Copy
Bekijk deze mail in je browser
Nieuwsbrief nr. 7 - november 2021
In deze zevende editie van de nieuwsbrief van Onderwijspartners Regio Amsterdam e.o. (OPeRA), een overkoepelend netwerk voor vo-ho aansluiting, leest u over actualiteiten en good practices op het gebied van onder andere aansluiting, diversiteit, kansengelijkheid en identiteitsvorming, leerling- en studentsucces, en loopbaanoriëntatie en –begeleiding.
Terugblik op OPeRA-conferentie


Op donderdag 4 november jl. vond de jaarlijkse OPeRA-conferentie plaats in het Allard Pierson museum met als thema “Ontwikkeling netwerk ‘Taal, Maatschappij en Cultuurpartners’: uitbreiding regionale samenwerking binnen deze domeinen”. Wat was het fijn om elkaar weer live te kunnen spreken! Bekijk de keynotes, verslagen van keynotes en workshops, presentaties en foto’s op onze website
 
OPeRA-LinkedIn-groep

 
OPeRA heeft sinds kort een LinkedIn-groep waarin leden nieuws, good practices en activiteiten met elkaar delen. Bent u al lid? Word lid en breng de groep onder de aandacht bij uw collega’s!
 
Factsheet werkgroep 'Studiekeuzebegeleiding'

 
In maart 2019 bracht de OPeRA-werkgroep 'Studiekeuzebegeleiding' een rapport uit met daarin advies over hoe we de studiekeuzebegeleiding van leerlingen effectiever kunnen maken en een LOB-model voor scholen en instellingen. Bekijk de opbrengsten in deze factsheet.
 
Agenda OPeRA-bijeenkomsten

  • 20 januari 2022: Netwerkbijeenkomst 'Studentenwelzijn' (online)
  • 15 maart 2022: Netwerkbijeenkomst 'Studiekeuzebegeleiding'
  • 21 juni 2022: Netwerkbijeenkomst
  • 11 oktober 2022: Conferentie
Aansluiting
De overgang van vso naar ho 

Waar lopen leerlingen tegenaan bij de overgang van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) naar het hoger onderwijs (ho)? En hoe kunnen we deze overgang verbeteren? Drie experts delen hun visie: Marit Schreurs, Linda Schlundt Bodien (Expertisecentrum inclusief onderwijs: ECIO) en Marjolein Büscher-Touwen (ECIO en VU).
Meer lezen

Kansengelijkheid
Terugblik: Decanen-symposium UvA-HvA 2021

Een openhartig verhaal van schrijver Pete Wu, de cijfers achter kansenongelijkheid door Bas ter Weel, een krachtig spoken word van Babs Gons en nog veel meer hoogtepunten van het Decanensymposium UvA-HvA op 16 september jl. met het thema 'Kansengelijkheid' zijn terug te kijken.
Meer lezen

Eerste editie STEAM University Maker Camp

In drie dagen tijd maakten 19 leerlingen onder begeleiding van een groep studenten en docenten van het Amsterdam University College kennis met verschillende STEAM-onderwerpen (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths). Het doel van het programma is om toekomstige eerstegeneratie-studenten kennis te laten maken met de universiteit en interdisciplinair onderwijs.
Meer lezen

Leerling- en studentsucces
Studiekeuzecheck en matching: waarom en hoe ook alweer?

Voor de Amsterdamse ho-instellingen is de studiekeuzecheck een belangrijk middel om aankomende studenten goed voor te bereiden op de overstap naar het hoger onderwijs. In welke vorm wordt de studiekeuzecheck bij de verschillende instellingen aangeboden? En welke rechten en plichten heeft de aankomende student? 
Meer lezen

Woordenschattoets voor hbo-eerstejaars

Onderzoekers van de HvA en VU ontwikkelden samen met CITO een diagnostische woordenschattoets om studenten in de eerste weken van de studie al te wijzen op lacunes in hun woordenschatkennis. De toets is onderdeel van de studieloopbaanbegeleiding.
Meer lezen

Terugblik: PUC schoolleiders-bijeenkomst 

Op 12 november jl. vond een hybride schoolleidersbijeenkomst plaats waarin onderzoek op het gebied van executieve functies en urban mentoring centraal stonden. In dit artikel vertellen we over beide onderzoeken. 
Meer lezen

Samen maken we van een studie een succes

Het Studentsucces Centrum (SSC) van Hogeschool Inholland richt zich op de activering van studenten: engagement en academische integratie. Het SSC is een laagdrempelige fysieke en online ontmoetingsplek voor en door studenten waar het draait om peer to peer-coaching en -begeleiding.
Meer lezen

Studiekeuzebegeleiding
Terugblik: Decanendag Noord-Holland Noord 

Tijdens de jaarlijkse Decanendag op 23 september jl. zijn decanen uit Noord-Holland Noord bijgepraat over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs in Noord-Holland. Na het informatieve ochtendprogramma volgde een huishoudelijke vergadering van de decanenkring.
Meer lezen

Hoe begeleid je je havo-leerlingen in hun loopbaanoriëntatie?

Wat is voor havo-leerlingen de ideale loopbaanbegeleiding? En wanneer hebben ze welke ondersteuning nodig? Hiernaar deed het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen het afgelopen schooljaar onderzoek. Het resultaat is een handige methodiek.
Meer lezen

Alfa, Bèta, Gamma
TMC-partners van start

Onder de werktitel TMC-partners bouwen de UvA en VU in de komende twee jaar samen met scholen een vo-ho netwerk op voor de Taal, Mens & Maatschappij en Cultuurvakken. Het netwerk volgt in grote lijnen het beproefde concept van Bètapartners. De eerste vaksteunpunten zijn opgezet voor Nederlands, Economie en Aardrijkskunde. Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij al bestaande initiatieven en wordt er samengewerkt met de lerarenopleidingen.
Meer lezen

Slim ontwerpen tijdens Makathon

Tijdens de Makathon Geluidadaptief en Circulair Bouwen (29 september t/m 1 oktober jl.) gingen ruim 85 leerlingen en studenten op zoek naar oplossingen voor het bouwen op geluidgevoelige locaties in de Haarlemmermeer. Dit prachtige voorbeeld laat zien waar samenwerking tussen onderwijspartners, overheid en bedrijven in combinatie met activerende onderwijsvormen toe kan leiden.
Meer lezen

LeerLevels: gepersonaliseerde leerroutes

Docenten Jonas Voorzanger (vo) en Youssef el Bouhassani (ho) hebben, vanwege een gedeelde frustratie dat het onderwijs efficiënter moet kunnen, LeerLevels ontwikkeld: een methode om te ondersteunen bij de lesvoorbereiding en gepersonaliseerde routes per leerling. En dat is nu extra relevant, omdat leerlingen door corona verschillende mate van leerachterstanden hebben opgelopen.
Meer lezen

Bètapartners jaarverslag 2020-2021

Ondanks de coronacrisis hebben het afgelopen schooljaar 2821 leerlingen en 1602 docenten deelgenomen aan de Bètapartners-activiteiten. Meer hierover lees je in het jaarverslag. Laat je inspireren en enthousiasmeren, en geniet van de mooie interviews met een aantal docenten uit het netwerk over hun ervaringen met hybride onderwijs en op 1,5 meter afstand.
Meer lezen

PAL-studenten voor de klas

Studenten van de VU en UvA werken als Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL) in het vo; bètastudenten al sinds 2019 en alfa- en gammastudenten sinds 2020. Het langetermijndoel is een bijdrage leveren aan de aanpak van het lerarentekort door hen via een PAL-stage te enthousiasmeren voor het leraarschap. Afgelopen schooljaar zijn er bijna 100 PAL-studenten ingezet en dit jaar hebben zich al 500 studenten aangemeld. Wilt u ook een PAL in uw klas en zo een stageplaats creëren? 
Meer lezen

Nieuwe website profielwerkstuk.nl live

In 2020 startten Bètapartners en PUC profielwerkstuk.nl voor vwo-leerlingen en hun docenten. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een landelijk platform waarin vrijwel alle universiteiten in Nederland en ook de eerste hbo’s samenwerken, en heeft de website een nieuw jasje. De insteek is om profielwerkstuk.nl te laten uitgroeien tot dé website voor profielwerkstukken en als focuspunt voor de verdere ontwikkeling van het PWS. Voor de havo start een apart traject in 2022. 
Bekijk profielwerkstuk.nl

Meer actualiteiten
Colofon
De nieuwsbrief van Onderwijspartners Regio Amsterdam e.o. (OPeRA) is tot stand gekomen in samenwerking met de partners: HvA, Inholland, UvA, VU, Bètapartners, PUC, TMC-partners en 112 scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Amsterdam en omstreken. 
Copyright © 2021 OPeRA, All rights reserved.

Onze contactgegevens zijn:
Vrije Universiteit Amsterdam
De Boelelaan 1105
1081 HV AMSTERDAM
E-mail: info@opera-educatie.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief op een andere manier of niet ontvangen?
Update uw voorkeuren of uitschrijven voor deze nieuwsbrief