Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 405
01/12/21
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Rechtspersoon: denk eraan een erkende natuurlijke persoon te benoemen 

De dienst Opsporing maakt ons attent op een praktijk die zich steeds vaker onder vastgoedmakelaars lijkt voor te doen en die onwettig is. Het gaat om vennootschappen waar vastgoedmakelaarsactiviteiten worden gesteld die louter door andere rechtspersonen worden beheerd. In de praktijk besluiten erkende vastgoedmakelaars samen een vennootschap op te richten. In plaats van zichzelf als bestuurders en aandeelhouders te laten benoemen, laten ze een andere vennootschap benoemen, waarvan ze zelf bestuurders zijn. Hoewel dit uit fiscaal oogpunt een aantrekkelijke regeling is, is dit in strijd met de wetgeving betreffende het beroep van vastgoedmakelaar.

Een dergelijke regeling maakt dat het beroep onwettig wordt uitgeoefend door de rechtspersoon, zelfs al zijn de personen achter deze vennootschap erkende vastgoedmakelaars. Ingevolge artikel 10§2 van de Vastgoedmakelaarswet moet een vennootschap, opdat ze legaal het beroep van vastgoedmakelaar zou uitoefenen, verplicht beschikken over een erkende natuurlijke persoon die rechtstreeks benoemd is als bestuurder en/of zaakvoerder en/of werkend vennoot (aandeelhouder) binnen de vennootschap waar de vastgoedmakelaarsactiviteiten worden gesteld.

Binnen de vennootschap moet er minstens één iemand zijn die m.a.w. de verantwoordelijkheid draagt (op deontologisch, arbeidsrechtelijk, vennootschapsrechtelijk… vlak) en hiervoor ook ter verantwoording kan geroepen worden door de consument, het BIV, de overheid…

Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Overlegcomité verlengt telewerkregeling al zeker t.e.m. 19 december

De huidige regeling die 4 dagen telewerk per week verplicht, wordt verder verlengd tot 19 december. Dat besliste het Overlegcomité afgelopen vrijdag 26 november. Telewerken is verplicht in de privésector tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering. Er is momenteel één wekelijkse terugkomdag voorzien. We gaven eerder al mee dat werkgevers (op enkele uitzonderingen na) een maandelijks elektronisch register moeten bijhouden dat ter beschikking staat via het portaal van de FOD sociale zekerheid.

Voor de volledigheid geven we nog mee dat na de dagenlange onduidelijkheid rond het lot van de algemene vergaderingen na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag, gisteren via de bevoegde kabinetten klaarheid werd bekomen. Daaruit blijkt dat fysieke en hybride algemene vergaderingen in mede-eigendommen verboden zijn. Enkel volledig digitale algemene vergaderingen zijn nog toegestaan. Lees er onze BIV-Flash op na voor meer details!

Je persoonlijke account op BIV.be
Activeren | Inloggen | Dashboard

Brussels Gewest: nieuwe huurovereenkomsten moeten voortaan referentiehuurprijs bevatten 

Op 22 november ll. werd de ordonnantie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) tot oprichting van een paritaire huurcommissie en ter bestrijding van buitensporige huurprijzen gepubliceerd in het Staatsblad. Zoals het opschrift doet vermoeden voorziet deze ordonnantie in de invoering van  een huurbemiddelingsmechanisme in het  BHG aan de hand van een paritaire commissie bestaande uit vertegenwoordigers van huurders en verhuurders. Ook wordt een verplichte vermelding van de referentiehuurprijs in de huurovereenkomst ingevoerd.

De op te richten paritaire huurcommissie krijgt de opdracht om op verzoek de billijkheid van de huurprijs van een woning te beoordelen. Ze kan worden ingeschakeld door elke belanghebbende en de bevoegde rechter om een advies te krijgen over de correctheid van een huurprijs voor een woning. Belanghebbenden zijn hier alle partijen bij de overeenkomst, maar ook personen die door hen gemandateerd zijn zoals bv. een vereniging die de belangen van verhuurders of huurders verdedigt. Indien de commissie besluit dat een herziening van de huurprijs mogelijk is, stelt ze bemiddeling tussen de partijen voor, die evenwel beperkt blijft tot het bedrag van de huurprijs.

De ordonnantie voert verder een weerlegbaar vermoeden in dat de huurprijs ‘buitensporig’ is wanneer deze 20% afwijkt van de referentiehuurprijs uit het indicatief rooster van de referentiehuurprijzen. Dit rooster met maandelijkse richthuurprijzen per vierkante meter bewoonbare oppervlakte volgens de staat van de woning en het woningtype is sinds 1 januari 2018 beschikbaar. Ook wanneer de woning aanzienlijke kwaliteitsgebreken vertoont kan de huurprijs door de paritaire huurcommissie aanzien worden als buitensporig. De Brusselse Regering zal een lijst van aanzienlijke kwaliteitsgebreken opstellen. Het vermoeden van een buitensporige huurprijs wordt weerlegd indien de kenmerken van het goed of de omgeving de verhoging van het huurbedrag ten opzichte van de referentiehuurprijs rechtvaardigen of indien de kwaliteitsgebreken aan de huurder kunnen worden toegeschreven.

Het begrip ‘buitensporige huurprijs’ dat deze ordonnantie invoert krijgt ook een andere belangrijke toepassing. LEES MEER...

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.be



Vragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50



© 2021 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Olivier Morobé