Copy

NAPNIEUWS
EDITIE 70 - december 2021
> Inhoudsopgave
> Kerstgroet
> NAP deelnemers aan het woord: Sjaak Remmerswaal
> Introductie digitale VIEWonVALUE
> SIG YP in beweging
> ICEC World Congress 2022
> Save the date: NAP contactbijeenkomsten 2022
> Professorale overpeinzingen, Hans Bakker
> Activiteitenagenda
Kerstgroet
Na opnieuw een turbulent jaar voor de meeste van onze bedrijven hoop ik dat we 2022 weer als vanouds kunnen vormgeven en dat de (virtuele) NAP netwerken hierbij weer een waardevolle ondersteuning zullen zijn.

Ik wens u allen prettige en gezonde kerstdagen en veel inspiratie voor het nieuwe jaar.

Frank van Ewijk, voorzitter NAP
NAP deelnemers aan het woord: Sjaak Remmerswaal
Waarom zou je als bedrijf lid worden van het kennisnetwerk NAP, wordt mij wel eens gevraagd. Vroeger zou ik dit een rare vraag gevonden hebben. Want als je in Nederland iets te maken had met de procesindustrie, moest je gewoon lid zijn van het NAP. En zo ben ik ruim 35 jaar geleden als net beginnend bedrijfsleider bij Bronswerk Heat Transfer naar mijn eerste NAP-contactbijeenkomst gegaan.

In de afgelopen zomer heb ik afscheid genomen van dit prachtige bedrijf en vorige maand heb ik mijn laatste NAP contactbijeenkomst bijgewoond. Ik kijk nu terug op 35 jaar netwerken binnen het NAP en concludeer dat dit geen verspilde energie is geweest.

Voor mij en voor Bronswerk waren de contacten binnen het netwerk altijd nuttig en inspirerend. Als voorbeeld begonnen we ruim 15 jaar geleden met enkele partners aan de ontwikkeling van iets geheel nieuws: een industriële warmtepomp. Tegenwoordig is de warmtepomp een standaard aandachtspunt bij het ontwerp van nieuwe procesinstallaties. Ging het vroeger vooral over kwaliteit, veiligheid en milieu. Nu is het gespreksonderwerp: de energietransitie.

 En hierin kan het NAP-netwerk een belangrijke rol gaan spelen. Veel kennis en kunde is aanwezig in de verschillende bedrijven, maar geen enkel bedrijf is in staat om deze uitdaging zelfstandig aan te gaan. Samenwerkingsverbanden zullen georganiseerd moeten worden en de informele contacten binnen het netwerk kunnen dit mogelijk maken. Gaat dit dan gebeuren? Dit is best een punt van zorg binnen het bestuur en de programmaraad.  We zien de afgelopen twee jaar een afname van het aantal bezoekers van de contactbijeenkomsten.  Natuurlijk is COVID een belangrijke oorzaak maar misschien zijn we ook een beetje netwerkmoe en willen we er niet zoveel tijd meer aan besteden. Dit zou jammer zijn, want de informele sfeer binnen het netwerk heeft in het verleden geleid tot zinvolle projecten en samenwerkingsverbanden.

Daarnaast doe ik graag de oproep om jonge talenten in onze bedrijven ook kennis te laten maken met het netwerk. Ondanks het feit dat ze nu misschien meer geïnteresseerd zijn in Facebook en Teams-meetings is het uitbouwen van hun eigen netwerk voor henzelf en het bedrijf zeer nuttig.

Vorig jaar bestond NAP 60 jaar. Deze mijlpaal, die we helaas vanwege COVID niet hebben kunnen vieren, is wel iets om trots op te zijn. Maar we zullen er samen wel iets aan moeten doen om in deze rare tijden de volgende mijlpaal te kunnen halen.

Terug naar de vraag: waarom zou je als bedrijf lid worden van het kennisnetwerk NAP?  Het beste antwoord is misschien wel: wordt eerst lid en je zal ervaren dat dit netwerk je in staat stelt contacten en relaties op te bouwen die in de toekomst succesvol kunnen zijn voor jouw activiteiten.

Sjaak Remmerswaal



 
Introductie digitale VIEWonVALUE
VIEWonVALUE is een informatief, promotioneel vaktijdschrift dat kennis en ervaring uit wil wisselen, inzicht wil bevorderen en belangstelling wil kweken voor het vakgebied van cost- en value engineers. Het vakblad richt zich naast professionals in de werkgebieden ook op het management in deze werkgebeiden. VIEWonVALUE wordt half jaarlijks uitgegeven door stichting DACE. Door zowel de proces- en de bestuurskant te belichten, naast de technisch inhoudelijke aspecten,  is VIEWonVALUE ook interessant voor deelnemers van Stichting NAP!

Het thema van deze najaarseditie is: Vervangen of renoveren?
> Lees verder

Mocht u direct de online versie willen lezen, dan kan dat hier.
SIG YP in beweging!
Half juni heeft een aantal SIG-YP-leden elkaar ontmoet tijdens een interessante en leuke Mindf*ck wandeling in Amelisweerd. Voor de rest kunnen we oprecht zeggen: dat is lang geleden! Het corona-virus heeft ons de afgelopen (bijna) twee jaar heel wat beperkingen opgelegd om niet de bijeenkomsten te organiseren die we zo graag doen met onze SIG. Omdat we de afgelopen vijf jaar met zoveel plezier hebben geleerd met en over elkaar, willen we met ingang van 2022 weer een frisse nieuwe start maken. Deze nieuwe start bestaat uit twee onderdelen:
  1. Als deelnemers van de NAP aansluiting vinden bij een andere Special Interest Group (SIG). Niet iedereen van ons valt nog in de categorie “young professional” en heeft wellicht behoefte om te ontdekken wat de NAP nog meer te bieden heeft. In dat kader willen we graag een speeddate bijeenkomst organiseren (waarschijnlijk op 27 januari 2022 in Houten) met de andere SIGs. Tijdens deze speeddates zullen de SIGs vertellen wat ze doen en heb je de mogelijkheid om vragen te stellen.
  2. Het stokje overdragen aan een (deels) nieuwe groep Young Professionals. Ervan uitgaande dat een (groot) deel van ons verder gaat kijken binnen de NAP, willen we heel graag een (deels) nieuwe groep Young Professionals de mogelijkheid geven eenzelfde pad te bewandelen als dat wij de afgelopen 5 jaar met elkaar hebben gedaan. We benadrukken deels nieuwe groep, omdat iedereen die nu is aangesloten bij de SIG Young Professionals uiteraard vrij is om aangesloten te blijven! In dit kader willen we alle lezers van de nieuwsbrief vragen of je wellicht een enthousiaste jonge collega hebt die goed binnen de SIG Young Professionals zou passen.
ICEC World Congress 2022

Via dit bericht willen wij u informeren dat DACE, organisator van het internationale ICEC World Congress 2022, de deadline voor het indienen van abstracts verlengt naar 5 januari 2022. Deze datum is de uiterste datum voor het indienen van abstracts.

Voor het programma zijn wij op zoek naar bijdragen in de vorm van een presentatie of pre-recorded video, die passen binnen de thema’s Duurzaamheid, Project Control, Verandering, ICT, Geografische Invloeden of de Menselijke Factor. Te denken valt aan onderwerpen als zeespiegelstijging, hernieuwbare energie, CO2 footprint en de toenemende urbanisatie. De sprekers worden aangemoedigd om ervaringen met de voorspelbaarheid van projecten op het congres te delen. Meer informatie over deze thema’s is te vinden op de website: www.icecworldcongress.com . Op deze website vindt u ook meer informatie over het indienen van abstracts en het congres zelf.
ICEC (International Cost Engineering Council) is een organisatie, mede opgericht door DACE. Meer dan 40 organisaties, actief in 120 landen, zijn aangesloten bij ICEC en zij vertegenwoordigen wereldwijd circa 300.000 Cost Engineers. Het ICEC World Congress wordt om de twee jaar op een ander continent georganiseerd.

Het congres wordt, als gevolg van COVID, voor het eerst in een hybride vorm georganiseerd. En gaat dus, ongeacht de COVID-status op dat moment, door! Traditioneel komen 400 à 500 Cost Engineers, Value Engineers, Project Managers en Beleidsmakersnaar een ‘fysiek’ World Congress. We verwachten nu ongeveer 300 tot 700 bezoekers van over de hele wereld live in Rotterdam en tussen de 700 tot 1.500 deelnemers online.

Het organiserend comité van het ICEC World Congress 2022

Save the date: NAP contactbijeenkomsten 2022
Ook in 2022 staan er weer een aantal NAP contactbijeenkomsten of webinars gepland. Reserveer alvast een plekje in je agenda.
  • Donderdag 10 februari; een NAP webinar van 17.00-18.00 uur
  • Donderdag 19 mei
  • Donderdag 15 september
  • Donderdag 10 november
Professorale overpeinzingen
Geen idee of u mij regelmatig volgt, maar inmiddels is dit alweer bijdrage 76 van de professorale overpeinzingen. We naderen kerst en het einde van het tweede kwartaal van het academisch jaar. Inmiddels geven we, hoewel ik daar niet echt voorstander van was en het ook niet zonder opstartproblemen verloopt, op een hybride manier college.

> Lees verder
Activiteitenagenda
Een overzicht van de komende activiteiten binnen het NAP netwerk.
Voor de volledige activiteitenagenda klik hier
3 juni 5-daagse cursus 'Management of Engineering Projects
10 februari NAP webinar van 17.00-18.00 uur
19 mei NAP contactbijeenkomst
15 september NAP contactbijeenkomst
10 november NAP contactbijeenkomst
Is uw bedrijf deelnemer van NAP en heeft u geen inlogcodes voor het Extranet op onze website? Dan kunt u deze hier aanvragen bij het bureau.
U ontvangt NAPNieuws omdat u zich hiervoor ingeschreven heeft. Eerder verzonden NAPNieuws kunt u hier vinden op onze website.
NAP draagt bij aan de versterking van de totale keten in technologisch, organisatorisch en maatschappelijk opzicht.
Copyright © 2021 Stichting NAP, All rights reserved.


Wilt u de manier waarop u deze emails ontvangt wijzigen?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of uitschrijven uit deze lijst
LinkedIn
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting NAP · Berencamperweg 10 · Postbus 1058 · Nijkerk, 3861 MC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp