Copy
View this email in your browser


Pam-pam! Suntem pe final de 2021, așa că ne prezentăm la voi în Inbox cu ultima ediție a newsletterului nostru din acest an. 

De data asta, am ales să schimbăm pălăria de oameni de comunicare cu cea de antreprenori: în loc de o ediție obișnuită, în care dăm mai departe know-how din comunicare, venim cu o serie de lecții pe care ni le-am luat anul ăsta și care ne-au ajutat să creștem.

Lăsăm și câteva idei de cadouri pentru antreprenori și, la final, facem un tur de forță cu multe recomandări de pus pe lista de lucruri de citit, văzut sau ascultat pentru perioada care urmează. 

În rest, vă dorim să aveți sărbători frumoase și timp pentru toate lucrurile care contează!


Oana & Alexandra 



5 lucruri care ne-au ajutat să creștem



În loc de bilanț, facem un exercițiu onest prin care împărtășim cu voi cum s-a simțit 2021 pe baricadele Crafters, în speranța că oricine e parte dintr-un alt proiect antreprenorial va găsi ceva cu care să rezoneze sau la care să se gândească mai atent atunci când își pune pe agendă cum vrea să arate 2022.
 
Iată, așadar, 5 lucruri pe care le-am pus în practică anul acesta și care ne-au ajutat să creștem.

🚩 Ne-am definit mai clar cine suntem, ce facem și cum aducem valoare

Anul ăsta, mai mult decât de obicei, am înțeles că nu suntem pentru toată lumea și că este OK să fie așa. Iar asta a fost exercițiul unui proces prin care ne-am definit mai bine cine suntem, ce fel de servicii oferim, unde aducem cea mai mare valoare, cu ce fel de clienți vrem cu adevărat să lucrăm.

Un astfel de exercițiu a venit cu tot felul de decizii la pachet, care nu au fost întotdeauna și cele mai simple. Am renunțat la clienții pentru care nu produceam suficientă valoare, am ieșit din colaborări care nu ni se păreau sănătoase, am spus pas oportunităților care nu se armonizau cu ritmul, procesele sau etica noastră de lucru.  
 
Poate că sună ca un lux, însă ne-am convins că ne alegem clienții în aceeași măsură în care și ei ne aleg pe noi. Așa că acum ne uităm printr-un filtru mult mai analitic și alegem cu atenție proiectele și clienții, convinse fiind că, atunci când vrei să fii pentru toată lumea, pierzi mult din bucuria muncii, din contribuția pe care realmente poți să o aduci și din satisfacția de a face echipă cu oameni în care chiar crezi.

🚩 Am ținut cu tot dinadinsul să ne dăm timp de reflecție

E o realitate bine cunoscută a antreprenoriatului: ești pe fugă în fiecare zi, iar agenda de to do-uri pare că nu se mai termină niciodată. E simplu ca toate astea să te fure. 
 
Dar ca să și înțelegi încotro te îndrepți și de ce faci ceea ce faci, e nevoie să-ți dai periodic timp de reflecție. La fel de mult pe cât e nevoie să acționezi, să fii agil și flexibil, e nevoie și de acest timp de calitate în care să iei distanță și să ai privirea de ansamblu.
 
Noi am ținut morțiș să ni-l dăm, fie prin ședințe de status ceva mai strategice pe care le-am avut o dată pe lună, fie în timp individual în care ne-am întrebat ce putem face mai bine, ce funcționează și ce are nevoie de ajustări. Tot acest proces ne-a dat claritate, structură și siguranță în discuțiile cu ceilalți, în felul în care facem ofertarea, în tot procesul prin care ne ghidăm clienții.

🚩 Am investit în comunicarea noastră

Știți prea bine povestea „pălărierului fără pălărie”. Tendința a fost, și în cazul nostru, să ne lăsăm pe ultimul loc atunci când a venit vorba despre comunicarea noastră. 
 
Așa că ne-am dat o provocare: ne-am tratat ca pe proprii clienți. Am avut o strategie și o direcție, am știut ce vrem să transmitem despre noi, am căutat să înțelegem cum anume putem să oferim informații care să-i ajute pe cei care luau legătura cu noi să ia o decizie în cunoștință de cauză. Ne-am dus dincolo de „vorbim despre noi” – către „ce informații putem oferi, care să-i ajute pe potențialii clienți să înțeleagă mai bine și mai rapid dacă ne potrivim sau nu și cum anume funcționează de fapt comunicarea?”.
 
Tot acest proces ne-a ajutat să spunem lucrurilor pe nume, să sintetizăm cunoștințele pe care le avem, să le livrăm mereu pe limba celor cu care stăm de vorbă. 
 
🚩Ne-am redefinit constant relația cu munca

Un alt punct constant de tensiune de pe baricadele antreprenoriatului este relația cu munca: cât muncești, cum muncești, mai mult înseamnă întotdeauna mai bine, este oare totul atât de urgent pe cum pare, e nevoie să stingem focuri în fiecare zi?

Întrebându-ne mereu cum putem să muncim mai bine, am încercat să ne organizăm, să discernem între falsele priorități și ce e cu adevărat important, să spunem „nu se poate” atunci când situația o cere, să renegociem granițe.
 
E o lecție la care încă lucrăm și care încă ne mai provoacă pe alocuri, însă ne convingem în fiecare zi că, într-un domeniu în care punem la bătaie energia noastră cea mai bună, e nevoie și să o protejăm și să punem mai mare preț pe resursele pe care le folosim.

🚩Am investit în relațiile cu oamenii din jurul nostru

Întotdeauna am spus că relațiile sănătoase sunt cele care ne hrănesc și datorită cărora evoluăm.
 
Iar anul acesta, am acordat o și mai mare importanță oamenilor, dincolo de rolurile lor. Celor care și-au rupt din timp să ne dea un feedback atunci când a fost nevoie, celor care au făcut ceva dincolo de contracte și înțelegeri deja existente, celor care ne-au surprins plăcut făcând cea mai bună muncă a lor, celor care ne-au întins o mână de ajutor în orice fel. Prin gesturi mici, care să le spună simplu: „mulțumim”.
 
Asta e, poate, una dintre cele mai subevaluate abilități în ceea ce facem: să fii atent și la cei din jur și să nu-ți pierzi empatia în goana după task-uri bifate de pe listă.

Citește tot materialul aici
 
Citește articolul complet



3 idei de cadouri pentru antreprenori



Păstrăm spiritul diferit al acestei ediții, de data asta cu 3 recomandări de cadouri pentru voi sau pentru antreprenorii din jurul vostru: 

💫 Un curs de comunicare, marketing sau public speaking

Un antreprenor nu se oprește niciodată din învățat, așa că un curs prin care să-și exerseze abilitățile de comunicare, marketing sau public speaking poate fi un cadou cât se poate de nimerit. Dalles GO organizează o serie de cursuri de marketing atât pentru începători, cât și pentru avansați, Mavericks pun la cale periodic Digital Academy, iar Melania Medeleanu are un curs online de public speaking numai bun pentru oricine se gândește să-și învingă tracul de vorbit în public. 


💫 Produse create de alți antreprenori 

Sărbătorile sunt un mod inspirat de a susține antreprenoriatul local. Iată câteva idei:
Lumânări din soia parfumate, create cu grijă pentru mediu și oameni, semnate de Oana Botezatu
Sosuri artizanale create de Chef Sosin 
Revista DOR și revista Scena9, două produse editoriale de top, prin care susții direct jurnalismul independent
Ilustrații frumos desenate de Ana Bănică 
Decorațiuni de brad din sticlă și metal, semnate de Maruan.


💫 Cărți 

Dacă vrei să mergi la sigur, o carte este mereu un cadou valoros. Câteva dintre lecturile noastre preferate din papucii de antreprenori: „The Lean Start-up”, „Antifragil”, „Good Strategy, bad strategy”. 



De relaxare



Despre arta de a găti, a mânca și a trăi

Marco Canora, chef, antreprenor și invitatul lui Tim Ferris în episodul de aici, vine cu o mulțime de povești despre mâncare, despre culisele unui restaurant și despre o viață bine trăită. La fix pentru perioada care urmează. 

Tu cât de corect respiri?

Oamenii și-au pierdut capacitatea de a respira corect, iar asta are consecințe grave asupra sănătății: de la felul în care arată dantura noastră astăzi până la calitatea slabă a somnului și rezultatele slabe ale unor indicatori de sănătate. „Respirația”, cartea scrisă de jurnalistul James Nestor, încearcă să recupereze știința pierdută a respirației, punând laolaltă rezultatele a mii de studii, cercetări și texte medicale din pneumologie, psihologie și biochimie. Găsești cartea aici

Gânduri către sine însuși

Gândurile și sfaturile lui Marcus Aurelius, cunoscut ca împărat al Romei, dar și ca filosof stoic, își păstrează și astăzi pe deplin relevanța, acestea fiind, în cuvintele lui Dan C. Mihăilescu, „o veritabilă comoară de înțelepciune”. O lectură numai bună dacă vrei să capeți mai multă claritate pentru începutul de an. O găsești aici



De luat notițe



Industriile viitorului 

Generația Millennials devine principala generație de consumatori, ceea ce influențează industriile care vor prospera. Articolul de aici explică efectele acestui shift generațional și analizează industriile care vor beneficia de pe urma acestei schimbări. 


The Vast and the Curious

Andreea Roșca a revenit la butoanele newsletterului său și bine a făcut, pentru că ne era dor de selecția ei de articole, idei și resurse atent selectate. Te poți abona la newsletterul Andreei aici, te avertizăm că se va lăsa cu multe momente de „AHA”. 


4 blocaje în relația agenție-client și cum le gestionezi

Alexandra a inventariat patru dintre cele mai des întâlnite blocaje prin care poți să treci într-o colaborare client–echipă de comunicare și câteva metode de soluționare pentru ele. De citit pe larg aici


Trenduri în marketing în 2022

HubSpot a pus cap la cap un raport prin care analizează trendurile în content marketing, social media, SEO și privacy pe care îl poți descărca de aici


3 cheltuieli de comunicare în care să investești

Să vorbim despre bugete. În ce trebuie să investești corespunzător, chiar și atunci când simți că orice economie contează? Deschidem discuția despre bugete cu 3 acțiuni de comunicare importante și povestim despre „prețul” pe care îl plătesc toți cei care vor să construiască cu adevărat pe termen lung. De citit aici. 

De la noi din echipă


Sperăm să urmeze o vacanță în care să recuperăm mult la capitolul lecturi, podcasturi, filme. Între timp, vă lăsăm câteva recomandări, că tot urmează o perioadă numai bună să ne mai și relaxăm. Alexandra recomandă filmul Miracol (r. Bogdan George Apetri), despre alegeri, dreptate, destin și credință; Ruxandra alege un alt film, Ammonite (r. Francis Lee, de găsit pe HBO GO), pentru cât de mult poate să transmită Kate Winslet chiar și atunci când nu vorbește; iar Oana pune pe listă cartea Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr a lui C.S. Lewis, un mini-tratat de moralitate scris cu mult umor și realism. 

Despre Crafters, pe scurt. Este oficial: încheiem anul cum nu se poate mai bucuroase, pentru că suntem Small Consultancy of the Year, premiu oferit în cadrul celei mai importante competiții din industria de comunicare de la noi, Romanian PR Award 2021. În plus, suntem din nou în topul celor mai vizibile agenții de PR în online, iar Alexandra și Oana sunt și în topul celor mai vizibili directori de echipe de comunicare în luna noiembrie. A fost un an pe cinste, intens, plin de proiecte și oameni care ne-au ajutat să creștem. Încă un rând de mulțumiri tuturor și ne retragem. Să aveți sărbători liniștite și cu odihnă. Ne revedem fresh în 2022. 
LinkedIn
Facebook
Instagram
Ai primit newsletterul de la un prieten? 
Abonează-te aici.
Copyright © 2021 Crafters,
Strada Banul Manta, nr. 2, ap. 2, sector 1, București

Dezabonare