Copy
View this email in your browser
Dela Dela
Twittra Twittra
Skicka till en kollega Skicka till en kollega
Gillar du vår COP26-bevakning? Vidarebefordra då utskicken till dina kollegor! 
Som vanligt hittar du alla äldre upplagor av nyhetsbrevet på den här sidan. 
Hittills i Glasgow:
100 länder har åtagit sig att reducera utsläppen av metangas vilket, sett till metangasens relativt sett större klimatpåverkan än koldioxid, på kort sikt kan vara exceptionellt effektivt för att minska den globala uppvärmningen.  •  Flertalet länder enades igår om att stoppa avskogning och skogsskövling till 2030. Tillsammans utgör länderna som åtagit sig löftet 85 % av världens skogsbestånd. •  Flera nya eller uppdaterade NDCs – största nyheten bjöd kanske Indiens premiärminister Narendra Modi på då han utlovade att Indien ska nå nettonollutsläpp till 2070 och dessutom presenterade flera mätbara delmål innan dess. Löftet är det första konkreta klimatåtagandet som Indien gör och även om det inte ligger i linje med 1,5-gradersmålet mottogs det som ett positivt första steg från många.  •  450 företag i den s.k. Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) som tillsammans kontrollerar 40 procent av världens tillgångar förbinder sig till att uppnå Parisavtalets mål om maximalt 1,5 graders höjning av jordens medeltemperatur. 
POLICY

Näringslivet till COP26-förhandlarna:
Sätt ett pris på koldioxid – men gör det rätt!

Vid en informell dialog med finansministrar publicerade vi tidigare idag policypapperet ICC Carbon Pricing Principles. Papperet listar tio övergripande principer för prissättning av koldioxid, som bl.a. är tänkta att säkerställa att prissättningsmekanismer har minskning av utsläpp som primärt syfte, att prissättningen sker på ett transparent och förutsebart sätt och att olika nationella och regionala prissättningsmekanismer länkas och harmoniseras för att undvika handelshinder. 

I morgon den 4 november kl. 12.00–13.30 (CET) kommer principerna att presenteras närmare under en paneldiskussion på plattformen Make Climate Action Everyone’s Business Forum. I diskussionen deltar bl.a. representanter från OECD, Världsbanken, och Kanadas och Nya Zeelands regeringar.
» LÄS MER

Framsteg för Artikel 6

Just nu pågår förhandlingar om implementeringen av Artikel 6 i tekniska arbetsgrupper. Utestående frågor är hur utsläppsrätter från Kyotoavtalet ska föras över till Parisavtalet, vem som får tillgodoräkna sig utsläppsminskningen när ett land investerar i klimatprojekt i ett annat land och om en del av intäkterna från utsläppshandelssystem ska gå till FN:s klimatanpassningsfond. Tidigare idag meddelades att förhandlarna hoppas kunna presentera ett textutkast på överenskommelse på lördag, som sedan kan förhandlas färdigt när klimat- och miljöministrarna anländer till Glasgow i nästa vecka.

Missade du morgonens BINGO Briefing? 

Ingen fara – du får en ny chans imorgon! Kl. 10.00–10.45 svensk tid sänder vi från vår digitala plattform! 

Vad gör näringslivet? 

Tidigare i veckan publicerades ICC Business Action to Mitigate Climate Action. I publikationen har ICC Storbritannien sammanställt fler än 50 konkreta exempel på företags åtgärder för att bidra till klimatomställningen. Från Sverige har AFRY, Skanska och Stora Enso bidragit med exempel. 
» LÄS MER

Imorgon på We Don't Have Time 

Under torsdagen är det energifrågor som står i fokus för COP26. Bland sessionerna du inte får missa finns bland annat Energy transitions for 1.5°C — Scaled and enabled by energy efficiency innovation and digitalization. Sessionen sänds hos We Don't Have Time och arrangeras av Business Sweden. 
» TILL SÄNDNINGEN
Twitter
LinkedIn
Website


Copyright © 2021 ICC Sverige, All rights reserved.


Fram till mitten av november skickar ICC Sverige ut veckovis
uppdateringar om COP26.Vill du ändra prenumerationsinställningar? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig här.