Copy


Wij wensen jullie een mooie kerst!

Het was een jaar vol uitdagingen voor iedereen maar vooral een jaar vol met mooie samenwerkingen, inspirerende duurzame projecten en een grote verbondenheid. Namens heel het team van Leren voor Morgen wensen wij jullie een warme kerst en een liefdevol, gezond en duurzaam 2022! We kijken uit naar alle samenwerkingen en ontmoetingen van volgend jaar!

Een hartelijke groet van Giuseppe, Pleuni, Sonja, Daan, Roos, Eline, Marije, Bart, Kiki en Sofie

Een paar van de vele highlights van 2021
Circular Skills in een jaar

In het Circular Skills programma hebben 18 leden van Leren voor Morgen: onderzoek gedaan naar circulaire vaardigheden in de textiel- en meubelindustrieën; 6 pilotprojecten uitgevoerd op 10 onderwijsinstellingen waarbij docenten zijn getraindlesmaterialen zijn ontwikkeld, een nieuw vak over repareren is geïntroduceerd en studenten leiderschapsvaardigheden hebben ontwikkeld voor de circulaire economie;

een instrument ontwikkeld om scholen te helpen met visievorming op leren voor duurzame ontwikkeling; 3 uitvoerende bouwbedrijven ondersteund om een circulaire werkwijze te introduceren bij hun werknemers; een illustratie gemaakt van (de opbouw van) circulaire vaardigheden; en onderzoek gedaan naar het monitoren van de ontwikkeling van circulair onderwijs in Nederland.

Duurzame Docent Verkiezing

De 'live ontmoeting' in de studio gaf ontzettend veel energie! De inspirerende winnaars waren docenten Louise Ruys (PO), Tim Verhoef (VO), Colien Langerwerf (MBO) en Bas van den Berg (HBO/WO). Bekijk de livecast voor verhalen, inspiratie, ideeën en tips van deze toppers! Mooi om te zien hoe deze docenten invulling geven aan duurzaam onderwijs. Deze verkiezing is georganiseerd i.s.m. NADO, Teachers for Climate en SME

Mijn Ideale School

Een glijbaan, zwembad, windmolens, genderneutrale toiletten, minder toetsen en keuzevakken. Het is een greep uit de antwoorden die wij kregen toen we leerlingen vroegen hun ideale school te omschrijven. We organiseerden een wedstrijd met de vraag  'Hoe zien zij hun ideale school?' als uitgangspunt. Meedoen mocht in elke vorm: een tekening, opstel, of lied. Lees hier meer over de winnaars! 

Manifest aangeboden

Het manifest voor een Duurzaam Regeerakkoord, waarin SDG Nederland en de alliantie Coördinatoren van de 17 SDG's een oproep doen om meer aandacht aan duurzaamheid te geven bij de formatie, is in juli overhandigd aan demissionaire ministers waaronder Sigrid Kaag (D66). Ook het duurzaam onderwijsmanifest, wat een aantal praktische suggesties voor de politiek doet op het gebied van leren voor duurzame ontwikkeling, is overhandigd aan verschillende kamerleden. Lees ook dit artikel over het huidige regeerakkoord en wat dit betekent voor duurzaam onderwijs!

Uitreiking SustainaBul MBO

Tijdens het symposium Duurzaam Denken & Doen, wat via deze livestream terug te kijken is, werden de winnaars van de SustainaBul MBO, en daarmee de duurzaamste mbo scholen van Nederland, bekend gemaakt. Grote winnaar van de dag was het Koning Willem I College, met op de Tweede plek Yuverta, tevens host van het event, en als derde Friesland College. Lees hier het volledige verslag! Ook de SustainaBul VO is afgelopen jaar uitgerold en er ligt een meerjarenplan voor de verdere uitrol van beide SustainaBuls.
Homo Florens

Op 1 oktober 2021 is het project Homo Florens van start gegaan. Leren voor Morgen werkt hierbij onder meer samen met Institute for Social Leadership and Ethics in Leuven, Het Groene Brein en de Goldschmeding Foundation. Het Homo Florens project is een onderwijsinnovatie traject in het HEO, gericht op een breder perspectief op de mens voor de economisch professionals van de toekomst. Lees hier 
meer en laat het Bart weten als je geïnteresseerd bent in dit project!

PO Conferentie

Eén van de hoogtepunten van het jaar was het PO congres dat samen met Duurzame PABO en SME georganiseerd was. Op 18 april 2021 lieten bijna 180 deelnemers zich inspireren door uiteenlopende sprekers en workshops op een hybride conferentie. Op de congreswebsite kun je de verschillende sessies terugkijken.

Wikiwijs over duurzaamheid

Wikiwijs is een website waar je openbaar lesmateriaal kan zoeken en delen. Dit jaar is op de website een apart gedeelte over duurzaamheid ingericht. Dit gedeelte gaat over thema’s zoals natuur, circulaire economie, maar ook sociale thema’s zoals gelijkheid en gezondheid. Alle lessen op de website worden eerst beoordeeld aan de hand van de kwaliteitseisen en krijgen uiteindelijk het keurmerk: ‘Leren voor duurzame ontwikkeling’. Deze pagina is beoordeeld en gemaakt door verschillende educttiespecialisten uit het netwerk van Leren voor Morgen en GDO. Bekijk hier het hele lesaanbod!

Gelukkig en duurzaam nieuwjaar allemaal en tot 2022!

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2021 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp