Copy
Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 12/2021
Läs i din webbläsare istället

Gör film av din text

Det är inte alltid det bästa valet är att publi­cera din text som text – ibland går den bättre fram till mot­tagarna om du gör en film av den.
 
Det är inte själv­klart att den text du planerar att skriva kommer att göra sig bäst som skrivna ord. En film kan vara ett bättre alter­nativ, till exempel när
  • du ska beskriva hur man ska ut­föra något
  • dina mot­tagare inte kan läsa så bra
  • dina mot­tagare talar olika språk
  • du vill förstärka in­lär­ning genom att båda prata och visa
  • du vill göra en webbaserad kurs.
Om du tror att film blir ett bra alter­nativ är nästa val om du ska göra film av hela texten eller en del av den. Eller kanske filmen ska kom­plet­tera texten med samma budskap.
 
Tänk på att människor är olika och föredrar olika sätt att ta till sig infor­ma­tion. En del tycker att det är lättare att för­stå filmade instruk­tioner, andra föredrar att läsa dem. Mot­tagaren kan tycka att det är bra att se filmen första gången, men vilja ha en text att gå till­baka till när minnet behöver friskas upp.
 
När du har bestämt dig för att göra film är det dags att skriva ett manus. Skriv ditt manus som något du ska be­rätta, inte en text som mot­tagaren ska läsa. Lägg dig närmare tal­språket, läs texten högt för dig själv, mar­kera var du ska lägga be­toningar och pauser.
 
Samtidigt som du skriver manuset funderar du ut hur du ska visuali­sera det du säger. Bara för att du gör en film behöver inte materialet i filmen vara rörligt. Tvär­tom kan still­bilder bli tyd­ligt och bra – du kan till exempel an­vända egna bilder, stock­bilder, grafik eller skärm­dumpar. Till det kan du lägga rör­ligt material som skärm­inspelningar eller när du visar hur man gör något.
 
När din film är färdig bör du antag­ligen lägga på under­texter. Det gör din film mer till­gäng­lig, och lägger du ut den på webben får du högre rank­ning i sök­motorerna – lägger du ut filmen på en offent­lig webb­sida är det lag­krav på att den ska vara under­textad.
 
Du kan också göra en film utan ljud, där du använder bilder och korta texter, till exempel om du gör en lanserings­film till en bok eller något annat du har produ­cerat. Då bör du tänka på att bara plocka ut det allra viktig­aste så att text­erna verk­ligen blir korta och lättlästa.
 
Har du blivit sugen på att göra film, men känner lätt panik inför det tekniska? Ja, då kan jag rekommen­dera Moder­skeppet som har kurser både i själva film­skapandet och program­varorna du kan använda.

Lär dig göra film

Vill du sätta dig in i hur du skapar film av din text har jag fort­farande några få present­kort till Moder­skeppet kvar. Present­kortet ger dig tillgång i tre månader till Moder­skeppets hela kurs­utbud. Vill du få chansen, mejla mig från adressen du får det här nyhets­brevet på och berätta kort vilka tre kurser hos Moder­skeppet du tror du kan ha mest nytta av i ditt arbete (kanske den jag har gjort?) Du som inte är pre­nu­merant kan bli det här.
Presentkort

Boktipset

Skrivbrevet från Evas skriv­skola 2019–2020 av Eva Sahlström
Om du har missat några nummer av det här nyhets­brevet finns alla till och med år 2020 samlade i två böcker: Skriv­brevet från Evas skriv­skola 2015–2018 har funnits till för­säl­jning i två år, och den andra, Skriv­brevet från Evas skriv­skola 2019–2020, släppte jag tidigare under hösten. På min bok­försäljnings­sida hittar du exempel på korta filmer utan text som jag använder för att marknads­föra böckerna.
 
Köp bok

Filmer på Youtube

För att inte över­belasta ditt webb­hotell bör du inte lägga dina videor direkt på din webb­plats. Lägg dem istället
på en tjänst som You­tube och bädda in dem på sajten. Youtube är gratis och lät­tillgäng­ligt, men vill du kunna styra vilka som får se eller ladda ned videon är det värt att betala några hundra­lappar för en tjänst som Vimeo.
Youtube
Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla Mejla
Dela Dela
Twittra Twittra
Dela Dela
Copyright © 2021 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skrivbrevet från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp