Copy
View this email in your browser

Salutare, 

Dacă ești cu un gând la vacanță și cu un altul la planurile pentru 2022, ediția asta e pentru tine. 

Discutăm și subiecte serioase precum cheltuielile de comunicare, dar te lăsăm și cu multe recomandări de articole, resurse și podcasturi - la fix pentru un weekend prelungit.

Let’s dive in. 👇

--
Oana & Alexandra, Managing Partners @Crafters


3 cheltuieli de avut în vedere pentru o comunicare coerentă


Deschidem discuția despre bugete cu 3 acțiuni de comunicare importante, în care – din experiența noastră – e important să investești corespunzător, chiar și atunci când simți că orice economie contează.

Dacă ne întrebi pe noi, acesta este „prețul” pe care îl plătesc toți cei care vor să construiască cu adevărat coerent și pe termen lung. 👇

📌 Branding

Pe măsură ce numărul de companii crește în toate domeniile, odată cu el crește și nevoia de diferențiere, de „a fi altfel”. Comunicarea și brandingul merg mână în mână, așa că, înainte să te arunci în design, în crearea site-ului sau în implementarea unor acțiuni de comunicare, ia în calcul un proces de definire de brand, care va fi fundația pentru tot ce vei construi ulterior la nivel de promovare. 

📌 Strategia de comunicare

Facem parte dintre cei care cred că efortul de comunicare – ca să aducă rezultate – trebuie să se-ntâmple pe termen mediu și lung. Și, deși poate suna abstract, strategia de comunicare este cea care pune brandul pe o axă coerentă de promovare.
 

📌 Implementare

E​​ important să nu faci un compromis la următoarele capitole:

Conținut bine scris. De la website și blog, la felul în care comunici cu clienții sau în social media, conținutul makes it or breaks it. 

Project management. Implementarea acțiunilor de comunicare este adesea o cursă cu obstacole: furnizori care trebuie armonizați, situații contra-cronometru, colaboratori care trebuie gestionați îndeaproape. De multe ori, un project manager bun saves the day. 

Dezvoltarea de asseturi care te poziționează în mintea și în viața oamenilor pe care îi vizezi.

GO IN-DEPTH

Dacă vrei să afli mai multe, citește articolul nostru de pe blog. Acolo vei afla câteva insight-uri și repere concrete despre timing-ul, bugetul și livrabilele fiecărei acțiuni în parte. 
 
Citește articolul complet


Trei idei despre comportamentul consumatorului


În comunicare, lucrăm cu psihologia consumatorilor sau a clienților cărora ne adresăm. Dar câte știm despre principii de bază ale funcționării lor? Astăzi trecem în revistă 3 idei despre comportamentul consumatorului, bazate pe date și studii recente și adunate dintr-un newsletter pe care-l citim cu regularitate

Iată ce ne-a atras atenția.

💫 Efectul lui „Mulțumesc” versus „Îmi pare rău”
 
Cu toții putem greși, iar brandurile nu fac excepție. Dacă te-ai confruntat cu o problemă de funcționare sau dacă s-a strecurat o greșeală în ceva ce ai comunicat, studiile arată că e mai eficient să folosești aprecierea („Îți mulțumesc pentru răbdare/ înțelegere”) versus o scuză („Îmi pare rău că te-am făcut să aștepți”).

De ce? Pentru că atunci când arătăm apreciere, mutăm atenția asupra celuilalt și scoatem în evidență calitățile lui în raport cu noi, în același timp recunoscându-ne greșeala.

Efecte? Review-uri mai bune, un grad mai mare de satisfacție, probabilitatea de a trece mult mai ușor peste greșeala comisă.

Pro tip. În funcție de cât de mare e greșeala, arată cum ți-o asumi. Oferă ceva în plus, ca să mergi mai departe de promisiuni și cuvinte (un discount, un voucher etc.).

Așa NU. Ai grijă la contextul în care folosești această abordare. Nu este cazul să fugi de responsabilitate și de recunoașterea foarte clară a greșelii dacă vorbim despre situații care au avut consecințe serioase. 

💫 Regula „celor 3” în comunicare
 
Încă de când eram mici, ni s-a spus că cifra 3 este una magică. Se pare că același lucru este valabil și în comunicare, mai ales în ceea ce audiența consideră a fi un mesaj persuasiv. Studiile arată că 3 argumente puternice sunt ideale pentru ca produsul, serviciul sau brandul tău să fie evaluat pozitiv.  

De ce? Pentru că cifra 3 este cea de la care începem să identificăm pattern-uri, iar mintea noastră decodează că este pregătită să ia o decizie finală.

Efecte? 3 claim-uri pozitive funcționează întotdeauna mult mai bine decât 1 sau 2, considerate prea slabe, dar și decât 4, cifră de la care deja începem să devenim sceptici și să ni se pară „prea bun ca să fie adevărat”.

Pro tip. Ia în considerare recomandarea atunci când gândești diferențiatori, beneficii ale produsului sau serviciului, mesaje-cheie principale etc. Dacă totuși simți nevoia să folosești mai mult de 3, păstrează-le ca informații adiționale și nu uita să menționezi și un punct mai puțin bun, pentru credibilitate și echilibru.

💫 Puterea elementului personal
 
Un lucru de care ne folosim și noi mult în comunicare este ceea ce numim human touch

De ce? Pentru că generația de consumatori actuali are nevoie să meargă mai departe de raportarea pur tranzacțională la branduri. 

Efecte? Chiar și atunci când preferăm să nu interacționăm direct cu anumiți producători (preferăm să comandăm prin aplicație/ mesaj decât prin apel telefonic), micile gesturi care ne pot arăta în continuare că interacționăm cu o persoană, fără să depunem și efortul necesar, sunt la fel de apreciate. De exemplu: „Mâncarea ta a fost pregătită de Radu, chef și gurmand, fan al bucătăriei grecești”.

Pro tip. Gândește-te la cel mai mic lucru care ar putea adăuga un touch personal în ceea ce faci sau în cum comunici. O fotografie cu oamenii din echipă, un newsletter semnat de o persoană (nu de o companie), un thank you note în comanda livrată ar putea să facă diferența.

Mai multe idei similare găsești și în newsletterul lui Thomas de la Aryh, dacă ți-am deschis apetitul pentru insight-uri practice din comunicare și marketing, bazate pe studii recente. Abonează-te aici.


De luat notițe


Trenduri de marketing B2C pentru 2022

Conținutul short-form va fi o prioritate. Influencer marketing-ul va fi în continuare “a revenue driver”. Conținutul audio va deveni tot mai popular. Va crește interesul pentru acțiunile de CSR. Brandurile vor continua să implementeze strategii de inbound marketing. Acestea sunt cele mai recente trenduri identificate de HubSpot. Pe larg despre fiecare, poți citi aici


Indicatorii care contează în antreprenoriat

Recitim, din când în când, analiza foarte lucidă și bine structurată pe care o face Marius Ursache, antreprenor în serie cu experiență internațională, despre cum măsurăm evoluția în business-urile antreprenoriale. Marius este un ambasador vocal al proceselor, al îmbunătățirii lor și al lecțiilor continue, exercițiu pe care îl deconstruiește în materialul de pe Startarium.   

 

De weekend 


Despre speranță și încredere ca antidot la ceea ce trăim

Pentru weekend sau pentru drumul spre birou, îți recomandăm acest episod din podcastul Andreei Roșca - The Vast and the Curious. Este o conversație captivantă cu Mircea Miclea, doctor în psihologie și antreprenor, despre încredere, speranță, cunoaștere, risc și acțiune. 


Povești în negociere

Ne-a invitat Radu Glonț, trainer în negociere la Leverage, în emisiunea lui online. Ne-a provocat să povestim despre situații reușite sau mai puțin reușite în negociere și la final nu am scăpat fără să spunem și un banc. Play să vedeți ce a ieșit. 


O doză de umor negru și necesar 

Deși la noi pandemia s-a terminat la începutul verii (așa cu ne-a anunțat premierul la vremea respectivă), în Moldova continuă. De unde știm? O spune dur și răspicat spotul de aici, semnat de Ministerul Sănătății din Republica Moldova. De văzut, dacă nu ați făcut-o deja. 


Echilibrul dintre relaxare și acțiune

Unul dintre cele mai recente episoade din podcastul ZeroPlus al lui Andrei Roșca, consultant de business și coach, este despre o temă care se potrivește deseori și în ce facem în comunicare: mixul bun între relaxare și acțiune, încercarea de a nu o mai idealiza neapărat pe prima și tendința de a merge în extreme. Ar putea fi vorba la fel de bine și despre strategie și implementare în comunicare sau despre orice exercițiu antreprenorial. Îl poți asculta aici.
 


De pe blog


Strategia de loializare a brandului tău antreprenorial. Cum o gândești?

Dincolo de discounturi, de puncte de fidelitate sau de carduri de loyalty, ce înseamnă, de fapt, o strategie de loializare cu adevărat potrivită pentru brandul tău? Există moduri infinite și opțiuni nenumărate prin care poți să pui în aplicare o astfel de strategie. Iată 4 idei pe care le folosim și noi la Crafters. 


Cristian China-Birta, consultant social media: „Cel mai important asset pentru un antreprenor este bugetul de marketing”

Social media și influencer marketing-ul sunt două dintre instrumentele de comunicare de pe buzele tuturor și care par cele mai accesibile ca înțelegere. Dar cum se pot folosi însă antreprenorii cu adevărat de ele, când au sens și cum aduc valoare? Citește perspectiva lui Cristian China Birta în interviul de aici


3 greșeli frecvente în comunicare și cum să le gestionezi. Recomandările a 3 specialiști

Trei specialiști ne-au povestit despre situațiile de care s-au lovit cel mai des în colaborările lor cu clienții din zona antreprenorială și au oferit soluții concrete pe care le poți pune în aplicare cu ușurință. Citește aici despre ce greșeli importante să previi în definirea și comunicarea brandului tău, ca antreprenor.
 

De la noi din echipă


Nu că vrem să fim Captain Obvious, însă e deja final de an? 😱 Ca să ne distragem puțin de la asta, iată pe ce ne-au mai picat ochii în ultima perioadă. Oana recomandă cartea Louisei May Alcott, Micuțele doamne, cea mai optimistă și plină de speranță lectură de anul acesta. Ruxandra se întoarce asupra volumului Între ei. Amintiri despre părinții mei, al lui Richard Ford, pentru exercițiul autorului de a afla cine au fost părinții lui înainte să-i devină părinți. Iar Alexandra pune pe lista de recomandări Vortex, cel mai recent film al lui Gaspar Noé, despre bătrânețe și neputințele ei.
Despre Crafters, pe scurt. ✨ Povestea continuă: ne menținem în topul celor mai vizibile agenții de PR pe Facebook, dar și în cel al celor mai vizibili Directori de agenții de PR (hip hip hooray, Oana Odobescu), conform ZeList & IQAds. Între timp, în portofoliul nostru și-a făcut loc un proiect nou de strategie din industria de educație și consultanță pentru HoReCa. Am comunicat din nou în regiune pentru startup-ul Metabeta și am anunțat rezultatele analizei realizate de Arcady Studio despre cum s-a schimbat relația noastră cu locuințele personale, ca urmare a pandemiei. Și-am lansat newsletterul Pași în carieră, despre cum să ai o viață profesională sănătoasă, pentru EuroTriade, clientul nostru din domeniul recrutării și al resurselor umane. Ceee lună! 💙
LinkedIn
Facebook
Instagram
Ai primit newsletterul de la un prieten? 
Abonează-te aici.
Copyright © 2021 Crafters,
Strada Banul Manta, nr. 2, ap. 2, sector 1, București

Dezabonare