Copy
Werkendam Maritime Industries nieuws


Werkendam: alles aan boord

Nieuwsbrief  |  oktober 2021

Schakelen

Het schakelbord links staat symbool voor wat er in het maritieme cluster van Werkendam en omstreken constant gebeurt: er wordt ontzettend veel geschakeld. Tussen mensen, tussen bedrijven, markten en technieken. En tussen bedrijven, onderwijs, overheid en overkant. Dat levert veel verbindingen, dynamiek en mooie en innovatieve resultaten op. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.
En voor degenen die door- of over willen schakelen naar een andere baan: wij zoeken versterking! Interesse? Check onze vacatures!

Ondernemers - nieuwe opdrachten 

Holland Shipyards Group: 2 elektrische veerboten

In november start Holland Shipyards Group met de bouw van twee emissievrije veren. De volledig elektrische, aluminium schepen worden 35,30 bij 7,30 meter met een capaciteit van 100 voetgangers en 100 fietsers. Door een grote accucapaciteit en aangepaste scheepsschroeven zullen de veerboten met een hoge snelheid kunnen varen. De schepen worden vanaf begin 2023 ingezet tussen Gorinchem, Sleeuwijk, Werkendam en Hardinxveld-Giessendam.

TV Dredging: TSHD ‘Zeeburg’

TV Dredging, onderdeel van Holland Shipyards Group, heeft van Van Ouwerkerk BV de opdracht gekregen om vrachtschip ‘Bente’ om te bouwen naar sleephopperzuiger ‘Zeeburg’. De laadcapaciteit van het schip wordt ca. 2.500 m3, verdeeld over 2 beunen. Hierdoor kunnen twee verschillende zandsoorten worden geladen. Het schip wordt voorzien van onder andere spudpalen en energiezuinige generatoren. De baggerinstallatie zal diesel-elektrisch worden aangedreven. Van Ouwerkerk is specialist in de winning van zand en schelpen. Het werkgebied beslaat ruwweg Noord-Frankrijk, België en Zuidwest-Nederland.

Concordia Damen/CCM3/Asto: 2 nieuwe tankers

Onlangs zijn de casco’s van de tankers ‘Oneri’ en ‘Myriam’ gearriveerd. Mts. ‘Oneri’ wordt door CCM3 in Werkendam afgebouwd voor de familie Last. Mts. ‘Myriam’ wordt door Asto Shipyard in Raamsdonksveer afgebouwd voor de familie De Vries. De beide schepen van 135 x 17,60 meter, met een capaciteit van 9.000 m3, zullen worden ingezet voor het vervoer van oliën in het ARA-gebied.

Holland Shipyards Group: vier veerponten

Na de eerdere oplevering van een hybride en volledig elektrische veerboot, en een contract voor drie extra hybride veerboten dat nog loopt, heeft Schlepp- und Fährgesellschaft Kiel (SFK) een extra volledig elektrische veerboot gegund aan Holland Shipyards Group. Het ontwerp van de vijfde veerboot, die de naam 'Wellingdorf' krijgt, is in lijn met het eerder opgeleverde schip 'Düsternbrook'. De 'Wellingdorf' zal naar verwachting medio 2022 in de vaart komen.

De Klerk: uitbreiding STS-locatie Calandkanaal

Voor Havenbedrijf Rotterdam gaat De Klerk de locatie voor de boord-boordoverslag (ship-to-ship transfers, STS) in het Calandkanaal uitbreiden. Langs de landtong Rozenburg komen er extra afmeerpalen als aanvulling op overslagmogelijkheden bij de terminals en een veilig alternatief voor STS op open zee. Ook is de locatie geschikt om te bunkeren en voor het uitvoeren van reparatie- en schoonmaakwerkzaamheden. Met 20 miljoen ton (2019) is  Rotterdam is de grootste STS-overslag locatie van Noordwest-Europa.

Ondernemers - lopende projecten

Boll Engineering: crash deck

Boll Engineering werkt aan een 60 ton zware staalconstructie. Deze constructie zal gaan fungeren als een crash deck naast de in aanbouw zijnde Y-towers in Amsterdam. Het crash deck beschermt voetgangers en andere verkeersdeelnemers tegen (onverhoopte) vallende objecten gedurende de bouw van de torens. Het dak bestaat uit stalen dakplaten van 10 mm dik en weegt 30 ton. 

Asto Shipyard: stalen buikdenning 

Binnenvaartschepen worden door Asto Shipyard niet alleen (af)gebouwd, maar ook onderhouden en gerepareerd. Ook het vervangen van laadvloeren van binnenvaartschepen behoort tot het pakket. Op het Werkendamse motorvrachtschip ‘Navigatie’ van de familie Kornet zijn de mensen van Asto bezig met het aanbrengen van een nieuwe stalen buikdenning. Met deze stevige vloer voldoet het 134 meter lange schip weer tientallen jaren aan de strengste transporteisen.

Hakkers: noodbrug in Duitsland

De waterbouwers van Hakkers zijn aan de slag in Duitsland. Met kraanschip ‘Ibis’ zijn de Werkendammers naar Berlijn gevaren, waar zij in opdracht van SEH Eiffage uit Hannover een noodbrug aanleggen. Deze brug vervangt de oude Elsenbrücke tot het moment waarop de nieuw te bouwen brug klaar is.  

De Klerk: Zeeburgereiland Amsterdam

Samen met Martens en Van Oord is De Klerk nauw betrokken bij het project ‘Dijkversterking Zeeburgereiland’. De aannemerscombinatie plaatst aan de zuidzijde van het Zeeburgereiland 400 buispalen, bestemd voor definitieve ligplaatsen voor woonboten. Tegelijkertijd bouwen de Brabanders op het Zeeburgereiland een nieuwe kade van 110 meter. Hier wordt een nieuwe nautische locatie ontwikkeld, waar o.a. Holland Sport Boat Centre, een nieuwe jachthaven en grootschalige horeca gevestigd gaan worden. 

Concordia Damen/CCM3: Parsifal project

Concordia Damen / CCM3 werken in Werkendam volop aan de afbouw van de eerste drie tankers uit een serie van 40. Het eerste schip zal begin november de technische proefvaart maken. De schepen van 110 x 11,50 meter gaan beschikken over een LNG-elektrische voortstuwing en een extreem geringe diepgang (2.800 ton bij een diepgang van 3,25 meter) om de laadcapaciteit te maximaliseren. De schepen zullen worden gecharterd door Shell en worden geëxploiteerd door VT Group/Marlow.  

Asto Shipyard: mts. ‘Myriam’

Asto Shipyard is bezig met de afbouw van mts. ‘Myriam’. Onlangs werd met behulp van een drijvende bok de accommodatie van mts. ‘Myriam’ gelicht om de machinekamer te laden met motoren, generatoren, pompen, etc. Na de installatie werd de accommodatie weer teruggeplaatst en kon de verdere afbouw worden vervolgd.

De Waal: scheepslift goed bezet

De overdekte scheepslift bij De Waal is voorlopig goed bezet. Onder andere met schepen uit de serie van 40 LNG-binnenvaartschepen voor Shell: een mooie opdracht van Concordia Damen. Hiervoor levert De Waal het complete pakket aan voortstuwings- en manoeuvreerproducten. Het allereerste schip was mts. ‘Blue Marjan’ dat op 14 juni binnenkwam aan de Waalkade. 

De Klerk: civiele werkzaamheden Krammersluis

In opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta voert De Klerk Waterbouw het project ‘Civiele werkzaamheden Krammersluis’ uit. In anderhalf jaar tijd worden o.a. de remming- en geleidewerken en de wachtplaatsen compleet gereviseerd. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de grote onderhoudsopgave “Samen werken aan een bereikbaar Zeeland”. Op de timelapse-video is te zien hoe een remmingdeel van 60 meter lengte uit het water gehesen wordt om vervolgens voor renovatie per duwbak naar de onderhoudslocatie getransporteerd te worden. 

Ondernemers - opleveringen 

Glaubitz Technical Services: getijdeturbine

In Vlissingen heeft Glaubitz Technical Services (GTS) voor Water2Energy de werktuigkundige uitvoering verzorgd van een innovatief project: een waterturbine die duurzame energie opwekt uit de getijden op de Westerschelde. De sterke stroming in de doorlaat van de sluis doet de turbine draaien, waardoor de generator stroom opwerkt. Naar verwachting zal de turbine voldoende duurzame stroom leveren om het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de zeesluizen volledig te dekken. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van 100 huishoudens. 

Scheepswerf De Werken: duwbak B&V VII

Onder toeziend oog van twee kleine werfbaasjes werd in Werkendam duwbak B & V VII te water gelaten. Het is de vierde duwbak op een rij die Scheepswerf De Werken bouwde voor opdrachtgever Bek & Verburg B.V., de grootste maritieme afvalverzamelaar in Nederland.
Niet alleen de bouw van de bak was teamwerk, ook de tewaterlating was een mooi staaltje samenwerking. 

Holland Shipyards Group: ‘NZK pont 101’

Holland Shipyards Group heeft ‘NZK pont 101’ aan GVB afgeleverd. De werf in Hardinxveld-Giessendam bouwt vijf volledig elektrische veerboten voor GVB, de openbaar vervoerder van Amsterdam. De schepen, die in het Noordzeekanaalgebied gaan varen, zullen de huidige vloot, die in de jaren dertig van de vorige eeuw is gebouwd, vervangen. Dit is in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van GVB en gemeente Amsterdam.

VEKA Scheepsbouw: ‘Wilson Jupiter’

VEKA Scheepsbouw heeft in Werkendam general cargo ship ‘Wilson Jupiter’ opgeleverd aan Lauterjung Shipmanagement GmbH & Co. De ‘Wilson Jupiter’ is 89 meter lang en 11,80 meter breed, met een draagvermogen van circa 3.630 ton en een ruiminhoud van 4.536 kubieke meter. Daarmee is de kustvaarder bij uitstek geschikt voor een grote diversiteit aan (zware) bulkladingen, met ruimte voor ca. 104 TEU. Inmiddels wordt in Werkendam gewerkt aan de afbouw van een tweede schip: de ‘Wilson Saturn’.

Scheepswerf De Werken: ponton voor waterbus

Scheepswerf De Werken heeft een nieuw ponton gebouwd voor Blue Amigo, de nieuwe naam van de waterbus op het traject Drechtsteden-Rotterdam v.v. Het nieuwe ponton wordt gekoppeld aan een bestaand ponton dat door de Werkendamse scheepswerf verbouwd wordt. De pontons zullen in Zwijndrecht gaan dienen als overnachtings- en oplaadplaats voor de elektrische waterbussen van Aqualiner BV / SwetsODV, vanaf 2022 de nieuwe exploitant van de waterbus.

CCM3 / Oechies: Alphenaar volledig elektrisch

Het in 2019 in Werkendam door CCM3 afgebouwde mcs. Alphenaar is in de haven van Werkendam als eerste schip in Nederland geschikt gemaakt om volledig elektrisch te kunnen varen. Dankzij de batterijcontainers van Zero Emission Services (ZES) kan het schip volledig emissieloos varen op het traject Alphen aan de Rijn – Moerdijk v.v. Oechies Elektrotechniek verzorgde de benodigde scheepselektro.

Holland Shipyards Group: 'Randsfjordferja Elrond'

De volledige elektrische veerboot 'Randsfjordferja Elrond' is aangekomen in Noorwegen. Het was een bijzondere operatie, want het Randsfjordenmeer is alleen via de weg bereikbaar. Holland Shipyards Group heeft deze logistieke uitdaging het hoofd geboden door het schip in Hardinxveld-Giessendam modulair te bouwen,  over de weg naar Noorwegen te vervoeren en ter plekke te assembleren en af te bouwen.

Werkina Werkendam: 4 opleveringen

In de afgelopen maanden verzorgde Werkina Werkendam het ontwerp, de engineering en de bouw van complete elektrische installaties voor vier binnenvaartschepen. Alle elektra werkt en communiceert aan boord dankzij o.a. 2-draadsdatabesturing, monitoringsysteem, het nautische pakket, camerasysteem, airco-installatie en satellietsysteem.

* Mts. Mallorca | TeamCo Shipyard
* Mts. Botticelli | Dolderman
* Mgs. Gas 94 | TeamCo Shipyard
* Mts. Orion | Den Breejen Shipyard

Hoogendoorn MBI: 5 opleveringen

Voor vijf schepen heeft Hoogendoorn MBI de complete interieurbetimmeringen verzorgd, van lessenaar tot keuken en van badkamermeubilair tot slaapkamers. 

* Trudy | Breko Shipbuilding & Repair
* Lynsey | Oonincx Scheepsonderhoud B.V. 
* Jupiter | Oonincx Scheepsonderhoud B.V. 
* NZK pont 101 | Holland Shipyards Group
* Randsfjordferja Elrond | Holland Shipyards Group

Dik den Hollander: mts. ‘Swiss LNG‘

Op mts. ‘Swiss LNG I’ heeft Dik den Hollander Maritiem een huiselijke sfeer aangebracht met de levering van de complete stoffering en inrichting. Voor de woning betekende dit een marmoleum vloer met leisteenprint, alle losse meubels, matrassen en bedtextiel. Zelfs het huishoudpakket met servies, kook- en schoonmaakspullen werd geregeld. Voor het stuurhuis leverde Den Hollander het tapijt en de bank. Tenslotte werden alle ramen voorzien van raambekleding en zonwering. 

Beerens: mts. ‘Mallorca’

Op diverse nieuwbouw binnenvaartschepen heeft Beerens B.V. roestvrijstalen producten geleverd zoals masten, trappen en deuren. Op het nieuwe mts. ’Mallorca’ heeft Beerens de finishing touch aangebracht met de levering van diverse rvs masten, trappen, beugels en uitlaten. 

Clean: facelift voor botenlift

Voor mede WMI-lid SBM De Scheepsbouwers heeft Clean BV de botenlift een facelift gegeven. Na een intensieve schuur- en schilderbeurt is de lift met een capaciteit van 50 ton er weer klaar voor om boten veilig uit het water te halen zodat ze in de winterstalling kunnen. In het voorjaar wordt de lift weer ingezet om de boten te water te laten. 
 

SBM De Scheepsbouwers: zwemplateau

Van nieuwbouw tot onderhoud, van spudpalen tot zwemplateaus. SBM De Scheepsbouwers verzorgen alle werkzaamheden op pleziervaartuigen. De vakmensen van SBM hebben onlangs voor een jacht een stalen zwemplateau met een traanplaat dek gemaakt. Na verzinken, lassen en verfwerk is het plateau klaar en kunnen zwemmers makkelijk het water in- en uitgaan.
 

Ondernemers - diversen

Transito: transport van constructiedeel toren 

Het Werkendamse ms.‘Gratias’ vervoerde onlangs voor Transito Bevrachtingen een bijzondere lading: een zwaar constructiedeel van een toren. Transito is gespecialiseerd in het faciliteren van transport over de binnenwateren van verschillende Europese landen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om droge bulkgoederen en containers, maar ook om oversized en heavy lift transport, zoals onderdelen van torens. 

Armaris Bevrachtingen: bijzonder transport

Armaris Bevrachtingen arrangeerde een bijzonder transport: ms.‘Cuarto’ vervoerde 6 windmolenwieken van Rotterdam naar het Oostenrijkse Linz. En was nog niet alles: in opdracht van mede WMI-lid De Klerk nam ms. ‘Cuarto’ ook een kraanschip en 2 splijtbakken langszij. Dit materieel van De Klerk werd in Germersheim afgeleverd om daar ingezet te worden voor een baggerproject. 

De Klerk: onderhoudsbaggerwerk op de Rijn 

Voor Wasser- und Schifffahrtsamt Oberrhein (WSA Oberrhein) voert De Klerk Wasserbau GmbH onderhoudsbaggerwerk uit op de Rijn in Duitsland. De Klerk verwijdert ondieptes die ontstaan door de sterke stroming in de rivier. Kraanschip ‘Volkerak’ is daarvoor, gekoppeld aan een transportschip van Armaris, verplaatst naar Germersheim. Over een lengte van 50 km zal er op zes locaties ruim 100.000 m3 zeer grof zand en grind gebaggerd worden, wat met splijtbakken voor verdere verwerking afgevoerd zal worden.

Holland Shipyards Group: dubbele nominatie 

Twee door Holland Shipyards Group gebouwde schepen zijn genomineerd voor de KNVTS Schip van het Jaarprijs. Het gaat om de ‘NZK Pont 100’ en de ‘Düsternbrook, die allebei volledig elektrisch varen. De ‘NZK Pont 100’ is gebouwd voor GVB en heeft een capaciteit van 20 auto’s en maximaal 400 passagiers. De ‘Düsternbrook’ is gebouwd voor SFK in Kiel en kan 140 voetgangers en 60 fietsen herbergen. De prijsuitreiking is op 1 november 2021, tijdens het Maritime Awards Gala. 

Van Wijk: autokraan in Frankrijk

WMI-leden zijn ook in Frankrijk thuis. De vakmannen van Van Wijk zijn 'en route' gegaan en hebben het motorschip ‘Magister’ voorzien van een spiksplinternieuwe autokraan.
Op de ligplaats in Noord-Frankrijk werd de oude autokraan van het schip verwijderd en een nieuwe kraan (22 meter, 3 ton) geïnstalleerd. Een mooie, meerdaagse klus, die extra cachet kreeg door de voortreffelijke ‘déjeuners’ die de mannen aan boord geserveerd kregen. 

De Waal: superjachten

Ook bouwers en eigenaren van superjachten weten De Waal te vinden voor roersystemen en stuurmachines. Omdat deze schepen wereldwijd varen, betekent dit dat de servicemonteurs van De Waal ook de wereld over vliegen. Zo hebben zij onlangs een mooie service-opdracht afgerond op Sardinië. 

Overheid

Zes WERK-bezoeken van externe partijen

Ondernemers, ministers, colleges van b&w, ambtenaren en politici uit India, Oekraïne, Arnhem, Breda, Den Haag en Den Bosch zijn in de afgelopen maanden op WERK-bezoek geweest in Werkendam. De bezoekers hebben via video’s en presentaties kennisgemaakt met gemeente Altena in het algemeen en met Werkendam Maritime Industries in het bijzonder. Ook maakten de gasten ‘live’ kennis met de dynamiek in de haven dankzij diverse rondleidingen door/bij bedrijven. Er zijn mooie, kansrijke verbindingen gelegd. 

Burgemeester op WERK-bezoek

Satellietontvangstsystemen, straal- en conserveringstechnieken en emissiearme generatorsets:
Burgemeester Egbert Lichtenberg van Gemeente Altena weet inmiddels van de hoed en de rand.
In het kader van zijn kennismaking met WMI-bedrijven was de burgemeester samen met de programmamanager WMI op WERK-bezoek bij Dacom/Travelvision, Cornet Groep, JC Straaltechniek en SDK Dieselsupport. Met de bedrijfseigenaren ontstonden mooie gesprekken over historie, uitdagingen op de arbeidsmarkt en de kracht van innovatie. 

Onderwijs

Grote belangstelling voor de haven

Techniekpromotie is een van de speerpunten van WMI. WMI wil jongens en meiden de kans geven een positieve attitude voor techniek en binnenvaart te ontwikkelen en het eigen talent te ontdekken. Samen met de gemeente Altena organiseert WMI WERK-safari’s, gastlessen, bezoeken aan de Uitvindfabriek in Breda en aan de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Binnenkort ontvangen wij schooldirecteuren, decanen en leraren om te sparren over het onderwijs van de toekomst. Inmiddels zijn er voor het schooljaar 2021-2022 meer dan 1.000 bezoekers aangemeld.

Ondernemers - nieuwbouw panden

Hakkers: oplevering nieuwe staalconstructiehal

Met de realisatie van de nieuwe constructiehal is Hakkers voorbereid op de toekomst van staalprefabricage. Het familiebedrijf kan het producten- en dienstenpakket uitbreiden en o.a. in eigen beheer grote(re) constructies produceren. De hal is 70x25x15 meter, voorzien van kantine, kantoor met 7 werkplekken en een vergaderruimte met rivierzicht. De hal is voorzien van 3 bovenloopkranen (2x80 ton, 1x16 ton) en 4 wandconsole-kranen. Hakkers kan hiermee werkstukken tot 160 ton veilig hijsen.

De Klerk: oplevering nieuw kantoor

Na jaren kantoor gehouden te hebben in units beschikt De Klerk Staalconstructie sinds kort over een splinternieuw kantoorpand. In 8 maanden tijd is er een gebouw gerealiseerd van 840 vierkante meter, verdeeld over 3 verdiepingen. Op de begane grond is naast de entree een was- en kleedruimte voor de medewerkers van de werkplaats. Op de eerste verdieping bevindt zich de personeelsruimte en de tweede verdieping biedt plaats aan kantoren en overlegruimtes.

JC Straaltechniek: eerste paal

Onlangs werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe bedrijfspand voor JC Straaltechniek aan de Jakobsstaf op industrieterrein 'Kop van Brabant' in Werkendam. Het bedrijf verdubbelt hiermee de capaciteit op meerdere vlakken, waardoor zij een nieuwe markt in de wereld van conservering van allerlei constructies en vaartuigen kunnen betreden. 

Hoogendoorn MBI: hoogste punt bereikt

Na 7 weken bouwen is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw voor Hoogendoorn MBI. De staalconstructies van fase 1 en 2 zijn gemonteerd en er is gestart met het aanbrengen van de gevelpanelen en dakbedekking. Inmiddels is ook begonnen met de afbouw van de woning en de montage van de staalconstructie van fase 3.

De 42 leden van Werkendam Maritime Industries:

Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
YouTube YouTube
Email Email
Website Website
Met deze Nieuwsbrief, die ca. 4x per jaar verschijnt, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van Werkendam Maritime Industries (WMI), het cluster van maritieme bedrijven in Werkendam en omstreken. WMI is in 2014 opgericht door de toenmalige Scheepsgroep Werkendam (1989) en de gemeente Werkendam (sinds 2019 gemeente Altena).
De gemeente Altena, de provincie Noord-Brabant en het maritieme bedrijfsleven in Werkendam e.o. trekken gezamenlijk op als het gaat om de promotie van het maritieme cluster en het leggen en onderhouden van verbindingen tussen Onderwijs, Overheid, Ondernemers en Overkant.

Copyright © 2021 Werkendam Maritime Industries (WMI)

U krijgt deze e-mail omdat u een contact van Werkendam Maritime Industries bent.


Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) West-Brabant.

Uitschrijven    Instellingen veranderen

Email Marketing Powered by Mailchimp