Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Stichting GEA
Bekijk deze nieuwsbrief online
Facebook
Twitter
Website
Email


Januari 2022

 
In deze nieuwsbrief onder andere:
  • Maaike Zwier kan iets dat geen enkele weerman haar na kan doen. Ze maakt een windvoorspelling voor duizenden jaren geleden. Ja, hoe kan dat en hoe doe je dat dan? Lees daarvoor het 'College van de Maand' over  'een windvoorspelling van 10 000 jaar geleden'.
  • Weet u wat de kalkgrens is? Die loopt ergens in de duinen tussen Bergen en Egmond.  Het zand ten noorden en ten zuiden van deze grens is verschillend. Behalve het kalkgehalte verschilt het zand ook op andere punten. In deze nieuwsbrief een korte uitleg over welke verschillen er zijn tussen de twee soorten zand en hoe deze zijn ontstaan.
  • En wilt u de kalkgrens met eigen ogen zien? In de 'Earthcache van de maand' staat de earthcache 'Kalkgrens Egmond - Bergen' centraal. Vanaf het parkeerterrein 'Het Woud' wandelt u in een prachtig duingebied, waarbij u de kalkgrens passeert. Let ook op de vegetatie onderweg, die verandert sterk.  
  • Jacques Feijen neemt ons mee in de wereld van de micromounts in de 'Foto van de maand'.  Deze maand een werkelijk schitterende foto van een mineraal met een heel eenvoudige scheikundige formule en door velen van ons begeerd: Zilver.
  • Hoe staat het met de fusieplannen tussen GEA en NGV? Een aantal overwegingen waarom we als GEA dit wel of niet zouden doen. Ook verschenen in de gele bijlage van Gea december 2021.
  • De agenda is vanwege de coronamaatregelen heel beperkt. Steeds meer bijeenkomsten gaan weer via zoom of teams. Informeer vooraf of de bijeenkomst doorgaat.
 
De volgende Nieuwsbrief verschijnt rond 31 januari 2022.
 

Wij wensen u zoals altijd veel leesplezier!

N.B. De foto hierboven is van vanadiniet uit Marokko en is van Adolfo Beato via Pixabay.

Oproep

Het bestuur van de GEA is op zoek naar mensen die onze organisatie willen versterken.

Wij denken hierbij aan een
  • secretaris van het hoofdbestuur
  • een redacteur voor onze nieuwsbrief en
  • een lid van de kascommissie
Heeft u belangstelling voor een van deze functies, weet u iemand en wilt u die aanbevelen en/of wilt u inlichtingen dan kunt u een berichtje sturen naar onze secretaris:
secretaris@gea-geologie.nl

met daarin in ieder geval uw naam en e-mailadres en eventueel uw vragen. We nemen dan contact met u op.

 
GEA, NGV en Gemma volgen de richtlijnen die door de regering zijn gegeven in het kader van het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Bij alle activiteiten, waarbij leden van de organisaties (inclusief de Kringen, Werkgroepen en Afdelingen) samen komen worden deze richtlijnen toegepast.
 
Het duingebied tussen Bergen en Egmond
Foto: Rienk Arnoldus, 2021
De kalkgrens tussen Bergen en Egmond

Als je in Nederland op het strand of in de (zee)duinen loopt dan lijkt het zand overal ongeveer hetzelfde. Licht gekleurd zand dat bestaat uit veel kleurloze korreltjes kwarts en weinig gekleurde of witte korrels van andere mineralen. Sommige kwartskorreltjes hebben een bruin roestlaagje aan de buitenkant en zien er dus wat anders uit.
Toch zou je zeggen dat ons Nederlandse strandzand langs de hele kust ongeveer hetzelfde is.
Er is echter een belangrijk verschil. In het zuiden is het strandzand kalkrijk, in het noorden kalkarm. De grens tussen deze twee soorten zand ligt tussen Bergen en Egmond in Noord-Holland.
Om te begrijpen hoe deze verschillen zijn ontstaan moeten we eerst weten waar ons strandzand oorspronkelijk vandaan is gekomen.

Zand bestaat uit kleine korreltjes gesteente en/of mineralen. De grootte van deze korreltjes ligt tussen 2 mm en 0,064 mm.
Veel van ons zand is aangevoerd door de rivieren. Dit zand is oorspronkelijk weer afkomstig van de bergen in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. En omdat deze bergen vaak kalkrijk zijn geldt dat ook voor het zand dat via de rivieren in Nederland terechtkomt.
Een deel van het meegenomen kalkrijke materiaal komt als zand op het strand terecht en in de uit dit zand gevormde duinen. Een groot deel van onze stranden en duinen bestaat dus uit kalkrijk zand.
Meer naar het noorden heeft het (duin)zand een andere herkomst. Dit zand is tijdens de ijstijden door gletsjers aangevoerd vanuit Scandinavië. De gesteenten in deze gebieden zijn kalkarm en kwartsrijk en dus ook het verweringsmateriaal bevat weinig kalk. Hetzelfde zand vinden we ook op andere plekken in Noord-Nederland zoals de Utrechtse Heuvelrug, in Drenthe en op de Veluwe.
De vrij scherpe grens tussen deze twee soorten duinzand vinden we tussen Egmond en Bergen in Noord-Holland.

Kalkarm zand bevat duidelijk minder kalkdeeltjes dan kalkrijk zand. We zien dat verschil ook terug in de vegetatie. Op kalkrijk zand vinden we planten als duindoorn en duinviooltje. Kalkarm zand levert minder voedingsstoffen en is wat zuurder. Planten die daarop floreren zijn onder andere struikheide, rendiermos en buntgras.

Wil je de verschillen zien dan zul je zand in de duinen moeten bekijken. Het strand is geen goede plaats hiervoor. Zo is er op verschillende plaatsen zand ergens uit de Noordzee neergelegd. En denk aan de vele schelpjes aan het strand waarvan de kalk in het zand terechtkomt.

De in deze nieuwsbrief besproken earthcache geeft een mooi beeld van de veranderingen in het landschap en de samenstelling van het zand. Aanbevolen.

 
Foto boven: Duinroos ten zuiden van Bergen.
Foto onder: Zand met schelpfragmenten.
Foto's: Rienk Arnoldus, 2021

Earthcache van de maand

Kalkgrens Egmond - Bergen


Zandliefhebbers, opgelet!!!!

Deze earthcache neemt u mee op een wandeling van ongeveer 5 km door het duinlandschap ten zuiden van Bergen in Noord-Holland. Onderweg passeert u de kalkgrens.
Het zand ten zuiden van deze grens heeft een andere samenstelling en structuur dan het zand ten noorden van deze grens. En dat heeft weer invloed op de planten die hier groeien.

Meer hierover in deze Nieuwsbrief.

Wilt u meer weten over deze earthcache dan kunt u hier klikken.
 

College van de Maand

 
Een windvoorspelling van 10.000 jaar geleden

Door Maaike Zwier.
 
Van een zacht zomers briesje tot een fikse sneeuwstorm, de wind speelt een belangrijke rol in het klimaat op Aarde. Het verschil in luchtdruk tussen de equator en de polen creëert een wereldwijd atmosferisch circulatiesysteem en zorgt ervoor dat warmte en vocht over de Aarde verdeeld worden. Maar terwijl de wind zo bepalend is voor ons dagelijks leven, laat het maar weinig fysieke sporen na die we terug kunnen vinden in het geologisch archief. Hierdoor is het voor wetenschappers erg lastig om windsystemen in het verleden te reconstrueren. Terwijl het achterhalen hiervan belangrijk is om de natuurlijke variatie te begrijpen en voorspellingen te kunnen maken over de toekomst.

In een nieuw wetenschappelijk artikel vertellen mijn medeonderzoekers en ik over een unieke directe methode die we hebben gebruikt om het windsysteem over de Zuidelijke Oceaan te reconstrueren over de laatste 10.000 jaar. We doen dit aan de hand van de instroming (influx) van stuifmeel dat met de wind vanaf Zuid-Amerika naar Zuid-Georgia wordt getransporteerd (afb 1), een afgelegen eiland zo’n 1700 km ten oosten van Patagonië waarover ik eerder een college van de maand schreef.

Over de Zuidelijke Oceaan waait de zuidelijke westenwindgordel, vergelijkbaar met de westenwinden die domineren in Nederland. Uniek voor het zuidelijk halfrond is dat er nagenoeg geen landmassa aanwezig is. De westenwind ondervindt weinig barrières en bouwt daardoor hoge snelheid op. Die eigenschappen zorgen ervoor dat de westenwind niet alleen belangrijk is voor regionale
 
De rest van dit college inclusief alle afbeeldingen vindt u via onze site hier.

Foto : Zuid-Georgia, Falkland eilanden en Argentinië. Bron: Google Maps.
 

Uitslag van de verloting bij de promotie actie



In de periode van half oktober tot 1 december heeft Stichting GEA op diverse mineralen/fossielen beurzen in Nederland promotie gevoerd. Wij danken de beursorganisatoren hartelijk voor de door hen beschikbaar gestelde ruimte op hun beurzen.

Er hebben zich in de genoemde periode 15 nieuwe donateurs voor 2022 aangemeld. Wij heten hen hartelijk welkom bij GEA. De aanmeldingen die voldeden aan de “promotie voorwaarden” lootten mee voor een cadeaubon ter waarde van € 50,00 te besteden bij De Bodemschat, te Hengelo. De gelukkige winnaar van de cadeaubon is geworden: Jolanda Messchaert uit Enkhuizen. Zij heeft de waardebon inmiddels ontvangen.
 

Zilver    Bad Schlema   Duitsland    fov=8 mm  
Foto & collectie. Jacques Feijen.

Foto van de Maand
 

Zilver:  Ag


Ik ben de afgelopen tijd vooral bezig geweest met het onderzoeken en bestuderen van zand maar ook met het nakijken van mijn verzameling micromounts. En dat zijn er in de loop van vele jaren een heleboel geworden.
Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel mineralen een geestdriftige zoeker en verzamelaar bij elkaar kan vinden en ook nog eens monteren in doosjes. Voor je het beseft begint het uit de hand te lopen en eer je tot bezinning komt zit je kelderruimte al vol.

Daarom ben ik het afgelopen jaar behoorlijk bezig geweest met het nakijken van mijn verzameling. En dan valt het pas goed op dat je als beginnend verzamelaar alles wat je maar mooi vindt in een plastic doosje stopt en onderbrengt in een daarvoor bestemde lade. Ik verzamel geen systematiek maar leg mij vooral toe op gebieden waar ik zelf actief kan verzamelen in groeves, mijnen, storthopen en de vrije natuur. Voor mij zijn dat de Eifel, de Clara mijn, Lavrion Griekenland, België en Namibië. Natuurlijk heb ik daarnaast ook een zwak voor mineralen uit industriële slakken, fosfaatmineralen en zanden. 

Een van de grote voordelen van het werken in clubverband is dat wij bijna elke maand wel een thema hebben waardoor je genoodzaakt bent om in je collectie te gaan kijken. Maar dan blijft er in de loop van de jaren toch nog een heleboel onaangeroerd. Mede veroorzaakt door het feit dat wij menig maal per jaar op zoektocht gaan en voor je het weet stapelt de voorraad ruw materiaal zich in de garage op en komen er steeds meer micromineralen bij. Kortom...mijn collectie is in de loop van de jaren uitgegroeid naar bijna 20.000 stuks! En dan heb ik het alleen nog maar over micromineralen! Tijd om op te schonen en uit te dunnen dus.
Heel veel lang geleden verzameld materiaal voldoet nu niet meer aan mijn eisen. Ik gooi het daarom in de afvalbak, of als het nog goed van kwaliteit is geef ik het weg of gaat het naar de ruilbeurs. Maar er blijft ook dan nog een hele stapel goed materiaal over. 

Een van de fraaie dingen die ik tegengekomen ben is het mineraal wat ik vandaag wil laten zien. Vele jaren geleden op een van onze ruilbeurzen met een andere verzamelaar geruild en mooi opgeborgen in mijn verzameling. Dus toen ik het enkele maanden geleden weer tegenkwam bij mijn inspectie van een lade, was ik eventjes stil. Helemaal vergeten dat ik deze schoonheid in mijn kelder had opgeborgen.
Misschien niet voor iedereen op het eerste oog herkenbaar. De meeste mensen kennen het slechts in de vorm van juwelen of kostbaar serviesgoed. Ik heb het hier over een metaal wat al zolang de mensheid bestaat zeer begeerd is: zilver.
Hoewel goud zonder meer op de eerste plaats staat, kunnen zilver en koper nog altijd wedijveren om de tweede en derde plaats. Voor mij althans. Ik weet dat bijvoorbeeld platina nog meer waard is dan goud, maar er is iets met dat metaal wat mij afstoot. Te koud misschien? Het mist in ieder geval de zachte glans van zilver of de warme gloed van koper.

Het is al bijna 6000 jaar bekend bij de mensheid en werd natuurlijk ook altijd gebruikt als betaalmiddel. Zoals wij in de formule kunnen zien wordt zilver als scheikundig element als Ag weergegeven. In de Romeinse tijden was het bekend onder de naam argentum vandaar ook de afkorting Ag. In de Franse taal wordt het woord argent gebruikt voor geld.

Zilver wordt gezien als een half edelmetaal omdat het kan oxideren. In zuiver water en lucht blijft het goed, maar als er veel zwavel of ozon in de lucht zit, dan zien wij dat het zilver zwart verkleurd. Wij kennen deze verkleuring als zilversulfide of acanthiet. Zilver heeft uitstekende eigenschappen wat betreft geleiding van elektriciteit en warmte en niet te vergeten de hoogste optische reflectie van zichtbaar licht. Kortom, de toepassingen van zilver zijn zeer breed. Waarschijnlijk komt de naam zilver, zoals wij die kennen in onze Germaanse talen van een oud Duits woord silbar, wat mogelijk weer ontleend is aan een woord uit Klein-Azië.

Zilver wordt vooral gevonden in hydrothermale afzettingen en vormt de basis van de enorme mijngeschiedenis van bijvoorbeeld Lavrion in Griekenland. Het wordt aangetroffen in onder andere lood, -koper, -goud en kopernikkelertsen. Maar ook vaak in de vorm van argenthiet en acanthiet. Mexico is momenteel nog de grootste producent van zilver, gevolgd door Peru, China en Rusland.

Een van de mooiste eigenschappen van zilver, als het vrij uit kan kristalliseren, is dat het de vorm aanneemt van boompjes en takken. De structuur lijkt dan aan de buitenkant heel erg op hout of schors. Dat is heel goed te zien op de foto. Maar soms neemt zilver ook bizarre vormen aan en lijkt het voor het menselijk oog precies de weergave van een bekende vorm. Daarom heb ik dit mooie exemplaar ook omgedoopt tot: de adelaar!  Je hoeft niet over veel fantasie te beschikken om mij hierin te kunnen volgen.

Tot de volgende keer en moge 2022 voor iedereen een mooi jaar worden.
Jacques Feijen




Jacques Feijen
 

Fossiel van de Maand

Varens en aanverwante Fossielen uit de Carboon periode


Door Henk Vink.

Ik schreef in augustus al over de Carboon periode, nu wil ik je wat vertellen over de fossielen die in het gesteente uit deze periode voorkomen.
Nog even voor de tijdsbepaling, de periode duurde ongeveer 65 miljoen jaar, en ligt tussen het Devoon en de Perm periode.
Het zeeniveau was in een groot deel van die periode relatief hoog.
Grote delen van wat we nu Europa noemen werden in de bovenste (jongere) periode bedekt met moeressen. In deze moerassen werden afgestorven plantenresten opgeslagen die voor een groot deel de steenkoolvoorraden op aarde vormden.
In Europa is de hele periode in tweeën gedeeld de oudste dus onderste lagen zijn genoemd naar de Belgische plaats Dinant aan de Maas, het Dinantien. Het gesteente uit deze periode bestaat voor het grootste deel uit kalken afgezet in zee. De vele fossielen die er in voorkomen zijn van marine oorsprong, zeedieren dus.
       
Het gesteente staat bekent als Belgische Blauwe hardsteen dat o.a. als bouwmateriaal gebruikt wordt voor vensterbanken, wandbekleding en zelfs keukenbladen.
Zoals gezegd gaat het om overblijfsel van zeedieren onder andere crinoïden (stekelhuidigen)
o.a. zeelelies, koralen, bryozoa en schelpdieren. 
                                                                                             
De bovenste, en langst durende periode, is het Silezië genoemd naar Silezië. Een landstreek in het huidige Polen. De gesteenten die in deze periode werden gevormd bestaan voor een groot deel ook uit zee afzettingen. Pas in

 


De rest van dit college inclusief alle afbeeldingen vindt u via onze site hier.

Foto : fossiele varen
Herkomst: Pixabay.

 
Overwegingen voor een mogelijke fusie GEA en NGV, notitie van 8 december
 
In 2020 hebben de besturen van de Stichting Geologische Aktiviteiten en van de Nederlandse Geologische Vereniging de intentie uitgesproken om te gaan fuseren. De besturen hebben toen opdracht gegeven aan een viertal verkenners (twee van GEA en twee van NGV) om een aantal zaken in kaart te brengen. Het rapport heeft de besturen er toe gezet om een aantal stappen te zetten en die te delen met de donateurs en leden. De bestuursafgevaardigden zijn: Clarinus Nauta (voorzitter NGV), Hans Sanders (voorzitter GEA) Herman van Dennebroek (vicevoorzitter GEA) en Ronald van Balen (bestuurslid NGV). Zij hebben als eerste stap geprobeerd te omschrijven wat de overwegingen zijn om te gaan fuseren.
Als u wilt reageren (aanvullingen?) kunt u het doen via:
Ngv.voorzitter@geologienederland.nl en
voorzitter.gea@gea-geologie.nl
 
De overwegingen om te gaan fuseren:
  1. De twee huidige organisaties hebben hetzelfde doel.
  2. Door twee organisaties samen te voegen wordt de menskracht van de vrijwilligers gebundeld waardoor de continuïteit van de activiteiten beter gewaarborgd is. Tevens worden financiële middelen efficiënter ingezet.
  3. Beide organisaties hebben veel oudere leden en kampen ook soms met bestuursproblemen. Sommige kringen en afdelingen zijn klein waardoor het lastig is activiteiten te organiseren. Door te werven onder leden van de nieuwe organisatie kunnen de oorspronkelijke NGV-afdelingen en oorspronkelijke GEA-kringen zich wellicht verjongen. Dankzij meer leden kunnen zij meer activiteiten ontplooien. Daarnaast geldt in de nieuwe, gefuseerde situatie dat de afdelingen en kringen geen concurrerende posities innemen.
  4. Door samengaan wordt een betere landelijke dekking gerealiseerd voor potentiële leden.
  5. De optelsom van leden en donateurs in de nieuwe situatie zou meer cursussen / activiteiten in regio’s mogelijk maken. Immers het potentiële aantal cursisten / deelnemers is omvangrijker. Daarnaast zouden die beter landelijk ondersteund kunnen worden in de nieuwe situatie en breder toegankelijk gemaakt kunnen worden als alle leden bijdragen in de landelijke en regionale kosten.
  6. Er is één organisatie die namens alle “leden” onderhandelen kan met bedrijven die groeven / zand/grind zuigerijen etc. exploiteren door gezamenlijke verzekeringen en garanties te bieden, ondersteund door identieke protocollen bij excursies.
  7. Gezamenlijk mogelijk lagere kosten voor verzekeringen en bankkosten.
  8. Er mag een grotere opkomst verwacht worden voor de themadagen / landelijke lezingen / webinars.
  9. Eén organisatie is wervender richting aardwetenschappers, biologen, aardrijkskundigen en archeologen etc. Wij verwachten als één organisatie meer leden onder de genoemde groepen te kunnen werven en hen ook beter te kunnen betrekken bij de te organiseren activiteiten.
  10. Wij hopen meerdere nu nog geheel zelfstandige geologische verenigingen mee te krijgen in het grotere verband als de meerwaarde ook voor hen lokaal winst kan opleveren.
  11. Er is één organisatie aanspreekpartner voor musea, overheid etc.
  12. Een gezamenlijk tijdschrift heeft een grotere kans op voortbestaan omdat met name voor een gedrukt tijdschrift een minimale oplage noodzakelijk is om de productiekosten te kunnen dragen. De besturen zullen in nauw overleg met de redacties spreken over de toekomstige invulling.
  13. De gezamenlijke organisatie kan wellicht lokale organisaties financieel helpen. Over hoe en in welke mate zal overleg plaatsvinden met de lokale organisaties.
 
Er zijn ook nadelen. Wij denken aan de volgende nadelen:
  1. Het totale aantal leden van de nieuwe vereniging is niet een optelsom van de aantallen leden/donateurs van de beide organisaties samen. Ongeveer 30% van de leden/donateurs is als dubbel georganiseerd.
  2. Een tweede nadeel zou kunnen zijn dat er veel leden aangeven niet meer een gedrukt tijdschrift te willen ontvangen, waardoor een deel van de financiering van het tijdschrift zou kunnen wegvallen.
 
Opmerkingen
  • Het zou kunnen zijn dat afdelingen of kringen bang zijn hun zelfstandigheid kwijt te raken. De besturen zijn van mening dat dit niet het geval is en zullen in gesprekken met de lokale organisaties duidelijk maken waarom die angst ongegrond is.
  •  Het zou kunnen zijn dat de redacties van de beide bladen bang zijn dat hun eigen zienswijze onvoldoende tot hun recht kunnen komen. Ook hierbij zijn de besturen van mening dat dit niet het geval is en daarom zullen de besturen met de redacties hierover nader overleg voeren. 
Als het tot een fusie komt ontstaat er een landelijke vereniging met regionale afdelingen die allen eenzelfde basismodel statuten en huishoudelijk reglement hebben en die zodanig is georganiseerd dat de deelnemers meer mogen verwachten van de organisatie en activiteiten doordat:
  1. iedereen aan alle activiteiten kan deelnemen, naar keuze op basis van het soort lidmaatschap.
  2. er meer activiteiten beschikbaar komen voor iedereen op landelijk en regionaal niveau.
  3. er landelijke kaders zijn waarbij de risico’s van activiteiten worden ingekaderd (bijvoorbeeld excursies) en de beschikbare middelen optimaal kunnen worden ingezet op het niveau waarop ze noodzakelijk worden (landelijke of regionale activiteit).
  4. een kwalitatieve ondersteuning kan worden geboden op lokale vragen door landelijke bundeling van kennis en ervaring zoals die mogelijk nodig kan zijn door landelijke wetgeving (WBTR / AVG etc.). Bestuurlijke krachten in de regio kunnen worden ontwikkeld door het lokaal / landelijk aanbieden van cursussen voor bestuurders of potentiële bestuurders met betrekking tot de bestuurlijke aspecten van een afdeling.
  5. alle leden in een bepaalde mate bijdragen aan de kosten van de exploitatie van de landelijke organisatie door een getrapt lidmaatschap aan te bieden van de nieuwe organisatie (bijv. met of zonder tijdschrift, met of zonder toegang tot de landelijke / regionale activiteiten).
  6. leden die zulks wensen zullen periodiek één tijdschrift ontvangen.
Clarinus, Hans, Ronald en Herman
 
Lezingen van de MKA

Ook bij de MKA vinden de lezingen weer online plaats. We publiceren de lezingen van de afgelopen maanden. Via de link kunt u ze bekijken.
BELANGRIJK!
Informeert u eerst of de hieronder vermelde activiteiten doorgaan. In verband met corona-maatregelen is de kans groot dat er agenda-items uitvallen. Op het moment van schrijven is dat nog niet bekend.


7 januari: NGV West-Friesland.
Lezing door
: Terry Elsten: “Reis door Nepal – een tocht door het verboden en verborgen koninkrijk Upper Mustang”(Nepal).
Start 20.00 uur.
De lezing zal digitaal worden gehouden voor de leden die zich aanmelden.
Meer informatie vindt u hier.

12 januari: NGV Zwolle.
Werkgroep Zwerfstenen.
Van 19.00 - 23.00 uur.
Locatie: Milieuraad Zwolle, Campherbeeklaan 82 A Zwolle.

Meer informatie vindt u hier.

13 januari: Kringavond Rijnland.
Werkgroep mineralogie.
Van 20.00 - 22.30 uur.
Locatie: bij Rob Hekkenberg thuis.
Meer informatie vindt u hier.


16 januari: Leidse winterlezingen.
Lezing door Ko van Huissteden (VU): 'Permafrost en klimaat'
Van 13.00 - 15.00 uur.
Locatie:Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.
Meer informatie vindt u hier.

21 januari: NGV Zwolle.
Jaarvergadering en leden vertellen
Van 19.00 - 23.00 uur.
Locatie: Milieuraad Zwolle, Campherbeeklaan 82 A Zwolle.
Meer informatie vindt u hier.


27 januari: Kringavond Rijnland.
Werkgroep Algemene geologie.
Van 20.00 - 22.30 uur.
Meer informatie vindt u hier.



Kijk hier voor de agenda's van Stichting GEA, GEMMA en NGV.
Copyright © 2022 LVGA, All rights reserved.



uitschrijven    verander voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp