Copy
Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 11/2021
Läs i din webbläsare istället

Visa din text i bild

Vårt sam­hälle har inte bara blivit väl­digt text­baserat utan bilder, filmer och grafik har också fått en större roll. Det kan du ut­nyttja om du vill nå ut med ditt bud­skap till fler.
 
Bilden är idag ett språk­ligt uttrycks­medel i så hög grad att språk­forskare talar om ett vidgat text­begrepp där man inklu­derar bilder, filmer, grafik och lay­outens ut­formning. Det här öppnar möjlig­heter för dig som vill att dina mot­tagare ska läsa din text och förstå den.
 
Men det finns även fall­gropar, så tänk igenom noga om du ska välja att an­vända bilder eller filmer, och hur du i så fall ska an­vända dem.
 
Bilder är ibland ett bättre val än text, till exempel på skyltar där de tar liten plats och kan fungera tvärs över sociala, språk­liga och kultur­ella gränser (se gärna min bok om skylt­språk). En bild­baserad manual kan an­vändas över hela världen, även av använ­dare som inte kan läsa – fråga Ikea och Lego!
 
Glöm inte heller bort möjlig­heten att an­vända till exempel ikoner och färger för att signal­era vad som hör ihop. Det här greppet används ofta på webb­platser som ett sätt att hjälpa be­sökaren att navi­gera, men det går även att an­vända till exempel i en bok där du kan ha olika färger för olika delar (se Bok­tipset nedan).
 
Om du lägger in bilder till din text bara för dekora­tion bör du tänka en vända till. För­utom att de är informations­tunna kan de bli distra­herande och ge läsaren fel för­väntningar.
 
Välj istället bilder som under­stryker bud­skapet du har skrivit i ord. Eller som du talar, om du håller i en presen­tation. Tyvärr är ju presenta­tioner ofta väl­digt tråkiga, med slides som huvud­sakligen består av punkt­listor av det presenta­tören säger.
 
Men det går att göra visu­ella presenta­tioner som väcker istället för söver, med smarta bild­val som för­stärker bud­skapet och ger en djupare förståelse.
 
Själv gjorde jag en online­kurs när jag skulle pro­ducera en kurs för Moder­skeppet, och 17 minuter senare hade jag en helt ny syn på hur jag ska göra presenta­tioner (aldrig mer en punkt­lista!). Sen gjorde jag en lite längre kurs på samma tema som jag också rekommen­derar varmt.
 
Från visu­ella presenta­tioner är steget inte långt till video, något som blir allt van­lig­are. En video kan vara ett mycket bra komple­ment till din text, sär­skilt om du ska instru­era mottagaren.

Om du skriver för breda mål­grupper är det ett alter­nativ du verk­ligen bör fundera på, efter­som en film kan för­stås bättre än text av dem som har dålig läs­förmåga eller inte är så bra på svenska.

Gör en bättre Powerpoint

Om du blev sugen på att lära dig mer om visu­ella presenta­tioner har jag fort­farande några present­kort till Moder­skeppet kvar. Present­kortet ger dig tillgång i tre månader till Moder­skeppets hela kurs­utbud. Vill du få chansen, mejla mig från adressen du får det här nyhets­brevet på och berätta kort vilka tre kurser hos Moder­skeppet du tror du kan ha mest nytta av i ditt arbete (kanske den jag har gjort?) Du som inte är pre­nu­merant kan bli det här.
Presentkort

Boktipset

Skrivbrevet från Evas skrivskola 2019–2020 av Eva Sahlström
Mina böcker med de här nyhets­breven är ett exempel på hur man kan an­vända färg och bilder för att visa vad som hör ihop - där har varje år sin egen färg och bild i rub­rikerna. Den andra boken, Skriv­brevet från Evas skriv­skola 2019–2020, lanse­rade jag i förra numret. Och nu för­länger jag release­bonusen och ger tio ytter­ligare köpare 50 procents rabatt med rabatt­koden HÖSTRELEASE21 (kan inte kombi­neras med andra rabatter).
Köp bok

Kombinera text och film

Komplettera din text med en film så når du både dem som före­drar film och dem som före­drar text. Dess­utom kan du an­vända filmen i sociala medier för att puffa för din text. Jag har till exempel gjort filmer till några av mina blogg­inlägg, och ett aktuellt exempel är ett blogg­inlägg om all­helgona och hallo­ween som jag komp­letterade med en film – och i förra veckan åter­använde jag filmen till ett snabbt skriv­tips om all­helgona och halloween.
Youtube
Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla Mejla
Dela Dela
Twittra Twittra
Dela Dela
Copyright © 2021 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skrivbrevet från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp