Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.

Kuva: Yrjö Tuunanen / Luke
 
Joulukuun webinaarit 
Loppuvuonna järjestettävissä maatalouden ilmastoteemaisissa webinaareissa kuullaan ja keskustellaan maan kasvukunnon parantamisesta ja sen hyödyistä niin sadontuoton kuin ympäristön kannalta, luomutuotannon kehityksestä, suomalaisen karjatalouden ympäristövaikutuksista sekä ruoantuotannon kannattavuudesta. 
Tervetuloa mukaan virtuaalisiin tapahtumiin keskustelemaan ja kuuntelemaan ajankohtaisista aiheista!

Kerääjäkasvit maanparantajina
Webinaari 2.12.2021 klo 10-12

Minkälaisia hyötyjä kerääjäkasveilla voidaan saavuttaa maan kasvukuntoon ja viljelykasvin sadontuottoon? Mitä kerääjäkasvien viljelytekniikassa tulisi huomioida, jotta niiden avulla saavutettaisiin suurin mahdollinen hyöty? Mitkä ovat keskeisimmät erot yleisimpien kerääjäkasvilajien ominaisuuksissa?

Webinaarissa näistä teemoista on puhumassa aiheen johtava asiantuntija, erikoistutkija Hannu Känkänen Luonnonvarakeskuksesta. Kerääjäkasvien käytännön viljelykokemuksista ja neuvoista meille kertoo kasviasiantuntija Marko Sairasalo. Lisäksi kuulemme lyhyen katsauksen uuden CAP27-ohjelmakauden kannusteista ja ehdoista kerääjä- ja maanparannuskasvien viljelyssä.
                            
Ohjelma:
10.00 Webinaarin avaus
10.05 Kerääjäkasvit maanparantajina. Hannu Känkänen, Luke
11.00 Käytännön kokemuksia kerääjäkasvien viljelystä. Marko Sairasalo, ProAgria
11.40 CAP-uudistuksen kuulumiset kerääjä- ja maanparannuskasvien näkökulmasta. Satu-Maaria Ahopelto, ProAgria


Webinaari järjestetään Teams-yhteydellä. Linkki webinaariin lähetetään sähköpostitse kaikille ilmoittautuneille viimeistään webinaaria edeltävänä päivänä.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä ProAgria Etelä-Suomen Elina II -, Satotason nosto-, TyVi (Tietoa ja työkaluja viljelyvarmuuden parantamiseksi) ja Sääski -maatalouden ja vesienhoidon yhteistyö -hankkeet.

Tapahtuma tallennetaan ja se julkaistaan myöhemmin Elina II -hankkeen nettisivuilla. Tämä webinaari on osa Maan kasvukunnon hoito -webinaarisarjaa.

Lisää tietoa ja ilmoittautuminen
Kuva: Elina Nurmi / Luke

Pölyttäjäystävällinen maatila 
BSAG:n webinaari 8.12.2021 klo 10-12                                      

Pölyttäjillä on keskeinen rooli maataloudessa ja maataloudella on keskeinen vaikutus pölyttäjäkantoihin. Pölyttäjäkato on uhka yhteiskunnan ja koko maailman hyvinvoinnille, ja erityisesti ruoantuotannolle. 

Pölyttäjät pitää pelastaa, mutta mistä tarkemmin oikein on kysymys? Mikä on pölyttäjien tila Suomessa, ja millä keinoilla suomalainen viljelijä voi edistää pölyttäjien hyvinvointia omalla tilallaan? ”Pölyttäjäystävällinen maatila: neuvontamateriaalia viljelijöille” on yksivuotinen Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoittama hanke, joka pureutuu juuri näihin kysymykseen.

Hankkeen loppuwebinaarissa esitellään upouusi ”Pölyttäjäystävällinen maatila” -opas viljelijöille ja tärkeimmät periaatteet pölyttäjäystävällisen viljelyn onnistumiseen maatilalla. Kuullaan, miten Suomi valmistautuu tukemaan pölyttäjiä uuden CAP:n ja Kansallisen pölyttäjästrategian kautta. Esittelemme toimenpiteitä, ja kaksi viljelijää kertoo, miten ottavat pölyttäjät huomioon omilla maatiloillaan. 

Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma: 

Tilaisuuden avaus – projektijohtaja Eija Hagelberg, BSAG

Kansallinen pölyttäjästrategia – Janne Heliölä, tutkija, FM. Suomen ympäristökesksus, Biodiversiteettikeskus

Pölyttäjäystävällisen maatilan pääperiaatteet ja opas viljelijöille – Traci Birge, projektipäällikkö Pölyttäjäystävällinen maatila,  MMT,.Helsingin yliopisto, Maataloustieteet (agroekologia)

Keskustelua

Pölyttäjät ja kasvinsuojeluaineet – Lotta Kaila, MMM, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto Maataloustieteet (agroekologia), vieraileva asiantuntija Luonnonvarakeskus

Pölyttäjäsuojelutoimenpiteitä uudessa CAP:ssa – Tiina Hartman, erityisasiantuntija, Maa ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö

Keskustelua

Pölyttäjiä miettimässä maatilalla – Eliisa Malin, MMM, viljelijä, agronomi, BSAG Carbon Action

Kukkiva petopenkka -video – Joenrinne films ja Pölyttäjäystävällinen maatila -hanke

Pitkäaikaista kokemusta pölyttäjätoimenpiteistä Iso Britanniasta** – Sally-Ann Spence*, viljelijä ja hyönteisasiantuntija Iso Britanniasta

Keskustelu ja tilaisuuden päätös

* Sally-Ann Spence on englantilainen maanviljelijä, hyönteisasiantuntija ja ympäristökasvattaja. Ashbury farms -osuuskuntatilalla Lounais-Englannissa Spencen aviomies ja tämän veli viljelevät tilan 800 hehtaarin peltoalalla viljaa, rypsiä ja papuja. Sally-Ann Spence hoitaa Berrycroft farm -nimen alla lihakarjaa ja lampaita sekä peltomaiseman ulkopuolista 40 hehtaarin laidunmaata, kukkakaistoja, paljasmaapaikkoja ja perinnebiotooppeja. Spence kertoo, miten pölyttäjät otettaan huomioon heidän tilallaan. 

**Englanniksi, dioissa suomenkielistä tekstiä.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen

Kuva: Karoliina Rimhanen / Luke

Kipsi, kuitu ja ravinnekalkki - uutta tietoa ympäristöhyödyistä 
webinaari 8.12.2021 klo 9-11                                      

Viljelijät ovat tehneet työtä maatalouden ympäristökuormituksen vähentämiseksi jo vuosikymmenten ajan. Maanparannusaineet ovat yksi työkalu, jolla viljelijä voi pitää huolta maan kasvukunnosta ja ehkäistä lähivesistöjen rehevöitymistä. Uusin tieto kipsin, maanparannuskuidun ja rakennekalkin käytön hyödyistä viljelijälle ja ympäristölle on nyt koottu yksiin kansiin oppaaksi ja videosarjaksi.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen, mutta toivomme ennakkoilmoittautumista alla olevalla linkin kautta. Ilmoittautuneille lähetetään Lukesta linkki verkkolähetykseen  lähempänä tilaisuutta. Tilaisuudesta tehdään tallenne, joka on katseltavissa jälkikäteen.
 
Opas ja videot ovat syntyneet KIPSIKUITU, ja Rakennekalkki -hankkeiden yhteistyönä. Kokonaisuus on osa ympäristöministeriön käynnistämää vesiensuojelun tehostamisohjelmaa.


Ohjelma:
9.00 Tervetulotoivotukset ja ministerin avaussanat / ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari
9.20 Maanparannusaineiden oppaan julkistus ja esittely - Juha Kääriä, Turun AMK
9.30 Tietoiskut maanparannusaineista
  • Maanparannuskuidun käyttö ja hyödyt maatalouden vesiensuojelussa / Jaana Uusi-Kämppä, Luke
  • Peltomaan rakennekalkituksen vaikutus valumavesiin / Maria Kämäri, Syke
  • Peltojen kipsikäsittely vesiensuojelumenetelmänä / Petri Ekholm, Syke
10.15 Paneelikeskustelu: Näkökulmia maatalouden vesiensuojeluun
  • Tero Tuominen, viljelijä
  • Kai Mykkänen, eduskunnan Saaristomeri-ryhmä
  • Johan Åberg, MTK, maatalouslinjan johtaja
  • Helena Soinne, Luke
10.50 Yhteenveto ja tilaisuuden lopetus, Juha Kääriä
 
Lisätietoa ja ilmoittautuminen
 
Kuva: Elina Nurmi / Luke

#luomuhäme - onnistunutta yhteistyötä

Webinaari: Luomussa vara parempi-hankkeen loppuseminaari 9.12.2021 klo 10-14

Ohjelma:

10.00 Luomun kehitys Hämeessä, Outi Vahtila ja Annika Michelson

10.20 Pitkäjänteinen kehittäminen on koko ketjun kehittämistä:

  • Luomun tie Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla, Jukka Korhonen, HAMK

  • Lajikevalintojen merkitys, Sakari Raiskio, Luke ja Kaija Hinkkanen, ProAgria

  • Rehuntuotannon turvaaminen, Kaisa Kuoppala, Luke ja  Leena Kukkula, ProAgria

  • Luomuruoka lautasella, Heli Jurkkola ja Anita Kauhala-Antonopoulou, Koulutuskeskus Salpaus

  • Raaka-aineesta tuotteeksi, Ulla Kojonkoski, Tuoreverkko Oy

11.30-12.30 Lounastauko

12.30 Luomutuotannon tulevaisuuden haasteet, keskustelijoina Aura Lamminparras (ProLuomu), Sari Iivonen (Luomuinstituutti), Marja Jalli (Luke), Annukka Pakarinen (HAMK), Sari Hiltunen (ProAgria), Marko Viljamaa (Koulutuskeskus Salpaus), Mattias Anomaa (luomuviljelijä), Tiiti Kämäri (koulutus).

13.30 Päätöskahvit

Lisätietoa ja ilmoittautuminen
 

Mitä metrin maanäytteet kertovat?
Carbon Action Klubin tiedewebinaari viljelijöille 10.12.2021 klo 9.30-11.30

Hiilen varastoitumisen ja ravinteiden käytön tehostamisen kannalta on joskus syytä kurkistaa syvälle maahan. Kolmellakymmenellä Carbon Action -maatilalla eri puolilla Suomea otettiin syksyllä 2019 poikkeukselliset, metrin syvyyteen asti ulottuvat maanäytteet.

Mitä sitten löytyy metrin syvyydestä suomalaisista pelloista? Helsingin yliopiston maaperätieteen tutkijat ovat päässeet käsiksi alustaviin tuloksiin, joista kuullaan ensimmäisen kerran viljelijöille suunnatussa Carbon Action Klubin tiedewebinaarissa.


Ohjelma

9.30–9.40 – Webinaarin avaussanat, Eija Hagelberg, projektijohtaja, BSAG

9.40–9.50 – Taustaa metrin maanäytteiden analysoinnista ja tutkimuksen tarpeesta, Jussi Heinonsalo, professori, Helsingin yliopisto

9.50–10.05 – Orgaanisen hiilen, typen ja fosforin varastot metrin kairanäytteissä Carbon Action -tiloilla – Sichu Wang, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto & Institute of Soil Science, Chinese Academy of Sciences, Nanjing, Kiina (esityksen pitää Jussi Heinonsalo)

Esityksessä käydään metrin kairanäytteenoton hiilen (C), fosforin (P) ja typen (N) varastojen päätulokset läpi. Esityksessä tarkastellaan myös C, P ja N:n keskinäisiä määräsuhteita, eli ns. stoikiometriaa.

10.05–10.20 – Fosforin määrän ja eri muotojen jakautuminen tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti viljeltyjen maiden syvyysprofiileissa – Oona Uhlgren, pro gradutyön tekijä, Helsingin yliopisto

Gradutyössä tutkittiin maan kokonaisfosforin, vesiuuttoisen fosforin ja eloperäiseen ainekseen sitoutuneen fosforin määriä savimaan syvyysprofiilissa. Esityksessä käydään läpi erilaisia fosforin määritykseen käytettyjä laboratoriomenetelmiä sekä työssä saatuja alustavia tuloksia.

10.20–10.35 – Tavanomaisen ja luomuviljelykierron pitkäaikaisvaikutukset maan orgaanisen aineksen määrään ja laatuun eri maasyvyyksissä – Anna-Reetta Salonen, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto & Wageningen University and Research, Hollanti

Tutkimuksessa tarkastellaan viljelytoimenpiteiden vaikutusta maan orgaanisen aineksen kokonaismäärään ja -laatuun. Orgaanisen aineksen laadun tarkastelemiseksi se jaetaan laboratorioanalyyseissa kahteen toiminnallisesti erilaiseen osaan, mineraaleihin sitoutuneeseen orgaaniseen ainekseen ja partikkelimaiseen orgaaniseen ainekseen. Partikkelimainen orgaaninen aines on polttoainetta maaperän eliöille, jotka kierrättävän ravinteita kasvien käyttöön, kun taas mineraaleihin sitoutunut orgaaninen aines on hiilen pitkäaikaisempi varasto. Esityksessä kerrotaan viljelyn vaikutuksesta maan orgaaniseen ainekseen eri maasyvyyksissä pitkäaikaiskenttäkokeessa.

10.35–10.50 – Maan sieniyhteisön monimuotoisuus ja juuribiomassa – Laura Häkkinen, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto

Juuret vaikuttavat maan hiilen määrään suoraan viemällä yhteyttämistuotteita maan eri kerroksiin ja epäsuorasti aktivoimalla maan mikrobitoimintaa ja erityisesti sieniä. Sienistä keräsienet ovat erityisen kiinnostuksen kohteena, sillä ne muodostavat ns. keräsienijuuria, jotka edistävät kasvien ravinne- ja vesitaloutta. Tutkimuksen alla on maaperän sieniyhteisöjen rakenne ja juuribiomassan määrää eri kerroksissa maatalousmaata. Tarkastelussa on tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti viljellyt ruis-, kaura/herne- ja nurmipellot.

10.50–11.05 – Maamonoliittikoe 2021–2022 – koe-esittely – Reija Heinonen, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto

Maamonoliittikokeessa tutkitaan leutojen ja sateisten talvien vaikutusta hiilen reaktioihin ja liikkeisiin maassa. Miten maan kyllästyminen vedellä vaikuttaa maan hiilitaseeseen ja hiilen pysyvyyteen maassa? Entä mikä vaikutus on kerääjäkasveilla? Kokeessa hyödynnetään kahdelta maalajiltaan erilaiselta pellolta otettuja 70 cm syviä maanäyteputkia.

11.05–11.30 – Loppukeskustelu, kysymyksiä

Lisätietoa

Kuva: Erkki Oksanen / Luke

Suomalaisen karjatalouden ympäristövaikutukset - työkalupakki päättäjille
Webinaari 10.12.2021 klo 9-11

MTK ja SLC jatkavat suosittua Ympäristöstä. Yhdessä - webinaarisarjaansa. Tällä kertaa haemme vastauksia päättäjien työkalupakkiin karjatalouden ympäristövaikutuksista. Tuomme saman ympäristöpöydän ääreen lukuisia eri näkökulmia tieteestä ja tutkimuksesta, järjestöistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta sekä käytännön toimijoilta. Tähän webinaariin kannattaa osallistua. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ohjelma:
9.00   Tilaisuuden avaus ja teemoitus
9.05   Karjatalouden ympäristövaikutukset / Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK
9.15   Käytännön näkökulma / Maanviljelijöiden puheenvuoro Susanna Valtonen ja Antti Toija
9.40   Tieteen näkökulmia:
  • Laidunnus ylläpitää monimuotoista maatalousluontoa / Janne Heliölä, tutkija, SYKE
  • Näkökulmia karjatalouden ilmasto- ja vesistövaikutuksiin / Maiju Pesonen, tutkijatohtori, LUKE
10.15   Paneelikeskustelu: Karjatalous, ympäristö ja yhteiskunnallinen päätöksenteko
  • Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK 
  • Eeva-Liisa Korpela, suojeluasiantuntija, WWF
  • Silja Keränen, puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, Vihreät
10.45   Kestävä karjatalous - mitä seuraavaksi? / SLC
11.00   Tilaisuuden päätös


Tilaisuuden fasilitoi Petteri Lilliberg, Demos Helsinki. Webinaarin linkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen
Kuva: Erkki Oksanen / Luke

 

Näkökulmia ja ratkaisuja suomalaisen ruoantuotannon taloudellisen kannattavuuden ja maaseudun elinvoiman lisäämiseen

Webinaari 10.12.2021 klo 9-11.30

Ruokavirasto kutsuu sinut yhdessä mielenkiintoisen puhujakaartin kanssa etsimään ratkaisuja suomalaisen ruoantuotannon taloudellisen kannattavuuden ja maaseudun elinvoiman lisäämiseen. Näkökulmia saadaan niin viljelijältä, kaupan ketjuohjauksesta, tuotantopanossektorilta, ravintolamaailmasta kuin hallinnostakin. Tervetuloa mukaan!

Miten nopeuttaa suomalaisen ruoan taloudellista kannattavuutta? Löydämmekö ratkaisuja taloudellisen tilanteen kääntämiseksi nousuun? Miltä kansainvälinen tilanne näyttää?

Isojen paineiden myllerryksessä suomalainen ruoantuotanto katsoo eteenpäin. Suomalaisen ruoan merkitys ja arvostus ovat nousussa, mutta tuottajat ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Maatiloilla, ruoantuotannon ja hiiliviljelyn ytimessä, tilanne on muuttunut vakavaksi, sillä energian ja tuotantopanosten hinnat ovat nousseet rajusti ja satokaudet ovat olleet heikkoja.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki vaikuttajat, päätöksentekijät, päätösten valmistelijat ja muut kiinnostuneet yrityksistä ja viljelijäkentältä, teollisuudesta, kaupan alalta, tutkimuslaitoksista, kunnista, ELY-keskuksista, keskusvirastoista, ministeriöistä ja muista ruokajärjestelmän intressipiireistä.

Tapahtuma toteutetaan Zoomilla. Osallistumislinkin saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen tilaisuutta edeltävänä päivänä. Webinaari on maksuton.

Ohjelma:

9:00 Tervetuloa!
Maaseutuverkostopalvelut    

9:05 Tilaisuuden avaus
ylijohtaja Matti Puolimatka, Ruokavirasto

9:15 Ravintoloitsijan ajatuksia (video)
Henri Alen, kokki ja ravintoloitsija

9:20 Näkökulmia ja ratkaisuja kotimaisen ruoantuotannon taloudelliseen kannattavuuteen

Markus Riitamo, yrittäjä, siipikarjantuottaja, Isoniitun Tila

Anna-Kaisa Salovaara, kehityspäällikkö, Yara Suomi

Jukka Pekonniemi, osastonjohtaja, Ruokavirasto

10:00 Tauko

10:10 Lisää näkökulmia ja ratkaisuja kotimaisen ruoantuotannon taloudelliseen kannattavuuteen

Minna-Mari Kaila, osastonjohtaja, Maa- ja metsätalousministeriö

Pekka Pesonen, Secretary General, COPA COGECA

Ari Akseli, toimialajohtaja, Kesko

11:00 Jatkoaskeleet ideoiden ja ratkaisuehdotusten toteutumiseksi ja tulevaisuuden suunnitelmat
ylijohtaja Matti Puolimatka, Ruokavirasto


Ilmoittautuminen
Hanke-esittelyjä webinaareissa

Vuosien 2020-2021 aikana  on webinaareissa esitelty ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja ihmisiä hankkeiden takana.

Webinaarien teemoina ovat olleet
  • Uusiutuva energia
  • Maatalouden vesiensuojelu
  • Maan kasvukunnon hoito
  • Kasvinterveys
  • Turvepellot
  • Palkokasvit
  • Kestävien viljelykäytäntöjen kehittäminen
Hanke-esittelywebinaarit löytyvät täältä.
 
Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
  • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
  • Maatalous ja ilmastonmuutos
  • Ruoka ja ilmastonmuutos
  • Matkailu ja ilmastonmuutos 
  • Energia ja ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
  • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
  • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista
Kuva: Yrjö Tuunanen / Luke
      Hyvää joulukuuta!
toivottavat Elina Nurmi, Karoliina Rimhanen,
Päivi Kurki, Sakari Raiskio ja Riitta Savikko Luonnonvarakeskuksesta
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä karoliina.rimhanen@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen facebooksivu
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke
Email
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

yhteyshlö: Karoliina Rimhanen
Luonnonvarakeskus (Luke)
puh 029 532 6481
sähköposti karoliina.rimhanen@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.  






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp