Copy
View this email in your browser

Burgerzaken Vlaanderen vzw                       


Nieuwsbrief 23/21 - 9 november 2021 - Burgerzaken Vlaanderen 


Beste collega's en partners


Op 4 november 2021 verscheen in het Staatsblad (bijlagen rechtspersonen) de eerder dit jaar goedgekeurde statutenwijziging van onze vereniging. Daarmee werd ook meteen onze nieuwe naam Burgerzaken Vlaanderen officieel, na de officieuze naamsverandering op ons congres vorige maand. Ook onze nieuwsbrief ontsnapt niet en zal voortaan onder de vlag van Burgerzaken Vlaanderen verder verschijnen.
 
De nieuwe opmars van het corona-virus baart zorgen. Ook deze keer zullen we de speciale pagina met maatregelen die impact hebben op onze werking aanvullen.

In deze nieuwsbrief komen volgende onderwerpen aan bod: 
  • Inschrijving van pleegkinderen
  • Informatie voor burgers over de nieuwe chip op de eID
  • Modernisering verblijfskaarten
  • Studie vrij verkeer
  • Evaluatie meldcode gedwongen huwelijken

Intussen zetten we ook ons opleidingsprogramma online verder. Inschrijven kan via deze link

Voor volgende opleidingen zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar:
  • Identiteits- en domiciliefraude op 16 en 18 november van 9:00 tot 12:00 uur
  • Belgische Nationaliteit Toekenning op 7 december van 9:00 tot 12:00 uur
  • Schijnrelaties en schijnerkenningen op 8 en 9 december van 9:00 tot 12:00 uur 
     
Alle informatie en het opleidingsoverzicht is te vinden op onze website burgerzaken.vlaanderen.
 

 


Inschrijving van pleegkinderen


Het pleegouderverlof kan pas worden opgenomen nadat het pleegkind is ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente waar de pleegouder zijn verblijfplaats heeft.
 
Doordat het pleegkind vaak pas weken na de aankomst in de gemeente van verblijf van de pleegouders wordt ingeschreven (na aangifte adreswijziging en politie-controle) op het adres van de pleegouders, kan de betrokken persoon geen pleegouderverlof nemen op het moment dat hij dit het meest nodig heeft, namelijk op het moment van het onthaal van het pleegkind in het gezin.
 
Naar analogie met de inschrijving van een pasgeboren kind na de aangifte van de geboorte en van een adoptiekind, dient het pleegkind bij de aangifte onmiddellijk te worden ingeschreven in de bevolkingsregisters op het adres van de pleegouders als ‘niet-verwant’ gezinslid, mits het voorleggen van een officieel attest inzake de aanstelling als pleegouder.
 
De hoofdverblijfplaats van het pleegkind moet wel worden bevestigd door een positieve verblijfscontrole. Enken indien de gemeente gegronde twijfels heeft over het daadwerkelijke verblijf van het pleegkind, wordt de inschrijving pas uitgevoerd na een voorafgaandelijke positieve verblijfscontrole.
 
Een omzendbrief van 29 september 2021 met blanco voorbeeld-attest verduidelijkt de nieuwe onderrichtingen.
 
U vindt dit bericht ook op burgerzaken.vlaanderen
 


Informatie voor burgers over de nieuwe chip op de eID


Burgerzaken Vlaanderen vroeg in de zomer een bewustzijnscampagne over de nieuwe eID Middleware, waarvan de installatie noodzakelijk is om de nieuwste eID met aangepaste chip te kunnen uitlezen. In de praktijk bleek namelijk dat vele instanties burgers naar de gemeente terugstuurden die sinds mei 2021 een nieuwe eID kregen afgeleverd. In september haalde dit probleem ook de nationale pers: De Tijd en de VRT berichtten erover.
 
De FOD Binnenlandse Zaken vraagt nu om de volgende korte tekst te verspreiden voor de burgers. Die kan meegegeven worden bij het afhalen van de nieuwe kaart, opgenomen worden in een plaatselijke brochure of op de website van de gemeente geplaatst worden. Er is ook een affiche gemaakt die kan gebruikt worden in de lokettenzaal, gemeentelijke website of infoblad.
 
Mededeling aan de burgers
Als u met behulp van uw identiteitskaart online toepassingen wil gebruiken, moet de software om de kaart te lezen, regelmatig bijgewerkt worden.
 
Om geen problemen bij het lezen van uw nieuwe kaart te ondervinden, willen we u vragen om de eID-software te updaten via volgende website: https://eid.belgium.be/nl.

Ook de applicatie “eID Viewer” kan u via deze website bijwerken. Met deze applicatie kan u uw eigen PIN-code veranderen en de geldigheid van de certificaten op de identiteitskaart verifiëren. Het certificaat Authentificatie geeft u toegang tot de applicaties en via het certificaat Handtekening kan u documenten elektronisch ondertekenen.
 
U vindt dit bericht ook op burgerzaken.vlaanderen

 


Modernisering verblijfskaarten



Sinds 11 oktober 2021 moeten alle aanvragen voor kaarten van vreemdelingen die legaal in het Rijk verblijven gebeuren aan de hand van BelPic 2.0. Alle verblijfstitels afgegeven aan onderdanen van derde landen en aan familieleden van burgers van de Unie zullen uniform Europees model voor verblijftitels volgen, zoals vastgesteld bij Verordening (EU) 2017/1954. De concrete wijzigingen inzake layout, opschrift vindt u in de instructies van DVZ en Instellingen en Bevolking.
 
U vindt dit bericht ook op burgerzaken.vlaanderen
 

 


Studie vrij verkeer



Op 10 december 2021 van 9.00 tot 13.00 u. stelt Myria de studie “loket vrij verkeer” voor (Résidence Palace Brussel of online). Deze studie, waaraan ook verschillende gemeenten meewerkten, gaat over de inschrijvingsmodaliteiten voor EU-werknemers, zelfstandigen, werkzoekenden en hun familieleden in België inclusief een vergelijkende analyse. Inschrijven kan via deze link tot 30 november.
 
U vindt dit bericht ook op burgerzaken.vlaanderen

 
 

Evaluatie Meldcode gedwongen huwelijken



Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft een toolkit ontwikkeld die gewijd is aan gedwongen huwelijken, om de opsporing en aanpak van de problematiek te verbeteren. Deze toolkit is te raadplegen via deze link.
 
Het Instituut bezorgde de toolkit aan alle ambtenaren van de burgerlijke stand via de post en ook onze vereniging maakte er melding van. Het Instituut evalueert momenteel deze meldcode en vraagt de medewerking van de ambtenaren burgerlijke stand om een vragenlijst in te vullen. Deelnemen kan via deze link. Dit kan tot 12 november 2021. Het invullen vraagt slechts 5 minuten tijd.
 
U vindt dit bericht ook op burgerzaken.vlaanderen

 



Opleiding "Identiteits- en domiciliefraude" 16 en 18 november 2021


Wat?
Domiciliefraude: De dienst burgerzaken speelt een belangrijke rol in de strijd tegen domiciliefraude. Door het rechtstreekse contact met de burger, worden signalen eenvoudig opgevangen. Daarnaast is de dienst burgerzaken ook de link tussen de verschillende organisaties die te maken krijgen met deze materie.
In deze opleiding gaan we dieper in op het fenomeen domiciliefraude. Daarnaast worden een aantal tips en tricks gegeven over hoe je de strijd tegen domiciliefraude kan inbedden in je werking en met welke organisaties je best rond de tafel gaat zitten om op een efficiënte manier domiciliefraude te kunnen aanpakken.
 
Identiteitsfraude: Controle van de identiteit van een burger is bij alle procedures binnen burgerzaken zeer belangrijk. Van het aanvragen van een identiteitskaart of een rijbewijs, tot het indienen van een verblijfsaanvraag, tot het aangeven van de geboorte van een kind, voor elke procedure moet de identiteit van de burger grondig gecontroleerd worden. Maar wat doe je nu als je twijfels hebt over de identiteit van de burger? Tijdens deze opleiding bespreken we de te volgen procedures en geven we een aantal tips en tricks voor een efficiënte aanpak van identiteitsfraude.

Voor wie?
Voor medewerkers van de dienst burgerzaken met enige ervaring in de materie.
Meer specifiek richt het luik Identiteitsfraude zicht zowel tot medewerkers Bevolking als tot  medewerkers Burgerlijke Stand en Vreemdelingen die in contact komen met vragen rond identiteit.
Voor domiciliefraude zijn het vooral medewerkers van de dienst Bevolking die hierin een actieve rol zullen spelen. 

Lesgevers
Rowena Staelens, expert burgerzaken stad Aalst en Frie Aerts, deskundige dienstverlening burgerzaken stad Leuven

Wanneer?
De opleiding omvat twee modules van een halve dag.
Dinsdag 16 (deel 1) en donderdag 18 (deel 2) november 2021 telkens van 9:00 tot 12:00 
 
Kostprijs
Voor VLAVABBS-leden uit gemeenten: € 145 p.p. (incl. BTW)
Voor niet-leden uit gemeenten: € 175 p.p. (incl. BTW)

Inschrijven
Kan nog via het inschrijvingsformulier op deze link

 


 

Opleiding "Schijnrelaties en schijnerkenningen" 8 en 9 december 2021


De strijd tegen fraude en misbruiken beheerst al een tijdje het internationaal familierecht. In 1999 werd een wettelijke definitie van het begrip schijnhuwelijk ingevoerd, om de misbruiken van het instituut huwelijken tegen te gaan, in 2013 volgde een verdere verstrenging door de strafbaarstelling van schijnhuwelijken, maar tevens werd er ook een definitie van schijnwettelijke samenwoning opgenomen in het burgerlijk wetboek en als sluitstuk 1 april 2018 de inwerkingtreding van de wet schijnerkenningen. Het betreft een evolutie van steeds strengere maatregelen om het misbruik van familierechtelijke instituten om verblijfs- en nationaliteitsrechtelijke redenen te bestrijden. De strijd beperkt zich hierbij echter niet tot het Belgisch grondgebied, ook huwelijken en erkenningen in het buitenland worden in het vizier genomen.
 
Wat?
Hoewel de verschillende wetgevingen gekenmerkt worden door heel wat knip- en plakwerk, is er één constante, namelijk de actieve rol die is weggelegd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar hoe dient de ambtenaar van de burgerlijke stand invulling te geven aan deze rol?  In deze cursus gaan we op een heel praktijkgerichte wijze kijken naar de verschillende wetgevingen. Aan de hand van voorbeelden en modellen gaan we de wetgeving toelichten en verduidelijken, zodat u perfect weet welke stappen u kunt ondernemen. Op het einde van de cursus is het de bedoeling dat u voor uzelf een stappenplan kunt uitwerken en gemotiveerde beslissingen kunt nemen, om de strijd tegen schijnhuwelijken, schijnwettelijke samenwoningen en schijnerkenningen optimaal te kunnen voeren.
 
Voor wie?
Bent u verantwoordelijk voor dossiers huwelijken, wettelijke samenwoningen en erkenningen en heeft u al enkele maanden ervaring, dan is deze cursus op uw maat gemaakt.
 
Lesgever
Ingrid De Belser, Diensthoofd Burgerzaken/Juridische Ondersteuning Wielsbeke, lid van het bestuur van VLAVABBS vzw
 
Wanneer?
De opleiding omvat twee modules van een halve dag.
Woensdag 8 en donderdag 9 december 2021 telkens van 9:00 tot 12:00 uur.
 
Kostprijs
Voor VLAVABBS-leden uit gemeenten: € 145 p.p. (incl. BTW)
Voor niet-leden uit gemeenten: € 175 p.p. (incl. BTW)

Inschrijven
Kan nog via het inschrijvingsformulier op deze link

 


 

 

Advertentie



 

 

 



Copyright © 2021 Burgerzaken Vlaanderen, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Burgerzaken Vlaanderen · Paul Lebrunstraat 16/1 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp