Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 402
10/11/21
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Vanaf 2023 renovatieverplichting voor residentiële gebouwen met slechtste EPC-scores

We gaven al een paar keer mee dat er vanaf 1 januari 2022 een renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen of eenheden op komst is, waarbij deze binnen de vijf jaar na het verlijden van de authentieke akte voor verkoop, erfpacht of opstalrecht aan enkele minimale energetische maatregelen voldoen. Aanvullend op deze maatregelen moeten kleine niet-residentiële gebouwen binnen de vijf jaar na overdracht ook energielabel C of beter behalen. 

Deze renovatieverplichting zal nu een uitbreiding naar residentiële gebouwen kennen. De Vlaamse Regering heeft, met de Klimaatconferentie van Glasgow in gedachten, immers beslist dat het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 uit 2019 die een -35% reductie van broeikasgasuitstoot ten opzichte van 2005 voorop stelde ambitieuzer moet. Bovenop alles wat in dat plan reeds is voorzien, beslist de Vlaamse Regering nu een extra pakket aan maatregelen, waardoor de ambitie wordt bijgesteld naar een reductie van -40%. 

De renovatieverplichting van residentiële gebouwen na overdracht maakt hier deel van uit. De algemene lijnen zijn uitgewerkt in een ontwerpdecreet dat wijzigingen aanbrengt aan het Energiedecreet van 8/05/2009. De uitvoering van de maatregel zal worden opgelegd aan respectievelijk de eigenaar, opstalhouder of erfpachter na een notariële overdracht in volle eigendom, of bij het vestigen van een opstalrecht of erfpacht. 

Het is aan de Vlaamse Regering om hier bij uitvoeringsbesluit concreet invulling aan te geven. Het is nog wachten op teksten hierrond. In de visienota rond bijkomende klimaatregelen gaf de regering alvast aan dat nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (EPC label E of hoger) vanaf 1 januari 2023 binnen de vijf jaar na notariële overdracht in volle eigendom hun woning tot label D dienen te renoveren. 

En ook

Verder wil men ook het toepassingsgebied van de energielening+ en het renteloos renovatiekrediet vanaf 1 januari 2023 uitbreiden en versterken zodat onzuinige woningen die tot label D worden gerenoveerd hiervoor eveneens in aanmerking komen. Vanaf label C zou men gedurende 10 jaar een negatieve rente aanbieden bij het renovatiekrediet of de energielening+.

Vanaf 2025 wordt voor appartementen en woningen in gesloten bebouwing een EPC-labelnorm (label E) beoogd. Beschikken ze over een label F, dan komen ze in aanmerking om ongeschikt verklaard te worden. Open en halfopen woningen zouden minimaal label F moeten behalen.

Voor nieuwbouw wil men vanaf 1 januari 2023 de installatie van een hybride warmtepomp, een combinatie van gasketel en warmtepomp, verplichten. Voor stedenbouwkundige vergunningen vanaf 1 januari 2026 zal tevens zowel bij residentiële als niet-residentiële nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn. Ook zal aan het federale niveau worden gevraagd om de BTW-verlaging van 21% naar 6% voor sloop en heropbouw na 2022 voor het ganse Vlaamse grondgebied te verlengen.

Ook wat deze voorstellen betreft is het nog wachten op de vertaling hiervan naar een uitvoeringsbesluit. We houden jullie op de hoogte.

Je persoonlijke account op BIV.be
Activeren | Inloggen | Dashboard

Dringend actie nodig inzake EPC’s voor gemeenschappelijke delen

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) liet eerder al weten dat er een inhaaloperatie nodig was opdat appartementsgebouwen met 15 of meer gebouweenheden tijdig - begin 2022 - over een EPC gemeenschappelijke delen zouden beschikken. In haar meest recente nieuwsbrief van eind oktober komt ze met enkele cijfers naar voor. Zo zullen ongeveer 30.000 gebouwen tegen 2022 over het EPC GD moeten beschikken, dat is een vierde van het volledige appartementenbestand. Eind oktober waren er nog maar 7.000 EPC’s GD ingevoerd in de databank en dit voor alle groottes van appartementsgebouwen. Het is dus noodzakelijk om dringend actie te ondernemen mocht dat nog niet gebeurd zijn.

Weet dat de gebouweigenaar of de VME (en dus de syndicus) verantwoordelijk is voor het tijdig laten laten opmaken van het EPC gemeenschappelijke delen. Als bij een controle zou blijken dat er geen correct EPC voorhanden is, dan kan de eigenaar van het gebouw of de VME een boete krijgen van minstens 500 euro, die bovendien kan oplopen tot 5000 euro. Meer details kan je vinden in BIV-Mail 390.

Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Gratis vorming in de kijker: technisch beheer in een mede-eigendom

Aan de hand van concrete voorbeelden wordt in het eerste deel van deze gratis vorming een overzicht gegeven van de technische wetgeving m.b.t. het bouwkundige onderhoud van appartementsgebouwen waarmee je dagelijks te maken krijgt. In het tweede deel gaan we dieper in op wat de meerwaarde die de EPC mede-eigendom (verplicht vanaf 1 januari 2020) kan betekenen voor het beheer van je VME’s. Na het volgen van delen 1 en 2 verwerf je een inzicht in de te verwachten aanpassingen die moeten gebeuren om je VME’s te beheren conform de toekomstige technische, veiligheids, gezondheids-en energetische eisen 2050. 


Data en locaties:

   
Vragen over gratis BIV-vorming? Stuur gerust een mailtje.

Vragen over een andere vorming? Neem contact op met de organisator.

Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Syndicus in Antwerpen? Laat je input horen rond het stadsbreed warmtenet

De stad Antwerpen werkt momenteel aan een Roadmap 2030 voor de concrete uitrol van een stadsbreed warmtenet. Dit net zal duurzame warmte van meerdere bronnen naar Antwerpen brengen en zo ruim 30.000 woningen van warmte voorzien tegen 2030. Tegen 2050 wil men tot 200.000 woningen aansluiten. Komend voorjaar, na gesprekken met de betrokken stakeholders, wil de stad de definitieve roadmap goedkeuren en de verdere uitrol realiseren.

Om het plan af te toetsen wil men beroep doen op de expertise van o.a. syndici. Daarom wordt op 16 november een live kick-off georganiseerd om de roadmap toe te lichten en de nodige input te verzamelen. Dit event gaat van start om 17u in de Foyer van het Zuiderpershuis. Daarnaast organiseert de stad op 25 november (10-12u) een digitale focusgroep gericht op patrimoniumbeheer, waarbij dieper wordt ingegaan op de aansluitingsproblematiek. Inschrijven kan via deze link.

BIV @ Facebook
BIV @ Twitter
BIV @ Google+
BIV @ LinkedIn
Frank Damen @ BIV
BIV @ www

Juridische helpdesk onbereikbaar op 11 en 12 november

We informeren je dat onze juridische helpdesk zowel morgen 11 als vrijdag 12 november uitzonderlijk telefonisch onbereikbaar is. 

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.be



Vragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50



© 2021 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Olivier Morobé