Copy
Extra Nieuwsflits GezondIn:
 Online Studiedag 'Samen Verschil Maken'
Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsflits
Reinier van Zutphen èn nieuw op het programma: Marco Pastors
We nodigen je graag uit voor onze (online) studiedag op donderdag 2 december. Het thema is ‘Samen Verschil Maken’. Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman) is onze keynote speaker. Nieuw op het programma is een speech van Marco Pastors, directeur van Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). In deze nieuwsflits vind je het hele programma en een toelichting op alle minicolleges en workshops.
Meld je nu aan!
 (Foto: Hannah Anthonysz)

Programma

10.00 – 10.10: Welkom met Eelco Eerenberg en Simone van Trier
10.10 – 10.40: Marco Pastors (NPRZ)
10.40 – 11.20: Minicolleges
11.25 – 11.55: Presentatie film en onderzoek 8 jaar GIDS/GezondIn
11.55 – 12.15: Pauze
12.15 – 13.30: Workshops
13.30 – 14.00: Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman)
14.00 - 14.15: Afsluiting met Sheila Sitalsing (Columnist Volkskrant)
14.15 – 15.00: Netwerkcarrousel

Sprekers

Reinier van Zutphen

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen staat bekend als een inspirerend spreker. Hij maakt als Ombudsman verschil voor de mensen die dat nodig hebben. Zowel in zijn werk als in zijn optredens vraagt hij aandacht voor de persoon en voor het hanteren van de menselijke maat. “De overheid is er voor de burger en niet andersom."  (Foto: Arenda Oomen)

Marco Pastors 

Marco Pastors is directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Het NPRZ wordt als voorbeeld gezien van een samenhangende en meerjarige aanpak voor kwetsbare wijken. Wat kunnen andere gemeenten leren van de Rotterdamse aanpak? En wat betekent deze aanpak voor gezondheidsverschillen? (Foto: Hannah Anthonysz)

Sheila Sitalsing

Journalist Sheila Sitalsing windt er als columnist bij de Volkskrant geen doekjes om. 'We mogen niet toestaan dat arme mensen zes jaar korter leven dan rijke mensen', staat als titel boven een van haar vele colums waarin ze maatschappelijk commentaar levert. Speciaal met een voor de studiedag geschreven column sluit zij de dag af.  
(Foto: Els Zwerink)

Minicolleges

Gelijke kansen op gezondheid
Kansengelijkheid is onderwerp van gesprek in dit minicollege. Isabel Joosen (beleidscoördinator Publieke Gezondheid, Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg, VNG) en Annelies Acda (adviseur GezondIn) gaan in gesprek over dit thema en de relatie met gezondheidsverschillen. Wat betekent dit thema? Hoe kun je het in je gemeente inzetten als vliegwiel? 
Met bestaanszekerheid geen gezondheidsverschillen?
Bestaanszekerheid is een begrip dat steeds vaker wordt gebruikt, ook binnen gemeenten. Welk beeld hebben wij hierbij? In dit minicollege presenteren Anneke Hiemstra, Tom Moons en Sanne Niemer hoe wij kijken naar bestaanszekerheid in relatie tot stress en gezondheid. Verder verkennen we een voorbeeld van hoe werken aan bestaanszekerheid in een gemeente eruit kan zien.

Workshops

Omgeving en gezondheid – samen verschil maken
Voor een Europees onderzoek volgden wij drie gemeenten die de samenwerking tussen het fysieke en het gezondheidsdomein wilden versterken. Wat heeft deze gemeenten geholpen? Welke lessen hebben we opgetekend? En welke (tegeltjes)wijsheden geven wetenschappers mee aan gemeenten? We delen het graag met je in deze workshop.

Netwerken en sociale basis in de wijk: terugveren na corona

In deze workshop besteden we aandacht aan het belang van een krachtige sociale basis voor het terugdringen van gezondheidsverschillen. We laten met twee praktijkvoorbeelden uit gemeenten zien hoe je aan stevige netwerken kunt bouwen. Je krijgt tips en natuurlijk is er tijd voor de uitwisseling van ervaringen en inzichten.

Met vaardigheden verschillen verkleinen
Een op de drie Nederlanders heeft beperkte basis- en gezondheidsvaardigheden. Om gezondheidsverschillen in jouw gemeente terug te dringen, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. In deze workshop staan we uitgebreid stil bij hoe je dit kunt doen, brengen we goede voorbeelden uit de praktijk en bieden we je handige handvatten. 
Gezondheidsverschillen verkleinen als opdrachtgever
Als gemeente werk je op verschillende manieren aan het terugdringen van gezondheidsverschillen. Hoe kun je via je rol als opdrachtgever hier ook aan bijdragen? In deze workshop verkennen we de kansen die subsidie, inkoop en aanbesteding bieden om te werken aan gezondheid voor iedereen. We presenteren voorbeelden en gaan in gesprek over kansen die jullie zien bij opgavegericht werken en opdrachtgeven.
Met ervaringsdeskundigen inwoners bereiken en betrekken
Om gezondheidsverschillen terug te dringen, moet je inwoners meenemen in je aanpak. Yodit Jacob en Inge Goorts (Pharos) delen in deze workshop lessen die je ook in jouw gemeente kunt toepassen. Annette Schlingmann van onderzoeksbureau Meetellen (Utrecht) vertelt over haar aanpak. Ook tonen we een voorbeeld uit Haarlem. We geven tips en handvatten zodat je gericht inwoners kunt bereiken en betrekken.

En verder...

is het na bijna acht jaar GezondIn en vele mooie aanpakken in GIDS-gemeenten tijd om opbrengsten en lessen te delen. We staan stil bij wat we hebben geleerd en kijken vooruit. Wat betekenen deze lessen voor de toekomst van de lokale aanpak van gezondheidsverschillen? Hoe kunnen we verschil (blijven) maken voor de mensen die dat het hardst nodig hebben? Kortom, zorg dat je er donderdag 2 december bij bent. We zien je graag!
Team GezondIn
Tot ziens op de Studiedag 'Samen Verschil Maken'. Meld je hier aan!
Twitter
Website
Copyright © 2021 GezondIn - Pharos, All rights reserved.


Ik wil me afmelden voor deze nieuwsflits. 
Email Marketing Powered by Mailchimp