Copy
Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
Geldverstrekker updates

AEGON | Uitbreiding acceptatieproces: extra klantinformatie nodig en verhoogde inschrijving mogelijk
ABN AMRO | Profiteer nog t/m 31 december van de werkgeversarrangementskorting en doe de Energie Bespaarcheck! 
ALLIANZ | Nieuw: slimme gezondheidsverklaring bij de Allianz ORV
BIJBOUWE | Wijzigingen in de beschikbaarheid
CONNEQT | Quion 9 is gestopt, kies juiste energielabel en Calcasa en WOZ
FLORIUS | Meer ruimte voor maatwerk
LOT HYPOTHEKEN | Nieuw:  ondernemers zonder NHG
LLOYDS BANK | Taxatie van Dynamis nu ook mogelijk en wijzigingen in voorwaarden en normen 2022
NIBC | Proces overbruggingskrediet nog efficiënter

OBVION | In 1 minuut inzicht in de verduurzamingsopties voor jouw klant en mogelijkheden bij Obvion met NHG normen 2022
RABOBANK | Opinie: Moet de eigen woning van box 1 naar box 3? Inkomensverklaring verandert
WOONNU | Onderzoek toont aan: Duurzaam oversluiten loont!

Uitbreiding acceptatieproces: extra klantinformatie nodig en verhoogde inschrijving mogelijk


CDD is niet uit de financiële wereld weg te denken. Dit proces is ook wel bekend als Know Your Customer (KYC). Het integriteitsbeleid van Aegon beweegt met de wettelijke eisen mee. Vanaf 1 december 2021 gaat er daarom iets wijzigen in het acceptatieproces. Vanaf deze datum hebben ze aanvullende klantinformatie nodig.  

Het klantbeeldformulier wordt een vast onderdeel van het acceptatietraject
Voor nieuwe hypotheekklanten welteverstaan. Of de combinatie van een nieuwe klant met een bestaande klant. Voor bestaande klanten zal dit proces later ingaan. Aegon vult van tevoren al zoveel mogelijk gegevens op het formulier in. Wel zo gemakkelijk. Jouw klant vult de ontbrekende informatie aan. Het is één formulier per klant. Heb je een aanvrager en een medeaanvrager? Dan vullen de klanten ieder een formulier in. In de meeste gevallen is een extra handtekening voor akkoord op dit formulier niet nodig: bij instemming met de offerte geven klanten gelijk aan dat ze het klantbeeldformulier naar waarheid zullen invullen.

Wat vragen ze op het klantbeeldformulier?
Naast algemene naam- en adresgegevens willen ze ook wat meer over de eigen middelen en het bestedingsdoel van de lening weten. Zo vragen ze onder andere naar:
  • De herkomst van middelen; Brengt een klant meer dan € 25.000 eigen middelen in? Dan vragen ze altijd een bewijs van herkomst van deze middelen. Onder € 25.000 is een bewijs alleen nodig als de acceptant daar aanleiding toe ziet.
  • Reden aanvraag hypothecaire lening(deel) – consumptieve besteding; Is het bestedingsdoel anders dan voor de financiering van de eigen woning? Dan vragen ze klanten dat toe te lichten.
  • Nog een wijziging: bewijs tenaamstelling IBAN; Ook nieuw is dat we bij de voorlopige offerte het IBAN controleren. Zo stellen ze vast of het IBAN voor de automatische incasso van de hypotheekbetaling bij de naam van die klant hoort. Goed om te weten: Bij toevoeging van een nieuwe schuldenaar én wijziging van het IBAN checken we dit ook. Dit extra voorbehoud regel je eenvoudig op één van onderstaande manieren:
    •  foto van een bankpas of,
    •  printscreen van de bank-app of,
    •  kopie van een bankafschrift.
Goed om te weten: alle ins-en-outs over de aanvullende voorbehouden lees je in de FAQ. Je vindt het klantbeeldformulier hier of in de formulierenbibliotheek van Splickr.  
 

Verhoogde inschrijving mogelijk

Hypotheek voor een hoger bedrag inschrijven bij de notaris? Dat is vanaf nu ook mogelijk voor klanten die een nieuwe Aegon-hypotheek afsluiten! Het aanvragen van een verhoogde inschrijving doe je zoals je gewend bent via jouw adviespakket. De Acceptatiehandleiding wordt zo snel mogelijk aangevuld met informatie over verhoogde inschrijving.

Goed om te weten: een verhoogde inschrijving is niet mogelijk bij een Aegon-hypotheek in combinatie met een Starterslening of een lening waarbij sprake is van KoopGarant-bepalingen. Een verhoging op een lening met NHG is alleen mogelijk als de verhoging ook met NHG wordt afgesloten.
 

Profiteer nog t/m 31 december van de werkgeversarrangementskorting en doe de Energie Bespaarcheck!


Een groot aantal bedrijven heeft een arrangement bij ABN AMRO voor hun medewerkers. Met dit werkgeversarrangement hebben medewerkers recht op 0,10% rentekorting op hun hypotheek wanneer hun salaris binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO.

Het werkgeversarrangement stopt per 1 januari 2022
ABN ARMO heeft in september laten weten dat het werkgeversarrangement gaat stoppen. Hypotheekaanvragen die je uiterlijk 31 december 2021 (23:59 uur) indient, krijgen deze arrangementskorting nog wel. Dit geldt ook voor werknemers met een lopende hypotheek bij wie een nieuwe rentevaste periode vóór 1 januari 2022 ingaat. Na deze datum wordt de korting niet meer toegekend.

Aanvragen werkgeversarrangementskorting
Wil je een hypotheek aanvragen voor een klant waarvan de werkgever een arrangement bij ABN AMRO heeft? Vermeld dan bij de aanvraag in het toelichtingenveld de naam van het bedrijf en dat het om een werkgeversarrangement gaat.

Doe de Energie Bespaarcheck!

In je eigen huis wil je er graag lekker warmpjes bijzitten, maar wel met zo weinig mogelijk energieverbruik. Dat zorgt voor meer wooncomfort én is goed voor het milieu. Maar welke stap in de groene richting zet je als eerste? Doe de nieuwe Energie Bespaarcheck en bekijk wat jouw klant kan doen om energie te besparen. Bereken zelf eenvoudig hoeveel verduurzamen kost, hoeveel subsidie jouw klant kan krijgen en hoeveel de klant maandelijks kan besparen op zijn energieverbruik.

Ontwikkeld vóór en dóór intermediairs
Deze nieuwe tool van homeQgo heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de vorige Energie Bespaarcheck:
  • Keuzevrijheid: je kunt ervoor kiezen om de verduurzamingsoplossingen door eigen installateurs bij de klant te laten uitvoeren of homeQgo kan deze ook bij je klanten installeren. Kijk samen met de klant wat jullie het prettigst vinden. 
  • Totaalinzicht: onderzoek wijst uit dat klanten minder snel tot actie overgaan als er nog vraagtekens zijn. Daarom geeft deze huisscan naast een kostenoverzicht ook inzicht in de btw-teruggave en subsidies in de (nieuwe) woonplaats van de klant.
Stap mee in de groene richting!
Help je bestaande en nieuwe klanten om hun huis te verduurzamen? Doorloop dan samen met je klant de Energie Bespaarcheck. Zo beloon je niet alleen een groter deel van je klanten met de duurzaamheidskorting, maar draag je ook een flinke steen bij aan een beter milieu.

De mogelijkheden bij ABN AMRO op een rij
  • Ontvang duurzame leads, na klanttoestemming, in je portefeuille-overzicht.
  • Geef inzicht in de mogelijkheden met de Energie Bespaarcheck.
  • Financier de oplossingen tegen een aantrekkelijk rentetarief met de Duurzaam Wonen Hypotheek.
  • Registreer het energielabel tijdens de respijttermijn van 24 maanden.
  • Beloon de klant met duurzaamheidskorting.
Zo kun je eenvoudig je portefeuille vergroenen en direct van toegevoegde waarde zijn voor klanten die hun huis willen verduurzamen en energie willen besparen. 

Nieuw: slimme gezondheidsverklaring bij de Allianz ORV


Met gepaste trots introduceert Allianz de nieuwe slimme gezondheidsverklaring van de Allianz Overlijdensrisicoverzekering.

Uit onderzoek blijkt dat klanten het invullen van een gezondheidsverklaring vaak als een drempel ervaren in het aanvraagproces van een overlijdensrisicoverzekering. Met de slimme gezondheidsverklaring maken ze het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk. En ze maken het vooral voor HypotheekCompany adviseurs die aanvragen via een adviespakket doen onder het agentschapsnummer van HypotheekCompany B.V. eenvoudiger en sneller. In deze video laten ze jou stap voor stap zien hoe de nieuwe gezondheidsverklaring werkt. Lees hier meer over de slimme Allianz GV

Wijzigingen in de beschikbaarheid


De afgelopen week zijn er diverse wijzigingen geweest in de beschikbaarheid van de bijBouwe Hypotheek. Momenteel is de helft van de rentes niet beschikbaar voor nieuwe klanten. Houd hier rekening mee en controleer altijd vooraf de beschikbaarheid.

Klik hier voor een actueel overzicht. 

Quion 9 is gestopt, kies juiste energielabel en Calcasa en WOZ


Per 1 december is Quion 9 gestopt. Aanvragen die voor 1 december zijn ontvangen worden op de normale manier afgehandeld. 

Hoe zit het met Quion 17?
De Comfort Hypotheek met Profijt voorwaarden kan nog steeds aangevraagd worden voor nieuwe klanten, met Quion 17 als geldverstrekker. Omdat Quion 17 geen langere rentevastperiodes aanbiedt dan 12 jaar, passen ze per die datum de rentelijst aan. De regels en voorwaarden blijven uiteraard ongewijzigd.

Kies juiste energielabel

Voorkom uitval en kies het juiste energielabel. Koopt je klant een nieuwbouwwoning? Kies in HDN dan voor het juiste energielabel: A+++. Deze kun je in HDN vinden door in het lijstje naar onder te scrollen. Nu wordt vaak gekozen voor A++ waardoor er onnodige uitval ontstaat.

Calcasa en WOZ

Regelmatig komen er vragen over WOZ-beschikkingen, Calcasa-rapporten en hybride- en desktoptaxaties. Door Europese richtlijnen zijn modeltaxaties vanaf 1 juli 2021 niet meer toegestaan bij hypotheken van Conneqt. Ook niet bij overbruggingshypotheken. Hybride- en desktoptaxaties zijn momenteel nog niet mogelijk bij onze hypotheken.

Is een hypotheek gepasseerd en wil je de risicoklasse van een hypotheek wijzigen? Dan kun je in sommige gevallen toch nog gebruikmaken van een WOZ-beschikking of Calcasa-rapport. Hieronder kun je zien bij welke hypotheeklabels van Conneqt dit (onder voorwaarden) mogelijk is.




 

Meer ruimte voor maatwerk


Meer ruimte voor maatwerk is de nieuwe Plus van Florius. Elke klant heeft zijn eigen woonplannen en dat maakt een aanvraag soms wat ingewikkelder. Dan komt er maatwerk bij kijken en dan ben je bij Florius aan het juiste adres.

Het explains formulier is vernieuwd. Dit formulier is een prima hulpmiddel voor het schrijven van een motivatie en is op een paar punten verbeterd. Download hier het formulier. Deze vind je ook in de formulierenbibliotheek in Splickr. 

Nieuw: Ondernemers zonder NHG


Goed nieuws! Vanaf nu biedt lot Hypotheken ook een hypotheekoplossing voor zelfstandig ondernemers die een hypotheek nodig hebben zonder NHG. Een mooie uitbreiding waarmee ze samen nog meer mensen blij kunnen maken. En natuurlijk gewoon in 1 dag geregeld! 
 
Ondernemers kunnen nu ook bij Lot Hypotheken terecht voor een hypotheek zonder NHG (met NHG was dit al mogelijk). Natuurlijk onder dezelfde goede voorwaarden en tegen dezelfde aantrekkelijke rentes. 
•    Tot 100% LTV (106% met EBB/EBV) en maximaal € 1.000.000
•    Minimaal drie volledige jaren zelfstandig
•    Toetsinkomen wordt bepaald met een inkomensverklaring (IKV) van een door NHG geaccrediteerde rekenexpert 
•    Conform rekenregels NHG

Zonder gedoe
•    Eenvoudig en snel geregeld
•    Alleen aanleveren IKV en uittreksel KvK
•    Akkoord in 1 dag, ook aan het einde van het jaar! 

Heb je nog vragen? Bel dan met onze Helping People. 

Taxatie van Dynamis nu ook mogelijk en wijzigingen in voorwaarden en normen 2022


Voor het taxeren van een verhuurwoning accepteert Lloyds Bank taxaties die zijn goedgekeurd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Vanaf 1 december 2021 mag voor de Lloyds Bank Verhuurhypotheek ook gebruik worden gemaakt van een taxatie van Dynamis.

Meer keuzevrijheid voor klanten
Hierdoor hebben klanten meer keuzevrijheid in taxateurs en verschillende soorten taxatierapporten. 

Taxatierapport van Dynamis
In het taxatierapport van Dynamis staan de marktwaarde in verhuurde en onverhuurde staat, de (verwachte) huurinkomsten, de NAR-berekening en analyses van het huurinkomen en de referentiepanden.

Wijzigingen in Voorwaarden en Normen 2022

Op 1 januari 2022 worden er enkele aanpassingen doorgevoerd in de Voorwaarden & Normen van NHG (V&N). Graag zet Lloyds deze wijzigingen voor jou op een rij. Ook informeren ze jou hoe Lloyds Bank deze wijzigingen toepast.
 
Wijzigingen van NHG in de V&N 2022
Lloyds Bank volgt de wijzigingen die NHG doorvoert in de V&N 2022. Een aantal wijzigingen lichten ze hieronder toe.

Kostengrenzen verruimd en borgtochtprovisie verlaagd
De kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen stijgt per 1 januari 2022 naar € 355.000,-. De kostengrens met energiebesparende voorzieningen wordt € 376.300,-. Daarnaast wordt de borgtochtprovisie verlaagd van 0,7% naar 0,6%.

Werkelijke lasten meenemen voor aflopende kredieten en operational leasecontract
Bij een aflopend krediet en operational leasecontracten, geregistreerd bij het BKR, nemen wij minimaal de werkelijke lasten mee in de toetsing voor het bindend hypotheekaanbod. De werkelijke lasten worden bepaald door het inschrijfbedrag van het BKR inclusief rente te delen door de looptijd. Dit geldt voor hypotheekaanvragen met en zonder NHG.

Omrekenfactor voor inschrijving operational leasecontract
Per 1 april 2022 gaat het BKR alle nieuwe operational leasecontracten voor het volledige bedrag inschrijven. Dit heeft gevolgen voor de toetsing en de maximale financieringslast van een hypotheek. Op dit moment is nog onbekend of het BKR ook de oude constructies voor 100% gaat (laten) inschrijven. Daarom wordt de volgende werkwijze gevolgd voor het bindend hypotheekaanbod vanaf 1 april 2022:

·         Er geldt een terugrekenfactor naar 100% (delen door 0,65) voor de kredieten met een registratiedatum tot en met 31 maart 2022. Daarna kunnen de werkelijke lasten worden berekend op de manier die hierboven staat.

·         Heeft het krediet een registratiedatum na 31 maart 2022? Dan is het krediet al voor 100% ingeschreven. Met dit bedrag kunnen de werkelijke lasten worden berekend op de manier die hierboven staat.

Dit geldt voor hypotheekaanvragen met en zonder NHG.

Kosten zakelijke leasefiets
De kosten van de zakelijke leasefiets die op de werkgeversverklaring staan en niet bij het BKR zijn geregistreerd, hebben geen invloed op de toetslast. Andere leenconstructies bij de werkgever zoals een fietsplan worden wel in mindering gebracht. Dit geldt voor hypotheekaanvragen met en zonder NHG.

Desktoptaxatie mogelijk voor verbouwing, EBV en afkoop van erfpacht
Met NHG
Desktoptaxaties zijn ook mogelijk voor hypotheekaanvragen met NHG als een deel van de financiering wordt gebruikt voor een verbouwing, energiebesparende voorzieningen (EBV) of afkoop van erfpacht. Dit is mogelijk tot 90% van de marktwaarde (Loan to Value). De marktwaarde voor het uitvoeren van deze aanpassingen is leidend. Voor NHG is een losse getekende verbouwspecificatie nodig. Ook moet de verbouwing op de financieringsopzet worden vermeld.
Zonder NHG
Voor niet-NHG is een desktoptaxatie ook mogelijk voor het financieren van verbouwing, EBV en afkoop van erfpacht tot maximaal 65% van de marktwaarde. Dit bedrag wordt niet in depot gehouden bij verbouwing en EBV. De marktwaarde voor het uitvoeren van de aanpassingen is leidend.

Let op: Lloyds Bank accepteert de desktoptaxaties van Calcasa. Energiebespaarbudget (EBB) is niet mogelijk voor de producten.

Minder documenten bij echtscheiding
Is de aanvrager langer dan 12 jaar geleden gescheiden? Dan is het niet meer nodig om de originele stukken van het vonnis en het convenant toe te sturen. Een recent afschrift uit de burgerlijke stand en de meest recente aangifte inkomstenbelasting om te bepalen of er een alimentatieverplichting is, zijn dan voldoende. Dit geldt voor hypotheekaanvragen met en zonder NHG.

Meer informatie over de V&N 2022
Op de website van NHG leest u meer over de wijzigingen in de V&N 2022.
 

Proces overbruggingskrediet nog efficiënter


Na het verruimen van het beleid van NIBC Direct omtrent overbruggingskredieten tot maximaal 100% hebben ze het proces nog efficiënter gemaakt. 

Artikel 8.2 van de Hypotheekgids is vervallen
Dit artikel gaat over de voorwaarden wanneer de oude woning onvoorwaardelijk verkocht is. De maximale verstrekking op het nieuwe onderpand inclusief het overbruggingskrediet is maximaal 110% van de marktwaarde (na verbouwing) is vervallen.

Artikel 8.3 van de Hypotheekgids is gewijzigd 
Dit artikel gaat over de voorwaarden wanneer de oude woning niet onvoorwaardelijk verkocht is, vanaf nu hanteren we een ruimere norm. De maximale verstrekking op het nieuwe onderpand inclusief het overbruggingskrediet is maximaal 106% x (koopsom + verbouwing).

In 1 minuut inzicht in de verduurzamingsopties voor jouw klant en mogelijkheden bij Obvion met NHG normen 2022


Ken je het Omschakelplan al, dat Obvion samen met Eneco voor jou als adviseur heeft ontwikkeld? Hiermee heb je in 1 minuut een eerste inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor jouw klant, en kun je verduurzaming zonder veel extra tijd en moeite meenemen in jouw adviesgesprek. Bovendien kan de klant indien gewenst een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met Eneco Duurzaam Wonen aanvragen en de verduurzaming via Eneco door ervaren vakmensen laten uitvoeren.

Mogelijkheden bij Obvion met NHG normen 2022

Voor hypotheken met NHG volgt Obvion het NHG beleid. Op sommige punten wijken ze af. Dat vind je steeds terug in de acceptatiegids en lees je hieronder. Voor sommige punten zoeken ze nog een en ander uit, hierover later meer. Op de pagina met de product- en acceptatievoorwaarden kun je bij de rubriek ‘Handig om te weten’ deze informatie altijd nalezen. Dit zijn de punten waarvoor ze afwijken van de NHG normen:

Calcasa desktoptaxatie en WSNP
  • Calcasa Desktoptaxatie: hier hanteren we dat de totale lening (excl. EBB of incl. EBV c.q. verbeterbudget e/o kwaliteitsverbetering) maximaal 60% van de marktwaarde mag zijn. Overigens geldt dit nu al voor leningen zonder NHG.
  • Aanvraag met succesvol doorlopen WSNP traject: NHG verkort de overbruggingstijd naar één jaar, Obvion blijft vijf jaar hanteren.
Echtscheidingsdocumenten
Voor echtscheidingsdocumenten handhaven ze het huidige beleid, dus:
Echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap <12 jaar geleden:
- Akte van verdeling
- Echtscheidingsconvenant
- Echtscheidingsbeschikking

Echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap >12 jaar geleden:
- Echtscheidingsconvenant tbv Partneralimentatie (indien van toepassing)

 

Opinie: Moet de eigen woning van box 1 naar box 3? Inkomensverklaring verandert 


Krijg jij ook regelmatig vragen van klanten over de mogelijke verschuiving van de eigen woning van box 1 naar box 3, in de inkomstenbelasting? Rabobank volgt de ontwikkelingen natuurlijk nauwgezet. De belastingheffing heeft immers invloed op de woonlasten van jouw klanten.

Er zijn al langer plannen om de eigen woning op een andere manier te belasten binnen de inkomstenbelasting. Dat moet een eerlijkere woningmarkt stimuleren. Een huiseigenaar krijgt nu vaak meer belastingvoordeel dan een huurder. Of de woning straks inderdaad in box 3 wordt belast, is echter de vraag, zeggen Rabobank economen Carola de Groot en Stefan Groot. Er zijn andere – minder ingrijpende – manieren om de woningmarkt eerlijker te maken. Bijvoorbeeld door stapsgewijs het eigenwoningforfait te verhogen. ‘Met dit voordeel voor de staatskas kunnen de tarieven van de inkomstenbelasting omlaag, waar huurders ook profijt van hebben.’
 

Inkomensverklaring verandert

Het acceptatieproces van de hypotheek van je klanten moet natuurlijk zo soepel mogelijk verlopen. Ook voor de ondernemers die jij adviseert. De komende maand zijn er nieuwe of aanvullende documenten nodig voor een Inkomensverklaring. Houd hier nu al rekening mee en voorkom vertraging voor jouw klant. 

Vanaf 1 december zijn onderstaande aanvullende documenten vereist:
Reguliere IB-ondernemer en/of VpB-ondernemer
  • (Interne) Winst&Verliesrekening t/m minimaal Q2 lopend boekjaar
Startende IB-ondernemer en/of VpB-ondernemer
  • (Interne) Winst&Verliesrekening t/m Q3 lopend boekjaar
Startups&Scale-ups
  • (Interne) Winst&Verliesrekening t/m Q3 lopend boekjaar

Onderzoek toont aan: duurzaam oversluiten loont!


Hypotheekbond heeft een onderzoek gedaan naar duurzaam oversluiten. Woonnu wist al dat duurzaam oversluiten loont. Maar met de resultaten van dit onderzoek is dat nu ook onderbouwd. En voor klanten met energielabel A komt Woonnu in het onderzoek als beste uit de bus​​​​​​.
 
25% kan besparen zonder verduurzamingsmaatregelen

Het blijkt dat 25% van de woningeigenaren direct, zonder verduurzamingsmaatregelen, kan besparen door over te sluiten naar een hypotheek met duurzaamheidskorting. Met enkele duurzame maatregelen komt zelfs 40% van de woningeigenaren hiervoor in aanmerking.

Doe samen met je klant de duurzaam oversluiten check! Behoort je klant tot de groep die in aanmerking komt voor duurzaamheidskorting? Sluit dan de bestaande hypotheek duurzaam over en neem hierin eventueel de financiering voor de duurzame maatregelen mee.

RENTETIP 1

10 JAAR NHG 0,90% | Woonnu Hypotheek
Annuïtair en lineair incl. energielabel A

RENTETIP 2

20 jaar NHG 1,20% | Lot Hypotheken
Annuïtair en lineair
 
RENTETIP 3
30 jaar NHG 1,38% | Hypotrust Vrij Leven
Annuïtair en lineair
Copyright © 2021 HypotheekCompany, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp