malmöhus radioinslag här

 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på InstagramLinkedIn och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 9 november 2021.

Facebook
Twitter
Website

Kalendarie

4 november: Webbfika om COP26 med Åsa Romson

11 november: Nordiskt webbinarium: Municipal climate leadership

16 november: Webbinarium om upphandling av fossilfria transporttjänster med Region Skåne

16-17 november: Nätverksträff i Borås

26 november: Webbinarium om kolsänkor i jordbruket

30 november: Webbinarium om pensioner och klimatet

Fler online-evenemang hittar du i vår tipslista.

 
Copyright © 2021, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp