Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 36/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Lastensuojelun perhehoidon alueelliset asiantuntija-aamupäivät

Aika ja paikka: Etelä-Suomi 27.1., Väli-Suomi 3.2. & Pohjois-Suomi 10.2., klo 9–12, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen

Pesäpuun Lastensuojelun perhehoidon alueellisilla asiantuntija-aamupäivissä tarkastellaan lapsen osallisuutta ja toimijuutta perhehoidossa. Asiantuntija-aamupäivät ovat tarkoitettu perhehoitajille sekä perhehoidon parissa työskenteleville. Tilaisuudet ovat saman sisältöisiä, joten ilmoittautuminen pyydetään tehtävän oman alueen tilaisuuteen.

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen perhevapaauudistuksesta

Eduskunta on tällä viikolla hyväksynyt hallituksen esityksen laeiksi sairausvakuutuslain, työsopimuslain ja varhaiskasvatuslain muuttamisesta eli ns. perhevapaauudistuksesta. Perhevapaauudistuksen tavoitteena on perhevapaiden tasaisempi jakautuminen, mikä ennen kaikkea tarkoittaisi, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. Uudistuksen myötä muun muassa perhevapaiden kokonaismäärä kasvaa nykyisestä. Lisää perhevapaauudistuksesta voit lukea Eduskunnan kirjaston tietopaketista.

Eduskunnan hyväksymä perhevapaauudistus tuo lukuisia parannuksia monimuotoisten perheiden tilanteisiin ja Monimuotoiset perheet -verkostossa ollaan johtava asiantuntija Anna Moringin mukaan erittäin tyytyväisiä uudistukseen. 


Huostassapidon lopettamista koskevan asian käsittely suullisen vaatimuksen johdosta

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on ratkaissut kantelun, jossa pyydettiin tutkimaan kantelijan sijoituskunnan sosiaalityöntekijän menettelyä muun muassa sijaishuollon muutosta/lopettamista koskevassa asiassa. Kantelija kertoi pyytäneensä suullisesti eri tavoin huostassapidon lopettamista ja/tai kotiuttamista, mutta asiassa ei ollut kuitenkaan tehty valituskelpoista päätöstä.


Komissaari Johansson nostaa esiin globaalin vastuun lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön puuttumisessa

Euroopan sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson kertoi tiistaina aikovansa esittää lainsäädäntöä, joka velvoittaisi Internet-yritykset etsimään, raportoimaan sekä poistamaan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa verkkomateriaalia. Samalla hän myös kertoi aikovansa ehdottaa uutta keskusta lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseen ja torjumiseen EU:ssa. 


Valtioneuvosto hyväksyi ihmisoikeuspoliittisen selonteon

Valtioneuvoston ihmisoikeuspoliittinen selonteko linjaa Suomen kansainvälistä ihmisoikeustoimintaa ja ohjaa yhdessä valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeusohjelman kanssa toimintaa kansallisella ja EU-tasolla.  Kansainvälisessä ihmisoikeustoiminnassa Suomi korostaa sukupuolten tasa-arvoa sekä alkuperäiskansojen, vammaisten henkilöiden ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja eurooppalaisessa toiminnassa näiden lisäksi romanien oikeuksia.

JULKAISUT

Minkälaisia vaikutuksia koronapandemialla on ollut sosiaalialalla?

Lapin yliopiston sosiaalityön tutkimusryhmä selvitti pandemian vaikutuksia sosiaalialan ammatilliseen työhön Suomessa. Tutkimuksesta tehty Sosiaaliala ja koronaviruspandemia -raportti tavoittelee niiden pandemia-aikaisten vaikutusten avaamista ja näkyväksi tekemistä, joiden kanssa niin ammattilaiset, organisaatiot kuin asiakkaatkin ovat joutuneet tekemisiin. Tutkimustulokset osoittavat, että pandemia ja siihen kohdistetut vastatoimet ovat koskettaneet sosiaalialaa laajasti ja vaikuttaneet sen toimintaan syväluotaavasti.


Syöpään sairastuneiden lasten vanhemmat tarvitsevat terapeuttista tukea kaikissa hoitopolun vaiheissa

Sylva-säätiön Kiitollisuutta, taloushuolia ja psyykkistä kuormitusta -raportti avaa syöpään sairastuneen lapsen vanhemman kokemuksia hoitopolun varrelta. Raportin mukaan vanhemmat toivovat, että eri tukimuotoja tarjottaisiin aktiivisesti koko hoitopolun ajan, erityisesti diagnoosivaiheessa ja silloin, kun hoidot loppuvat. Eri tuen muodoista kysyttäessä vanhemmat nostivat terapeuttisen tuen tarpeen rinnalle myös vertaistuen ja epävirallisen tuen.


Selvitys ihmiskaupan uhrien tuetusta ja turvallisesta asumisesta

THL on julkaissut raportin ihmiskaupan uhrien asumispalveluiden toteutumisesta. Asiantuntijahaastatteluin toteutetun selvityksen mukaan ihmiskaupan uhrien palvelut voidaan turvata takaamalla yhdenvertaiset ja saavutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Ihmiskaupan uhrien asumiseen liittyviin palveluntarpeisiin vastaamiseksi tarvitaan laajasti erilaisia asumispalveluita, kuten tuettua asumista, palveluasumista ja turvakoteja.


Suomessa panostetaan erityisen paljon oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointiin

Tuoreessa koulutuksen seurantaraportissa (Education and Training Monitor) esitetään Euroopan komission vuotuinen arviointi eurooppalaisista koulutusjärjestelmistä. Tänä vuonna raportin yhtenä keskeisenä teemana on hyvinvointi pandemian aikana. Katsaus sisältää maiden välisen ja temaattisen analyysin sekä 27 maakohtaista katsausta. Raportin Suomea koskevassa osassa muun muassa todetaan, että hyvinvointi on tärkeä osa suomalaisia opetussuunnitelmia sekä koulujen ja oppilaitosten päivittäistä toimintaa. Lue lisää Opetushallituksen tiedotteesta.

AJANKOHTAISTA

Huippututkimusyksikkö yhdistää oppimisen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin tutkimusta

Suomen Akatemian rahoittamassa Oppimisen dynamiikan ja interventiotutkimuksen (InterLearn) huippututkimusyksikössä selvitetään oppimisen vaikeuksien sekä niihin kytkeytyvien sosioemotionaalisten ongelmien taustalla olevia neurobiologisia, kognitiivisia, emotionaalisia, motivationaalisia ja ympäristötekijöitä. Jyväskylän ja Turun yliopistojen tutkimusyhteistyön tavoitteena on tukea lapsia, joilla on oppimisen vaikeuksia sekä niihin kytkeytyviä sosioemotionaalisia ongelmia.


Zekki-digipalvelu on valittu Euroopan parhaaksi sosiaaliseksi innovaatioksi

Diakin nuorten hyvinvointiin keskittynyt Zekki-digipalvelu valittiin Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailun voittajaksi. Aiemmin tänä vuonna julkistettu Zekki teki vaikutuksen kilpailun raatiin nuorilähtöisyydellään ja käyttäjäystävällisyydellään. Perusteluissa todetaan, että Euroopassa ei ole varaa hukata nuorissa olevaa valtavaa potentiaalia.


Traumatietoinen kohtaaminen lasten ja nuorten palveluissa

Perhekuntoutuskeskus Lausteen marraskuisessa webinaarissa kuultiin traumatietoisesta kohtaamisesta lasten ja nuorten palveluissa sekä uusimmista ajatuksista ja yhteistyön mahdollisuuksista opetuksen, lastensuojelun ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Webinaari on nyt myös katsottavissa tallenteena.


Vaikuttavuuden tutkiminen vaatii paljon aikaa

Monien suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden vaikuttavuudesta on laajaa näyttöä, mutta esimerkiksi lasten ja perheiden psykososiaalisten palveluiden, lastensuojelun toimintamallien tai neuvolapalveluiden vaikuttavuudesta löytyy hyvin vähän tietoa.  Laadukkaan vaikuttavuustutkimuksen toteuttaminen vaatii tutkijoiden mukaan sekä tutkimusosaamisen vahvistamista että lisää resursseja. Näihin on syytä panostaa entistä enemmän tulevaisuudessa.

Vaikuttavuusseura on tällä viikolla jakanut ensimmäistä kertaa vaikuttavuuspalkintoja neljässä kategoriassa. Vamos-nuortenpalvelu sekä siitä tehty vaikuttavuustutkimus valittiin Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden -kategorian vuoden teoksi.