Copy
Läs detta nyhetsbrev i en browser
LIFE SCIENCE I REGIONEN
DECEMBER 2021

Årets sista nyhetsbrev och jag har lovat mig själv att inte nämna omikron.

Men ändå, var hade vi varit om vi inte haft en stark life science-forskning på våra universitet, tillsammans med en livskraftig och innovativ life science-industri? Jag vågar inte tänka tanken… Det är intressant att konstatera att två av de tre första vaccinerna kom från europeiska forskningssamarbeten; AstraZeneca från Storbritannien och BioNTech från Tyskland. 

Stiftelsen höll för en vecka sedan ett spännande panelsamtal med fokus på hur den snabba framtagningen av vaccin påverkar utvecklingen av läkemedel. Vaccin mot Covid-19 togs fram på mindre än ett år tack vare samlade krafter. Att det brukar ta 10-15 år för en läkemedelskandidat att nå marknaden, är det en sanning som nu är förlegad? Panelsamtalet finns att se på vår hemsida.

Nu ser jag fram emot ett 2022 som förhoppningsvis blir mer som det ”gamla” normala och där vi kan träffas och nätverka och hitta nya spännande samarbeten.

God jul och Gott nytt år,

Ylva Williams
VD, Stockholm Science City
Illustration med text Life science i regionen
Foto på magnetröntgen

Satsning på testbädd för kliniska studier inom cancervården får Vinnovastöd

Nollvision cancer och Genomic Medicine Sweden går samman med myndigheter, regioner, akademi, industri- och patientföreningar för att skapa en innovationsmiljö som underlättar införandet av mer träffsäker prevention och behandling inom cancervården.

Läs mer om testbädden >
Foto på Ingrid Teigland Akay och Peder Hasslev

Saminvest investerar i Hadean Ventures andra life science fond 


Saminvest har utfäst motsvarande 100 miljoner svenska kronor till Hadean Ventures andra life science-fond. Fonden ska fortsätta investera i life science-bolag i Europa med ett särskilt fokus på den nordiska marknaden. Hadean Ventures har sitt svenska kontor på Karolinska Institutet Science Park.
Läs mer om fondsatsningen >
Foto av foldern Livsviktigt för huvudstaden

Livsviktig för Stockholm – så skapar life science liv i hela huvudstaden 


På rekordtid togs flera vaccin fram mot corona. Därmed fick allt fler upp ögonen för life science-sektorns enorma betydelse. I life science har Stockholm en juvel – som är alltför okänd. Mer än 1 200 life science-företag har sin hemvist i Stockholm-Uppsala och tillsammans sysselsätter de över 21 000 personer. Stockholms Handelskammare beräknar att varje jobb inom life science ger upphov till tre jobb i den övriga ekonomin. Totalt handlar det alltså om 84 000 jobb.

Stockholms Handelskammare vill bidra till att fler får upp ögonen för branschens betydelse för huvudstadsregionen. I en ny rapport presenteras sju förslag för att stärka life science.

Läs Stockholms Handelskammarens förslag för att stärka life science >
Foto på folkmassa

Regional satsning ger mersmak

Region Stockholm lyfter i sin budget för 2022 fram satsningar inom life science-området och ökar anslagen för såväl Centrum för hälsodata som Stockholms medicinska biobank.

– Det är välkommet och viktigt att man från regionen markerar att strategin också innebär riktade ekonomiska satsningar och att man nu stärker upp två strukturer som utgör viktiga grundpelare för regionens life science-arbete, säger Frida Lundmark, Lifs Life Science-expert.

Läs mer om den regionala satsningen >
Foto på Mohammed Homman

Vi var det första life science-bolaget i Hagastaden


Mohammed Homman är en prisbelönt forskare och entreprenör med stort driv. Han vill förändra världen. Idag är han grundare och vd för Vironova, som har världsledande teknologi för bildanalys av virus i elektronmikroskop.
– Hagastaden är Stockholms, Sveriges, ja, världens ledande life science kluster. Hela området andas tillväxt och vi är stolta att ha vårt kontor här, säger Mohammed Homman, vd för Vironova.
Läs mer om Vironova och Hagastaden >
Cecilia Bisgaard och Gustav Dalén

Sting utnämnd till världens bästa accelerator/inkubator i Global Startup Awards


Under galan Global Startup Awards i Köpenhamn i november kammade Sting hem förstaplatsen i två kategorier; ”Best Accelerator/Incubator” och Stings Henna Keränen vann priset för ”Ecosystem Hero of the Year”.
Läs mer om Sting >
Bild på AstraZencecas skylt

Astra Zeneca flyttar marknadsbolag från Södertälje till Stockholm

Astra Zeneca kommer under 2022 att flytta delar av sin verksamhet i Gärtuna i Södertälje till Stockholm. Det är det svenska marknadsbolaget som framöver kommer att arbeta från ett life science-center i Hagastaden vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer om Astra Zeneca>
Illustration med text Kontakt
Stockholm Science City Foundation är en expertorganisation som underlättar kunskapsutbyten och stärker tillväxt inom hälsa. Stiftelsen grundades 1990 och har sedan dess arbetat med samverkansfrågor inom hälso- och sjukvård, akademi och industri.

Vi har stort fokus på utvecklingen i Hagastaden, den nya stadsdelen som kommer att binda ihop Solna och Stockholm och som har fokus på livsvetenskaper.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Website
Dela Dela
Tweet Tweet
Dela Dela
Vidarebefordra Vidarebefordra
Copyright © 2021 Stockholm Science City, All rights reserved.


Önskar du ändra hur du får dessa nyhetsbrev?
Du kan uppdatera dina uppgifter eller avregistrera dig

Email Marketing Powered by Mailchimp