Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 22 december 2021 
(corona proof)

Wij gebruiken twee luchtreinigers
 

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Leuk nieuws: onze Lida is op Instagram! Lida is daar nu te vinden. Haar posts op Instagram gaan over veel moederschap-vragen. Je kunt in haar onderwerpen steeds antwoorden vinden. De filmpjes duren heel kort, ongeveer een minuut.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Huiskamer gezocht!
Voor de borstvoedingsgroep op woensdag 4 mei 2022.
Tijd: tussen 9:30 en 12:00 uur.


Hulp gezocht voor de winkel Vita Nova:
Vita Nova, Haags borstvoeidngscentrum zoekt invalskracht.
Je kunt je kindje meebrengen.
Bel Alexandra 06 54268933 of email: 
hbc.vitanova@hotmail.com.

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Kerstmis

Mijn eigen kerstkind aan de borst
Lest in alle rust haar dorst

Weg met Rudolf en zijn slee

Even heerlijk met z'n twee

Klein rood neusje van de kou
Mama die verwarmt jou

Ik drink choco met een vel
Jij krijgt warme mama-mel.


Door Marieke Vermunt

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Leuk en indrukwekkend filmpje met een vierling baby moeder, met nog twee oudere kindjes, ze geeft volledig borstvoeding. Bekijk het hier (link).

Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze email.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws (zie verder in deze nieuwsbrief voor details): 
Het Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova is open voor allerlei borstvoeding- en kraamzaken en consulten en ook voor de winkel met borstvoeding artikelen en kleding!
Telefoon nummer: 06-54268933 of 070-3863265.

Tevens voor kolven om te huren of te kopen; of voor tepelzalf, borstvoedingsolie, weegschaal, kraampakketten van natuurlijke stoffen, wolvlies voor pijnlijke tepels of rode billetjes, enz.
Borstvoeding café: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen.
Help Vita Nova het hoofd boven water te houden.
Als je kan en wilt helpen, doneer aan mij (Lida) of rechtstreeks aan Vita Nova:
- bankrekening NL 42 INGB  0006 0228 67 ten name van Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova. 
We kunnen je bijdrage heel goed gebruiken, hoe klein het ook is.

- Nieuw! Natuurlijk kraampakket merk Dalalou 
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijkere navelstreng binder

Wil je meer informatie over Vita Nova en deze producten, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je tot 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Belangrijke mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
  • Informatie over het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 22 december 2021 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden. Het is niet erg als je later bent, je bent welkom.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder en grootmoeder van een groot gezin.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in:
Haags borstvoedingscentrum Vita Nove, Prins Hendrikstraat 145.

Parkeer tips: gratis parkeren (overdag) in alle zijstraten vanaf Laan van Meerdervoort (10m voorbij de hoek richting de kust). Lopen naar Prins Hendrikstraat ±10 minuten.
Wij gebruiken luchtreinigers. 
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
  • Twijfel je wel of je genoeg melk hebt? Wat merk je dan?
  • Hoe houd je je melk productie op peil? 
  • De verkouden baby
  • Vrijen en borstvoeding
  • Een glaasje wijn en borstvoeding 

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
3.1 De baby die ‘s avonds huilt 
Vanaf drie weken wil de baby ‘s avonds vaak niet meer slapen. Hij is dan ook huilerig. Hij droomt van alle indrukken, nieuwe dingen, geluiden en kleuren die hij die dag heeft waargenomen. Dit wakker zijn ‘s avonds kan vele maanden duren en is heel normaal. Eigenlijk voelt de baby dat dit het moment is waarop mama extra tijd, extra borst en extra lichaamswarmte kan geven. Daar groeit hij goed van. 
De baby kan behoorlijk ongedurig zijn door alle indrukken: wil ik links of rechts drinken, of toch maar links; wil ik even op papa’s knieën liggen, wil ik in de koliekhouding of, na tien minuutjes, toch maar de borst. Het is steeds maar ‘even’ waarmee hij kalm wordt. Dit gedrag van de baby betekent niet dat de moeder te weinig melk heeft! 
Het vaak aanleggen wordt wel clustervoeden genoemd, zoals ik al eerder vertelde. Er is nog een voordeel: in de lippen zitten reflexen naar de darmen. Als de baby door de borst warme lippen krijgt, kan hij gemakkelijker poepen, en dat lucht op. 
Zelf heb ik het opgelost door ‘s avonds te gaan zitten met de baby. Ik liet hem dan ook langdurig zuigen aan de borst als troost, en de tepels konden het goed aan. Vroeg in de avond gaf ik de nachtluier om, zodat hij dan rustig in slaap kon vallen en ik hem niet meer wakker hoefde te maken. Als ik ‘s avonds de deur uit wilde, dan nam ik mijn wakkere baby meestal mee en legde hem aan als dat nodig was. 
Als de baby blijft huilen, kun je proberen hem stil te krijgen door hem in de kinderwagen te leggen en te schommelen. Een stevige schommelbeweging vindt de baby over het algemeen erg prettig. 
Een moeder gaf mij onlangs een prima tip: als zij de baby in bed legt en hij begint met zijn armpjes te zwaaien waardoor hij zichzelf wakker houdt, dan pakt ze beide armpjes vast, zingt of praat zachtjes tegen de baby en na een paar minuten slaapt hij. 
Eenvoudig, maar het helpt prima! 

2.1 Heb ik wel borstvoeding? 
De eerste vraag die elke moeder zich altijd stelt is: heb ik wel borstvoeding? Ik kan je geruststellen: zo goed als elke moeder die een kindje gaat krijgen heeft borstvoeding. Het is wel belangrijk dat zij weet hoe alles in zijn werk gaat. Als de moeder de baby snel na de geboorte aan de borst neemt en aan twee borsten laat drinken, maakt zij meer melk dan wanneer zij dat een halve dag later doet. Dit kan een kwart van de hoeveelheid schelen. Als de moeder de baby snel na de geboorte aan de borst laat drinken, heeft dat de volgende voordelen:
-       Het lichaam krijgt de prikkel om melk te maken. 
-       De nageboorte komt sneller. 
-       De bloedingen bij de moeder stoppen sneller. 
-       De baby krijgt de goede inprenting hoe hij moet zuigen. 
-       De baby krijgt colostrum (de viermaal zo dikke moedermelk van de eerste dagen met extra veel antistoffen) binnen. 
-       De eerste moedermelk laxeert extra waardoor de baby het meconium (de ontlasting van het voedsel in de baarmoeder) gemakkelijk kwijtraakt. Er is dan ook minder kans op geel worden van de baby. 
Als de baby in de eerste 24 uur niet goed aan de borst gaat, start dan met afkolven. Door te kolven stimuleer je de melkproductie en bovendien kun je de afgekolfde melk aan je baby geven. Geef alle afgekolfde melk met een lepeltje, kopje of een pipet. Ieder druppeltje is waardevol. Kunstvoeding en suikerwater hoeft de baby niet te krijgen. Het kan later allergie, koliek of buikpijn veroorzaken en bovendien maakt het de baby suf; vaak borstvoeden is genoeg. Neem in geval van nood hypoallergene voeding. Dit is kunstvoeding met voorverteerde eiwitten, waardoor allergie minder snel wordt opgewekt. 

2.2 Een baby kan veel wakker zijn 
Baby’s zijn soms uren wakker. Dat is heel verbazingwekkend. In die tijd kun je de baby steeds bij je houden, oogcontact zoeken, zijn huidje strelen en vaak laten drinken. Dit wordt wel cluster-voeden genoemd. Baby’s slapen eenmaal tot tweemaal per dag diep; verder zijn het hazenslaapjes. Een keer per etmaal vier tot zes uur aaneengesloten slapen is een goed slaappatroon. 
Vraagt de baby eerder, dan is voeden op verzoek het beste. 
Een baby vergt veel van je tijd. Dat is heel normaal. Een gouden regel is: in het begin ben je minstens tien uur per dag met je baby bezig. 

Sabbelen aan de borst is wél belangrijk 
Soms zegt de kraamverzorgende dat de baby niet mag sabbelen aan de borst of de tepel omdat de moeder daar pijnlijke tepels van zou krijgen. Dit is meestal onjuist. 
Met sabbelen bedoelt men dat de baby veel kleine zuigjes doet en dan pas slikt. De baby die sabbelt, krijgt na een poosje kleine slokjes achtermelk binnen. Dit is de vette achtermelk, de slagroom van de borstvoeding! Hierdoor worden baby’s molliger en kunnen ze kleine ‘Cupidootjes’ worden, zoals vroeger babyengeltjes werden afgebeeld. Tegenwoordig zie je weinig mollige borstbaby’s omdat baby’s weinig mogen sabbelen. Moeders krijgen het advies al snel de fopspeen te geven. 
In de vette achtermelk zitten de benodigde vitaminen voor de baby zoals vitamine K en vitamine D. De gezondheidszorg in Nederland gaat ervan uit dat je toch nog vitamine D en K aan je baby moet geven. Let dan op of je baby er krampjes van krijgt. 
De baby trilt de melk los 
Baby’s kunnen in slaap zijn en met hun tong aan de tepel trillen. Dit is om de melk weer te laten toeschieten en weer slokjes te nemen. Baby’s worden daar niet echt moe van. Soms wordt gezegd dat de baby te moe wordt van lang voeden en dat de baby in zijn bed moet blijven liggen. Volgens de natuurlijke wetten worden baby’s nooit te moe van de armen en borst van moeder. Een baby wordt toch ook niet moe van de speen de hele nacht... 
De natuur heeft het prachtig geregeld: baby’s kunnen slapen en tegelijk de borst melken. Zo wordt een baby nooit overspannen van zijn moeders armen. Wel van vreemde armen omdat hij zich daar onprettig voelt. Het ruikt onbekend en de stress kan toeschieten.
Als je een slapende baby ziet die zachtjes met zijn mond beweegt, is dat omdat zijn tong tegen het verhemelte drukt. Hij wordt daar heel rustig van omdat het zenuwgestel langs het verhemelte loopt en door baby’s eigen tongetje gemasseerd wordt. 

12.6 [...] Besmetting bij griep en verkoudheid
Besmetting bij griep en verkoudheid kun je voorkomen door geen voorwerpen aan te raken die de zieke heeft aangeraakt, zoals kopjes en zakdoeken. Heb je ze toch aangeraakt, was dan steeds daarna je handen. Drink ook kamillethee, wat ontsmettend werkt. Geef je kindje geen dierlijke producten en geef hem probioticum Symbioflor 1, zie de uitleg bij ‘Bacteriën en virussen’ (in het boek).
Hoesten
Een kind gaat vaker hoesten als het in bed ligt. Zittend slapen zou een mogelijkheid kunnen zijn. Ik ging in mijn bed zittend slapen met een warme jas aan en ik hield het kind zittend tegen mij aan. Een borstkind kan vaak aangelegd worden omdat moedermelk slijm oplost en zo het hoesten stilt. Aan het einde van de nacht is de hoest vaak gesust en kun je beiden gaan liggen.
Er is een goede hoestsiroop van dennentoppen van dr. Vogel, waarvan je volgens voorschrift slokjes kunt nemen. Bij vastzittende hoest met slijm is er een hoestdrank van dr. Vogel met tijm en ronde zonnedauw.
Dieet: drie dagen geen dierlijke producten eten en ook geen suiker. Innemen: echinaforce en probioticum Symbioflor 1. Zie de uitleg bij ‘Bacteriën en virussen'.

Keelpijn
Bij keelpijn kun je zout water gorgelen. Doe dit iedere twee uur. Een heel klein beetje zout water kun je door het inslikken langs de keel laten gaan.
Dieet: drie dagen geen dierlijke producten en geen suiker, wel veel rauwkost, vitamine C en plantaardige producten.
Kamillethee drinken voorkomt besmetting.
Innemen: echinaforce en probioticum Symbioflor 1. Zie de uitleg bij ‘Bacteriën en virussen’.
13.1 Als de ouders vrijen
Als papa en mama vrijen, wordt het kindje wakker! Tja, het kindje voelt dat het wakker moet worden, want mama gaat vreemd... ‘Ze denkt niet aan mij, maar aan papa, en ik kan haar nog niet missen.’
Mijn man en ik hebben dat als volgt opgelost: de kleine sliep tot ongeveer drie jaar meestal in de huiskamer en wij vrijden in de huiskamer. Als onze kleine wakker werd, stopten we met vrijen. Ik ging voeden en mijn man ging intussen even de andere kinderen laten plassen. Daarna vervolgden we ons eigen plan. Ook zetten we een stoel voor de deur. Als we die hoorden schuiven, dan wisten we genoeg: er stond een kind aan de deur.
In een boek over tweelingen had ik destijds een tip gelezen: als je baby’s slapen, maak dan meteen plannen tot vrijen en wacht niet te lang. Deze tip is eigenlijk goed voor elk gezin. Je profiteert van de eerste diepe slaap van je kind en je borsten zijn nog niet zo vol en zwaar. Voor de vrouw is dit soms een verwarrende zaak. De hele dag ben je met het kleine mensje bezig en dat zit nog op je netvlies als je gaat vrijen. Je man lijkt dan zo groot... Maar dit is een normaal gevoel.

Lees verder: 
 3.2 Huilen en inbakeren

2.2  Stuwing
2.3  Toeschieten van de melk en lekken van de borst
2.3  Moeder moet veel drinken
7.1  De baby gedijt niet of groeit niet genoeg
10.1 Op schema voeden; Moet moeder de baby laten dooslapen?
10.1 Hoeveel moet je afkolven? en toeschietreflex.
12.6 Verstopte neus

 

In 2021 en 2022 hebben we de volgende data geprikt (corona proof):
- woensdag 12 januari 2022: Prins Hendrikstraat 178, eerste etage, een heel grote kamer
- woensdag 09 februari 2022: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 09 maart 2022: voorlopig Wijkcentr. Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 06 april 2022: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 04 mei 2022: adres volgt
- woensdag 08 juni 2022: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 06 juli 2022: Albert Schweitzerlaan 48
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Voor de Ouder en Kind groep wordt iedereen uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 13 uur. 

Onze binnenruimte is in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139. Momenteel spelen we in de grote salon  op de begane grond. We gaan ook samen opruimen.
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen.
Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas.
Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.


Op donderdag 16 december is Lida er niet en de speelgroep is dan in de gele kamer op de eerste etage.
Op donderdag 23 december is het Couvee huis gesloten. Misschien spreken we iets af in een speeltuin.
Over donderdag 6 januari krijgen jullie nog bericht. 

De groep kost 2 euro. Thee is 50 ct.
Wil je tevens een donatie doen voor Vita Nova? Graag! 
Meestal zingen we ook kinderliedjes.


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan is er de whatsapp groep handig.
Als je mee wilt doen kun je je bij Ioana aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 06 38576464.
Door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Maak eerst een afspraak.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: de 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Hunkering naar bepaald voedsel (chocola, suiker, enz)
- Steeds minder voedingsstoffen in ons eten (bv tot 75% minder 
calcium)

- Coslapen is goed voor babies
- Coslapen en borstvoeding
- Het belang van coslapen: positieve aspecten van coslapen voor de borstvoedende moeder en kind
- 6 maanden uitsluitend borstvoeding, advies van Unicef 
- Walnoten tegen ongezonde trek

- (koe)Melk, de witte sloper
- Je kracht als moeder
- De eerste ouderschapskeuze
- Gezondheidswinst door borstvoeding: minder hart en vaat ziekte, hoge bloeddruk en 
diabetes 
- Een te laag bloedsuikergehalte bij pasgeboren baby's
- Ontgift je huis: over matrassen en dampen tijdens onze slaap inademen.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145
(contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is open voor aanschaf en verhuur van kolven en draagdoeken, enz.
Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen. corona proof.

Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven en zijbedjes te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld bij kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje huren en draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: 
- Natuurlijk kraampakket merk Dalalou: inclusief kruiden, biologische billenzalf, wolvlies, buikwikkel, kamille olie; Kosten 67,50 euro; (voor een uitgebreide omschrijving, lees hier)
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken: voor zere billen, smetplekken in de liezen of onder de okseltjes en zere tepels; 4,95 euro per pakket
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijke navelstreng binder, ipv de navelklem
- Wollen draagcover voor slechts 68 euro!

- Jonge Moedermassage - lees hier meer
Nu te koop. Nieuwsgierig? Ga even langs.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                               €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                               €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Openingstijden: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag en donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten).
Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel: 070 - 3863265, 06-54268933 of info@vitanovaweb.nl.

In the picture:
  • Borstvoeding cafe: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen 
  • Een cadeaubon van het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is altijd een leuk cadeau. Kan degene die het krijgt zelf uitzoeken. Lekker snuffelen bij ons in de winkel.
  • Draagjassen en draagcovers zijn een ideale oplossing als je je kindje wil dragen. Lekker warm op jouw lichaam. Draagcovers zijn dé oplossing als beide ouders het kindje willen dragen. Nieuw: Wollen draagcover voor slechts 68 euro! Kom gerust kijken!
  • Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova heeft de volgende draagsystemen in huis:
    • Voorgevormde dragers: Boba carrier; 
    • Combinatiedragers: Hoppediz en Storchenwiege;
    • Lange geweven doeken: Didymos, Baby Love en Storchenwiege
    • Lange rekbare doeken: Smallvips en Touch of Rose
    • Korte doeken en ringslings: Didymos, Storchenwiege en Maya
  • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. 
  • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
  • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
  • Leuke borstvoeding kleding;
  • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien, en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn er voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
  • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee.
  • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je van ons onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - voor zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Er is nu een mogelijkheid om privé workshops aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl). 
Alles coronaproof.
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draag-land” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in.

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Bekijk ook een interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel
- Goede bronnen van foliumzuur
Wat kun je op de groep verwachten
- Een ontroerend verhaal over donor melk
- In verwachting en een peuter aan de borst
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek uit. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in onze bibliotheek:
Ontmoet je baby voor de geboorte, communiceren met je ongeboren kind, door Kim O'Neill
- Gevormd of vervormd, een pleidooi voor ander onderwijs, door Jan Bransen, filosoof 
- Jagen, verzamelen en opvoeden, wat van oude culturen kunnen leren over het opvoeden door M. Doucleff
- Gut and Psychology syndrome, Een Nederlands boek over natuurlijke behandeling van autisme, dyslexie, ADD, ADHD, depressie, schizofrenie, enz, door Dr. N. Campbell-McBride
- Het attachment Parenting boek, door William Sears, MD en Martha Sears

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vertelt je graag over het hoe en waarom groene smoothies drinken: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor jou, de moeder - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt. 
Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, taarten, snacks, groene smoothies en pure essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Wordt je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Antonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp