Copy
Nr. 10 - 7 december 2021
View this email in your browser
Nieuwsbrief hbo KIC-inzet

Zoals jullie weten hebben de zes hbo-thematafels ieder een eigen dynamiek. Hierdoor is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Daarom versturen wij elke eerste dinsdag van de maand vanuit de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA een nieuwsbrief. Input hiervoor mag tussentijds gemaild worden naar  veenstra@vh.nl

N.B. In verband met de kerstvakantie zal de eerstvolgende nieuwsbrief op dinsdag 1 februari verstuurd worden.

 
Update thematafels

Energie en Duurzaamheid
De virtuele bijeenkomst van deze hbo-thematafel op 17 november is goedbezocht en er zijn mooie stappen gezet voor de invulling van de missieagenda’s. De organisatie van de derde thematafelbijeenkomst was georganiseerd door de Hanzehogeschool. In zeven verschillende werkgroepen is per missie gewerkt aan een propositie waarbij aan de ene kant geschetst werd wat het praktijkgericht onderzoek van hogescholen kan bijdragen aan de missies. Aan de andere kant werd uiteengezet wat voor die bijdrage nodig is. De volgende thematafel bijeenkomst gaat in maart plaatsvinden, georganiseerd door de HAN. In die bijeenkomst vindt verdere verdieping plaats doordat projecten op hoofdlijnen worden geformuleerd, aansluiting gezocht wordt op de KIA’s en voldoende ruimte open blijft om te anticiperen op korte termijn ontwikkelingen.

Landbouw Water en Voedsel
Deze hbo thematafel is bezig met het vormen van de contouren van de gezamenlijke position paper. Daarnaast wordt hbo-betrokkenheid bij de topsectoren geïnventariseerd. De drie betrokken Centres of Expertise (Groen, Centre of Expertise Water Technology en Delta Platform) zijn hier actief bij betrokken. Daarnaast is Regieorgaan SIA bezig met een reeks publicaties rondom de KIA’s. Voor de inhoud van het themanummer Landbouw Water Voedsel wordt input opgehaald bij de ondersteuners van de thematafel. Ten slotte zijn er veel groeifondsvoorstellen ingediend die relevant zijn voor dit thema. De Centres zijn hier eveneens nauw bij betrokken.

Gezondheid en zorg
De (online) bijeenkomst op 9 november is goedbezocht. De bestuurders kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waar stappen gezet zijn voor de lobby op dit thema. Er is veel activiteit op dit thema en veel enthousiasme om samenwerkingen aan te gaan binnen en buiten het hbo. De terugblik en presentaties van deelsessies zijn te vinden op de online Basecamp-omgeving. Het plan is om in 2022 wederom drie bijeenkomsten te organiseren. Daarnaast wordt het magazine dat Regieorgaan-SIA  over dit thema maakt, begin volgend jaar verwacht.

Veiligheid
De doelen voor 2022 zijn voor deze thematafel geformuleerd en de planning van 2022 wordt op dit moment gemaakt. Het lectorenplatform Veiligheid heeft doorlopende ambities voor dit jaar en volgend jaar. De doelen daarvan zijn: 
1. Het verkennen en vaststellen van zwaartepunten die als katalysator voor samenwerking dienen. 
2. Het verkennen van concrete mogelijke onderwerpen voor samenwerking. 
3. Het ondersteunen van de concrete vormgeving van relevante gezamenlijke onderzoekprojecten van Hogescholen; 
4. Het – desgewenst - entameren van concrete projecten en programma’s op dit gebied.


Sleuteltechnologieën en methodologieën
Deze thematafel is bezig met het schrijven van een position paper. Belangrijk hierin is enerzijds dat duidelijk wordt wat hogeschoolonderzoek in de sleuteltechnologieën te bieden heeft en anderzijds hoe de hogescholen die actief zijn op dit gebied zich effectief kunnen organiseren om in te spelen op consortiumvorming Bovendien is de ondersteuning bezig om ambities voor 2022 te formuleren. De vervolgstappen worden de komende maand via de online Basecamp omgeving gecommuniceerd aan de betrokkenen.

Maatschappelijk Verdienvermogen
De hbo thematafel werkt aan de contouren van een position paper. Onderdeel daarvan is het gevormde schrijfgroepje met Anne Nigten, Ageeth van Maldegem, Gabriëlle Kuiper en Wina Smeenk. Daarnaast is er een adviesgroep samengesteld die eveneens betrokken wordt bij de organisatie van deze thematafel.
Regieorgaan SIA, de Vereniging Hogescholen, de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen en de KEM-agenda houden een enquête naar bestaande expertise binnen kennisinstellingen rondom het thema Maatschappelijk Verdienvermogen (MV) en bijbehorende Key Enabling Methodologies (KEM’s). De informatie dient als input voor een interactieve expertisekaart en voor actieve matchmaking bij evenementen en initiatieven rondom MV. Wil je meedoen aan de enquête (deadline 16 december), stuur dan een email aan Dorien Veenstra.
Contactpersonen VH/SIA per thematafel

Voor meer informatie over ontwikkelingen of aansluiting bij de online Basecamp-omgeving, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Dorien Veenstra en Marcus van Leeuwen
Landbouw Water Voedsel - Dorien Veenstra en Thijs Simons
Gezondheid en Zorg - Frank van der Zwan en Eras Draaijers
Veiligheid - Leen Fokker en Eras Draaijers
Sleuteltechnologieën - Leen Fokker en Frank Karelse
Maatschappelijk Verdienvermogen - Dorien Veenstra en Johannes van der Vos
Relevante ontwikkelingen

17 SPRONG-groepen gehonoreerd
In de 1e ronde van SPRONG zijn 17 onderzoeksgroepen gehonoreerd. Met SPRONG stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot krachtige SPRONG-groep. SPRONG is een van de instrumenten die Regieorgaan SIA inzet om een bijdrage te leveren aan het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid. SPRONG-groepen zetten in op 1 of meer van de 6 Kennis en Innovatie Agenda's (KIA's).  Kijk op de website van Regieorgaan SIA voor een overzicht van de gehonoreerde SPRONG-groepen.

Netwerkdag en eindrapport City Deal Kennis Maken 
In 2020 werd financiering vrijgemaakt voor het onderzoeken van kennisvragen die leven in het City Deal Kennis Maken (CDKM)-netwerk. Vorige maand verscheen het eindrapport over deze onderzoeksregeling. In november vond ook de landelijke dag van het netwerk plaats; deze keer in Nijmegen. Lees hier het rapport en het verslag van de netwerkdag.

Interview Anka Mulder over de rol van de regio
De hogeschool is een spil in de regio. Het zorgt voor levendigheid en draagt bij aan innovatie. Toch komt die regio nauwelijks voor in het hoger onderwijs- en onderzoeksbeleid. Dat moet anders, stelt Anka Mulder, bestuurslid van de Vereniging Hogescholen en voorzitter van het College van Bestuur van Saxion. Lees hier het interview met Anka Mulder. 

2-jarig opleidingstraject combineert onderzoek en ondernemerschap
Onlangs is de Faculty of Impact geopend. Dit opleidingstraject biedt onderzoekers ondersteuning en coaching bij hun ambitie om de impact van hun onderzoek te vergroten, via een eigen non-profit organisatie of commercieel bedrijf. Ook voor hogescholen! Lees meer op de NWO-website.

Open calls 
Er staan in het KIC momenteel verschillende calls open waarop hogescholen kunnen indienen. Alle informatie over de KIC-calls van NWO is hier te vinden.

Er is één openstaande call in het missiegedreven missie- en innovatiebeleid (NWO) waarbij een vooraanmelding verplicht is: Emissieloze en circulaire scheepvaart – sluitingsdatum 18 januari 2022

Voor de andere openstaande calls in  het missiegedreven missie- en innovatiebeleid van NWO klik op deze link
-    Alleen als een vooraanmelding is ingediend kan ook een uitgewerkt voorstel worden gedaan.

Er zijn drie openstaande calls in hoofdlijn 4 praktijkgedreven (Regieorgaan SIA):
-    KIEM CE
-    KIEM GoChem – doorlopend indienen 
-    KIEM GoCI – doorlopend indienen

Overige relevante calls die open staan voor het indienen van aanvragen/vooraanmeldingen:
-    Toegang tot zorg in de leefomgeving
De call is gericht op onderzoek dat bijdraagt aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers, en deze bevordert en behoudt. Er kan minimaal € 850.000 en maximaal € 2.550.000 worden aangevraagd aan NWO-financiering. Sluitingsdatum voor vooraanmeldingen is 24 maart 2022.
-    Positive Energy Districts (RVO) – sluitingsdatum 24 februari 2022

-    Thematische NWA-calls (NWO):
o    Zero-emissie binnenvaart – sluitingsdatum vooraanmeldingen 15 maart 2022
o    Jeugd en digitalisering – sluitingsdatum vooraanmeldingen 14 december 2021
o    Grip op jeugdcriminaliteit – sluitingsdatum 20 januari 2022
o    Safe-bij-desgign – sluitingsdatum 18 januari 2022
o    Proefdiervrije modellen – sluitingsdatum 17 februari 2022
o    Bruggen en kademuren in stedelijk gebied – sluitingsdatum 18 januari 2022
o    Transitie naar een circulaire en emissievrije bouw – sluitingsdatum vooraanmeldingen 20 januari 2022
o    De maatschappelijke impact van quantumtechnologie – sluitingsdatum 12 januari 2022
o    Economische veerkracht van vrouwen  - sluitingsdatum 11 januari 2022 

 
 
Vereniging Hogescholen Postbus 123 'S-GRAVENHAGE, Zuid-Holland 2501 CC Netherlands

Mijn verzendgegevens aanpassen 
Mij afmelden voor deze lijst