Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in je webbrowser

De Doorloper


Hoi <<First Name>>,
Een triest bericht. Vechtstreeklid en trainer Willem van Ginkel is overleden. Willem was voor veel Vechtstreek leden een bijzondere man. Laurens Timmer verwoordde het prachtig in zijn verhaal (onderaan deze nieuwsbrief of hier te lezen). Verder: na een tumultueuze week blijft de Vechtsebanen vooralsnog open. In het Vechtstreek Vriendenboekje: Xalyna Fiamingo. En welke Vechtstreker debuteerde meteen met een overwinning? Lees gauw verder. 

Handig om te weten

  • Nieuwe bestuursleden gezocht: coördinator jeugdzaken en penningmeester 
  • Alle informatie omtrent schaatsen in Utrecht vind je op de website van de Baanvereniging Utrecht (BVU)

Vacatures

  • Bestuurslid coördinator jeugdzaken en versterking voor de jeugdcommissie: Voor volgend jaar zoekt het bestuur een nieuw bestuurslid jeugdzaken. Heb jij hart voor jeugdschaatsen? Meld je bij voorzitter Kion! 
     
  • Penningmeester bestuur: Wil jij helpen alle reilen en zeilen binnen de club in goede banen te leiden samen met een enthousiaste groep leden? Word dan penningmeester! Na dit jaar geeft Jan Schrama het stokje over. Mail naar Kion: voorzitter@hcdevechtstreek.nl
     
Bekijk alle vacatures op de website

Berichten van het bestuur

Lees meer op de website

Vechtstreek Vriendenboekje: Xalyna Fiamingo

Xalyna Fiamingo (15) is al heel lang lid bij de Vechtstreek. Ze traint in de junioren trainingsgroep bij Lino Ottenhof en David Vergouw.

wanneer ben je begonnen met schaatsen? Waar heb je het geleerd?
Ik ben begonnen toen ik 6 jaar was en ook meteen bij de Vechtstreek.

Wat zijn je mooiste herinneringen tot nu toe?
Mijn leukste momenten zijn de Elfstedentocht, kamp en team uitjes.

Wat vind je zo mooi aan schaatsen?
Ik vind het leuk omdat niet heel veel mensen het doen dus best speciaal is.

Wat is je eerste schaats herinnering?
Mijn allereerste herinnering is de Elfstedentocht. 

Wat is je leukste herinnering aan de club?
De team afsluiting bij Rob thuis.

Wat zijn je doelen voor dit seizoen?
Ik hoop veel verschil in tijden te maken.

Kort nieuws: Debuteren met winst!

Vechtstreek-lid Famke Minnee reed zaterdag 23 oktober haar allereerste marathon ooit en won meteen! Ze won de openingswedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam bij de beloftendivisie en verdiende meteen het oranje leiderspak. Schaatsen.nl maakte een mooi videoportret over haar

Heb jij ook nieuwtjes? Mail naar redactie@hcdevechtstreek.nl
Bekijk videoportret Famke (schaatsen.nl)

Willem, door Laurens Timmer

Willem,

Ja dan was er ergens in Breukelen de man waarvan de uitspraak geldt:
‘Die mij droeg op adelaarsvleugels’

Zelfs nu de Ginkelse adelaar zelf niet aanwezig is, blijft zijn aanwezigheid voelbaar.
Bij de kunst van het glijden hoort immers de kunst van ontroering.


Kom laat je hart spreken en weet dat een dag zonder ontroering een dag niet geleefd is.
De kunst van het glijden is dragen en gedragen worden,

zoals de Ginkelse adelaar ons leerde.


Uit: ‘De adelaar en de kunst van het glijden’ van Wibe Veenbaas

Op dinsdag 2-11 was de uitvaart van Erelid Willem van Ginkel. In de Pauluskerk waar de dienst werd gehouden waren veel mensen aanwezig. Hoe meer Vechtstrekers er binnen kwamen, hoe meer ik het gevoel kreeg dat Willem ook zo naar binnen kon lopen. De realiteit was helaas anders. We zaten daar om stil te staan bij het pijnlijke verlies van ‘onze’ Willem.

Willem heeft enorm veel voor de club betekend. Onder zijn leiding groeide de juniorenclub in aantal. Toen Wibe alle aanwezige Vechtstrekers op de schaatsbaan berichtte over zijn overlijden, waren we geraakt. Enkele junioren die erbij zaten, bleken Willem niet te kennen. Ik merkte dat ik het fijn vond om hen verhalen te vertellen over Willem en ik merkte dat dit ook mooi was voor die groep. Ik leerde hen kennen door over Willem te vertellen, en zo leerden zij mij kennen. Dit heeft me ertoe gezet om een wat uitgebreider stuk over Willem te willen schrijven. Dit als ode aan Willem en als ode aan zijn geliefde Vechtstreekclub. Zodat een ieder Willem kan leren kennen of weer kan herinneren. Om de verhalen over Willem door te geven via de ‘adelaarsvleugels’ die hem ooit zijn toegekend.

In de tijd waarin ik weer begon met fanatiek schaatsen, waren er nauwelijks junioren actief. In het seizoen 1999-2000 was er voor de junioren geen trainer meer beschikbaar en er waren ook weinig junioren die actief lid waren van de Vechtstreek. Dat ging Willem zo aan het hart dat hij besloot trainer te worden van ‘zijn club’.

Er waren op dat moment maar een paar junioren die alle trainingen volgde; Bram van der Zwan, Mayke Nagtegaal, Christiaan van de Berg en ik. Willem had dus een actieve juniorenclub van vier mensen. Ondanks dit slanke aantal, kreeg ik het gevoel dat hij bereid was om alles voor ons te doen. Er ontstond een ritme van maandag fietsen, woensdag landtraining, vrijdag skeelertraining en zaterdag fietsen. Natuurlijk moesten de tijdritten ook gereden worden. Ik reed ook weleens alleen met Bram samen. Ik herinner me zelfs een keer een zaterdag dat ik de enige was. Dat weerhield Willem er niet van om gewoon te komen en dan samen met mij te fietsen. We fietsten dan naar Doorn, we hadden onderweg mooie gesprekken en ik mocht hard trainen op de Ruiterberg.

Steeds weer stond Willem klaar voor een handjevol junioren. En ondanks dat het kon betekenen dat hij maar voor 1 iemand vroeg opstond, heb ik nooit iets van tegenzin bij hem kunnen bespeuren. Ik denk dat wat hij deed voor hem een kwestie van pure passie was. De liefde die hij voor het schaatsen en de club had, was blijkbaar groter dan dat hij zich zou afvragen of het voor drie mensen wel zin heeft om te komen.

Inzet was daarbij voor Willem belangrijker dan talent. Of je nu goed kon schaatsen of niet, Willem had de gave om de kwaliteit van iedere rijder op te sporen en dat uit te bouwen. Daardoor was zijn aandacht voor iedere rijder altijd goed verdeeld en liet hij niemand links liggen. Als ik terug denk aan de volle aandacht die hij voor me had tijdens al onze trainingen, kan me dat nog steeds ontroeren. Ik heb Willem niet alleen als schaatstrainer ervaren, maar ook als een betrouwbaar vaderfiguur in mijn leven.

Wat ik zeker weet is dat het zijn liefde voor de club was, die er voor heeft gezorgd dat er in de jaren die volgde een bruisende, energieke, gedreven, en vooral grote juniorenclub ontstond. Dat vind ik echt de grote verdienste van Willem.

Willem heeft een zaadje geplant voor de juniorenclub en het is door inzet en verzorging - ook in tijden van droogte - in volle glorie gaan bloeien. Er is een diepe verbondenheid met een grote groep mensen ontstaan, die nu nog voelbaar is als we als rijders van de oude ‘Willemgroep’ met elkaar schaatsen.

In 2010 toen Willem een hartaanval had gekregen en zijn functie als trainer moest neerleggen, volgde het jaarlijks terugkerende trainingskamp in de herfst. Voor het eerst in 8 jaar zonder Willem als trainer. Ik mocht voor een week de honneurs waarnemen als trainer. Daar is het verhaal van ‘de adelaar en de kunst van het glijden’ geboren. Opgetekend door zijn boezemvriend Wibe. Het was een verhaal ter ere van Willem. Ik weet nog hoe stil het in de groep werd en hoe mooi iedereen het vond om stil te staan bij het feit dat Willem er toen niet bij kon zijn. Een zin uit het verhaal wat nu extra hard bij me binnenkomt is: ‘Zelfs nu de Ginkelse Adelaar zelf niet aanwezig is, blijft zijn aanwezigheid voelbaar’.

Willem is er niet meer, maar zijn invloed op de club blijft bestaan. Ik ben heel blij dat David Vergouw de trainersstaf van Willem heeft overgenomen. Het is ook fantastisch dat Lino er nu als trainer voor de jongere junioren is. Op de schouders van Willem dragen zij nu het juniorenschaatsen. Dit stuk is een ode aan Willem maar ook een ode aan alle leden van de Vechtstreek met een bestuurs- of trainersfunctie. Het zijn de dragers van de club. Die het voor ons mogelijk maken om te schaatsen. Dat vind ik echt een groot goed en daarin vind ik Willem een groot voorbeeld. Zoals Wibe in de laatste zinnen van het adelaars verhaal zo prachtig verwoord.

De kunst van het glijden is dragen en gedragen worden, zoals de Ginkelse adelaar ons leerde.’


Rust zacht Willem, Ik ga je missen.

Laurens

De Vechtstreek op Insta en Facebook

Volg de Vechtstreek ook op Facebook en  Instagram !

Heb je zelf iets te delen? Tag @hcdevechtstreek, gebruik #hcdevechtstreek of mail je foto/bericht naar redactie@hcdevechtstreek.nl

De volgende nieuwsbrief zal eind decenber verstuurd worden.
Website
Facebook
Instagram
Heb je tips, nieuwtjes, mededelingen of iets anders wat onze leden écht niet mogen missen? Mail naar redactie@hcdevechtstreek.nl. 

Op naar een ijskoude winter!

Redactie 
Jessica Merkens (Doorloper nieuwsbrief)
Inge Brouwer (Websitebeheer)
Maarten van Gils (Redactie)
Simcha Kruithof (Social Media)
Monique van Zuijlen (Social Media)



Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Verander je voorkeuren of schrijf je uit.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
HC de Vechtstreek · Mississippidreef 151 · UTRECHT, Utrecht 3565 CE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp