Copy

Verpakkingen verminderen

Er gaat geen dag voorbij zonder het opendoen van een doosje, het gebruiken van een zakje, openen van een blikje of het weggooien van ‘single use’ materiaal. Je kan er gewoon niet omheen! We worden steeds meer een ‘wegwerpmaatschappij’. Met Eltsenien Grutsk & Grien schenken we hier aandacht aan en inspireren we inwoners om daar iets aan te gaan doen. Lees meer op onze website en ga met ons in de aanval!

Grutsk & Grien neemt een kijkje bij Buurtmarkt Eco-erf Bolsward
Wat meteen opvalt is de gezellige sfeer en koffiegeur die je tegemoet komt zodra je over de best hoge drempel van de bedrijfshal aan het Suvelleantsje 2 in Bolsward stapt. Er staan allemaal groene kratjes opgesteld met daarin verse, lokale, biologische en diverse houdbare producten. Klaargezet door de marktmeester, een verenigingslid die eens per vijf weken dienst heeft. Deze keer zijn Margreet, Lies en Jannie verantwoordelijk voor de organisatie van de markt.

Het is een komen en gaan iedere zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Lokale producenten brengen producten en leden halen hun bestelling op. Een prachtige samenwerking tussen diverse inwoners en duurzame voedselleveranciers uit Bolsward en omstreken.

De groeiende vereniging, genaamd Buurtmarkt Eco-erf Bolsward, is actief sinds maart 2021 en telt ruim 30 leden. Ongeveer twintig ervan komen wekelijks in de loods om de duurzaam verbouwde en vaak verse producten op te halen, die zij online besteld hebben. Het streven is maximaal 40 leden. Initiator Nico de Jong is begonnen met een enthousiast groepje van vijf mensen.

Hij vertelt, “Je kan hier producten bestellen van producenten uit onze omgeving die allemaal op een duurzame wijze boeren en produceren. We kennen ze persoonlijk en steunen ze bij de verdere duurzame ontwikkeling van hun bedrijf. Daarnaast kan je hier ook al je andere boodschappen bestellen die we via de biologische groothandel geleverd krijgen. Bij de boeren die we niet persoonlijk kennen kiezen we voor een biologisch keurmerk om daarmee een garantie te krijgen over de wijze waarop ze produceren.”

Een aantal lokale leveranciers waar de vereniging mee samenwerkt zijn Brandsma’s Pleats, De Drifters, Fûgelfrij, Hof van Edens, Karnemelk & Yoghurt fan Bertha, IJsmakerij Tikje Anders, Mevrouw De Molenaar, Kaasmakerij Buurvrouw Durkje, Mole ’t Lam en Natuurboerderij it kolkje. Ook wordt besteld bij BioNoord, een Noord-Nederlandse groothandel in biologische verswaren en bij Odin, een landelijke opererende voedselcoöperatie. Meer weten of (proef)lid worden? Kijk dan hier.
De markt aan het Suvelleantsje 2 in Bolsward is iedere zaterdagmorgen geopend. Leden kunnen vooraf via een speciale website hun bestelling doen. Meer informatie kun je vragen bij Nico de Jong via 06 - 407 416 61 of stuur een mailtje!
Het grote voorbeeld van Bolsward is Voedselcoöperatie Ús Iten in Sibrandabuorren, de eerste voedselcoöperatie van Friesland. Daarnaast vind je in Menaam (gemeente Waadhoeke) een Buurtmarkt-voedselcoöperatie genaamd ‘Better foar letter’ en is in Heeg een enthousiast burgerinitiatief actief:


Samen inkopen tegen verspilling in Heeg


Als boer Pyt Sipma een noodkreet plaatst omdat hij met 50.000 kilo wortels blijft zitten vanwege een bokkige afnemer, schakelen overal de radertjes in het werk. Ook in Heeg, waar de deelnemers van de Buurtmarkt binnen 24 uur intekenen voor 150 kilo wortels, die anders als paardenvoer zouden eindigen. In Woudsend wordt er nog eens zo’n hoeveelheid besteld. Zo rijdt boerin Pytsje Bokma, die met haar boerderij halverwege beide dorpen ligt, op een mooie zaterdag met een paardentrailer vol dikke sappige Rodelika-wortels (zie foto onder dit artikel) van Engwierum naar huis.

Samen inkopen brengt de producenten uit eigen buurt dichterbij, ervaren de Hegemers. Zo kochten ze deze herfst een vracht biologische aardappels bij een boer in Workum en zijn straks lokale ganzenworstjes van de jager te koop. Met het nieuwe online platform www.localfoodworks.eu wordt het voor lokale producenten eenvoudiger om producten in eigen buurt te verkopen. In Sibrandabuorren, Bolsward en Menaam werken al Buurtmarkten met deze webwinkel en ook in Heeg wordt die nu in gebruik genomen.

Het Hegemer Buurtmarkt-gezelschap is bijzonder gedreven om te besparen op verpakkingsmateriaal. Zo’n twee jaar kopen ze samen houdbare waren als rijst, suiker, noten en havermout in grootverpakkingen in, waarna ieder in eigen pot, zak of doos zijn of haar aandeel komt ophalen. Samen wordt besloten welke abrikozen, welke rijst en olijfolie het lekkerst is van het biologische aanbod en in welke soort verpakking de meeste milieuwinst gemaakt wordt. Ook deze bulkproducten zijn via de Buurtmarkt-webwinkel te koop.

In Heeg ratelt de whatsapp van de recepten die gedeeld worden: van wortelsoep tot carrot cake. Want die wortels van Pyt? Die smaken naar meer!

Namens de Hegemers: Freya Zandstra
 

Meer over het verpakkingsvrij netwerk van Heeg vind je hier.

Het burgerinitiatief in Heeg is onder andere ontstaan vanuit de groeiende behoefte om groter, verpakkingsvrij en meer lokaal te kunnen inkopen. Zo worden kosten van onder andere transport en verpakkingen bespaard, wordt de CO2 uitstoot verminderd en is het product soms zelfs nog voordeliger dan in de supermarkt! 

Op de foto: 250 kilo biologische aardappelen die
door de inwoners van Heeg gezamenlijk is ingekocht.
Ook een buurtmarkt opzetten? Check dan hier de site van de Voedselwerkplaats
Mail ons jouw verpakkingen bespaartip!
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram

In samenwerking met:


 
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
Copyright © 2021 Netwerk Duurzame Dorpen / Grutsk & Grien, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp