Copy
 
Extrainsatt nyhetsbrev
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Halva COP26 har passerat och flera av rapporteringarna från FN:s klimattoppmöte är positiva. Viktiga beslut har tagits: 40 länder har lovat att fasa ut kolet, över 100 länder ska till 2030 stoppa avskogningen och 80 länder kommer se över sina metangasutsläpp. Men, samtidigt ryter klimataktivisterna ifrån att åtgärderna inte är tillräckliga och Greta Thunberg kallar toppmötet för en greenwashingfestival. Se filmer från lördagens demostrationer i Glasgow här. Vem har rätt? Eller har båda rätt? DN:s klimatreportrar Peter Alestig och Jannike Kihlberg gör en intressant analys i den här artikeln från den 7 november.

Igår kväll var Mariestads kommun med på toppmötet och pratade om hur en liten stad kan göra mycket och dessutom på kort tid. Och visst är det just det som är kommuners roll i omställningen - att göra! Vi på Klimatkommunerna lyfter ofta att kommuner har rådighet på många områden. Som upphandlare, utbildare och arbetsgivare har kommuner stor chans att påverka och på köpet vara en förebild i den omställning som krävs.

På vår webbfika i torsdags om COP26 med Åsa Romson pratade vi om hur kommuner påverkas av besluten som tas i Glasgow. Då kom vi bland annat fram till att kommuner är närmast medborgarna och därmed bär den viktiga uppgiften att kommunicera klimatförändringar, vilka åtgärder som behövs och hur våra vanor och beteenden behöver förändras. Hela webbfikan ligger nu uppe att lyssna på i efterhand.

I detta extrainsatta nyhetsbrev bjuder vi på korta filmer där tre av Klimatkommunernas styrelseledamöter berättar om vad klimatarbetet betyder i  deras kommuner.

Bästa hälsningar,

Maria, Filippa, Erika & Julia

Lokalt klimatarbete: synergier och tips från tre politiker

Lokalt klimatledarskap i Skellefteå
Upplands Väsby jobbar aktivt med att få ner utsläppen
Örebro ser flera fördelar med kommunalt klimatarbete

På gång i Klimatkommunerna

Inkludera alla kommuner i klimatomställningen!

Klimatkommunerna efterlyser en diskussion om, och förslag kring, hur nationell lagstiftning och styrmedel kan styra mot att inkludera alla Sveriges kommuner i klimatomställningen.

Vi ser ett behov av att nationell nivå i högre utsträckning än idag tydliggör kommunernas betydelse i omställningen till ett samhälle som klarar att möta klimatmålen och säkerställer att det blir lönsamt för kommuner att minska sina utsläpp. Om vi ska lyckas måste det finnas en röd tråd i klimatarbetet från nationell till lokal nivå - ett strategiskt omställningsarbete behöver långsiktighet, uthållighet och samarbete.

Med ovan som utgångspunkt har Klimatkommunerna tagit fram ett förslag på hur alla kommuner skulle kunna inkluderas i Sveriges klimatarbete. Förslaget beslutades av Klimatkommunernas styrelse den 9 september 2021 och ska överlämnas till Miljödepartementet den 8 december. Håll utkik!

Biogasbilar fortsätter vara miljöbilar!

Nu har regeringen beslutat att biogasbilar ska fortsätta klassas som biogasbilar! Heja alla oss som tyckte till! Läs hela regeringens pressmeddelande här.

Webbfika om COP26

Åsa Romson, expert i miljörätt på IVL svenska miljöinstitutet, gästade vår webbfika den 4 november 2021 för att ge oss en inblick i förhandlingarna på FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow. En inspelning av webbfikan hittar du på vår youtubekanal.

9 minuter på engelska med inspirerande exempel

Har ni internationella gäster som ni vill prata lokal klimatomställning med? Vill ni berätta om Klimatkommunerna? Eller vill ni bara bli peppade av positiva saker som händer i våra medlemskommuner? Titta på vår nya film med exempel från våra medlemskommuner

Nordiskt webbinarium om klimatledarskap

Den 11 november bjuder vi tillsammans med SKR och dess finska och norska motsvarigheter in till ett webinarium om klimatledarskap. Vad har kommuner från de nordiska länderna att lära sig av varandra? Missa inte denna chans att diskutera ledarskap och arbetssätt inom klimatfrågan med nordiska kollegor. Läs mer och anmäl dig här. 

Vi förlänger anmälningsperioden för vår tävling Steget före!

Har er kommun genomfört en åtgärd för färre bilar i centrum? Dags att visa upp ert arbete! Vi förlänger anmälningsperioden till fredag den 12 november. Läs mer och skicka in ert bidrag här.

Webbinarium 16 nov: Om att upphandla fossilfria transporter 

Vill du vässa din kommuns krav på transporttjänster och entreprenader, utan att gå i fallgroparna? Då är du välkommen på Klimatkommunerna och Länsstyrelsen Skånes webbinarium den 16 november 2021!  Läs mer och anmäl dig här.

Nätverksträff i Borås 16-17 nov blir digital (bara för medlemmar)

Nätverksträffen i Borås blir istället för ett fysiskt event digital. Men det roliga schemat kvarstår! Vi ses 13-16 dag 1 med inslag om hur Borås stad har organiserar sitt klimatarbete, klimatkrav vid byggnation och en kavalkad i klimatåtgärder. Vi har även en workshop om innovation och avslutar eftermiddagen med ett digitalt mingel. Dag 2 ses vi 10-12 och har en workshop om vårt nya material tillsammans med framtidsspaningar med inbjudna föreläsare. 

Filmade gårdsreportage - kolsänkor i jordbruket

Den 26 november bjuder vi in till ett webbinarium om hur man kan skapa kolsänkor i jordbruket. Vi kommer att titta på filmade reportage från Stora Juleboda Gård och Krokstorps Gård. Gårdarna arbetar med agroforestry, reducerad markbearbetning och mellangrödor som metoder för att binda kol och skapa andra nyttor. Efter filmerna har vi ett öppet samtal med bland annat jordbrukarna vars gårdar vi besökt. Vill du delta? Läs mer och anmäl dig senast 20 november 

Webbinarium 30 november om pensioner och klimat

Klimatkommunerna vill undersöka hur kommuner kan ställa klimatkrav i sina upphandlingar av pensionsförsäkring och pensionsadministration. Den 30 november ordnar vi ett webbinar på temat - det blir presentationer av och samtal med KPA, Adda och Eskilstuna kommun. Läs mer och anmäl dig här!

Torsdagar med KomPark: Frukostwebbinar om flexibla parkeringstal och mobilitetstjänster

Hur arbetar kommuner med flexibla parkeringstal? Hur vanliga är de i kommunerna och hur används de av exploatörerna? Det har projektet KomPark tagit reda på och den 9 dec presenteras resultatet på ett frukostseminarium. Välkommen! Läs mer och anmäl dig här.

Save the date: Den 10 december lanserar Klimatkommunerna nytt material

Hur ser en lokal klimatomställning ut?  Klimatkommunerna lanserar ett material som inspiration för att visa vad Sveriges kommuner kan göra för att skapa hållbara samhällen att trivas och leva i. ​

Vi bjuder in till lanseringskonferens den 10 december kl 9-30-12. Mer info kommer här längre fram. 

Tips & publikationer

Röster från forskare
Klimattoppmötet i Glasgow - vad handlar det om och vad spelar det för roll? Fem klimatforskare från Lunds universitet uttalar sig om COP26

Rika släpper ut mest
En ny studie identifierar fem områden där rika och medelinkomsttagare har oproportionerligt stor påverkan på de globala utsläppen – och därmed ett större ansvar och mer möjligheter att driva på klimatomställningen, menar klimatforskare. Läs artikeln: Rik eller medelklass - fem sätt du kan göra skillnad för klimatet

Vägledning för upphandling av fossilfria transporter
Allmännyttans inköpscentral HBV har i en leverantörsuppföljning kartlagt hållbarhetsarbetet och tittat särskilt på utbudet av fossilfria transporter. Samtidigt har Sveriges allmännytta tagit fram vägledningen "Så upphandlar du fossilfria transporter". Med hjälp av dokumenten ska Sveriges kommunala bostadsbolag sätta fart på omställningen av transportsektorn. Läs mer om kartläggningen i en artikel av Aktuell hållbarhet och hela vägledningen här.

Dagliga sammanfattningar av COP
COP26 Daily sammanfattas varje dag av toppmötet. 

Trivectors podd
I avsnitt 38 träffar Trivectors podd Esplandad Vakansa-grundaren Robin Rushdi Al-Sálehi
 
COP for dummies
Se "COP for dummies" av The Bridge med SWECO i efterhand.

Filmer om biogas från Biogas Syd
Är du intresserad av att hålla dig à jour med det senaste inom biogas? Titta då på filmer och presentationer från Biogas Syds senaste träff, där det bjöds på en uppdatering om styrmedel för biogas och nyheter från olika aktörer. länk till inlägget på Biogas Syds hemsida.

Vår tipslista för sidoevenemang under COP26 31 oktober - 12 november. Arrangör: COP26 green zone (olika event har olika arrangörer)

Kunskapslunch - Styrmedel för minskat bilresande 10 november, Arrangör: K2

Webinarium om Göteborgs fossilfria förskola Hoppet och klimatsmart byggande 11 november. Arrangör: Bengt Ahlgren AB, Lokalförvaltningen Göteborg och Derome

Biochar for Green Cities, 16-17 nov. Arrangör: Nordic Biochar Network

Seminarieserie om klimat, 18 november och fler datum. Arrangör: SMHI

Webbinarium om Lunds kommuns koldioxidbudget 22 november. Arrangör: Lunds kommun

Elbilen är här – dags att anpassa er strategi för hållbar parkering, 19 november. Arrangör: Trivector

Om stadsmiljöavtalen – små och större kommuner delar sina lärdomar  29 november. Arrangör: Trafikverket

Building Sustainability 2021, 30 nov-1 dec. Arrangör: Sweden green building council och Stockholms stad

Bebo & Belok resultatkonferens, 2 dec. Arrangör: Byggherrarna

Klimatforum, 3 december. Arrangör: Naturvårdsverket

Elbilar i hemtjänsten, 6 december. Arrangör: Miljöbilar i Stockholm

Viable Cities European day, 8 dec. Arrangör: Viable Cities

Utlysningar
 

Viable Cities: Energipositiva stadsdelar för klimatneutrala städer

Vill du bidra till att vi kan uppnå energipositiva stadsdelar och därmed klimatneutrala städer? Nu kan du söka stöd för svenskt deltagande i utlysningen inom det europeiska samarbetet Positive Energy Districts (PED). Sista ansökningsdag är 24 februari 2022. Läs mer på energimyndighetens hemsida.

Sök ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket med Klimatklivet

Har du en idé om en fysisk investering som minskar samhällets klimatpåverkan? Den 8-18 november är det möjligt att söka stöd från för din åtgärd.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till fysiska investeringar som leder till en utsläppsminskning av växthusgaser. Stödet kan sökas bland annat företag, kommuner och kommunala bolag.

Klimatklivet är ett brett stöd och de investeringar som hittills beviljats är klimatsatsningar inom bland annat industri, transport och infrastruktur, avfall, fastighets- och lokaluppvärmning, biogas- och vätgasproduktion, lustgastdestruktions-anläggning och samhällsbyggnad. Mer information om Klimatklivet hittar du på naturvårdsverkets hemsida. 

 
   
 
 
 
 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på InstagramLinkedIn och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 30 november 2021.

Facebook
Twitter
Website


Kalendarie


11 november: Nordiskt webbinarium: Municipal climate leadership

16 november: Webbinarium om upphandling av fossilfria transporttjänster med Region Skåne

16-17 november: Nätverksträff i Borås (digital)

26 november: Webbinarium om kolsänkor i jordbruket

30 november: Webbinarium om pensioner och klimatet

9 december: Frukostseminarium om flexibla parkeringstal och mobilitetstjänster

10 december: Save the date! Vi släpper nytt material för kommuner i omsätllningen

Fler online-evenemang hittar du i vår tipslista.

 
Copyright © 2021, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp