Copy
Bekijk de nieuwsbrief online
 

NIEUWSBRIEF november 2021

Activiteiten


Intervisie  is on hold tot na de pandemie. De eerstvolgende Basistraining met plek start op 16 maart 2022. De eerstvolgende Train de Trainer met plek start op 14 september 2022. Let op ons in-company aanbod van eendaagse workshops (ook online), teamtraining voor organisaties in transitie en Beschermjassen op school. Al onze overige trainingen kunnen eveneens in-company worden gegeven. Voor accreditaties en puntjes, ga naar de website. Interesse om met cliënten naar het Beschermjassenhuis te komen? Lees meer

Praatjes vullen gaatjes

 
Bommenwerpers

‘Het dorp’ (van Mies Bouwman) vroeg ons om 50 mensen te trainen in een lastige transitie. Ik train samen met Sohaila el Ouahabi en Mirjam Bakker – een topteam. We stelden voor om 5 divers samengestelde groepen te maken, dwars door de teams heen, en dat blijkt goed te werken. Per groep zijn er bijvoorbeeld zowel deelnemers die al 40 jaar in dienst zijn, als pas een jaar. De 1e generatie zijn de historiedragers, de 2e generatie vaak de verdrietdragers waar ze goed over kunnen vertellen. En dan zijn er deelnemers van de 3e generatie, die willen vooruit. 
Iedereen heeft een collega mee, een maatje, een beschermjas die veiligheid biedt. En elke groep heeft minimaal één bommenwerper, een ontregelaar. De bommenwerper is vaak van de 2e generatie maar gedraagt zich als de 3e. Ze kent geen angst, is betrokken, loyaal en begaan met de continuïteit. Ze gooit met bommen omdat disfunctionele patronen gewoon zijn geworden, onzichtbaar als het water waarin je zwemt en daarom moeilijk op tafel te krijgen. Ze brengen als klokkenluiders de verborgen pijn in de organisatie aan het licht. 

Kitlyn Tjin A Djie

Scheurkalender

 
Speeldoosje
                            
De blijdschap over de zwangerschap van ons tweede kindje veranderde na de 20 weken-echo in bezorgdheid. De hartslag van onze dochter bleek ernstig verhoogd en mijn vrouw werd in het ziekenhuis aan de monitor gelegd. Na enige tijd kwam de hartslag gelukkig weer in een normaal ritme. Dit werd gedurende de zwangerschap een repeterend patroon: controle verloskundige, hartslag ernstig verhoogd, door naar het ziekenhuis, hartslag weer normaal. Op de echo`s was niets te zien en met geruststellende woorden werden we steeds weer naar huis gestuurd. Na de geboorte waren we opgelucht dat onze dochter gezond bleek te zijn.
De eerste week ontwikkelde ze zich volgens het boekje, maar daarna veranderde dit. Drinken ging moeizaam en ze spuugde veel. Op dag 10, mijn eerste werkdag, belde mijn vrouw om te vertellen dat ze samen met de buurvrouw met spoed naar het ziekenhuis reed. Wat volgde was een slechte film: een open-hart-operatie, en weken op de IC.
Tijdens de zwangerschap hadden we van familie een speeldoosje cadeau gekregen. Vaak zetten we het muziekje even aan en na de geboorte zijn we dit blijven doen. Toen ik knuffels en kleding bij elkaar zocht voor de opname trok het speeldoosje op het laatste moment mijn aandacht, dit moest mee.

Al die tijd in het ziekenhuis heeft het aan het voeteneind van haar bed gestaan. Het heeft gediend als beschermjas voor onze dochter en zeker ook voor ons als ouders. De muziek gaf herkenning. Het bracht haar tot rust op stressvolle momenten en bood ons als ouders troost in deze zware periode.
Ze is ondertussen vijf jaar en het gaat nu redelijk goed met haar, maar de toekomst gaat ons nog veel uitdagingen geven. Het speeldoosje staat tot op de dag van vandaag op haar slaapkamer, en bij iedere opname gaat het mee. De beschermjas voor ons drieën.

Wilfred

Heb je ook een Beschermjassen verhaaltje voor de scheurkalender?
Mail het naar info@beschermjassen.nl
 

Altra jonge moeders en Dansacademie


Tot Kitlyns grote blijdschap mocht ze een training geven aan het jonge moeders-team bij Altra, de plek waar ze ooit zelf 17 jaar gewerkt heeft en waar ze haar hart aan had verpand. “Terug naar mijn grote liefde!”


Jonge moeders-team

Ook heeft ze met Juan Walter een workshop Beschermjassen gegeven bij de dansacademie aan de Hogeschool voor de Kunst, aan 40 1e en 2e jaars studenten dansdocenten van over de hele wereld. Waar kom je vandaan, wat draag je bij je, wat neem je mee. Kitlyn: Het was coronatijd en er kwam een bal van verdriet naar voren. De docenten hadden geen idee van wat er speelt in de achtergrond van hun studenten. De workshop bracht zoveel ruimte en licht!” 
 

Contact en informatie


Bureau Beschermjassen

I: www.beschermjassen.nl
E. info@beschermjassen.nl

Volg ons op Twitter
 

Colofon


Redactie: Irene Zwaan
Opmaak: tinka4design

AFMELDEN


Klik hier als je je wilt AFMELDEN voor de Nieuwsbrief
 

AANMELDEN


Klik hier als je je wilt AANMELDEN voor de Nieuwsbrief

Kitlyn wint de P3NL-prijs!

Kitlyn wint de P3NL-prijs voor haar werk gericht op diversiteit en interculturele dialoog.
Met de prijs wil P3NL vakmensen belonen én aanmoedigen die het vakgebied van de psychologische en pedagogische zorg op een betrokken, positieve, innovatieve en kwalitatief hoogstaande manier op de kaart zetten. De jury en het bestuur van P3NL hebben Kitlyn unaniem tot winnaar gekozen. Kitlyn neemt de prijs in ontvangst tijdens de P3NL-middag op 11 maart 2022. Aansluitend aan de uitreiking houdt Kitlyn een lezing.
Meer informatie over de prijs.

Podcast
'Systemische Teamcoach'




In de podcast ‘Systemische Teamcoach’ onderzoekt Anne Jan de Witte (partner en senior teamcoach Breinkorf) de mogelijkheden van systemisch werk in teamcoaching. 
In deze aflevering vertelt Kitlyn over haar ervaringen met systemisch werk in teams. Wat is de gelaagdheid van trauma? Wat zijn dominante vertogen van een witte cultuur op de werkvloer? En hoe gaan verschillende generaties binnen organisaties om met pijnlijke verhalen? 
Uit diverse reacties blijkt al dat de podcast veel in beweging zet. Een Indische vader wilde na jaren zwijgen eindelijk in gesprek met zijn dochter, een therapeut besloot in gesprek te gaan met adoptieouders en zo nog veel meer!
Beluister de podcast via:
Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts

Dubbelbloed

Recht op je veelzijdigheid

De serie Dubbelbloed bestaat uit drie portretten waarin personen van gemengd Surinaams-Nederlandse afkomst onderzoeken wat hun steunt of juist verwart in de beleving van al hun identiteiten.


foto's: stills uit de portretten

In de vierde aflevering, de Talkshow, gaan Glenn Helberg en Kitlyn in gesprek met de personen uit de portretten, op zoek naar welke rol hun familie, de omgeving, hun familiegeschiedenis en de wereldgeschiedenis speelt in de ontwikkeling van hun identiteiten. 



De Talkshow wordt uitgezonden op
11 december om 18.15u o.a. via Ziggo.
Meer info over de hele serie. 

Interview
Cultuur en Coaching


Hilde Bolt interviewde Kitlyn over cultuur en coaching voor het Europees Instituut de Baak waar Kitlyn regelmatig lesgeeft. Wat is cultuur? En hoe belangrijk is cultuur bij het doormaken van ingrijpende levensfaseovergangen? Lees het interview hier

The sheeptown project

De wond is de plek waar het licht binnen komt - Rumi



Binnen haar werk verbindt theatermaker Alexandra Broeder de domeinen kunst en psychiatrie met elkaar. Zo is The Sheeptown Project tot stand gekomen op basis van gesprekken met kinderen met een psychische kwetsbaarheid. Het gedrag dat er in onze maatschappij voor zorgt dat deze kinderen buiten het systeem vallen wordt in de voorstelling benaderd als een spirituele kracht die ons via een rituele ceremonie toegang geeft tot onze eigen kwetsbaarheid. 
Op 21 november j.l. sprak Alexandra Kitlyn in het contextprogramma na de voorstelling. Kitlyn: “Het mooie van de voorstelling vond ik dat je niet in je eentje bent, maar dat je als groep, als collectief een gekkie bent. Ik vertelde het aanvullende verhaal over de eerste generatie die het trauma meemaakt, de tweede die het verlies draagt en de derde generatie die gaat ontregelen. En dat bracht een geheel nieuw perspectief bij het publiek.” 

Studiamigu




Nihayra Leona is initiatiefnemer van Papiaments Levende talen en trekker van Studiamigu. Jaarlijks immigreren meer dan 800 Caribisch-Nederlandse studenten naar Nederland om te studeren. Deze studenten lopen vaak studievertraging op of vallen volledig uit omdat ze moeite hebben met de Nederlandse taal waardoor hun zelfvertrouwen een deuk oploopt. Hun ouders, vrienden en bekenden zijn ver weg om hen goed te kunnen ondersteunen. Kortom, ze staan er vrijwel alleen voor. 
Met Studiamigu krijgen deze studenten een ervaren “studiemaatje” dat hen taalondersteuning en vakinhoudelijke begeleiding geeft. En Kitlyn mocht deze studiemaatjes trainen in Beschermjassen. Kitlyn: “Het was opvallend dat deze mensen niet doorhadden hoezeer ze zelf al een beschermjas zijn. Ze spreken de taal, hebben hetzelfde meegemaakt toen ze als jonge studenten hier kwamen. Tegelijkertijd zijn er ook grote verschillen. Sommige maatjes zijn hier al 30 jaar en de jonge studenten zijn van een andere tijd op de Antillen, met andere opvattingen. De vreemde ander uit de interculturele competenties was een belangrijk concept in deze training.”   
 
© 2021 Bureau Beschermjassen

Bureau Beschermjassen is opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)






This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bureau Beschermjassen · Koninginneweg 188 · Amsterdam, 1075 EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp