Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev december 2021
Jul och nyår står inför dörren samtidigt som nya Covid-restriktioner aviserats igår. Vid motsvarande tidpunkt i fjol var utrullningen av vaccin i sin linda, och jag konstaterade då att riskerna för korruption i vaccinhanteringen, både lokalt och globalt, var uppenbara, vilket tyvärr också har besannats. TI Sverige har därför jobbat aktivt med frågorna kring vaccinhantering under året – något som fortsätter under 2022 – vilket diskuterades i en av panelerna på Internationella Antikorruptionsdagen.
 
TI Sverige har konsekvent pekat på den ökande risken för korruption i Sverige och under året bl.a. lagt förslag till åtgärder som borde ingått i regeringens nationella handlingsplan mot korruption. Kanske något är på väg att hända. Bland annat har justitieminister Morgan Johansson nyligen aviserat att regeringen nästa år kommer ta initiativ till en ”bred översyn av förekomsten av otillåten påverkan på myndigheter och förvaltningar och även i det privata”. Begreppet otillåten påverkan omfattar trakasserier, hot, våld och korruption som syftar till att påverka myndighetsutövningen. Samtidigt konstaterar forskare i DN Debatt i dagarna att just de som har kunskap om korruption, statskapacitet och förvaltningars organisation har ”ett jobb att göra”. Vi ser fram emot att aktivt medverka i den ”breda översynen”.
 
Något som hamnat i skymundan i dessa dagar är skrivelsen ”Offentlighetsprincipen under Covid-19-pandemin”, Ds 2021:35. Utredaren konstaterar i en sammantagen bedömning att ”möjligheten till insyn i myndigheternas arbete på ett övergripande plan är god, men att det finns exempel på direkta och indirekta inskränkningar som har haft en negativ effekt under pandemin”. Klokt konstaterar utredaren också att det finns ett värde i att från det offentliga identifiera de brister som finns och tydligt signalera att det är synnerligen viktigt att de principer som slås fast i grundlag ”inte stannar på pappret utan också kan omsättas i praktiken när det är som viktigast”.

Ett tydligt ställningstagande i dessa grundläggande demokratiska frågor kan, enligt utredaren, inte upprepas för ofta. Jag instämmer i utredarens bedömning att risken annars är att bristerna ”sätter sig”. De exempel som vi sett med bl.a. inskränkningar av meddelarfriheten under den pågående pandemin, kopplat med direkta repressalier, är tillräckligt allvarliga. Det är därför vi också har uppmärksammat detta särskilt när vi delade ut Årets Visselpipa i år.
 
Slutligen ett litet bidrag till årets julklappsrim, om du som tomten, väljer att ge bort ett medlemskap i TI Sverige i julklapp.
 
”Transparens, trovärdighet och tillit, kommer inte gratis utan kräver mycket slit,
Här kommer ett tips om hur du kan hindra att någon utnyttjar sin ställning med flit.”
 
God Jul & Gott Nytt År!
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Den 9 december på Internationella antikorruptionsdagen arrangerade vi tillsammans med Institutet Mot Mutor ett halvdagsseminarium. Du kan se seminariet i efterhand på Youtube. 
TI Sverige beviljas förnyad ackreditering
Transparency International Sverige är en nationell avdelning ("chapter") i det globala nätverket Transparency International. Vi har under hösten genomgått en omackreditering med gott resultat och är nu åter igen ackrediterade för de kommande tre åren som nationell avdelning.

Ny medlem i Investors Integrity Forum
TI Sveriges styrelse beslutade vid ett styrelsemöte den 15 december att godkänna Handelsbanken Fonders ansökan om medlemskap i TI Sveriges investerarforum. Handelsbanken Fonder blir den sjunde investeraren i forumet.

Rika länder behöver göra mer för rättvis tillgång till vaccin mot Covid-19
En del av halvdagsseminariet på Internationella antikorruptionsdagen den 9 december fokuserade på bland annat hur korruption bidrar till en lägre vaccinationsgrad hos utsatta grupper. Läs mer om seminariet.
Europa Direkt – om mänskliga rättigheter, korruption och demokrati
Europa Direkt Sydskåne arrangerade den 15 december en konferens på temat Rysslands relation till EU i vilken TI Sverige medverkade där Alf Persson, vice ordf. pratade om korruption och dess skadeverkningar på demokratin.
 
Öppet brev om civilsamhällets möjlighet till medverkan
Tillsammans med Transparency Internationals internationella styrelse, internationella sekretariat och ett flertal andra nationella avdelningar uppmanar TI Sverige till en större möjlighet för medverkan i och av påverkan av civilsamhället under ”Year of Action” som inleddes efter den amerikanske presidentens demokratikonferens i början av december.
#vänskaputankorruption – stöd vårt arbete för minskad vänskapskorruption
Du kan stöda TI Sverige och vår verksamhet antingen med en gåva på valfritt belopp eller genom att bli medlem i föreningen. Årets medlemskap kostar 250 kronor, men är du student betalar du enbart 50 kronor. Enklast använder du Swish 123 266 8556 eller bankgiro 5858-3519 - Glöm inte din e-post i meddelandefältet!
Korruption i Sverige
Ny visselblåsarlag i kraft
Den 17 december trädde den nya visselblåsarlagen i kraft. Det är en lag som bygger på ett EU-direktiv vars syfte är att stärka skyddet för visselblåsare. Sverige är ett av få länder som genomfört direktivet i nationell lagstiftning på utsatt datum. TI Sverige har genom olika initiativ länge prioriterat stärkt skydd för visselblåsare – läs mer om några här.
 
Regeringen vill kartlägga korruptionsbrotten
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson kommenterar att korruption är ett växande problem som kriminella nätverk utnyttjar. Regeringen vill därför kartlägga brotten och se över straffnivåerna.
 
GRECO kritiserar Sverige för brister i arbetet mot korruption
Sverige får med knapp marginal godkänt i uppföljningen från GRECO (Group of States Against Corruption). Endast två av 15 rekommendationer i syfte att motverka korruption är genomförda, en är att poliser nu ska rapportera alla typer av oegentligheter de kan stöta på i sin tjänsteutövning. GRECO efterlyser vidare tydligare åtgärder i den första nationella handlingsplanen mot korruption.
 
Ineffektivitet i arbetet mot organiserad ekonomisk brottslighet
Riksrevisionens granskning av Ekobrottsmyndighetens arbete mot organiserad ekonomisk brottslighet visar att det finns flera brister som hindrar ett effektivt arbete – bland annat bristande intern styrning och informationssäkerhet. Riksrevisionen rekommenderar nu åtgärder för att förbättra effektiviteten.
TI Sverige i media
TV4: Vår ordförande Ulrik Åshuvud gästade TV4 Nyhetsmorgon på den internationella antikorruptionsdagen den 9 december för att diskutera Transparency Internationals årliga korruptionsindex och korruptionens negativa konsekvenser bland annat på hälsosektorn under pandemin.
P4 Uppland: TI Sverige kommenterar det kontorsbidrag som ges till europaparlamentariker - utan krav på rapportering: "Ökad transparens ger bättre insyn i användandet av offentliga medel och bidrar till ökat förtroendet för politiken."
 
Dagens Industri: ”Att den nya näringsministern under det senaste året har arbetat för ståljätten SSAB kan innebära ”komplikationer” och ”intressekonflikter”, enligt Transparency international Sverige.”
TI Sverige tipsar...
Korruptionsriskerna inom idrotten ökar
FN:s organ för bekämpande av narkotika och brottslighets (UNODC) rapporterar att den organiserade brottsligheten inom sport och idrott är inte bara storskalig men även svår att motarbeta. Det handlar om matchfixning, penningtvätt och försök att snedvrida konkurrensen. Rapporten framhåller det förebyggande arbetet och utvecklingen och genomförandet av policydokument som verktyg för att motverka både korruption och organiserad brottslighet inom sektorn.
 
Korruption triggar hot och trakasserier
Enligt en rapport från Kvinna till Kvinna så genererar synliggörandet och arbetet mot korruption mer hat, hot och trakasserier än något annat tema. Utbredd korruption innebär att kvinnor ofta utesluts från beslutsfattande och möjlighet att utmana existerande maktstrukturer.
Nya riktlinjer mot mutor i internationella affärer
OECD har uppdaterat sina rekommendationer mot mutor i internationella affärer och lägger nu ett större fokus på offentliga tjänstepersoners ansvar att inte kräva eller efterfråga mutor. Vidare rekommenderas att medlemsländerna ska skapa incitament för företag att verka förebyggande mot korruption i internationella affärer.
 
Hur korruption påverkar kvalitén på medicinsk utrustning
Korruption bidrar till en bristande kvalitet på medicinsk utrustning inom bland annat tillverkning och distribution, reglering och upphandling. Covid-19-pandemin har förstärkt spridningen av förfalskade medicinska produkter och utrustning.
Kalender
25 januari 2022
Årets korruptionsindex publiceras.

TI Sveriges kansli är stängt 23 december - 2 januari.
Vänligen se vår web för kontaktinfo under denna period.
Twitter
LinkedIn
Facebook
Web
E-post
Copyright © 2021 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden