Copy
Dag Nieuwsflitslezer
 


Veel leesplezier!
Coronanieuws voor ouders

Vanaf 8 december gelden er naast de bestaande coronamaatregelen enkele nieuwe maatregelen in het onderwijs. KOOGO somt ze even voor je op.

Kleuter- en lager onderwijs:
  • mondmaskerplicht vanaf het eerste leerjaar in de binnenruimtes op school
  • vanaf 2 besmettingen in een klas gaat de klas 1 week in quarantaine
  • de kerstvakantie start 1 week vroeger en duurt 3 weken
Secundair onderwijs:
  • de leerlingen volgen maximaal 50% van de lessen op school
  • de examens mogen wel volledig op school doorgaan
  • er komt extra aandacht voor kwetsbare leerlingen
  • oudercontacten gaan hoofdzakelijk digitaal door
Met deze coronamaatregelen hoopt de regering de vierde besmettingsgolf af te vlakken. Van ouders, leerkrachten en kinderen, wordt verwacht de nieuwe maatregelen toe te passen. Het is heel begrijpelijk dat bepaalde maatregelen, zoals de mondmaskerplicht, vragen en weerstand oproepen. Ouders en leerkrachten kunnen er samen voor zorgen de school voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te houden. Iedereen doet zijn best!

We vragen dan ook met respect en mildheid met elkaar om te gaan. Deze maatregelen werden bepaald door de regering. Scholen en ouders zijn verplicht zich hieraan te houden. Voor kinderen die het moeilijk hebben, kunnen ouders en school samen zoeken naar oplossingen.  Ook hier blijft communicatie, openheid en verbinding belangrijk.

We hopen samen met jullie dat deze maatregelen snel kunnen worden opgeheven.
Studie-informatiedagen

Je kind zit in het (voor)laatste jaar van het secundair onderwijs. Spannend! Tijd om na te denken over de toekomst. Wil je kind graag verder studeren? Of kiest het voor een droomjob op de arbeidsmarkt? Jongeren en ouders worstelen vaak met vragen.

Daarom organiseert het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming samen met de CLB's Studie-informatiedagen. Deze SID-ins gaan normaal door in de in de 5 Vlaamse provincies in januari en februari. Door de pandemie gaat de fysieke SID-in niet door. Meer info over de online versie volgt.

De verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en andere studiemogelijkheden. Je kan er terecht met vragen over wat beroepen inhouden, over mogelijke tewerkstelling en over verdere opleiding in bedrijven en organisaties. 
Lees de brochure 'Wat na het secundair onderwijs?' of bekijk even het infofilmpje.

VOI.CE app

De Vlaamse onderwijsinspectie lanceert de gratis VOI.CE app om de stem van leerlingen, 
ouders en onderwijsprofessionals te horen. Via deze app wil de onderwijsinspectie ouders betrekken bij de doorlichting van de school van hun kinderen. Daarnaast willen ze ook algemene onderwijsthema's bevragen. 

Bekijk het filmpje en download de app via de App Store of via Google Play.
Keep-stop-start

In een ouderwerking of ouderraad worden er vaak beslissingen genomen. Maar hoe pak je dit efficiënt aan? Hoe kan je snel en juist knopen doorhakken?

Met de keep-stop-start-methode verzamel je snel en gestructureerd informatie. En maak je de juiste keuzes op basis van deze info. De structuur van het schema helpt je tijdens het denkproces.

Het is goed om regelmatig even stil te staan bij acties, projecten, vergaderingen of de werking. 

 

Wat loopt goed en doen we verder? Wat zetten we stop? Welke alternatieven starten we om te verbeteren? Keep-stop-start is een handige tool om over die 3 vragen individueel of in je ouderwerking na te denken. Download de Keep-stop-start-fiche van KLASSE.
Quaranteam - teambuilding tijdens corona

Daar gaan we weer, denk je dan! De pandemie maakt fysiek vergaderen moeilijk. Je ouderwerking of ouderraad moet misschien opnieuw omschakelen naar digitaal vergaderen ... en dit net nu er zo veel mooie acties op de planning staan. Wat met de leuke sfeer en de 'koffieklets'? Hoe hou je je overleg menselijk en toegankelijk? Hoe kan je relaties online versterken en teambuilden op afstand?

Hoog tijd om met je groep in te zetten op verbinding met Quaranteam van Pimento! Met deze gratis opdrachten versterk je de band binnen je ouderwerking, ondanks de afstand.
Je kan ook een online vorming rond teambuilding boeken!

Identiteit is als een lasagne

Soms kom je op school in aanraking met gedrag of uitspraken waar je je helemaal niet in kan vinden. Waarom doet die klasgenoot van mijn kind zo? Waarom zegt die ouder of leerkracht dat? Het is normaal dat je hier zelf een oorzaak voor zoekt en zelfs conclusies aan koppelt. Maar is dit altijd correct en terecht?

De identiteit van kinderen (en ook van hun ouders en leerkrachten) bestaat uit meerdere laagjes. Sociaal-economische aspecten, levensbeschouwing, fysieke kenmerken, persoonlijke voorkeuren … bepalen steeds opnieuw iemands persoonlijkheid of identiteit. Maar wat als de thuisidentiteit van een leerling of een ouder botst met de school of de ouderwerking? Wat is de echte reden achter iemands gedrag of uitspraken?

Experte Emilie Le Roi vergelijkt in dit filmpje van KLASSE identiteit met een lasagne. Het is belangrijk om alle deelaspecten of lagen van de identiteit te verkennen. Ga daarom via een gesprek op zoek naar de échte reden achter gedrag of uitspraken. Zo voorkom je dat verkeerde conclusies getrokken worden.

Emilie Le Roi: 'Wat op school wordt verwacht is soms anders dan wat thuis leeft bij een leerling.
Ook hier is het gesprek aangaan met elkaar cruciaal.' 
Registreer je ouderwerking en ontvang het gloednieuwe prentenboek!

Iedere geregistreerde ouderwerking van een gemeentelijke, stedelijke of provinciale school krijgt in januari een gratis exemplaar van het prentenboek 'Geen kat op school'. 
Registreer
je ouderwerking vandaag nog.
Je ontvangt 1 exemplaar per ouderwerking.
Zet KOOGO en dit prentenboek op de agenda van de volgende vergadering
en zorg ervoor dat de leden van je ouderwerking zich abonneren op de Nieuwsflits.
Bedankt voor het lezen van onze Nieuwsflits!

Ken je nog geïnteresseerde ouders?

Stuur deze nieuwsflits door!

Heb je vragen?
Neem contact op met KOOGO.

Heb je suggesties voor de volgende Nieuwsflits?
Laat het ons weten.
Facebook
Twitter
Link
Website
Registreer vandaag nog je ouderwerking!
Copyright © 2020 KOOGO vzw, Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je bij onze medewerkers of online hebt opgegeven
(conform richtlijnen GDPR) voor de Nieuwsflits van de ouderkoepel KOOGO.


Voeg ons toe aan je adresboek

Ik wil mijn gegevens aanpassen

Ik schrijf me uit




   
E-mailmarketing mogelijk gemaakt door Mailchimp