Copy
Den Kooperative Arbejdsgiver-
og Interesseorganisation i Danmark

Nyhedsbrev

Det kooperative oplysningsarbejde

En af de fremmeste opgaver, vi har i Kooperationen, er at oplyse om den kooperative model. Hvad den indeholder og alle de måder, hvorpå man kan være et kooperativ. Og måske det er lidt som at prædike for koret, for den kooperative model er en I vores medlemmer udlever hver dag. I ved godt, hvad det går ud på, men det er langt fra alle ude rundt omkring i resten af samfundet, som er lige så meget hjemme i, hvad kooperativer dækker over. Og netop dét skal vi ændre på! Både på det politiske plan, på uddannelsesinstitutionerne og i samfundet generelt. 

Det gør vi blandt andet gennem vores politiske arbejde med at massere det politiske niveau til at skrue nogle bedre rammevilkår sammen, der vil gøre det nemmere at starte og drive et kooperativ. Det gør vi gennem vores generelle oplysningsarbejde, hvor vi senest deltog i Entrepreneurship Day på KEA, Københavns Erhvervs Akademi med en stand, hvor vi fik langet brochurer og visitkort ud i stor stil. Og sidst men ikke mindst gør vi det via den ekspertgruppe, jeg som direktør for Kooperationen er del af. Ekspertgruppen har netop afholdt et møde, hvor især de syv kooperative principper kom på tale. For hvordan er det nu lige de syv principper hænger sammen med det at drive en kooperativ virksomhed, og hvordan skal de inkorporeres i politiske rammevilkår?

Det er blandet andet det, vi skal komme med vores input til i ekspertgruppen. En ting er dog sikkert. Hver og et af de syv principper er vigtige at have for øje, da de ligger til grund for de værdier, som moderne kooperative virksomheder verden over bliver drevet efter. Hele andelsbevægelsen og kooperative bevægelse i Danmark bygger på de syv kooperative principper. Vores mission er klar: Ingen ny lov eller selskabsform om kooperativer uden de syv principper.  

De syv principper er som sagt grundlag for den måde, et kooperativ er opbygget, uanset hvilken af de tre forskellige typer kooperativer:

1. Producentejede kooperativer som eksempelvis andelsmejerier.
2. Medarbejderejede kooperativer som eksempelvis konsulent – og håndværksvirksomheder.
3. Forbrugerejede kooperativer som eksempelvis brugsforeninger og andelsboliger.

Fælles for dem uanset, hvordan de er opbygget som kooperativ, er, at de som startede virksomheden havde et behov, som skulle dækkes. Et behov for at gå sammen, danne et fællesskab, stå stærkere og have medindflydelse over deres arbejde og arbejdsliv.  

I Kooperationen har vi i snart 100 år levet og åndet for de syv kooperative principper, og mit håb for fremtiden er ikke alene, at flere vil kende til dem, men også at flere vil have de syv principper lige så godt inde under huden, som I har!  Læs mere om de syv kooperative principper her

Venlig hilsen
Susanne Westhausen 

Nyt medlem: Flexwerker

Det er en glæde at kunne byde velkommen til endnu et nyt medlem af Kooperationen, Flexwerker. Flexwerker er et kooperativt konsulentbureau, der arbejder inddragende og eksplorativt for at skabe engagement og mobilisere mennesker til fælles handling. Flexwerkers formål er at arbejde for at sætte mennesker, tanker og handlinger i bevægelse. 

Deres kerneområder er:
• Organisering i arbejdslivet
• Prekære og fleksible arbejdsforhold
• Demokratisk deltagelse
• Kooperativt iværksætteri og demokratisering af arbejdet

Indenfor disse områder tilbyder de bl.a. workshops, oplæg, inddragelsesprocesser, undersøgelser og formidling. Desuden arbejder de på selvinitierede projekter, der støtter op om deres formål.
Se mere på www.flexwerker.dk eller følg dem på Instagram, Facebook og LinkedIn.

Trepartsaftale om test og coronapas på plads

Fra november 2020 indtil den 1. november 2021, gjaldt en særlov, der gav arbejdsgivere ret til at pålægge medarbejdere at lade sig teste for COVID-19 og oplyse resultatet af testen begrundet i arbejdsmiljømæssige hensyn eller væsentlige driftsmæssige hensyn.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har den 12. november 2021, indgået en trepartsaftale om at genindføre denne særlov. Hensynet er, at der på arbejdspladserne hurtigt og effektivt skal kunne sikres tryghed om smittesituationen, og at eventuel smitte blandt ansatte skal kunne bremses.

Ud over at genindføre den tidligere særlovs muligheder og betingelser fremgår det af trepartsaftalen, at arbejdsgivere vil få mulighed for at pålægge medarbejderne at fremvise et gyldigt coronapas, så længe COVID-19 er en samfundskritisk sygdom (indtil videre til og med den 10. december 2021). 

Som det sidste nye fremgår det af trepartsaftalen, at arbejdsgivere skal kunne pålægge medarbejdere at anvende selvtest på arbejdspladsen i det omfang selvtestene er CE-godkendte og anvendes i overensstemmelse med anvisningerne for testene. 

Da der er tale om en genindførsel af den tidligere særlov, vil pålagte tests så vidt muligt skulle udføres i arbejdstiden, og er dette ikke muligt, vil arbejdsgivere skulle kompensere medarbejdere for den tid og de udgifter, de bruger på at blive testet.

Der skal først udarbejdes et lovforslag, som skal vedtages i Folketinget, før det kan træde i kraft. Regeringen har anmode Folketinget om, at lovforslaget bliver hastebehandlet. Kooperationen følger op med yderligere nyheder, når regeringen har fremsat det bebudede lovforslag. Læs aftalen her

Kooperative supermarkeder: Deltagelse er vejen frem

Ifølge en nyhed fra ICA, The International Cooperative Alliance, oplever man rundt omkring i verden i øjeblikket, at flere mennesker ønsker at involvere sig i deres lokalsamfund. Det betyder blandt andet, at de kooperative supermarkeder spirer. Disse supermarkeder drives og ejes af forbrugerne og er karakteriseret ved at sælge lokale varer til en overkommelig pris og have en stærk forbindelse til dets medlemmer. På den måde er de kooperative butikker gode til at skabe vækst for sig selv såvel som for lokalsamfundet - ligesom de lokale brugsforeninger herhjemme. 

Væksten indenfor den kooperative supermarkedsbranche understreger argumentet for at vælge den kooperative virksomhedsmodel. Modellen er alsidig og kan dermed implementeres på forskellige måder alt efter medarbejderens og lokalsamfundets behov. Med flere og flere forbrugere, som ønsker at handle lokale varer, og flere som søger deltagelse og at drive egen butik, er der udsigt til en positiv udvikling i antallet af kooperative supermarkeder. Læs mere her


 

Pitch day i ØreXund Excubator

Det første ØreXund Excubator forløb for iværksættere er netop afsluttet med en picth day, hvor Excubator deltagerne i bedste Løvens Hule stil skulle pitche deres ideer foran et ekspertpanel. Her fik de fire min. til at præsentere deres ide, målgruppe og udvikling. Herefter modtog de feedback fra både andre deltagere og et ekspertpanel. Ekspertpanelet bestod af Torsten Arendrup iværksætter og del af bl.a. Coops Landsråd, Jacob Rask Københavns fødevarefællesskab og medforfatter på Kooperativ Håndbog, Katrine Joensen direktør for Erhvervshus Hovedstaden og Nils Phillips social iværksætter, aktiv i Gräsrotsakademin Skåne AB.

Diversiteten i de præsenterede projekter og ideer var stor med alt fra kooperativ medlemsbaseret biograf mod ensomhed, en sprog-app, et undervisningsprojekt om det Globale Syd, forbrugeroplysning om produkter, hvor man indirekte støtter skattely, en vvs-import og sidst, men ikke mindst, et kooperativ bestående af tre konsulenter, hvor fokus er på bæredygtighed og grøn omstilling. 

På vegne af Kooperationen og samarbejdspartnerne Coompanion og Tænketanken Demokratisk Erhverv, takker vi ekspertpanelet for deres input, råd og konstruktive feedback. Vi sender også en stor tak til alle ØreXund Excubator deltagerne for deres ihærdige indsats. Det har været en spændende rejse, vi sammen har været på de seneste ni uger!

Næste hold Ørexund Excubator deltagere er allerede klar, hvor der er start med en kick-off workshop fredag den 19 november 2021. 
Drømmer du om at blive iværksætter, eller kender du en der gør? Så er der er mulighed for at deltage i to forløb i 2022! Læs mere og ansøg via https://orexund.coop 

ØreXund er et samarbejde mellem Kooperation, Tænketanken Demokratisk Erhverv  og svenske Coompanion og har det overordnede formål at styrke bæredygtigt og fællesejet iværksætteri i hhv. dansk og svensk erhvervsliv. ØreXund Excubator er støttet af midler fra EU's InterReg-pulje.

Medlem i medierne - Analyse & Tal


Ny forskning fra Københavns Universitet afdækker bias og sexisme i sprogmodeller på flere sprog. Det er et arbejde Analyse & Tal har været med til at afdække, hvor de har været med til at udvikle algoritmer og sprogmodeller, der kan afdække bias og sexisme i sproget online. 

"Ugift", "gravid" eller "smuk". Det er ord, som søgemaskiner kæder sammen med kvindelige politikere, mens deres mandlige kollegaer til sammenligning beskrives med ord, der i højere grad knytter sig til deres virke som politikere. Det kan påvirke den måde, vi opfatter de opstillede kandidater og politikerne på, så vi har en bias mod dem. 

Vi skal være dygtigere til at opdage og udligne uligheder ved eksempelvis at træne modellen på data, hvor man bytter stedordene ud, så computerintelligensen erfarer, at det i det her tilfælde ligeså godt kan være en kvinde, der er politiker. - Ronnie Brandt Taarnborg, Partner Analyse & Tal i en artikel til Kristeligt Dagblad op til Regionsråd- og kommunalvalget. Læs artiklen her

Julen er hjerternes fest

Samtidig med at dagene bliver kortere og koldere nærmer juletiden sig også. Det betyder tid til julehygge, julefrokoster og julegaveindkøb! I Kooperationen vil vi opfordre dig til at både tænke lokalt, socialt, miljøbevidst og kooperativt, når du skal handle ind til jul og købe dine julegaver! Her vil vi naturligvis slå et slag for nogle af Kooperationens medlemmer, som afholder forskellige julemarkeder. Så hvis man vil i julestemning samtidig med, at man bidrager til en god sag, så er disse julemarkeder ideelle for dig. 

Grantoftegaards julemarked den 5. december 2021 byder på økologi, natur, fællesskab, bæredygtighed og smukke omgivelser.  Læs mere om det økologiske julemarked på Grantoftegaard her

Hvis man er på julegavejagt, så er Kofoeds Skole det perfekte sted at gå på udkig! På julemarkedet, som afholdes den 1 december 2021, findes der boder og butikker med genbrug, kunst og smukt håndværk, som er produceret af skolens elever. Læs mere om Kofoeds Skole julemarked her.

Man kan også få stillet sin tørst og få lækker julemad hos Skovsgaard Hotel, Arentsminde ved Brovst, hvor man kan købe sig til en lækker julefrokost

Man kan også købe sine bæredygtige julegaver i Saxogade, hvor der lørdag den 4. december 2021 inviteres til julemarked, med fællessang og æbleskiver over bål. Læs mere om jul i Saxogade her

Skriv gerne og tip os, hvis du har forslag til andre socialøkonomiske julefrokoster eller kooperative julemarkeder 😊 Kontakt Helena, hgh@kooperationen.dk 

Co-op News fylder 150 år! 

I 1844 formulerede en gruppe engelske arbejdere de syv kooperative principper, og der gik ikke længe før den kooperative bevægelse oprettede sin egen avis, The Co-operative News. Co-op News har således i 150 år undersøgt og rapporteret om, hvad der rørte sig den kooperative verden. Avisen har spillet en essentiel rolle i at skabe opmærksomhed omkring den kooperative model ved at skrive historier og bringe dem ud til mennesker, som måske ikke kender til modellen. Og netop det oplysningsarbejde er lige så vigtigt dengang som den dag i dag! Co-Op News udkommer stadig på print, kan læses digitalt og er en god kilde til at læse om, hvad der sker internationalt i den kooperative bevægelse. Læs mere her.

Vi ønsker Co-op News stort tillykke og ser frem til forsat at læse, hvad der rør sig i den kooperative verden. For der er stadig behov for at sprede viden om den kooperative model, de syv kooperative principper og de positive forandringer, den kooperative bevægelse skaber lokalt, nationalt og globalt. Læs den fulde nyhed her.

Kursus i Konflikthåndtering- og løsning

Uanset om vi bryder os om det eller ej, så er konflikter en del af livet. Konflikter er ikke dårlige eller gode i sig selv. Det er måden, vi håndterer konflikter på, der er afgørende for, hvordan de opleves. Konstruktiv konflikthåndtering kan læres ved hjælp af enkle værktøjer, så du bliver bevidst om, hvornår og hvordan konflikter op- eller nedtrappes.

Kurset inkluderer øvelser, gruppearbejde og præsentationer og dækker følgende områder:
• Kendskab til håndtering og løsning af konflikter konstruktivt og  innovativt.
• Indsigt i din egen konflikthåndteringsstrategi.
• Praktisk indføring i facilitering af dit eget team.

Kurset bliver holdt den 1. februar 2022 kl. 9:30 – 16:00
på Comwell Sorø, Abildvej 100, 4180 Sorø.


Læs mere om kurset og tilmeld dig her

Personalejura for praktikere

Kooperationen holder kursus i personalejura for praktikere.

Kurset giver deltagerne indsigt i og kendskab til blandt andet arbejds- og ansættelsesret, hovedaftalen og overenskomster, lokalaftaler, virksomhedsnævn og personalepolitik, sygdomsbegrundet fravær, opsigelser og fratrædelser. Endvidere giver det et grundlæggende overblik over de forskellige elementer i form af blandt andet love, EU-regler, overenskomster og retspraksis, der har indflydelse på arbejds- og ansættelsesret. 

Kurset henvender sig til jer, der i det daglige administrerer overenskomster og ansættelser på virksomhederne.

Kurset bliver holdt den 23. - 24. februar 2022 på Hotel Odeon i Odense.

Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her

Bestyrelseskursus for kooperativer

Kooperationen holder kursus for bestyrelsesmedlemmer i medlemsvirksomhederne. Formålet med kurset er at sætte fokus på ansvaret og rollen som bestyrelsesmedlem i en virksomhed eller en organisation.

På kurset gives der overblik over det juridiske og det økonomiske ansvar. Vi drøfter også, hvordan man som medlem kan arbejde videre med at sikre den gode dialog og det konstruktive samarbejde i bestyrelsen. Kurset vil inspirere bestyrelsesmedlemmerne til at kigge på egen rolle i bestyrelsen. Endelig vil man løbende på kurset få tips til prioriteringen af sin egen tid og engagement i rollen som bestyrelsesmedlem.

Undervisere på kurset er Sanne Aakermann Østrup, der er konsulent i Kooperationen og advokat Ole Borch, der selv har mere end 30 års erfaring som medlem af en lang række bestyrelser i små og mellemstore virksomheder.

Kurset starter den 9. marts 2022 kl. 10.00 og slutter den 10. marts 2022,
kl. 13.00
. Der er mulighed for at fravælge middag og overnatning.
Læs mere om kurset og tilmeld dig her

Styrkebaseret udvikling

Som opfølgning på kurserne ”Kommunikation i rollen som bygge- og projektleder” samt ”Konflikthåndtering og -styring”, udbyder vi nu kurset ”Styrkebaseret udvikling – fokus på styrker og motivation.”

Kurset giver deltagerne indsigt i og værktøjer til at arbejde med styrkebaseret udvikling i såvel virksomhed som job og privat.

Denne indsigt kan danne grundlag for blandt andet et udviklingsorienteret perspektiv i for eksempel medarbejderudviklingssamtaler samt større bevidsthed og ansvar for egne kompetencer nu og i fremtiden, så kompetencerne matcher de krav, som virksomheden stiller.

Målgruppe
Kurset henvender sig til de medarbejdere i Kooperationens medlemsvirksomheder, som har deltaget i kurserne ”Kommunikation i rollen som bygge- og projektleder” og ”Konflikthåndtering og -styring”.

Kurset udbydes både i Køge og i Middelfart.

Tirsdag den 29. marts 2022 kl. 9.30-16.00
Comwell Køge Strand, Strandvejen 111, 4600 Køge

Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her

Tirsdag den 10. maj 2022
På Hindsgavl Slot, Hindsgavl Alle 7, 5500  Middelfart

Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her

 

AT-vejledning om stor arbejdsmængde og tidspres

Den 5. november 2021 offentliggjorde Arbejdstilsynet en ny vejledning om stor arbejdsmængde og tidspres. Formålet med vejledningen er at hjælpe arbejdspladserne med at understøtte et godt psykisk arbejdsmiljø og herunder at forebygge stress og andre negative konsekvenser for medarbejdernes helbred.  

Vejledningen beskriver arbejdsgivers vigtigste pligter i forhold til at arbejde forebyggende med stor arbejdsmængde og tidspres. Vejledningen indeholder derudover konkret hjælp til, hvordan arbejdspladsen kan håndtere udfordringer med stor arbejdsmængde og tidspres samt en række tiltag, som arbejdsgiver kan iværksætte sammen med medarbejderne.

Arbejdsgiver er ikke forpligtet til at iværksætte de tiltag, der beskrives i vejledningen, så længe arbejdsgiver sikrer, at arbejdet til enhver tid planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt i forhold til stor arbejdsmængde og tidspres.

Vejledningen er den første vejledning om psykisk arbejdsmiljø på baggrund af på bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø, som trådte i kraft 1. november 2020. Senere vil der blive udarbejdet vejledninger om ”Uklare krav og modstridende krav i arbejdet ” og ”Høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker”. Læs AT-vejledningen Stor arbejdsmængde og tidspres.

Nye tærskelværdier for 2022-2023

Europa-Kommissionen har den 11. november offentliggjort de nye tærskelværdier for 2022-2023. Tærskelværdierne er de beløbsgrænser, der afgør, hvilke regler en offentlig kontrakt er omfattet af.

De nye tærskelværdier træder i kraft den 1. januar 2022, og er gældende for 2022 og 2023. Vær opmærksom på, at offentliggøres et udbud senest den 31. december 2021 med levering af ydelsen eller varen i 2022, er det de gældende tærskelværdier for 2020-2021, der er gældende.

Udbud, der bliver offentliggjort efter 1. januar 2022, er således omfattet af de nye tærskelværdier for 2022-2023. Du kan læse de nye tærskelværdier her.

Kontakt os

Kooperationen

Reventlowsgade 14, 2.

1651 København V

T. 33 55 77 30
E. kontakt@kooperationen.dk
Vil du framelde nyhedsbrevet?
Email Marketing Powered by Mailchimp