Copy
De nieuwste e-brief van het Reynaertgenootschap!
Logo vzw Reynaertgenootschap

vzw Reynaertgenootschap

E-brief 2021 nr 6

Beste,
Wij sturen je graag e-brief 6 van 2021. Wij wensen je veel lees- en klikplezier. En hou het veilig.
 
1. North Sea Crossings: Anglo-Dutch Books and the Adventures of Reynard the Fox
De tentoonstelling North Sea Crossings: Anglo-Dutch Books and the Adventures of Reynard the Fox, die van 3 december 2021 tot 18 april 2022 te zien zal zijn in de The Weston Library van de befaamde Bodleian Libraries in Oxford, vertelt het verhaal van Engels-Nederlandse uitwisselingen door middel van prachtige middeleeuwse manuscripten, vroege prenten, kaarten, dierenverhalen en andere schatten uit de collecties van de Bodleian.
Eeuwenlang is de Noordzee een ‘snelweg’ geweest die Groot-Brittannië verbindt met zijn Nederlandse buren, op het dichtstbijzijnde punt slechts 33 kilometer verderop.
Deze tentoonstelling richt zich op de periode van de Normandische verovering in 1066 tot de Glorious Revolution van 1688 en onderzoekt hoe uitwisselingen tussen Engeland en Nederland de literatuur, boekproductie en instellingen zoals de Bodleian zelf, aan weerszijden van de Noordzee, hebben gevormd. Ze vertelt ook het verhaal van een zeer sluwe ‘Nederlandse’ bezoeker, Reynaert de Vos.
In de nasleep van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft deze tentoonstelling over de lange geschiedenis van de Engels-Nederlandse betrekkingen ons ook veel te vertellen over de voordelen van internationale samenwerking vandaag de dag.
Curatoren zijn Sjoerd Levelt, Senior Research Associate, Ad Putter, hoogleraar middeleeuws Engels, beiden van de Universiteit van Bristol; en Anne-Louise Avery, schrijver en directeur van de educatieve organisatie voor kinderen Flash of Splendor
https://visit.bodleian.ox.ac.uk/reynard-the-fox
De tentoonstelling opent op donderdag 2 december. U kan het rechtstreeks volgen via https://visit.bodleian.ox.ac.uk/event/north-sea-crossings-exhibition-opening.
 
2. www.reynaertgenootschap.be 
Het Reynaertgenootschap slaat nieuwe paden in. De redactie werd verjongd (dankzij de komst van Lisanne Vroomen, Sofie Moors en Pieter Malengier) en er is gestreefd naar meer genderevenwicht. Noord en Zuid blijven elkaar in evenwicht houden. Voortaan wordt evenveel aandacht besteed aan de vernieuwde website (XL) als aan het nieuwe jaarboek (XS). De website www.reynaertgenootschap.be onderging een spectaculaire metamorfose en werd op tal van plaatsen verrijkt. Het nieuwe jaarboek 34 is er meteen zonder betaalmuur raadpleegbaar, maar ook alle artikels zijn apart als pdf downloadbaar en van twee artikels staat zelfs een uitgebreidere versie op de site dan in het gedrukte boek. Het openingsartikel van Greg Carlson over zijn Esopische fabels telt dertien collector’s items meer dan in de papieren versie en het slotartikel van Yvan De Maesschalck bevat de Engelse vertaling van het gedicht ‘Vosje’ van Hannie Rouweler, die niet op papier is opgenomen.
 
3. TIECELIJN 34 VOORGESTELD
Op zondag 14 november werd in de Bib van Sint-Niklaas Tiecelijn 34. Jaarboek 14 van het Reynaertgenootschap voorgesteld. Door corona was het aantal aanwezigen beperkt tot 50. Hilde Reyniers stelde de nieuwe site voor. De gelegenheidstoespraak werd gehouden door Erwin Verzandvoort. Hij sprak over het verzamelen van Reynaertboeken (met als titel: ‘De krullen in de staart van Reynaert’).
Tiecelijn is voortaan genaaid, gedrukt op lessebo en kreeg een nieuwe, verfrissende en kleurrijke lay-out. De papieren Tiecelijn telt minder pagina’s, bevat bijzonder veel fotomateriaal en wordt voortaan sterk thematisch samengesteld. Jaarboek 34 gaat over ‘Verzamel(d)ingen. Het hoofdartikel van de Amerikaanse jezuïet en fabelspecialist professor Greg Carlson (Creighton University, Omaha, Nebraska, VS) vertelt het verhaal van het ontstaan, de groei en de bestemming van zijn indrukwekkende fabelcollectie. In Tiecelijn 34 interviewen zes redacteuren zes Reynaert(boeken)verzamelaars. Het jaarboek bevat recensies van Anne Louise Avery’s Reynard the Fox (Yvan De Maesschalck) en van de nieuwe Reynaertbewerking van René Broens (Lisanne Vroomen). Hans Rijns analyseert de Reynaertbewerking van Ernst van Altena uit 1979. Rik Van Daele opent de Groningse private druk Tibeerts laatste strohalm uit 1998, een prachtig collector’s item. Tot slot wordt een in memoriam gewijd aan de Amsterdamse romanist en Renartspecialist Etty Nieboer (1936-2020) (door Paul Wackers) en aan beeldend kunstenaar Wim De Cock (1932-2020), die tien jaar lang de covertekeningen van Tiecelijn maakte (door Rik Van Daele). De cover van het nieuwe jaarboek is opnieuw van de hand van dichter-kunstenaar Lies Van Gasse.
 
4. TALEN KLEUREN DE WERELD WINT WASE ERFGOEDPRIJS 2021
Het publieksproject ‘Talen kleuren de wereld’ van de Bib Sint-Niklaas werd op 27 november bekroond met de Wase Erfgoedprijs 2021. Een vakjury selecteerde de drie laureaten uit elf genomineerde cultureel-erfgoedprojecten. De Bib Sint-Niklaas werkte o.l.v. Pieter Malengier, bestuurslid van het Reynaertgenootschap, in 2019 met haar partners een gevarieerd programma uit rond taal, met tentoonstellingen, workshops, stadswandelingen, de zoektocht naar het mooiste dialectwoord, een dialectencolloquium en nog veel meer. Fien Danniau, voorzitter van de vakjury, was onder de indruk van de rijkdom van het initiatief: ‘Naast de klassieke erfgoedpartners wist de bibliotheek een grote en diverse groep te bereiken en actief aan het project te binden, waaronder jongeren, anderstaligen en nieuwkomers. Het project zet erfgoed op de plek waar het hoort: te midden van de hedendaagse samenleving.’ Het Reynaertgenootschap zorgde o.a. voor de Reynaerttussenkomsten van Eddy Levis, Frans de Schepper en Marcella Piessens tijdens het dialectencolloquium dat samen met de vzw Variaties werd georganiseerd. De Prijs van Algemene Verdienste was voor Anthony Demey, die zich onvoorwaardelijk inzet voor de monumentenzorg en de kunsten in het Waasland. Zie https://www.vvbad.be/... en https://www.hln.be/sint-niklaas/....
 
5. REYNAERTPUBLICATIES
Twee posts op de blog van Johan Velter over Gustaaf van de Woestyne:
https://sfcdt.wordpress.com/2020/09/11/gustave-van-de-woestyne-en-de-reinaert/
https://sfcdt.wordpress.com/2020/09/13/de-brave-reinaert-van-stijn-streuvels/.
(Met dank aan Jan de Putter)
 
6. VOSSENMURALS IN SINT-GILLIS-WAAS
Sint-Gillis-Waas is in 2020-2021 voorzitter van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Het voorzitterschap 2020 werd wegens corona uitgebreid met een tweede jaar, maar ook dat jaar bleef in de greep van corona. Drie initiatieven vielen in elk geval in de smaak bij een breed publiek: de opening met #jesuishersinde, de zomerzoektocht die in het teken van Reynaert stond en het aanbrengen van een aantal kunstwerken op muren en elektriciteitskasten. Binnen dit streetartproject werd het Reynaertverhaal in een hedendaagse context geplaatst. Kunstenaars Ellen De Vos en Lut Vandebos van het collectief Klapross brachten een prachtige mural met Hersinde en Reynaert aan op de muren van jeugdhuis Den Briel (nabij de kerk in het centrum van de gemeente). Op diverse bibliotheekfilialen brachten leerlingen van d’Academie mooie tijdelijke zwart-wittekeningen aan. Op elektriciteitskasten in elke deelgemeente prijken Grimbeert, Nobel, Canteclaer en Cuwaert. Alle locaties zijn verbonden via een fietslus, te ontdekken via deze link: https://www.sint-gillis-waas.be/fietsroute-streetart.
Het Reynaertgenootschap was betrokken bij een lezing van het Davidsfonds en de tentoonstelling Vossencovers van Lies Van Gasse in de bibliotheek. Cultuurschepen Wilbert Dhondt geeft het voorzittersbeeldje in februari 2022 aan de buren van de gemeente Stekene.
 
7. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be
 

Copyright © 2021 vzw Reynaertgenootschap, All rights reserved.


Email Marketing Powered by Mailchimp