Copy
Ma.akbrief #23   december 2021
Gezamenlijke nieuwsbrief rond democratisering en het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
MA.AKBRIEF #23

Met nieuws over lopende en mogelijke Ma.akbanken en de evaluatie van de afgelopen vier jaar. Bijdragen en reacties welkom via mail. Zie ook ons digitale platform Ma.ak020.
Terugblik 2021

2021 was voor Ma.ak020 het jaar van de Ma.akbanken. Startend in het voorjaar met de verkenning van de eerste Ma.akbank over armoede onder werkende Amsterdammers, tot vandaag: twee lopende Ma.akbanken en vijf Ma.akbanken in de maak, die hopelijk vanaf januari 2022 gaan draaien.
Ma.akbanken goed in beeld brengen valt niet mee. Het opzetten van een Ma.akbank is soms saai en altijd taai. Het verhaal is niet in het kort uit te leggen. En het vertrouwen dat gevraagd en geboden wordt aan de Ma.akbank, communiceert niet echt makkelijk naar de buitenwereld. Toch is wel al belangrijke winst te delen: aan de Ma.akbank schuiven mensen aan die normaliter vanuit hun rol niet samen gaan zitten, laat staan aan oplossingen werken waarin ze samen eigenaarschap nemen. Zo heeft één Ma.akbankthema een stadsdeelbestuurder en een wethouder met elkaar in gesprek gebracht. En een ambtenaar vertelt verheugd dat hij voelt dat zijn directie achter hem staat in het doel van de Ma.akbank. Deelnemers aan een Ma.akbank voelen allemaal een groeiend vertrouwen in elkaar en in een goede uitkomst. Ze bewegen samen van "leuk bedacht en super belangrijk - maar ik heb mijn eigen agenda" naar "ja, nu hebben we echt iets te pakken met elkaar!". En we weten, hoe ingewikkelder het loopt, des te belangrijker is de knersende kwestie.
 
We wensen jullie een geduldige tijd toe, en een nieuw jaar dat voor iedereen democratisering ademt.
 
Het Ma.akteam

Nieuws uit de Ma.akbanken
Ma.akbank Werk - eerste uitkomsten

De uitkomsten van de eerste fase van deze bank liggen nu klaar voor een  gesprek met WPI (Werk, Participatie en Inkomen) en team Democratisering over het vervolg. Dat vervolg kan gaan over directe uitvoering van de uitkomsten die zijn bedoeld voor de korte termijn, en over het aan de Ma.akbank verder werken aan de uitkomsten voor langere termijn. Centraal in de uitkomsten staat:
  1. Versterk samen de buurtteams: geef ze een regierol om de leef- en systeemwereld elkaar versterkend te verbinden en een plek in te richten waar de hulpvraag van de Amsterdammer centraal staat
  2. Bouw een goed werkend en ondersteunend zzp-netwerk in Amsterdam, met zzp’ers in de regie
  3. Maak jongeren doelgericht mede-eigenaar van campagnes over armoederegelingen
Daarnaast doet de Ma.akbank enkele aanbevelingen, zoals:
Stel gezamenlijk in de stad vast, wat we vinden dat de minimale ondergrens is van bestaanszekerheid. En zorg dat de Amsterdamse politiek een statement afgeeft: alles onder deze grens is een schending van mensenrechten.
Ma.akbank Wind - tussenstand na twee sessies

De 2e sessie op 29 november begon met corona-proof soep op de stoep. Direct erna ging het gesprek online verder. Daar werd nader antwoord gegeven op de vraag om zowel bij te dragen aan de gemeentelijke reflectiefase, als aan de eigen opgave vanuit stadsdeel Oost, namelijk: hoe kan Oost een aandeel leveren in de opwek van duurzame energie met windturbines? Beide sporen staan nu goed op de rails. Om bij te dragen aan de reflectiefase is op 15 december een speciale extra bijeenkomst georganiseerd, die aansloot bij wat klankbordgroepen in andere delen van de stad hebben gedaan. Voor de volgende Ma.akbanksessie was de wens vanuit de deelnemers om samen twee zoekgebieden in Oost te bezoeken: in het Sciencepark en vanaf Vuurtoreneiland kijkend naar Strand- en Buiteneiland van IJburg. Deze bezoeken, om meer gevoel te krijgen bij die plekken en hun omgeving, zijn vooralsnog door corona gedwarsboomd. Zoals het er nu uitziet gaat de bank na de kerstvakantie online verder, met vier sessies in januari en februari.

Waar gaat het ook alweer precies over? Lees de achtergrond op het Ma.akplatform.
Ma.akbank Wind-groep met soep uit KAREL, kar voor electriciteit op locatie
Ma.akbanken in de maak

Op dit moment lopen verkennende gesprekken voor maar liefst vijf Ma.akbanken. Met scherpe analyes door partners als Waag Society, Hogeschool van Amsterdam, ambtelijk directeuren en andere experts. Onder andere:
 
Ma.akbank Westwaarde - integraal samenwerken in Nieuw-West. Opdrachtgever Stichting Samen wonen samen leven.
 
Ma.akbank
Meer ruimte en levendigheid - hoe kunnen de gemeente en initiatiefnemers elkaar helpen om de openbare ruimte beter toegankelijk te maken voor goede ideeën van bewoners en maatschappelijk initiatiefnemers? Opdrachtgever Tussentijd van college van B & W.
 
Ma.akbank Online Ruimte - over een inclusieve en veilige online publieke omgeving. Opdrachtgever Tussentijd van college van B & W.

In deze verkenningen onderzoeken we, goed samenwerkend met de gemeente, of er draagvlak is voor de kwestie, wie daarbij de juiste partners aan de bank zijn en wie (deel)eigenaar is. Zo wordt de knersende kwestie op scherp gezet; het eerste winstpunt!
 
In de volgende Ma.akbrief meer.
De Ma.akbanken gaan over de uitvoering
van het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Lees en onderteken het akkoord hier
Welk gereedschap heb je nodig bij democratisering?
Evaluatie en doorontwikkeling Ma.ak020 - tussenstand II

"Fouten die in dit soort processen gemaakt worden, zijn goud waard"

Ma.ak020 is haar werk van de afgelopen (bijna) vier jaar aan het evalueren. Het Maatschappelijk akkoord is een puntkomma [ ; ] en loopt tot ten minste 2025. Dit is daarom een tussenevaluatie, gericht op de toekomst. Eind februari is de evaluatie en het toekomstplan van Ma.ak020 af.

Afgelopen 7 december hebben we met een groep betrokken Ma.akers van team Democratisering, lokaal bestuur en initiatiefnemers uit de stad een eerste evaluatie gedaan. Iedereen bracht belangrijke observaties mee, over ambities, proces en inhoud, de rollen van politici, ambtenaren en het netwerk in de stad. Waar is het gelukt met de gewenste inclusie en het samen leren, en waar(om) niet? En hoe loopt het met de Ma.akbanken en het Innovatieoverleg?

Op dinsdagavond 25 januari organiseren we een volgende Ma.ak-netwerk evaluatiesessie. Wil je erbij zijn of op een andere manier meedoen? Neem contact op met Sjors, Burcu, Zunga en Karien via de knop hieronder.
 
"De stad heeft behoefte aan een sterk netwerk, als serieuze gesprekspartner voor welk college dan ook"
Ik doe mee aan de evaluatie!
Bericht van Ma.akpartners



Ma.ak020 werkt met partners in de stad om openbaar te kunnen delen wat we aan Ma.akbanken doen en leren.

Hier een bericht van studenten Max, Enzo en Joerie van de HvA.


"Vanuit de Hogeschool van Amsterdam hebben wij (Max Jasperse, Enzo van Leeuwen en Joeri Jenema) ons aangemeld om het vak Proof of concept te volgen. Hierbij kwamen wij in aanraking met Ma.ak020 en hebben we de opdracht gekregen om een informatieve en interactieve User Interface te maken waarbij je op een gemakkelijke manier een beeld van een Ma.akbanksessie krijgt.
We ontwerpen een app en pagina's op de Ma.akwebsite waarmee je deelgenoot wordt van wat er aan een Ma.akbank gebeurt. Ook de uitkomsten van de sessies kun je volgen, in makkelijke stappen. Hopelijk vinden jullie het een leuk proces om later te gaan gebruiken."
Buurtkast

Anna en Judith hebben de Tussentijd prijsvraag gewonnen met hun idee Buurtkast. Ze ontvingen de prijs van € 5000 uit handen van burgemeester Halsema voor uitvoering van hun idee. Ma.ak020 zat in de jury.

De Buurtkast is een plek waar iedereen terecht kan voor gratis eten en spullen. Mensen die iets over hebben, zoals een winterjas of een pan soep, kunnen dit hier doneren. Anderen die het minder breed hebben, kunnen vervolgens meenemen wat ze nodig hebben. Er komen Buurtkasten in Oost en Nieuw-West.
Ze zoeken nog vrijwilligers! Judith: "We willen een netwerk opbouwen van vrijwilligers die ieder een dag voor hun rekening nemen om de kast te openen en af te sluiten, en te kijken of er dingen in de koelkast over datum zijn." Maar ook hulp bij het bouwen of de kast schilderen, is welkom. Meedoen? Meld je hier.

Het gaat steeds maar over agenda's:

"Dat is niet mijn agenda."
"Ik zou graag meedoen, maar wat vindt mijn wethouder hiervan, het valt niet onder haar agenda."
"Leuk bedacht, maar ik heb mijn eigen agenda."

"De democratiseringsbeweging is een alledaags groot verlangen", zei Hans Krikke tijdens de Ma.ak evaluatie. Laten we dat allemaal in onze agenda zetten!

Copyright © 2021 Ma.ak020, all rights reserved.

Contact? Kopij? Mail het team van Ma.ak020.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Website
Groep Ruimte voor Initiatief






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ma.ak020 · Tugelaweg 85 · Amsterdam, Nh 1091VN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp