Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 10 2021
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Panelsamtal i december

Första veckan i december blir en fullspäckad vecka, med både Internationella funktionsrättsdagen och MR-dagarna!

Vi kommer anordna panelsamtal med politiker och företrädare för våra medlemsföreningar under de här dagarna.

Läs mer om detta i det här numret av nyhetsbrevet!

En illustrerad bild av planscher med texten "VI HAR RÄTT" i stora svarta bokstäver. Planscherna är från Funktionsrätt Göteborgs arrangemang i Nordstan den 3 december 2019. Röda och blå former syns på planscherna.
Panelsamtal på Internationella funktionsrättsdagen

På Internationella funktionsrättsdagen den 3 december vill Funktionsrätt Göteborg diskutera funktionshinderpolitik med stadens politiker.

Nio politiker med varierande uppdrag har tackat ja till att medverka i ett funktionshinderpolitiskt panelsamtal. Samtalet sker via Zoom och är öppet för alla.

Varmt välkommen att delta - och sprid gärna inbjudan! 

Läs mer om panelsamtalet på Internationella funktionsrättsdagen på vår hemsida.

En reklambild för MR-dagarna. Mot en lila bakgrund står det med vita bokstäver: "Mänskliga rättighetsdagarna 6-7 december Svenska Mässan Göteborg" och under står det "Demokrati + mänskliga rättigheter = sant!" En illustration syns till vänster i form av en kvinna med en megafon som riktas mot texten.
Funktionsrätt Göteborg på MR-dagarna 6-7 december

Den 6-7 december kommer Mänskliga rättighetsdagarna att genomföras på Svenska Mässan i Göteborg. Temat är Demokrati + mänskliga rättigheter = sant!
 
Funktionsrätt Göteborg kommer att ha ett seminarium under MR-dagarna. Den 7 december kl. 14.30-15.30 genomför vi ett panelsamtal med företrädare för fem medlemsföreningar: Demokrati och MR för göteborgare med funktionsnedsättning.

I panelsamtalet vill vi lyfta lokala perspektiv från funktionsrättsrörelsen i Göteborg på demokratisk delaktighet för göteborgare med funktionsnedsättning.

Läs mer om panelsamtalet på MR-dagarna på vår hemsida.

Nationell samling: Internationella funktionshindersdagen 2021

Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen 2021 genom att för andra året i rad bjuda in till en nationell samling.

I år sker samlingen digitalt den 1-2 december. Dessa två dagar kommer fokuseras på hur funktionshinderspolitiken kan implementeras och stärkas i kommunalt och regionalt arbete.

Den 2 december kl. 9.30-9.50 kommer vår ombudsman Pia Emanuelsson att berätta om de workshops om demokratisk delaktighet som Funktionsrätt Göteborg har genomfört under hösten 2021.

Anmäl dig här till Nationell samling senast den 29 november.

Stängt på kansliet den 1-7 december

Den 1-7 december har Funktionsrätt Göteborg och Individstöd stängt.

Anledningen till stängningen är att kansliet arrangerar och deltar i flera evenemang under den här veckan, bland annat Internationella funktionsrättsdagen den 3 december och MR-dagarna den 6-7 december.

Den 8 december är vi tillbaka som vanligt igen.

Funktionshinderombudsmannen gästade representantskapsmötet

Den 11 november hölls årets sista representantskapsmöte.

På mötet deltog strax över 20 personer. Deltagarna fattade bland annat beslut om nomineringar till Dalheimers hus delaktighetsråd.

Vi gästades även av Göteborgs Stads funktionshinderombudsman Ola Hendar, som berättade om sina erfarenheter från sitt första år i tjänsten.

Nästa representantskapsmöte inträffar den 17 februari.

Skärmklipp från presentationen på föreläsningen. Sliden har rubriken "Lyssnandet".
Föreläsning om kommunikation och bemötande

Den 18 november höll vi en föreläsning om kommunikation och bemötande för våra medlemsföreningar.

Föreläsningen hölls av Jessica Neijlind, leg. psykolog och organisationskonsult. Ungefär 30 personer närvarade och deltagarna fick bland annat diskutera exempel på bättre och sämre samtalstekniker.

Efter föreläsningen höll vi en separat träff för anställd personal i våra medlemsföreningar, där vi diskuterade lärdomarna från föreläsningen och tog fram förslag på teman för framtida föreläsningar.

Till våren kommer vi bjuda in till en ny träff för anställd personal för våra medlemsföreningar. Håll utkik efter mer information längre fram!

       Logotyp för Individstöd. Funktionsrätt står i stora, svarta bokstäver med en röd cirkel runt ordet "rätt". Under står Göteborg Individstöd i mindre svarta bokstäver.
Individstöd erbjuder individuellt råd, stöd och vägledning

Hos Funktionsrätt Göteborgs Individstöd kan du som bor i Göteborg få individuellt råd, stöd och vägledning i frågor som rör funktionshinder.

All rådgivning är kostnadsfri och Individstödet har tystnadsplikt.

Läs mer om vad Individstödet kan hjälpa till med på vår hemsida.

Individstödet når du på tel. 031-24 03 18 eller via mejl till individstod@funktionsrattgbg.se

Funktionsrättspolitisk ruta

I månadens funktionsrättspolitiska ruta tar vi upp några av de funktionshinderpolitiska frågor som Funktionsrätt Göteborg bevakar och agerar i för tillfället. 

Den funktionsrättspolitiska rapporteringen hittar du på vår hemsida. Nedan finns en kort sammanfattning av rapporteringen.

Workshops om mänskliga rättigheter - fokus demokratisk delaktighet
Efter vårens workshopserie Tio workshops om rättigheter har vi i Funktionsrätt Göteborg under hösten haft tre fördjupande workshops om demokratisk delaktighet.

Nya rådet för funktionsstödsfrågor
I september startade det nya rådet för funktionsstödsfrågor. Det kommer att tillsättas olika arbetsgrupper för att arbeta mer på djupet i olika frågor.

Rapport från Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor (GRF)
GRF hade sitt senaste möte den 1 november och årets sista möte äger rum den 8 december. Vi går igenom dagordningen från mötena.

Några funktionsrättspolitiska nedslag i stadens beslutande församlingar
Vi går igenom några funktionsrättspolitiska frågor som ska behandlas på kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges möten den närmsta tiden.

Göteborgs Stads budget
Göteborgs Stads budget 2022 antogs av kommunfullmäktige den 11 november. Det var moderaternas, liberalernas, centerpartiets och kristdemokraternas förslag till budget som beslutades av fullmäktige.

Vill du bidra till nyhetsbrevet?

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev skickas ut ungefär en gång i månaden. Vi tar emot material till nyhetsbrevet via info@funktionsrattgbg.se

Texten ska innehålla en tydlig rubrik och avsändare. Observera att material tas med i mån av plats och att vi prioriterar våra medlemsföreningar i första hand.

För att få med din text i nästa nummer av nyhetsbrevet behöver vi texten senast den 15 december.

Övriga nyheter

Enkät om Tillgänglighetsdatabasen

Förvaltningen för funktionsstöd undersöker nu hur webbplatsen tillgänglighetsdatabasen www.t-d.se upplevs och används samt hur kännedomen om den ser ut.

Tillgänglighetsdatabasen är en webbplats som erbjuder information till invånare och besökare om fysisk tillgänglighet i vardagen.

Enkäten om Tillgänglighetsdatabasen hittar du här. Du kan välja att svara på enkäten som privatperson eller som företrädare för en organisation.

Sista svarsdatum är fredag den 26 november 2021.


Logga för projektet. Överst står Attention Göteborg, därefter odla hela livet. Odla skrivs med gröna bokstäver och ett löv sticker upp från texten. Även Allmänna Arvsfondens logga finns med på bilden.

Attention Göteborg söker deltagare till projektet Odla hela livet

Attention Göteborgs nystartade Arsvfondsprojekt Odla hela livet vänder sig till personer i Göteborgstrakten som är 50+ med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och som är intresserade av att lära sig hur man kan odla året runt i stadsmiljö.

Ambitionen är att kunna erbjuda målgruppen meningsfulla aktiviteter i syfte att stärka gruppens psykiska hälsa med hjälp av gemensamma odlingsaktiviteter och naturpromenader.

Intresserad av att vara med?
Anmäl dig med namn, telefonnummer och e-post till kontakt@attentiongbg.se. 

Vill du påverka skolmiljön för hbtqi-personer?

Kommunfullmäktige i Göteborg har fattat beslut om att Göteborgs Stad ska ta fram en lägesrapport med särskilt fokus på hur det är att gå i skolan som ung hbtqi-person. Det är första gången som staden tar fram en rapport med detta fokus.

Som en del i lägesrapporten genomför Göteborgs Stad just nu en enkät riktad till unga som går på högstadiet eller gymnasiet i Göteborg och som är eller funderar på om de är hbtqi-personer. 

Webbenkäten hittar du här.

Nytt kandidatprogram om civilsamhällesvetenskap

Regeringen har beslutat att ge Ersta Sköndal Bräcke högskola tillstånd att utfärda kandidatexamen i ämnet civilsamhällesvetenskap.

Utbildningen är tänkt att rusta människor att arbeta i och leda organisationer i det civila samhället samt att utifrån positioner i stat, kommun, landsting och företag leda samverkan med det civila samhället.

Läs mer om det nya kandidatprogrammet i civilsamhällesvetenskap.

På gång i Funktionsrätt Göteborg

Funktionsrätt Göteborg ordnar möten, föreläsningar, studiecirklar och andra arrangemang. Nedan hittar du det som är på gång just nu.

Klicka på rubrikerna för att läsa mer.

Funktionsrätt Göteborgs arrangemang


3 december: Internationella funktionsrättsdagen 
Den 3 december infaller FN:s internationella dag för personer med funktionsnedsättning. Under dagen genomför Funktionsrätt Göteborg funktionshinderpolitiska panelsamtal med nio politiker från Göteborgs Stad.

7 december: Panelsamtal under MR-dagarna
Den 7 december kl. 14.30-15.30 genomför Funktionsrätt Göteborg ett panelsamtal med företrädare för fem medlemsföreningar: Demokrati och MR för göteborgare med funktionsnedsättning.

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om?

Mejla en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. 

Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg. Vänd dig till respektive arrangör för mer information. Klicka på länkarna i rubrikerna för att läsa mer.

Varje onsdag: Bild och form tillsammans med musik och rörelse
Kulturskolan Östra Göteborg erbjuder kursen Bild och form tillsammans med musik och rörelse, som riktar sig till barn och unga i åldern 6-19 år med funktionsnedsättning. I första hand tar de in deltagare som bor i Östra Göteborg, men alla är välkomna i mån av plats. Kursstart sker löpande.

30 november: Nätverksträff med temat "Möjliggörande rörelse"
Parasportförbundet bjuder tillsammans med GIL in till en nätverksträff med temat "Möjliggörande rörelse". Träffen riktas till personer och organisationer som arbetar med rörelse, främst för personer med funktionsnedsättning.

30 november: Funktionell planering
I webbinariet Funktionell planering delar barnfysioterapeuten Malin Larsson med sig av strategier för att få in träning och lek i vardagen för barn med funktionsnedsättning. Webbinariet riktas till anhöriga och assistenter.

1-2 december: Nationell samling - internationella funktionshindersdagen
Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen 2021 genom att bjuda in till en digital nationell samling. Evenemanget är kostnadsfritt och anmälan görs via Länsstyrelsens webbplats.

9 december: Utbildning inom styrelsearbete
Göteborgs Föreningscenter bjuder in till en kostnadsfri utbildning för alla som vill få ökad kompetens i styrelsearbete och juridiskt ansvar. Utbildningen hålls i form av en föreläsning med diskussion och frågor.

16 december: Grundutbildning i Funktionsrättskonventionen för kommunanställda
Länsstyrelsen i Västra Götalands län erbjuder en digital grundutbildning om Funktionsrättskonventionen riktad till anställda i kommun eller region. Utbildningen hålls kl. 9-11.

17 december: Staden ska funka för alla
För fjärde året i rad anordnar Fastighetskontoret en konferens med fokus på universellt utformade stadsmiljöer. I år blir det en halvdag med föredrag som avslutas med en sändning av ett nytt avsnitt av Götepodden, som gästas av Anders Westgerd, VD på GIL samt Lilian Müller, doktorand på Certec vid Lunds universitet.

Start 12 januari: Studiecirkel - Trygghet ur stöd
Bräcke projekt TrUSt bjuder in till en studiecirkel för föräldrar med psykisk ohälsa, sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning som vill träffa andra i samma situation. Träffarna sker en gång i veckan mellan 12 januari och 16 februari.

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp