Copy
View this email in your browser
Nyhedsbrev 25. november 2021
Kære læser 

Her kommer endnu et nyhedsbrev fra CISU. Det er et nyhedsbrev for alle 300 kontaktpersoner i CISUs medlemsorganisationer + de godt og vel 2.000 andre, der har meldt sig til.

Denne gang kan du blandt andet finde nyt om:
  • mødet med ordførerne i går, hvor medlemsorganisationer mødte talstærkt op
  • indberetningssystemet IATI, hvor CISU nok skal stå for bøvlet
  • et kursus i ansvarlighed, der er uhyre relevant for alle bevillingshavere. (Og bare rolig, hvis der er lidt travlt lige nu: Det er først til næste år.)

God læselyst.

Kim Jensen
Nyheder fra CISU 


CISU tager sig af IATI


Som en del af et stort, internationalt samarbejde om åbenhed om midler til udviklingssamarbejde afrapporterer også danske organisationer til det såkaldte IATI.

Det fører til en mængde data, som man kan finde på den fælles d-portal.org.

Systemet har været kritiseret for at være endnu en administrativ byrde i en sektor, der ellers gerne vil afbureaukratisere og forenkle. Derfor har CISU arbejdet hårdt for at finde en løsning, der ikke sender flere opgaver til bevillingshavere, og nu er den løsning implementeret.

Kort fortalt bliver informationen leveret direkte fra CISUs system og videre til portalen. I CISUs system findes også bevillinger, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke er fuld åbenhed til offentligheden om. De sensitive informationer bevillinger bliver naturligvis heller indrapporteret i IATI.

Udviklingssamarbejdet skal demokratiseres


Det var ikke så meget kvantiteten, mere kvaliteten og indholdet af den danske udviklingsbistand, der var i centrum, da repræsentanter for CISUs medlemsorganisationer og andre folkelige organisationer mødte udviklingsordførere til en debat om fremtidens danske udviklingssamarbejde.

Debatten foregik på Vartov i København og er en del af CISUs arbejde med at inddrage medlemsorganisationerne i det politiske arbejde om for eksempel udviklingspolitiske strategier.

Freelancejournalist Jesper Heldgaard har skrevet en reportage om mødet med ordførerne. Den kan man læse på linket her.

 

Review: Gør mere brug af klimaværktøj

CISUs indsats på klima-området har, som en del af forvaltningen af særlige klima-midler, været underlagt et såkaldt review. Reviewet er en undersøgelse af indsats og effekt, og det er kommet med en række konklusioner og forslag i en rapport.

De bliver taget godt imod af rådgiver Maria Graversen, der især har arbejdet med klimamidler og rådgivning af medlemsorganisationer, der vil arbejde mere med klima.

- Overordnet set er der ros til CISU og vores medlemmers indsats, og det er jo godt at se. Holdet bag rapporten udviser forståelse for vores arbejde og vilkår, og i deres forslag, er der nogle brugbare råd, siger hun.
Blandt rådene er der blandt andet en del tekniske forslag om rapportering og synliggørelse, men også helt konkrete forslag om en yderligere udbredelse af klimaværktøjet ’Climate Integration Tool’, som organisationer kan bruge til at integrere klimatilpasning i deres øvrige udviklingsarbejde.
 
Det er et værktøj, vi er meget stolte af, så det er da dejligt, at de bare synes, det skal udbredes endnu mere, siger Maria Graversen.
 
Læs hele rapporten her
Læs CISUs svar på anbefalingerne her

Kom på kursus om ansvarlighed


Ansvarlighed (Accountability ) er et fokusområde for organisationer, som arbejder med civilsamfund, udvikling og nødhjælp. Desuden kræver donorer og omverdenen i stigende grad, at organisationerne har et etisk kodeks/adfærdskodeks (Code of Conduct). Hvis man vil blive klogere på de to områder og på, hvordan man styrker en organisations ansvarligheds-procedurer i forhold til anti-korruption, safeguarding og håndtering af klager, kan man med fordel deltage i CISUs kursus om emnet til januar.
 
Som bevillingshaver er det især væsentligt at have øje for krav til politikker og procedurer for følgende områder: 
  • Anti-korruption 
  • Beskyttelse og forebyggelse mod seksuelle krænkelser, udnyttelse og magtmisbrug (safeguarding/PSHEA) 
  • Sikkerhedsprincipper 
  • Klagemekanisme 
Det samler man ofte i et adfærdskodeks (code of conduct). Procedurer for disse områder skal være dækkende for den danske organisations aktiviteter både i Danmark og ude i verden. Derudover er det også den danske bevillingshaveres ansvar at sørge for, at lokale partnere også har procedurer på områderne. De danske organisationer og deres partnere har også et særligt ansvar i forhold til, at bevillingers målgrupper ikke udsættes for overgreb, udnyttelse eller chikane.  

Kurset vil give deltagerne gode råd og eksempler til udvikling af de nødvendige principper, procedurer og politikker samt mulighed for at dele erfaringer og gode råd. 
 
Kurset foregår d. 17/1 fra 15:30-19:30 i Aarhus og d. 20/1 fra 15:30-19:30 i København. Tilmelding til kurset sker gennem CISUs hjemmeside

CISUs opslagstavle

På cisu.dk/opslagstavle findes medlemsorganisationernes digitale opslagstavle med med relevans for andre organisationer.

Det kan være pressemeddelelser, information om arrangementer eller lignende.

Lige nu kan man læse om:

På opslagstavlen kan alle medlemsorganisationer slå relevante beskeder op.
Kommende arrangementer hos CISU

CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle.
Oversigten findes også her
Se hele CISUs kursusoversigt her
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2021 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.