Copy
Nyhetsbrev december 2021
Hej!

Med detta nyhetsbrev hoppas vi att ni ska få ny kunskap och inspiration till ert fortsatta arbete inom föräldraskapsstöd och vill samtidigt önska er alla en god och vilsam juletid.

Information från MFoF

Eva Eurenius och Olov Wretling

Föräldraskapsstöd kan bidra till ökad jämlikhet i hälsa


Missade du den nationella konferensen 1 december? Programmet innehöll fakta om jämlikhet inom hälsa och hur föräldraskapsstöd kan bidra till detta samt exempel från olika verksamheter inom området.

Klicka här för att ta del av föreläsningarna

Kunskapsportal för barnkonventionen  


MFoF har publicerat en kunskapsportal som ska ge kunskap om barnkonventionen i allmänhet och dess fyra huvudprinciper i synnerhet, de principer som är vägledande för hur alla 54 artiklar ska tolkas. Här finns också länkar och information från en lång rad andra svenska källor som på ett bra sätt informerar kring barnkonventionen – allt på ett ställe med andra ord. Förhoppningen är att denna portal ska inspirera till att i högre grad inkludera barnkonventionen i det dagliga arbetet.

Klicka här för att komma till kunskapsportalen
Barnhand som griper om vuxens finger

Möjlighet till digital föräldraskapsbekräftelse


Från 1 januari 2022 öppnas möjligheten att bekräfta sitt föräldraskap via en e-tjänst. Det innebär att ogifta, nyblivna föräldrar som är folkbokförda i Sverige kan registrera detta via sin dator eller mobil de första 14 dagarna efter barnets födelse. Det är också möjligt att anmäla gemensam vårdnad i denna e-tjänst.

Klicka här för att läsa om e-tjänsten

Nytt uppdrag inom hedersrelaterat våld och förtryck


Regeringen ger MFoF i uppdrag att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext. Uppdraget startar 2022 och ska slutredovisas 2025.

Klicka här för att läsa om uppdraget i sin helhet

Spaningar från vår omvärld

Omslagsbild på handbok

Handbok för regionalt föräldraskapsstöd


Region Västmanland har tillsammans med Länsstyrelsen i Västmanland tagit fram en vägledande handbok för arbetet med föräldraskapsstöd i länet. Handboken bygger på de tre målområden som finns i den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd: ett kunskapsbaserat arbetssätt, ett tillgängligt stöd och en stödjande organisation. Handboken ska fungera som en gemensam kunskapsgrund och vara ett stöd i prioriteringar och beslut så att föräldrar i länet får ta del av ett mer likvärdigt föräldraskapsstöd.

Klicka här för att läsa handboken i sin helhet

Förskolan som arena för föräldraskapsstöd


En avhandling från Uppsala universitet visar att föräldrautbildning på förskolan gör det enklare att söka hjälp för föräldrar som upplever att de behöver vägledning och stöd i föräldraskapet. Föräldrarnas mående och tilltro till sin förmåga som förälder förbättrades, samtidigt som barnen bråkade mindre och hade färre utbrott. 

Klicka här för att ta del av avhandlingen

För dig som leder föräldragrupper inom mödra- och barnhälsovård


Det har publicerats en ny bok med titeln ”Forskning, tillämpning och metoder om ledarskap för välfungerande grupper inom mödra- och barnhälsovård”. Författarna verkar inom pedagogik, vårdvetenskap och psykologi, och bland mycket annat lyfter de föräldrars förväntningar, ledarrollen och strategier för att hantera utmaningar.

Klicka här för att ladda ner boken

Uppdaterat innehåll i Rikshandboken för professionen


Metodhandledning och förslag på innehåll till de olika träffarna har uppdaterats för föräldraskapsstöd i grupp inom barnhälsovården.

Klicka här för den senaste versionen av handledningen
Kvinna som blickar ut genom ett fönster

Föräldraskap genererar ojämställda livsinkomster


En ny studie visar att ur ett kort perspektiv beror skillnaderna i livsinkomster på att kvinnor som får barn arbetar färre timmar eller slutar arbeta helt, medan det ur ett längre perspektiv beror på lägre löner. Studien visar att kvinnor när de har fått sitt första barn tenderar att ta mindre välbetalda jobb närmare hemmet, jämfört med kvinnorna i studien som inte fått barn. Att bli förälder visade inga effekter på männens inkomster.

Klicka här för att ta del av studien

Program för att förebygga psykisk ohälsa hos barn


I den här rapporten utvärderar SBU program för att förebygga psykisk ohälsa i form av utagerande problem och beteenden hos barn upp till 18 års ålder. Direkt efter avslut har föräldraskapsprogram på universell nivå försumbar effekt på utagerande beteenden och en liten effekt för barn i riskgrupper (selektiv nivå). För barn med tidiga tecken på problem (indikerad nivå) är effekten måttlig.

Klicka här för att läsa rapporten
Skuggor av personer

Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende


Socialstyrelsen (Kunskapsguiden) har nyligt släppt en rapport med rekommendationer för socialtjänstens arbete med barn i åldrarna 6–17 år. För barn i åldrarna 6–11 år med hög risk för fortsatt normbrytande beteende bör Socialtjänsten erbjuda beteendebaserade föräldraskapsstödsprogram i grupp. De riktade programmen fokuserar på riskfaktorer hos barnet och i familjen utifrån kognitiv psykologi och social inlärningsteori. Syftet är att minska barns normbrytande beteende genom att stärka föräldra-barnrelationen och föräldrarnas uppfostringsstrategier.

Klicka här för att läsa rapporten

Skicka vidare!


Sprid gärna nyhetsbrevet i ditt nätverk – använd knapparna för delning här nedanför.
Vill du tipsa någon om att bli prenumerant?
Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.
Dela på Facebook Dela på Facebook
Vidarebefodra Vidarebefodra
Läs mer på vår hemsida
Läs mer på vår hemsida
Kontakta oss via mail
Kontakta oss via mail
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på LinkedIn
Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd är en statlig kunskapsmyndighet med ansvar för familjerätt, föräldraskapsstöd och familjerådgivning. Vi arbetar också för att internationella adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt. I all vår verksamhet ska vi främja barnets rättigheter som de uttrycks i barnkonventionen.

Copyright © 2021 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, All rights reserved.


Här kan du uppdatera dina kontaktuppgifter eller säga upp din prenumeration.
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp