Copy
Nieuwsbrief 81


Roodborst - Foto: Ellie & Jos

De beste wensen voor 2022! We blikken terug op een jaar vol ups en downs. Voor velen was erop uit gaan in de natuur één van de weinige mogelijkheden om te ontsnappen aan al het thuisblijven. Dat blijkt ook wel uit de aantallen waarnemers en waarnemingen. Voor het eerst hebben we 13 miljoen waarnemingen in een jaar verzameld. Alweer een nieuw record! Daar bovenop mochten we het jaar afsluiten met veel gulle giften van waarnemers die gehoor gaven aan onze donatie-oproep. 

Iedere waarneming telt, zeggen wij altijd. Dat bleek in 2021 zeker! In totaal verzamelden 71.268  waarnemers 13.000.650 waarnemingen. Die grens van 13 miljoen zijn we op de allerlaatste dag van het jaar over gegaan. Perfect! Of erg op het randje, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt. Het is hoe dan ook weer een prachtige mijlpaal waar alle waarnemers aan hebben bijgedragen. 

Ook op Waarnemingen.be en Observation.org is in 2021 een groei in het aantal waarnemingen ten opzichte van 2020. In België is er al jaren een stijgende lijn in aantal gebruikers en waarnemingen. Ons platform wordt daar goed beheerd en ingezet door onze partners Natuurpunt en Natagora. Observation.org wordt veel gebruikt door Nederlanders die hun waarneemhobby meenemen op vakantie. Maar ook onze internationale partners brengen de site en apps onder de aandacht bij hun publiek, waardoor er steeds meer waarnemers uit andere landen invoeren. In 2020 is op Observation.org een dip in activiteit te zien door de beperkingen in internationaal reizen, maar de positieve lijn heeft zich in 2021 weer voortgezet.

Dank aan iedereen die onderdeel uitmaakt van onze community. Van nieuwe gebruikers met nog maar een handvol waarnemingen, tot validatoren met duizenden waarnemingen en validaties op hun naam. Waarneming.nl bestaat omdat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Wij staan iedere keer weer versteld van de passie en toewijding van jullie allemaal. Op een nieuw jaar, vol prachtige waarnemingen. Samen ontdekken we meer!

Mooie foto's - december 2021


Hieronder een selectie van foto's die jullie het hoogst hebben gewaardeerd afgelopen maand. Daar zitten zoals altijd echte parels tussen. Onder de foto's vind je de soortnaam en de fotograaf. De soortnaam is aanklikbaar voor een ieder die meer informatie zoekt.  
 
Wij plaatsen enkel foto's van waarnemers die daar toestemming voor geven (zie Nieuwsbrief 43). Op Waarneming.nl staan foto's met een hogere waardering of meer views. Deze gebruikers hebben hun fotomateriaal echter afgeschermd voor gebruik door derden.

Waarnemer van de maand: Jeroen Breidenbach


De liefde voor de natuur stroomt hier al van jongs af aan door de aderen. Toen ik als snotneus, begin basisschool, oog in oog stond met een Gaai in de achtertuin was de liefde aangewakkerd. Vogelplaatjes toen aan het verzamelen geslagen, maar op de middelbare school was dit alles toch niet zo ‘stoer’. Echter, in de laatste twee jaar aldaar, borrelde het weer op bij het maken van het profielwerkstuk waar ik als Zaankanter me stortte op weidevogels, met dank aan enthousiaste biologiedocent. Contact met de Vogelwacht Zaanstreek zorgde ervoor dat ik erin gezogen werd. Voor ik het wist was ik wekelijks aan het rondtoeren op de fiets op zoek naar allerlei vogels en me liet zien bij allerlei activiteiten binnen de vereniging. Het nam mijn leven over.

Mijn eerste ingevoerde waarneming op Waarneming.nl was een brandgans te maart 2009. De site ging ik intensief gebruiken om te kijken waar leuke vogelsoorten zaten om te gaan waarnemen en om zelf een hoop in te voeren om anderen weer te informeren. In 2010 verhuisde ik naar Leeuwarden om aan de studie Diermanagement te beginnen en vervolgde daar mijn intensieve vogelaarsleven. Dat er meer in het vat zat dan vogels werd duidelijk, toen ik middels een stage me stortte op het inventariseren van de natuurwaarden van het Leeuwarder Bos met Waarneming.nl als database ervoor. Ik had toen een nachtvlinderopstelling tot mijn beschikking en kevers bleken toch ook wel enige interesse te wekken. Een duizendpoot was geboren. En mijn liefde van mijn leven, Merel Zweemer, ontmoette ik ook mede dankzij Waarneming.nl, vogeltellingen en nachtvlindermetingen.

Links de bruinkeelortolaan in 2013 op Lauwersoog - foto: Jeroen. Rechts de gemaskerde bladroller, welke nieuw voor Nederland was, ontdekt in 2020 te Curfsgroeve - foto: Jeroen. Boven Jeroen met een pestvogel - foto: Iris Brouwer.

Ik viel hiermee op in Leeuwarden, met de enorme drive en passie voor de natuur waar ik ook veelvuldig contact had met media. Steeds professioneler ging ik me bemoeien met natuurbehoud en natuurkennis binnen de gemeentegrens. Tegenwoordig mag ik me trots praktijkdocent noemen op dezelfde opleiding als ik gestudeerd heb, waarbij ik nog steeds niet uit het veld weg te slaan ben in elk vrije uurtje dat ik heb en Waarneming.nl druk promoot. Tegenwoordig richt ik me meer op het in kaart brengen van de natuur in gebieden met bijvoorbeeld potvalonderzoek, nachtvlindermetingen en broedvogelinventarisaties. Deze passie en daarbij de kennis die ik op heb gebouwd de afgelopen jaren zal ik hopelijk tot in de lengte van dagen mogen doorgeven aan de nieuwe generatie natuurvorsers.
 
We bedanken Jeroen voor zijn verhaal! Weet jij iemand voor Waarnemer van de Maand? Neem contact ons op door een mailtje te sturen naar info@waarneming.nl.

Donatie-oproep december


In december hebben we alle waarnemers opgeroepen geld te doneren aan Stichting Observation International. Dit is de organisatie waar Waarneming.nl, Waarnemingen.be, Observation.org en de apps onder vallen. Hier is tot onze vreugde groot gehoor aan gegeven! 1.146 van jullie hebben in totaal € 27.568,93 gegeven. Hiermee hebben wij het door ons gestelde doel van 25 duizend euro gehaald. Enorm bedankt voor de steun en de lieve berichtjes die sommige waarnemers hierbij meestuurden. Dit geld zorgt ervoor dat wij ons meer kunnen richten op het ontwikkelen van functies op de sites en apps die jullie graag zien. Op een nieuw jaar vol prachtige waarnemingen!
 
De december oproep gemist? Donaties zijn het hele jaar welkom! Lees hier hoe je kunt doneren aan Stichting Observation International.

Beweging in beeld: de opkomst van de buxusmot


Menig tuinliefhebber wordt niet blij van onderstaande verspreiding, maar interessant om te zien is het wel: de verovering van Nederland door de buxusmot. De buxusmot is een nachtvlinder die oorspronkelijk in Azië voorkomt. Eind jaren '00 zijn er waarschijnlijk een paar exemplaren meegelift op een import van buxusplanten. Sindsdien heeft de soort het zich naar de zin gemaakt hier en al behoorlijk wat buxus naar de groenbak geholpen. Tijd voor wat meer inheemse soorten in Nederlandse tuinen?

Tellingen in januari

 

8/9 januari - Internationale telling rode wouwen

Sinds 2007 worden winterslaapplaatsen van rode wouwen in Europa systematisch geteld om als schatting voor de populatieomvang te dienen. Het eerste jaar enkel in Zwitserland en Frankrijk, maar inmiddels doen er 15 landen aan mee. In gebieden zonder vaste slaapplaatsen zijn waarnemingen van ‘losse’ individuen ook van belang. Nederland vormt zo’n gebied, hoewel ook een enkele gemeenschappelijke slaapplaats best mogelijk is in ons land. Zo zijn er bijvoorbeeld op 100-130 kilometer oostelijk van de grens met noord Groningen enkele slaapplaatsen bekend met jaarlijks 5-20 individuen. De telling vindt ieder jaar plaats in het weekend voor de internationale watervogeltelling, dus op 8 en 9 januari in 2022. We willen eenieder oproepen om stationaire wouwen in de gaten te houden en deze locaties gedurende het telweekend te bezoeken om de wouw(en) te tellen en op Waarneming.nl in te voeren. Wanneer het gaat om een (groep) vogel(s) die op een vaste plaats overnacht(en), is het raadzaam om een dergelijke locatie vanaf één à twee uren voor zonsondergang te observeren en wie weet vind je de allereerste rode wouwenslaapplaats van Nederland!
Tekst en foto: Valentijn van Bergen

22/23 januari - STORK-wintertelling

Op 22 en 23 januari 2022 organiseert STORK voor de 22e keer op rij de jaarlijkse Ooievaars Wintertelling. Iedere jaar is er veel belangstelling om mee te tellen. In 2021 was het aantal melders ongeveer 1000 en dat was meer dan in de voorgaande jaren. Zij telden 991 verschillende ooievaars, ongeveer even veel als in 2020. 

De laatste jaren voert STORK de telling uit in nauwe samenwerking met Waarneming.nl. Dat gebeurt natuurlijk ook bij de komende wintertelling. De telling levert informatie op over het trek- en overwinteringsgedrag van ooievaars. Hoeveel ooievaars blijven in ons land en waar verblijven ze in de winter? Hoe overleven ze de winter? Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wélke ooievaars niet op trek gaan. Om daar achter te komen is het aflezen van ringen belangrijk.

Iedereen kan meetellen. Ga er in het weekend van 22 en 23 januari 2022 op uit en geef de waarnemingen door. Dat kan op de volgende manieren:
  • Voer de waarnemingen in op Waarneming.nl. Dat heeft de voorkeur. De locatie is nauwkeurig aan te geven, waarnemingen worden direct geborgd en zijn gelijk beschikbaar.
  • Stuur een e-mail met de waarnemingen naar STORK:  wintertelling2022@ooievaars.eu. Dit is ook een handige plek om afgelezen ringen door te geven. STORK verwerkt dit dan in GRIEL.
  • Bel de waarnemingen door naar STORK: 06 2358 0207
Tekst: STORK, foto: Wim van Nee

Wist-je-dat: top 10 lijstjes maken


Rond de jaarwisseling wordt er veel teuggeblikt op het afgelopen jaar. Overzichten maken van wat je hebt gezien kan op Waarneming.nl heel goed op de pagina 'Soorten gezien'. Log in op de site, klik rechts bovenin op je naam en in het uitklapmenu ga je naar 'Soorten gezien'. Op deze pagina vind je een tabel met alle soorten die je ooit hebt doorgegeven op Waarneming.nl. Door te klikken op de titels van de kolommen kun je de sortering aanpassen. Boven de tabel staan filters om een selectie te maken.



Een voorbeeld: bij de filters selecteer ik 'Libellen' bij de soortgroep en '2021' bij de jaren. Vervolgens sorteer ik de soorten op het hoogste aantal doorgegeven waarnemingen door tweemaal te klikken op het hekje #.

Op gebiedspagina's vind je ook een tabje 'Soorten gezien'. Hier werkt het hetzelfde. Let bij openbare gebieden op dat je filtert op alleen je eigen waarnemingen wanneer je een top 10 lijstje voor jezelf wilt maken.

Veel plezier!

Wil je een mooi Waarneming.nl t-shirt of ben je op zoek naar spullen voor in het veld?

Werken bij Observation International?


Wij zijn Observation International. Wij maken betrouwbare laagdrempelige en vooral leuke IT-oplossingen voor vrijwilligers en professionals. Hiermee stellen we iedereen in staat om natuurinformatie vast te leggen en te delen. We maken websites en mobiele apps zoals ObsIdentify, ObsMapp en iObs. We zijn betrokken bij verschillende nationale en internationale projecten, waar we altijd op zoek zijn naar de optimale combinatie van natuur en IT.

Daarom zijn altijd op zoek naar gedreven IT-ers met een passie voor natuur. Deze passie zit niet alleen in onze code maar ook in ons DNA. Wij bieden een uitdagende baan met een internationaal karakter. Innovatie en biodiversiteit staan elke dag op de agenda.

Op reis met Waarneming.nl 

Op reis met Waarneming.nl biedt een gevarieerd aanbod van dagexcursies. Je beleeft een mooie dag in de natuur onder begeleiding van zeer deskundige gidsen en je steunt tegelijkertijd Waarneming.nl. Kijk eens rond in ons ruime aanbod en neem contact met ons op als u een speciale of persoonlijke wens heeft. Onze gidsen staan te popelen om met u de natuur in te gaan! 

Het succes danken we aan een simpel doch doeltreffend recept: kleinschaligheid (onze groepen zijn vrijwel nooit groter dan 10 personen), deskundige en enthousiaste begeleiding (onze gidsen zijn altijd net zo enthousiast over wat we zien als de deelnemers!)  en een grote diversiteit aan excursies op alle niveau. Naast de kleine groepsexcursies verzorgen we ook jaarlijks meerdere avontuurlijke zeevogeltochten op de Noordzee. Kijk voor alle informatie en om te boeken op de pagina Op reis met Waarneming.nl.
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Forum Forum
Email Email
Waarnemingshop Waarnemingshop
 

FAQ
Wil je meer weten over Waarneming.nl en hoe het invoeren van een waarneming werkt? Lees dan onze snelstart gids. 

Alle vorige nieuwsbrieven vind je via deze link: Oude nieuwsbrieven lezen
Copyright ©

Uitschrijven van deze nieuwsbrief
Aanpassen van uw gegevens