Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Nu weten wij dat je soms ook verdrietig bent

‘Ik ben klaar juf.’ ‘Dat heb je snel gedaan, ben je tevreden over je verhaal?’ Ik maak haar schrift open en bekijk de zelfbedachte titel van haar verhaal: "Mijn leven in de oorlog". Een blog van leerkracht Bo Vervoordeldonk.
VERHAAL

Onderwijsavond verplaatst

De Onderwijsavond die op 10 november zou plaatsvinden, vindt nu plaats op donderdag 9 december, ONLINE. Schoolleiders Joke Broekema en Jan Fasen vullen deze avond en spreken over moed. Hoe vind je en houd je de moed om in de waan van de dag trouw te blijven aan je waarden en persoonlijke overtuigingen? En durf je daarin kwetsbaar te zijn en stappen te zetten zonder het zeker te weten? Kaarten, à 17,50 euro, zijn nu te koop!
MEER INFO EN KAARTEN

Ben jij al de beste versie van jezelf?

'In de prestatiesamenleving zijn kinderen en jongeren knechten van de economie die onder zelfdwang werken aan de beste versie van zichzelf. Kinderarbeid dus.' Onderzoeker, psycholoog en onderwijskundige Bert Wienen neemt, zo schrijft wetenschappelijk medewerker van Nivoz Leone de Voogd, stevig stelling in zijn Mulock Houwer-lezing, getiteld Nieuw kinderrecht: het recht om te falen. Hij gaat daarbij niet over één nacht ijs. Veel maatschappelijke ontwikkelingen passeren de revue, waarbij Wienen wijst op de onderlinge verbanden en de vaak impliciete economische normen die het onderwijs en de zorg sturen.
VERSLAG

AGENDA EN MEER...

Podcast Karen Heij: ‘Een eindtoets uit 1966, heeft die niet een houdbaarheids-datum?'

De eindtoets van het basisonderwijs en het daarmee samenhangende kwaliteitsoordeel van scholen bevestigt de bestaande maatschappelijke ongelijkheid en draagt bij aan een verdere verharding. Dat concludeerde Karen Heij - taalkundige en toetswetenschapper - in haar proefschrift dat in het voorjaar van 2021 veel stof deed opwaaien. Jan Jaap Hubeek maakte destijds een podcast. ‘Een toets uit 1966, heeft die nog een houdbaarheids-datum?’

PODCAST

Jeugdpsychiater Floortje Scheepers, onderwijs en pedagogiek: ‘We zijn te veel onze rol geworden, we zijn verleerd als mens te handelen’

Met kinderpsychiater Floortje Scheepers ziet Paul Op Heij – leraar in Zutphen - verbanden tussen de onderwijspraktijk en het handelen in de jeugdzorg. Het werk van pedagoog Phillipe Meirieu dient in het gesprek als voedingsbodem. ‘We zijn in de ggz en wellicht speelt dat ook in het onderwijs, te veel onze rollen geworden: we zijn verleerd om als mens te handelen.’ Onder de titel ‘Liever meer pedagogiek dan meer pillen’ verscheen dit artikel eerder in Montessori magazine.

ARTIKEL

Een lichtpuntje voor iemand zijn, het kan zo simpel

Een lichtpuntje voor iemand zijn… het kan zo simpel. En juist de simpelste dingen zijn vaak enorm waardevol. Terwijl de samenleving lijkt te wankelen en we elkaars normen en waarden soms uit het oog dreigen te verliezen, zijn het de kleine dingen die het doen. Ook op school, zo vertelt Anita Kraakman, als ze terugkijkt op de afgelopen anderhalf jaar, de coronatijd, en waardeert wat er nu is. Het is het kind dat trots komt laten zien dat haar tand eruit is. De ouder die belt omdat ze gewoon even advies wil over een niet-schoolse situatie.

BLOG

Na de onderwijscrisis van afgelopen jaar kan het alleen maar beter worden

'Het was (mild uitgedrukt) hard aanpoten de afgelopen twee jaar voor iedereen in het onderwijs. Een logisch gevolg is dat er veel mensen vermoeid zijn, maar langzaam lijkt er weer meer energie te komen. Wij zijn erg benieuwd naar die kentering: hoe heb jij, jouw team of jouw schoolleider ervoor gezorgd dat er weer moed, hoop en energie was?' luidde de NIVOZ-oproep op LinkedIn een paar weken geleden. De directeur van OBS De Driehoek reageerde daarop en doet haar verhaal: 'Vertrouwen is het begin van elke verandering. Vertrouwen in elkaar als team en in de leerlingen en hun ouders'.

INTERVIEW
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2021 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren