Copy
Butlletí electrònic quinzenal de la ICEA #103 - 23 de desembre de 2021
Nadal de nou... ara i aquí, de nou Som. Estem, que no és poc ni lleu. Travessant llindars, cada dia, amb pas ferm... volem fer, volem ser. Davant el demà, fosc a priori, il·luminat amb el fer amb foc de cor.
Nadal de nou, en recolliment, som u en comunió, preval el voler seguir sent i estant per sobre de tot. Les formes de com fer conviden a la reflexió i acció conscient, un any més, imprevisiblement, un cop més. Som i estem, l’hora és greu.
Mirant cels, ens observen estels, mirant terra som bella natura, fulla trèmula del bell jardí del temps.
Nadal de nou... de nou Som, de nou Estem, fem que sigui amb justícia, la nostra hora ben greu.


Bon Nadal!
SUDOE - Programa de Cooperació Territorial de l’Espai Sud-oest Europeu (vídeo: https://youtu.be/y6iI65rwiPs)
El SUDOE dona suport al desenvolupament regional a través del cofinançament de projectes transnacionals per mitjà del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional)
OPEN2PRESERVE, un projecte de protecció del medi ambient i promoció de l’eficàcia dels recursos
L’objectiu principal d’aquest projecte és promoure i enfortir la biodiversitat, la protecció de la natura i la infraestructura ecològica, gràcies a una cooperació transnacional entre Portugal, França i Espanya (Programa Interreg SUDOE).
El projecte planteja la posada a punt de diverses experiències pilot regionals, basades en la combinació d’herbivorisme guiat i tècniques inicials de reducció de combustible mitjançant cremes controlades. En totes les experiències es busca oferir solucions innovadores, que garanteixin la viabilitat econòmica de l’aposta i puguin servir d’exemple i de capacitació per a la realització d’iniciatives similars en l’àmbit local i regional. La ICEA participa en aquest projecte de la mà de la Josefina Plaixats, coordinadora de la Secció de Ramaderia.

https://open2preserve.eu/
 
Celebració dels vint-i-cinc anys de la Secció de Viticultura i Enologia
Durant els darrers vint-i-cinc anys, la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA ha realitzat diverses activitats relacionades amb el món del vi de l’àrea dels Països Catalans. L’activitat pionera que cal destacar ha estat l’impuls d’estudis sobre les varietats de cep considerades autòctones del nostre territori. Han estat estudis fets al llarg del temps i presentats en diverses jornades en diferents localitats de la nostra geografia i que han estat el material de diverses publicacions, d’una manera especial de Dossiers Agraris de la ICEA. Al web de la Institució hem publicat els resums de les comunicacions presentades durant la jornada de celebració dels vint-i-cinc anys de la secció i l’exposició feta per Josep M. Puiggròs.

https://bit.ly/3yWrgWq
Informació pública del Pla estratègic de la política agrària comuna per a España (PEPAC)
Aquest document és una primera versió del que serà el futur Pla estratègic de la PAC 2023-2027 d’Espanya.
El nou reglament europeu de plans estratègics suposa un canvi substancial per a la PAC, que passa de ser una política prescriptiva, basada en la descripció dels requisits que han de complir els beneficiaris finals dels ajuts, a una nova política orientada a la consecució de resultats concrets, vinculats a tres objectius generals:
  • El foment d’un sector agrícola intel·ligent, resistent i diversificat que garanteixi la seguretat alimentària.
  • La intensificació de la cura del medi ambient i l’acció pel clima, per a contribuir a l’assoliment dels objectius climàtics i mediambientals de la UE.
  • L’enfortiment del teixit socioeconòmic de les zones rurals.
Es poden presentar observacions i al·legacions a aquesta primera versió del Pla fins al 4 de febrer.
https://www.mapa.gob.es/es/pac/post-2020/version_inicial_PEPAC.aspx
Per un sector agroalimentari saludable
Article d’opinió del president de la Comissió d’Indústries Agroalimentàries del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Fernando Ortega. El sector agroalimentari suposa el 12 % del PIB i genera 2,4 milions de llocs de treball, un 9,1 % dels llocs totals de feina.

https://www.agronoms.cat/wp-content/uploads/2021/12/Articulo-Fernando-Ortega-Cataluna-Economica.pdf
León (Ifapa): «Buscamos aumentar y mejorar el perfil químico de los aceites de las nuevas variedades de cara a mejorar la salud del consumidor»
L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IFAPA) està desenvolupant el projecte Recerca i innovació en millora genètica d’olivera (INMEGEO). En aquesta entrevista un dels seus investigadors, Lorenzo León, ens explica més de prop aquest projecte.

https://www.agrodiario.com/texto-diario/mostrar/2185922/leon-ifapa-

 
Les dotze conseqüències del canvi global a les muntanyes
Bernat Claramunt, investigador del CREAF, professor de la UAB i coordinador de la xarxa europea Nemor, fa una travessa per mesurar els efectes del canvi climàtic a la muntanya. L' objectiu és conèixer de primera mà l’estat de glaceres i de la vegetació alpina, a més de mesurar les característiques dels llacs, conèixer els usos de prats i pastures i l’evolució de la vida a les valls.
http://blog.creaf.cat/noticies/12-consequencies-canvi-global-a-les-muntanyes/
La crescuda, la feina de l’Ebre i el risc
La darrera crescuda de l’Ebre no és històrica, com se’ns ha volgut fer creure des del sensacionalisme. Passarà a la història com una crescuda més, semblant a les anteriors i a les que continuaran venint. Aquestes són imprescindibles perquè el riu segueixi sent riu i el mar segueixi sent mar. Un article d’Alfredo Ollero Ojeda, professor de geografia física a la Universitat de Saragossa.
 

Dos seminaris web

«El món de l’alimentació i els seus caòtics missatges»
A Sant Boi de Llobregat organitzen les Tertúlies Santboianes, i dins el cicle Tertúlies a casa, el passat 24 de novembre va tenir lloc la titulada «El món de l’alimentació i els seus caòtics missatges», una conversa entre Toni Massanés, gastrònom català, director general de la
Fundació Alícia (ALImentació i CiènCIA) ―laboratori de l’alimentació responsable, un centre de recerca sobre cuina amb rigor científic que treballa perquè tothom mengi millor―, i Claudi Mans
, catedràtic emèrit del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, que va ser degà de la Facultat de Química i president de la Divisió de Ciències.
https://youtu.be/nv4q0r163cA
 
Reptes 2030. Caminant cap a una producció agroalimentària sostenible en les Terres de Ponent
Jornada organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb l’objectiu de compartir el punt de vista que, sobre el tema de la sostenibilitat, té l’Administració, les experiències en l’àmbit de la sostenibilitat de cooperatives i empreses agroalimentàries de la zona de Ponent i parlar sobre les diferents eines disponibles per al diagnòstic del nivell de sostenibilitat de les cooperatives, empreses i explotacions agroramaderes. Aquesta jornada està emmarcada dins el projecte AgroBioFood b. Ponent.

https://youtu.be/uhZ1opansjQ


[Nota de l’editor: per error aquests dos apunts de l’anterior butlletí es van publicar sense l’enllaç.]

Agenda de la ICEA

Consulteu a https://icea.iec.cat/calendar-2/ els pròxims actes que es programaran.
 

Altres agendes


Agenda del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya http://www.agronoms.cat/agora/agenda/
Agenda del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya http://bit.ly/2OPEsEx
Jornades tècniques del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural http://bit.ly/2QY0Ih0

 
Veure aquest correu al teu navegador
Al costat dels membres de la ICEA per mitjà de Twitter i el correu electrònic icea@iec.cat
Podeu fer comentaris d’aquest butlletí o suggeriments de notícies per incloure en els propers butlletins, omplint aquest formulari: https://goo.gl/forms/utWTz5edGwoBKu5G3
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2021 Institut d'Estudis Catalans, Tots els drets reservats.


Vols canviar com reps aquest butlletó?
Pots canviar les teves preferències o anul·lar la subscripció.