Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 34/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

SOS-webinaari: Polku-sovellus, vaikuttavuutta sijaishuollon polulle

Aika ja paikka: 2.12., klo 15.00–15.45, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen

SOS-Lapsikylän webinaarissa käydään läpi vaikuttavuuden mittaamisen merkitystä ja haasteita lastensuojelun kontekstissa sekä esitellään vaikuttavuuden miittaamisen tueksi kehitettyä Polku-sovellusta. Asiantuntijanan webinaarissa toimii SOS-Lapsikylän sijais- ja jälkihuollon kehittämispäällikkö Tiina Rihti.


Vierailuluento: What are the obstacles for, and what protects, immigrant youth resilient adaptation in the school context?

Aika ja paikka: 2.12., klo 12.30–13.30, Helsingin yliopisto, Minerva K226, Siltavuorenpenger 5 A, Helsinki sekä verkkototeutus (Zoom)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ei ennakkoilmoittautumista, suora linkki striimiin

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan vierailuluennon aiheena on nykypäivän koulujen ja koululuokkien monimuotoisuuden lisääntyminen. Luennoitsijana toimii professori Frosso Motti NKUA:sta (National and Kapodistrian University of Athens).


Nuorten taloudellinen tuki ja taloustaidot osana lastensuojelun jälkihuoltoa ja kotoutumisen tukitoimia

Aika ja paikka: 16.2., klo 9–15, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen

THL:n Yhdessä aikuisuuteen – Elämässä Eteenpäin (YEE) -hankkeen kolmannen yhteiskehittämisen foorumin teemana on taloudellinen tuki ja taloustaidot lastensuojelun jälkihuollossa ja kotoutumisen tukitoimissa. Foorumi on suunnattu lastensuojelun jälkihuollon ja kotoutumisen tukipalveluiden parissa toimiville, muille jälkihuoltoikäisten nuorten parissa työskenteleville, kokemusasiantuntijoille sekä viranomaistahoille.

Leena Laitinen Lastensuojelun Keskusliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi
Lastensuojelun Keskusliitto sai sääntömääräisessä syyskokouksessaan torstaina 25.11. uuden puheenjohtajan. Puheenjohtajaksi valittiin Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen. Keskusliittoa vuodesta 2006 luotsannut professori Pentti Arajärvi astuu sivuun tehtävästään vuoden vaihteessa.

Syyskokouksessa luotiin myös suuntaa Lastensuojelun Keskusliiton tuleville vuosille hyväksymällä keskusliiton uusi strategia vuosille 2022–2025 ja toimintasuunnitelma vuosille 2022–2023 sekä valitsemalla keskusliiton hallitukselle uusi puheenjohtaja ja neljä uutta hallituksen jäsentä.
Lue lisää kuulumisia syyskokouksesta

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu kiinnipitotilanteesta koulussa

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on ratkaissut asian, jossa kantelija pyysi tutkimaan koulun menettelyä asiassa, joka koski kantelijan lapseen toistuvasti kohdistuneita kiinnipitoja. Kantelijan mukaan hänen toista vuosiluokkaa käynyt lapsensa oli kahden kuukauden ajanjaksolla joutunut 16 kiinnipitotilanteeseen, joiden aikana lapsi oli muun muassa kaadettu väkisin maahan vatsalleen, ”revitty” rauhoittumishuoneeseen ja pidetty maassa painopeiton alla niin, että toinen ohjaaja oli istunut lapsen päällä ja toinen pidellyt jalkoja.


Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelma 2022

Valtioneuvoston yleisistunnossa on torstaina 25.11. hyväksytty valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelma ensi vuodelle. Suunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi sekä luoda perusta selvitys- ja tutkimustiedon systemaattiselle ja laaja-alaiselle käytölle valtioneuvoston ja sen ministeriöiden päätöksenteossa. Selvitys- ja tutkimusteemoja ovat muun muassa monimuotoisten perheiden kohtaamat lainsäädännölliset haasteet ja niiden ratkaisumallit sekä sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain rajapinta lasten ja perheiden tukemisessa.


Lausuntopyyntö lasten vuoroasumisen toimenpidesuunnitelmasta

STM pyytää lausuntoja toimenpidesuunnitelmasta lainsäädännön ja toimintatapojen kehittämiseksi lasten vuoroasumisen tilanteissa. Toimenpidesuunnitelmaa varten on kerätty tutkimustietoa lasten vuoroasumisesta sekä muistakin kahden kodin tilanteista ja tiedot on nyt analysoitu, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 14.1. klo 16.15 mennessä.


STEA julkaisi ensimmäiset järjestökokonaisuuksien tuloksellisuuskatsaukset

STEA julkaisee vuosittain katsauksia järjestöjen STEA-avustuksilla rahoitettujen toimintojen raportoiduista tuloksista ja vaikutuksista. Viime viikolla julkaistiin kymmenen järjestökokonaisuuden tuloksellisuuskatsaukset, joissa oli mukana muun muassa kehitysvammajärjestöt sekä nuorisoalan toiminnalliset järjestöt. Katsausten yhteydessä julkaistiin myös yleiskatsaus vuonna 2020 avustuksilla rahoitetuista toiminnoista.

JULKAISUT

Oppikirja lastensuojelussa käytettävistä rajoitustoimenpiteistä

Lapin ammattikorkeakoulun julkaisemassa oppikirjassa käsitellään sijaishuollon rajoitustoimenpiteitä lainsäädännön, ammatillisten käytäntöjen sekä osallisten näkökulmista. Äänensä saavat kuuluviin sekä nuoret ja heidän vanhempansa että lastensuojelun työntekijät. Teos on suunnattu ensi sijassa lastensuojelun sijaishuollossa toimiville, rajoitustoimenpiteiden tarvetta arvioiville ja niitä toteuttaville ammattilaisille sekä sosiaalityön ja sosiaalialan opiskelijoille.


Osallistava ja yhteisöllinen kunta lapsille

Ammattiliitto JHL ja suuri joukko muita järjestöjä ovat julkaisseet tuhdin tietopaketin Suomen kuntapäättäjille. Tulevaisuuden kunta -kuntapäättäjän tehtävä -aineisto toimitetaan kaikkien kuntiin tammikuussa 2022. Laaja paketti tarjoaa inhimillisiä näkökulmia vaihtoehdoksi palvelujen jatkuvalle karsimiselle.


Esite lasten kielellisistä oikeuksista

Oikeusministeriö julkaisi lapsen oikeuksien viikon yhteydessä lapsille suunnatun esitteen heidän kielellisistä oikeuksistaan. Esitteessä kerrotaan lapselle tuttujen esimerkkien kautta muun muassa, mitä tarkoittaa oikeus palveluun omalla kielellä. Suomeksi ja ruotsiksi saatavilla oleva esite on osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta uuden kansalliskielistrategian hyväksymisestä ja kieli-ilmapiirin parantamisesta.

Lasten ja nuorten ideoita lapsistrategian toimenpiteiden toteutuksesta
Mitä lapsistrategian nimissä pitäisi tehdä, jotta lapsen oikeudet tunnettaisiin paremmin ja niitä noudettaisiin kaikkien lasten elämässä?

Kansallinen lapsistrategia pyytää lapsia ja nuoria kertomaan itselleen tärkeitä ideoita sekä nostamaan esiin tapoja vahvistaa lasten ja nuorten oikeutta saada tietoa. Kampanjaan voi osallistua jokainen alle 18-vuotias lapsi tai nuori ja ehdotuksia voi pohtia myös yhteisissä työpajoissa. Ideoita voi lähettää 19.11–19.12. välisenä aikana.

Välitäthän tietoa kampanjasta eteenpäin, jotta mahdollisimman monen lapsen ja nuoren ääni saadaan kuuluviin!
Lue lisää kampanjasta

AJANKOHTAISTA

Lasten itsetuhoisuus nousee päivittäin esille Apuu-chatissa

SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa näkyy suoraan sekä lasten hätä että palvelujärjestelmän haasteet vastata tähän. Sata kertaa päivässä lapset ottavat yhteyttä chattiin kertoakseen aikuiselle hädästään tai huolistaan. Lapset ovat itse motivoituneita hakemaan apua, mutta eivät koe saavansa sitä. Syksyn aikana chatin päivystäjät ovat ottaneet kiireellisesti yhteyttä viranomaisiin yli 130 kertaa. Puolet näistä yhteydenotoista on koskenut lasten itsetuhoisuutta.


Jyväskylän Lapset SIB -toiminta lähtenyt hyvin käyntiin

Nuorten Ystävien Vanhempien Akatemia® toimii paikallisesti nyt jo kolmella paikkakunnalla, kun syyskuun alusta myös Jyväskylässä Vanhempien Akatemia® starttasi Lapset SIB -toiminnan. Perheitä toiminnassa on mukana jo kolmisenkymmentä neljästä eri pilottikoulusta. Lapset SIB -toiminnan on tarkoitus laajentua jatkossa useampiin perusasteen kouluihin Jyväskylässä. Mukana olevilta perheiltä on saatu hyvää palautetta muun muassa Lapset SIB -toiminnan pitkäkestoisuudesta. 

Lapset SIB on valtakunnallinen hanke, joka yhdistää kunnat, palveluntuottajat sekä yksityiset rahoittajat lapsen parhaaksi. Lastensuojelun Keskusliitto toimii Lapset SIB -hankkeessa lapsi- ja perhepalveluiden asiantuntijana sekä koordinoi palvelukokonaisuuksia ja yhteiskehittämistä kuntien kanssa. Hankkeen rahoituksesta vastaa FIM.


Nuorille ja maahanmuuttajille matalan kynnyksen tietoa oikeuksistaan työelämässä

SAK:n kaikille avoin Työelämän pelisäännöt -verkkosivusto tarjoaa nuorille ja maahanmuuttajille tietoa työelämästä. Palvelussa on huomioitu erityisesti monikielisyys sekä tarve ilmaista asioita selkeästi. Koska työelämän oikeudet ja velvollisuudet ovat täynnä erilaisia termejä ja käsitteitä, palvelussa on pyritty avaamaan ja selittämään asiat mahdollisimman konkreettisesti.


Systeemisen lastensuojelun mallia kehittänyt Katarina Fagerström vuoden 2021 perheterapeutti

Suomen Perheterapiayhdistys on valinnut vuoden 2021 perheterapeutiksi Katarina Fagerströmin, joka on muun muassa ollut keskeisessä roolissa systeemisen lastensuojelun mallin tuomisessa Suomeen yhteistyössä THL:n kanssa. Hän on aktiivisesti kehittänyt, kouluttanut ja implementoinut systeemisen lastensuojelun toimintamallia sosiaalityön ja perheterapian kentällä. Fagerström pitää erittäin tärkeänä perhe- ja pariterapian säilyttämistä ja kehittämistä julkisella sektorilla.


Lasten ja nuorten joulurauhan julistus herättää kuulemaan heidän toiveensa hyvästä joulusta

Maanlaajuinen lasten joulurauha julistettiin perinteen mukaisesti marraskuun viimeisenä torstaina. Julistuksella halutaan korostaa lasten ja nuorten merkitystä yhteiskunnassa sekä herättää kuulemaan lasten toiveita joulusta ja joulua edeltävästä ajasta.

Tänä vuonna toivotaan, että Lasten joulurauhan julistus kaikuisi yhä laajemmin myös sosiaalisen median kanavien kautta. Katso osallistumisohjeet ja jaa tärkeää sanomaa eteenäpäin.

AVOIMET TYÖPAIKAT

SOS-Lapsikylän avoimet tehtävät

SOS-Lapsikylään Vantaalle haetaan sekä määräaikaista että vakituista perhekuntoutuksen ohjaajaa laitos- ja avopalveluihin. Työ sisältää laitosmuotoisen perhekuntoutuksen ohjaajan tehtäviä sekä avoperhekuntoutusta kotiin vietävänä palveluna. Lisäksi työhön kuuluu tehostettua perhetyötä. Jätä hakemus 12.12. mennessä.

Espoossa on auki myös perhekuntoutuksen ohjaajan toistaiseksi voimassa oleva tehtävä. Perhekuntoutuksen ohjaaja toimii tiiviissä suhteessa perheeseen ja sen jokaiseen jäseneen koko kuntoutuksen ajan. Työ pitää sisällään erilaisia lapsiperheen arjen toimintoja, terapeuttista työskentelyä sekä ryhmien ohjausta. Jätä hakemus 12.12. mennessä.