Copy
 
Nyhetsbrev november 2021
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Första advent och snö i stora delar av landet. På kansliet är det mycket på gång innan året tar slut. Vi har två stora nyheter (och en mängd mindre som ni kan läsa om längre ner i nyhetsbrevet):

Klimatkommunernas 13 uppgifter

I över ett år har vi jobbat på ett material för att visa vad kommuner behöver göra för att bli klimatneutrala. Vilka områden måste det jobbas med? Vilka åtgärder kan en kommun vidta inom olika områden? Och vilka avväganden behöver en kommun göra i sitt klimatarbete? Vi har diskuterat och bollat med kommuner och andra aktörer. Vi har grävt hos våra medlemskommuner för att vaska fram de bästa exemplen som går att skala upp och använda i andra kommuner. Och nu! Äntligen! Har vi landat i 13 uppgifter med en mängd exempel på åtgärder. Det är ett omfattande material som vi hoppas ska inspirera till klimatframgångar i Sveriges alla kommuner. Boka in 10 december kl 9.30-12 - då smäller det! Lanseringskonferens med festlig stämning utlovas. Anmäl dig här.

Nationellt klimatavtal för kommuner

Idag presenterade Magdalena Andersson den nya regeringen. Vi hälsar Annika Strandhäll varmt välkommen till uppdraget som Sveriges nya klimat- och miljöminister. I nästa vecka kommer vi att skicka förslaget Inkludera alla kommuner i Sveriges klimatarbete genom ett klimatavtal till henne. Förslaget är ett underlag till vidare utredning och lyfter behovet av att skapa en röd tråd i klimatarbetet mellan lokal, regional och nationell nivå. Vi ser fram emot en god dialog om förslaget och om andra möjligheter som kan stärka kommuners och regioners klimatarbete. Håll utkik i våra kanaler den 8 december - då berättar vi om förslaget i sin helhet.

Utöver det har vi blivit en till medlem i föreningen, varmt välkommen Strängnäs! Vi vill även passa på att tipsa om prisutdelningen i vår tävling Steget före där vi kommer prata om åtgärder för färre bilar i centrum och kommande webbfika med Jonas Engman om julens envisa konsumtionsbegär.

Glad första advent lite i efterhand önskar vi på kansliet,
Maria, Filippa, Erika och Julia

PS. Kanske går du i julgranstankar redan? I England finns möjligheten att hyra samma gran år efter år. Inför jul grävs den upp och på Tjugondag Knut planteras den igen, riktigt smart tycker vi! Läs mer om initiativet här. Någon som hört om något liknande i Sverige?

På gång i Klimatkommunerna

Nätverksträff i Borås

Den 16-17 november träffades våra medlemmar för nätverksträff. Dag ett imponerade Borås Stad med sitt klimatarbete. Borås har, som bilden nedan visar, delat upp sin energi- och klimatstrategi i nio omställningsområden. Borås har en tillitsbaserad styrmodell och klimatarbetet organiseras i ett klimatråd - en politisk beredning med deltagare från alla partier vars syfte är att driva på Borås klimatpolitiska arbete och en klimatkommitté om är en förvaltningsövergripande arbetsgrupp vars syfte är att stötta, driva på och följa upp klimatarbetet. Vi fick också ta del av en klimatkavalkad av åtgärder om allt från vaccination av almar till projekt om återbrukad betong. Tack Borås för att ni delade mer er! Läs mer om Borås klimatarbete här.

Dag två lyssnade vi på framtidsspaningar av Cecilia Tall, generalsekreterare Sveriges Textil och modeföretagen och Peter Serrander, Högskolan i Borås. Vi fick bland annat tips på krav i upphandlingar av textilier och om hur scenarier för framtidens konsumtion kan se ut. Tack alla som deltog!

Tips och inspelning om att upphandla fossilfria transporter

Stort tack till alla som var med och gjorde webbinariet ”Upphandla fossilfria transporttjänster och entreprenader” den 16 november till det smörgåsbord av exempel vi siktade på! Nu finns dokumentation i form av inspelning, frågor och svar och presentationer på Klimatkommunernas hemsida.

Ordna filmvisning för kollegorna om kolsänkor i jordbruket

Är du och dina kollegor nyfikna på hur man kan skapa kolsänkor i jordbruket? Ordna en filmvisning med filmade gårdsreportage från Stora Juleboda Gård och Krokstorps Gård! Filmerna finns i avsnittet Jordbruket och kolet i vår Kunskapsbank. Där finns också två filmer där forskarna Maria Ernfors och Thomas Prade kommenterar metoderna, och länktips som togs upp under vårt webbinarium i fredags. Inspelning från våra tidigare webbinarier om kolsänkor finns på Klimatkommunernas youtubekanal.

Frukostseminarium KomPark 9 dec

Hur arbetar kommuner med flexibla parkeringstal? Hur vanliga är de i kommunerna och hur används de av exploatörerna? Det har projektet KomPark tagit reda på och den 9 dec presenteras resultatet på ett frukostseminarium. Välkommen! Läs mer och anmäl dig här.

Välkommen på festlig lanseringskonferens om nytt inspirationsmaterial!

Hur ser en lokal klimatomställning ut? Den 10 december lanserar vi ett inspirationsmaterial för att visa vad Sveriges kommuner kan göra för att skapa hållbara samhällen att trivas och leva i. Vi bjuder in till en digital och festlig lanseringskonferens den 10 december kl 9.30-12. Vi blir glada om du hjälper oss att sprida vidare inbjudan till kollegor och andra du tycker bör vara med! Läs mer och anmäl dig här! (Möteslänk skickas till alla som anmält sig) 

Prisutdelning i vår tävling Steget före 16 december

En prisutdelning och ett webbinarium om åtgärder för färre bilar i centrum. Mellan kl 15-16 kommer vi diskutera de olika åtgärderna från tävlingsbidragen tillsammans med vår jury som består av representanter från vår styrelse samt Lena Smidfelt Rosqvist, vice VD och forskningschef på Trivector och Fredrik Holm, senior miljörådgivare. På slutet delar vi ut pris till vinnaren. Ett tillfälle att inspireras för alla, även de som inte varit med i tävlingen. Välkommen! Här kan du läsa mer om bidragen och hittar en länk till den 16 december.

Webbfika 21 december: Är julen viktigare än klimatet?

På vår sista webbfika för året berättar Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, om julen utifrån ett historiskt perspektiv. Vi vrider och vänder på vad som behövs för att förändra våra traditioner och tillhörande vanor. Länk till webbfikan hittar du här.

Infoträff om Klimatkommunerna 13 januari

Den 13 januari kl. 13.30-14.15 anordnar vi en informationsträff för dig som arbetar i en kommun som är intresserade av att bli medlem i Klimatkommunerna. Under träffen presenterar vi vår verksamhet tillsammans med ett par av våra nuvarande medlemskommuner. Information om infoträffen och kommande möteslänk hittar du här.

Kommunikatörsnätverk

Vi undersöker just nu intresset för ett kommunikatörsnätverk bland våra medlemskommuner. Har du någon idé eller är intresserad? Hör av dig till kansliet@klimatkommunerna.se!

Vecka 51 gästar Kalmar vår Instagram

Precis innan julledigheten kommer Kalmar kommun gästa vår Instagram och vi får höra mer om deras klimatarbete. Följer du hos inte på Instagram? Gör det här!

Välkommen Strängnäs!

Sist men absolut inte minst har vi precis fått en ny medlem i vår förening.

"Vi ser fram emot att samarbeta och dela erfarenheter med övriga klimatkommuner", säger Sofie Somers, Förändringsledare & hållbarhetsutvecklare Agenda 2030 på Strängnäs kommun.

Vi är glada över att ha er med och imponerade över ert klimatarbete. Varmt välkomna!

Tips & publikationer

Viable Citys har släppt ett förslag på strategi för medborgarengagemang

Här hittar du strategin. Vi vill även tipsa om att läsa om projektet Klimatneutrala städer och klimatkontrakten här. 

SKRs öppna jämförelse om miljöarbetet i regioner 2021 har släppts

Årets Öppna jämförelser - Miljöarbetet i regionerna 2021 visar på flera positiva resultat. Energieffektiviseringen sparar 275 miljoner kronor på årsbasis och andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken är nu 92 procent.

Översikt av fossilfria arbetsfordon och maskiner

Projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne 2.0 har som en del i en studie av Helsingborgs omställning till fossilbränslefri kommun gjort en översikt av fossilfria arbetsfordon och maskiner som just nu finns på den svenska marknaden (sommaren 2021). Studien finns på den här sidan under avsnittet "arbetsmaskiner". 

Trivector och VTI har släppt antologi

Helt nyligen släpptes antologin ”På väg mot hållbar omställning? Kunskap, makt och mening i nationell transportplanering”. Bakom antologin står 24 svenska forskare som i pågående eller nyligen avslutade forskningsprojekt undersöker nationell transportpolitik. Här hittar du antologin.

Parkering för hållbara stadskärnor

SKR har tagit fram en skrift om parkering för hållbara stadskärnor i små och medelstora kommuner. Här kan du ladda ner den.

Guide om medborgarengagemang

WWF har inom projektet One planet city challenge tagit fram en guide om medborgarengagemang i städer. Guiden hittar du här.

Webbinarium om godstransporter

Webbinariet Köpa och följa upp klimatsmarta godstransporter arrangerades av Länsstyrelsen i Västmanlands län och 2030-sekretariatet den 15 november. Anteckningar och inspelning från webbinariet finns på 2030-sekretariatets hemsida.

På vår hemsida finns alltid tips på olika kommande webbinarium!

Spana in hela listan med event från Naturvårdsverket, Mistra, Viable Cities, Energiforsk och flera här. 

Har ni ett event ni gärna vill att vi lyfter i vår tipslista? Hör av er!

Linköpings pendlarpodd

Lyssna på Linköpings pendlarpodd om hur kommunen arbetar för att fler ska göra klimatsmarta resval i vardagen.

Här finns mer information om podden.

Nytt hos våra samarbetspartners

2030-sekretariatet visualiserar klimatkonsekvenser av budgeten

Vad innebär de olika politiska förslagen i budgeten för klimatomställningen av transportsektorn? 2030-sekretariatet, PROFU och Energiforsk kommer varje år när höstbudgeten presenteras att göra en kvalificerad modellering över utvecklingen till 2030 och vidare. Näringslivet får ge återkoppling på de politiska förslagen och 2030-sekretariatet tar med sig deras kommentarer till politiken för att påverka för framtida budgetar. Läs mer om initiativet.

Vad händer med utsläppen om tillväxten i biltrafiken inte blir så stor som Trafikverket förutspår? Vad händer om en global brist på biodrivmedel gör att reduktionsplikten inte helt kan genomföras? Vad händer om vi ser en snabbare överflyttning av gods till järnväg och sjöfart? Den 14e december håller projektgruppen ett första seminarium där de testar fyra antaganden, och låter experter kommentera. Anmälan via denna länk.

Viable Cities tipsar om Missions-utlysning

Nu har EU-kommissionen öppnat för-registreringen för städer som är intresserade av att medverka i missionen 100 klimatneutrala och smarta städer till 2030. Den formella utlysningen med möjlighet att lämna in en ansökan kommer att öppna senare i november, men redan nu finns mycket material att ta del av som förberedelse. Läs mer här.

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Borås

Svedjaskolan klass 4A vann utmaningen På egna ben!

Av hela 40 deltagande klasser är klass 4A på Svedjeskolan årets vinnare i utmaningen På Egna Ben.

Utmaningen ska få eleverna att röra på sig mer, och samtliga klasser har sparat 5,1 ton koldioxid genom att gå, cykla eller åka kollektivt istället för åka kortare bilsträckor till skolan. Under 5 veckor har eleverna även lärt sig mer om hälsa, trafiksäkerhet och miljö.

Borås arrangerade Klimatprat

Den 19 oktober anordnade Borås Stad ett Klimatprat som är startskottet för kontinuerligt samtal och samverkan kring klimatfrågor. Konceptet kommer utvecklas genom Borås Stads deltagande i Viable Cities.

Det blev en förmiddag med inspirerande exempel från Borås Stads klimatarbete, en föreläsningslunch med klimatpsykologen Frida om hur vi tänker när vi konfronteras med klimatomställningen och en eftermiddag där politiker svarade på boråsarnas klimatrelaterade frågor. Bland dessa också ungdomar från Fridays for future. För den intresserade, går inspelningen från klimatpratet att ta del av i efterhand.

Viable Cities, Klimatneutrala Borås 2030

Klimatneutrala Borås 2030 är en del av Viable Cities kraftsamling för klimatneutrala städer med ett gott liv för alla inom planetens gränser. I Klimatneutrala Borås 2030 samverkar Borås Stad, Navet Science Center, Science Park Borås, Borås Energi och Miljö AB och Fristadbostäder AB. Syftet är att genomföra en ambitiös och rättvis klimatomställning, som engagerar boråsare i klimatfrågan.

För att lyckas med det har Boråsprojektet utformats efter fyra fokusområden:

  • Klokt Klimatledarskap
  • Smart Samskapande
  • Modig Mobilitet
  • Bestående Byggnation

Läs mer om Klimatneutrala Borås 2030 här.

Nynäshamn

Vad blir det för mat?

En interaktiv matsedel med film om utvalda råvaror hos lokala gårdar är en av aktiviteterna som nu görs i ett projekt för att på ett roligt och kreativt sätt starta barns och ungdomars tankar kring mat och var den kommer ifrån. Först ut är eleverna på Svandammsskolan i Nynäshamn. Genom programmet Minecraft kommer eleverna också få bygga upp en egentolkad gård under namnet Matcraft. Läs mer om projektet här.

Stockholm

Hur görs 200 ton av 2 ton koldioxid?

Stockholm stad upphandlar städkemikalier från företaget Procurator, där kommunen ställer krav på 100 procent fossilfria leveranser. Vid senaste uppföljningsmötet visade det sig att Procurator lever upp till kravet och att deras distributör också har implementerat kravet i sitt trafikarbetet.

Detta ger en koldioxidbesparing på 2,4 ton för Stockholms stad. Procurator erbjuder även övriga kunder i Stockholmsområdet fossilfria leveranser, vilket ger en besparing av 10,7 ton. När även distributören förstår att det måste vara enklare att köra allas delade leveranser av varor fossilfritt i Stockholm kan besparingen bli 200 ton för samma period.

Ställ krav på fossilfritt i alla avtal där det ingår transporter och det är möjligt, det är bra för kommunen och regionen. Råd och stöd finns att få genom Miljöbilar i Stockholm Transportcentrum på  funktion.MHN.transportcentrum@stockholm.se.

Lund

Lund berättar om sin koldioxidbudget

Nu går det att titta på ett webbinarie om Lunds kommuns koldioxidbudget i efterhand. Du hittar inspelningen på Hållbara Lunds Facebook eller spellista på Youtube.

Användning av spillvärme prisas

Internationell utmärkelse tilldelas klimat- och energiprojekt i Lund. I Lund har ett unikt fjärrvärmesystem tagits fram som återvinner spillvärmen från omkringliggande forskningsanläggningar. Värmen används bland annat för uppvärmning av byggnader och för att skapa isfria gång- och cykelvägar om vintern. Läs mer om priset och projektet Cool DH

Lund signerar klimatkontrakt för 2022

Den 8 december kommer Lunds kso signera ett förnyat klimatkontrakt inom ramen för Viable Cities arbete med Klimatneutrala städer 2030. Kontraktet uppdateras och skrivs under på nytt varje år. Inför 2022 har flera mål från Lunds nya program för ekologisk hållbar utveckling skrivits in. Läs mer om Klimatneutrala Lund 2030

Klimatoro ska hanteras i klassrummet

I Lund ska ett pilotprojekt genomföras som sätter fokus på elever i årskurs 4-6s klimatoro. Bl.a. kommer pedagoger ges konkreta verktyg för hur hopp, framtidstro och engagemang kan skapas i klassrummet. Läs mer om projektet Klimatsmart skola

Biokol läggs ner i Lunds gatumiljö

I Lunds kommun har biokol tidigare använts i naturgräsplaner, men nu läggs biokol även ner i växtbäddar och trädplanteringar när en gata byggs om mitt i staden. Klimatsatsningen görs i samarbete med forsknings- och utvecklingsprojektet Rest till bäst som omvandlar parkavfall till biokol. Läs nyhetsinslag här och om Rest till Bäst här.

Linköping

Linköping ökar takten i klimatomställningen

Linköping har anslutit sig till Klimatneutrala städer 2030. Fokus kommer att ligga på åtgärder för att få ner klimatpåverkan från bostäder, lokaler, bostadsbyggande och transporter.

Linköpingsbor är med och formar klimatprogram

Samtidigt som FN:s klimattoppmöte COP26 sätter upp globala mål för att klara klimatkrisen hjälper Linköpingsbor till med att ge inspel i arbetet med kommunens kommande klimat- och energiprogram.

Läs med om hur Linköpingsbor är med och formar klimatprogram här.

Helsingborg

Tillsammans mot klimatneutralitet 2030

Hur en digital tvilling kan optimera ett framtida energisystem, hur koldioxidutsläpp kan kvantifieras och minskas på stadsdelsnivå och hur förbränningen av plast i den regionala värmeproduktionen kan minska. Det är tre områden som ska undersökas i projektet Klimatneutrala Helsingborg 2030. Helsingborg är en av 23 städer som siktar mot klimatneutralitet 2030 genom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Den 8 december, under European Viable Cities Day, tar kommunen ett första steg mot ett klimatkontrakt 2030 och fortsätter sedan att utforska och utbyta nya lösningar och verktyg för klimatneutralitet med städer och aktörer både i och utanför programmet. Läs mer om Viable Cities satsning för Klimatneutrala städer 2030  eller kontakta milou.mandolin@helsingborg.se för mer information om Helsingborgs deltagande.

Klimatvandring i Helsingborg

En blåsig oktobereftermiddag genomfördes en klimatvandring genom Helsingborg för skolors hållbarhetsombud. Medarbetare i staden ansvarade för olika stationer inom sina expertområden där deltagarna lära sig om klimatläget i Helsingborg och gavs möjlighet att ställa frågor. De ämnen som togs upp var klimatförändringen, betydelsen av havs- och landbaserade ekosystem, klimatanpassningsarbete och åtgärder för utsläppsminskningar. Idéen till klimatvandringen kommer från Stockholms stad. Ett lyckat koncept, som kommunen hoppas återbruka vid fler tillfällen.

För mer information kontakta emma.sjoberg@helsingborg.se 

Karlstad

Första snabbladdaren för tung trafik

De kommunala bolagen Karlstad El- och Stadsnät och Karlstads Energi har varit med och tagit fram Värmlands första publika snabbladdare för tunga lastfordon.  Landshövdingen Georg Andrén klippte invigningsbandet, där även Värmlands första ellastbil, som drivs uteslutande på el, presenterades. Laddaren har en effekt på 180 kW och är främst avsedd för tunga fordon men kan även användas av privatpersoner.

"Ett kul projekt att vara med i. På Karlstads Energi har vi varit med och ställt om värmesektorn från fossilt till förnybar och återvunnen energi. Nu känns det bra att vi även kan vara med och bidra i omställningen av transportsektorn" fastslår David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi. Också Karlstad El- och Stadsnäts VD Jonas Persson deltog vid invigningen och säger: "Kul att kombinera Sveriges första Scanialevererade serietillverkade helellastbil med länets första publika snabbladdare för tunga lastfordon (på rekordtid från första diskussionen dessutom)!". Läs mer om invigningen här och här.

Sola byggåterbruk tilldelas pris

Tävlingen ”Jakten på det ostartade kooperativet” syftar till att lyfta nya idéer inom kooperativ verksamhet. Sju nystartade kooperativa företag deltog, och den 25 november utsågs vinnarna. På Residenset fick de ta emot pris från landshövdingen. – Pengarna är inte det viktiga utan vinsten är vad vi kan göra som samhällsnytta, säger Andrej Mikhaylenko på Sola byggåterbruk, som fick förstapris. Bakom tävlingen står värmländska kooperativa företag i samverkan, Koopsam. Motiveringen bakom Sola byggåterbruks förstapris är att de har en ”solklar affärsidé som ligger rätt i tiden”. Se mer i SVT Nyheters inslag och i Karlstad kommuns film om Sola Återbruk.

Gå eller cykla till skolan

Under september månad anordnade Karlstads kommun en utmaning för alla barn i förskoleklass upp till årskurs 6 som kallas "Gå och cykla till skolan". I utmaningen uppmuntrades eleverna att samla poäng genom att inte åka bil till skolan. Årets utmaning är nu avslutad och totalt deltog 537 barn. 100 bilar per dag har ersatts av gång och cykel till skolan under kampanjen. Det innebär mindre utsläpp, friskare barn och mer trafiksäkra miljöer runt skolorna. Den vinnande klassen blev Droppen 3 på Kronoparksskolan. De firades med ett besök på Fritidsbanken och med en tårta. Tack till alla som har deltagit och bra jobbat! Läs mer om Gå och cykla till skolan på kommunens hemsida.

Uppsala

Så avlastar marknaden för effektflexibilitet Uppsalas elnät

Flexibel el- och effektanvändning är en viktig pusselbit för att Uppsala ska klara klimatomställningen. Det avlastar elnätet så att fler branscher kan elektrifieras samtidigt som vi får in mer förnybar elproduktion. Nu öppnar återigen den lokala marknaden för effektflexibilitet, inom ramen för det EU-finansierade projektet CoordiNet. Marknaden ger elanvändare möjlighet att anpassa sitt effektuttag genom att minska elanvändningen eller öka elproduktionen när elnätet är extra ansträngt. Uppsala kommun bidrar genom de kommunala bolagen Uppsalahem och Uppsala kommun Arenor och fastigheter.

"Om företag ska kunna etablera sig i Uppsala och om vi ska kunna ladda våra bilar i framtiden måste vi ha el. Då måste vi lösa kapacitetsbristen i vårt elnät. CoordiNet är ett bra exempel på hur flera aktörer tillsammans kan skapa gemensamma lösningar på gemensamma problem" säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. Här kan du läsa mer.

Uppsalahem är en av vinnarna av 2021 års bästa klimatinitiativ i allmännyttan

Det kommunala bolaget Uppsalahem vann i kategorin "Klimatsmart boende" i Sveriges Allmännyttas tävling ”Bästa klimatinitiativen 2021”. De har med stort engagemang utvecklat stadsdelen Bäcklösa med avstamp i ekosociala åtgärder, och ett helhetsperspektiv i stadsdelsutvecklingen.

"Utmärkelsen betyder enormt mycket för oss. Vi har jobbat målinriktat med att förbättra källsorteringen med positiva knuffar – där mer personal på plats och ett skyltkoncept som faktiskt lockar till sortering – har varit vinnande faktorer. Vi har kunnat följa i realtid hur nöjdheten hos våra hyresgäster har ökat, vilket är fantastiskt fint kvitto på att våra insatser fått effekt" säger Anna Freiholtz, hållbarhetschef Uppsalahem. Här kan du läsa mer.

Mora

Insamling av goda exempel på lokalt klimatarbete

I samband med COP26 gjorde kommunen en enkät församla in goda exempel på lokalt klimatarbete från organisationer och företag, samt förslag på vad kommunen ska göra. Några intressanta uppslag kom in, där intervjuer kommer genomföras och sedan kommuniceras via ett lokalt annonsblad och i sociala medier. Mora kommun tror på att lyfta fram goda lokala exempel!

Sportig företagsträff om elbilar och laddning

Några gånger per säsong bjuder Mora kommun in företagare till hockeyträff och innebandyträff med olika teman och efterföljande match. Senaste träffen stod elbilar och laddning på agendan i kombination med hockeymatch mellan Mora IK och Västerås. Drygt 40 personer lyssnade på intressanta föredrag från energi- och klimatrådgivare, elbolag samt bilförsäljare. Hur gick matchen då? Jo, Mora vann efter straffar, kanske extra uppladdade!?

Södertälje

Årets cykelprestation till Södertälje

Södertälje fick den 22 oktober ta emot priset för årets cykelprestation. Utmärkelsen delades ut av Region Stockholm och belönar Södertälje för att kommunen har utmärkt sig i utbyggnad av cykelstråk, satsningar på cykelparkeringar, drift och underhåll samt cykelfrämjande aktiviteter, till exempel kampanjer för vintercyklister. Här kan du läsa mer om priset.

Malmö

Tillfälliga insamlingsbehållare för utsorterade kläder

Till och med den 17 december kan Malmöborna enkelt lämna in kläder som inte längre passar. De kläder som fortfarande kan användas går till Skåne Stadsmission där de kommer till nytta för människor som lever i hemlöshet och fattigdom. De kläder som inte går att använda skickas till Sysavs textilsorteringsanläggning Siptex, där kläderna sorteras på fibernivå och blir råvara till andra återvinningsprocesser. Läs mer om initiativet här.

Nu ökar vi takten för Malmö och planeten

Malmö har varit en internationell förebild för hållbar stadsutveckling i mer än två decennier och nu ökas takten för att göra kommunens nya miljö- och klimatmål för 2030 till vardag för fler i Malmö. Genom att göra det enklare att resa hållbart, ställa om till klimatsmart energi, förbättra vår livsmiljö och skapa framtidens hållbara företag och lösningar tillsammans med de som bor och verkar i Malmö. Klimatomställningen för ett bättre Malmö och en hållbar planet börjar här. Läs mer om hur Malmö ökar takten i klimatomställningen på Malmö Stads hemsida och på LinkedIn.

 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på InstagramLinkedIn och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 21 december 2021.

Facebook
Twitter
Website

Kalendarie


9 december: Frukostseminarium KomPark

10 december: Lansering Klimatkommunernas 13 uppgifter

16 december: Prisutdelning Steget före

21 december: Webbfika: Är julen viktigare än klimatet?

13 januari: Infoträff om Klimatkommunerna

Fler online-evenemang hittar du i vår tipslista.

 
Copyright © 2021, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp