Copy
View this email in your browser

עוד שנה מגיעה בזחילה לקו הסיום ואמנם כל מה שאנחנו רוצים הוא למקסם רביצה ולצמצם את נוכחותנו במרחב הציבורי, אבל אם אתם פחות חדלי אישים ובכל זאת תצליחו לגרור את עצמכם מהפוך, הנה כמה אירועים שישאירו איזה זיכרון מתוק משנה דלוחה - גלריה גורדון התל אביבית פורצת את הדרך לירושלים עם חלל חדש ותערוכת פתיחה מפוארת וגם מוזיאון רמת גן המחודש והמלוטש נפתח לתנועה, עם תערוכה שמערערת את היסודות; בפסטיבל הדיגיטל והאמנות ׳זירו 1׳ מגלים את נפלאות הבינה המלאכותית ובכנס ׳טייץ מחול מחשבה׳ מפלרטטים עם רעיונות אפוקליפטיים; במרכז לאמנות עכשווית בערד מוטרדים מנישואי בוסר ופותרים בעיות מילוליות בצמד תערוכות יחיד נשיות, ומכירת האמנות השנתית ׳לחם ושושנים׳ חוזרת עם הזדמנות להתהדר בפיסה מקורית וגם לתרום למטרה חשובה. בזכרון (יעקב) מטפחים לוקאליזציה עם סדרה לוהטת של מופעי חורף מפנקים ורונן בן טל שומר אותנו רוקנרול, עם האלבום החדש של ׳אור כשדים׳ שיושק בערב נוסטלגי ומחשמל. זהו סיימנו להרעיש ומזל שסיון טלמור פה להרגיע את המצב, עם פלייליסט שמכניס את השקט ועושה נעים בגב.

ברי המזל שעוקבים אחרינו לאורך זמן כבר מכירים את החולשה פינת הפטיש שלנו לרונן בן טל על כל מעלליו, ואחרי שכבר השתפכנו כאן על ההוצאה המחודשת של תיקיות האלמותי, ננסה לשלוט ברגשותינו ולבשר על יציאתו של ״לב פגיון״ האלבום החדש והכפול של אור כשדים, להקתו המיתולוגית של בן טל, שיושק בשבוע הבא. אז כן, אור כשדים - אחת הנציגות המכובדות של גל ״הלהקות הצעירות של הניינטיז״ עדיין קיימת -ניר מנצור החליף את ז׳אן ז׳ק גולדברג ז״ל -וכשבן טל קורא, כולם באים, כך שכל כמה שנים אנחנו זוכים לאלבום חדש ומענג. "לב פגיון" הוא אלבום של התבוננות וסגירת מעגלים, עם טקסטים מעומקי התודעה הבנטלית, המוגשים בסגנונו המתריס בואך משיחי ודוקרים כמו פיגיון בלב (כיף להיסחף). פינה מיוחדת באלבום מוקדשת ל"גוסטו לובי", הלהקה שקדמה ל"אור כשדים" ולשלושת חברי הלהקה שאינם כבר איתנו, ז'אן ז'אק גולדברג, אלי אברמוב ורונה ורד. הופעת ההשקה כאמור תתקיים ביום רביעי הקרוב בבארבי ואם עוד לא ינשוך אתכם הקוביד, תוכלו לחזות באחד הפרפורמרים הטובים והמרגשים שמסתובבים כאן, שירעיד את הבארבי עם שירים חדשים, קלאסיקות מרגשות ואווירת רוקנרול לנצח.
יום רביעי, 29.12

נבכי העולם הדיגיטלי על כל ביטוייו האמנותיים, יעלו השבוע על פס רחב וישגרו עצמם לפסטיבל הבינלאומי לאמנות דיגיטלית (זירו 1) ZerO1ne, שיתקיים במהדורה היברידית וידענית בין בית הנסן, מגדל דוד והמזקקה, כמו גם בממלכה אינטרנטית חדשה שנוצרה על מנת להעניק פלטפורמה ראויה ליצירות דיגיטליות. הפסטיבל יעסוק השנה בתופעה האניגמטית של בינה מלאכותית, תוך ניסיון להגדיר מה היא ״בינה״ ומהם גבולותיה; מדוע היא מכונה ״מלאכותית״ וכיצד נראה הקשר בין מערכות הבינה הקדומות לצד אלה החדשות? הפסטיבל ייארח יוצרים תבוניים מכל העולם, שיציגו פיתוחים ורעיונות דיגיטלים המציעים פרשנות חדשה ומלאת השראה לעתיד אנושי יותר- כמו למשל פרופ׳ עמית רפאל צורן שידבר על מה ״שמאניזם דיגיטלי״ והאם יתכנו אינטראקציות רוחניות עם מחשבים וטכנולוגיה, החוקר והאמן הבינתחומי אילן מנוח (יוון) יציג את ספר הקומיקס הראשון שנכתב עם בינה מלאכותית וגם אמנית המולטימדיה הדרום אפריקאית מגי רוברטס תציג את קולקטיב Orphan Drift, פרויקט מחקר אמנותי שבמרכזו מודל של בינה מלאכותית המאומן על ידי תמנונים. בין הבינות והתובנות מתוכננת גם סדרה של אירועי לייב מקוונים, רייב לייבלים אודיו ויזואלי במוזיאון מגדל דוד, גלריה אינטרנטית לעבודות אמנות דיגיטליות ואירוע נעילה אפוקליפטי לקראת השנה החדשה שיכלול מופע זום פרפורמטיבי של חבורת Desperately Seeking, בשידור רווי בארט בהשראת אנימה וקומיקס.
27-31 בדצמבר

סוף השנה הוא (עוד) תירוץ נהדר לפרגן לעצמכם שי צנוע או מנקר עיניים (מה שלכם שלכם וכו) ואם כבר השקעה אז כדאי שתהיה נבונה ועם ערך מוסף, כמו זו שמציעה מכירת האמנות השנתית של עמותת סינדיאנת  הגליל; העמותה, בשיתוף עם ׳מען׳ – ארגון עובדים, מקיימות זו השנה ה- 16 את תערוכת ״לחם ושושנים״ שהכנסותיה מוקדשות לפרויקטים המסייעים להוצאתן של מאות נשים ערביות ממעגל העוני ושילובן במקומות עבודה הוגנים. בתערוכה יוצגו למכירה עבודותיהם של מעל 400 אמנים ואמניות יהודים וערבים, שתרמו את עבודותיהם למכירה, וזו הזדמנות לשים את ידכם על עבודות של אמנים כמו יאיר גרבוז, מיכל נאמן, דוד עדיקא, ציבי גבע, עאישה עראר, דוראר בכרי ועוד רבים. טווח המחירים נע בין 300 ₪ ועד לאלפי שקלים כך שלא לגמרי מופרך, וכמובן שחייבים גם תכנית אמנותית אז לצד התערוכה יתקיים גם אירוע הפרפורמנס "מיצגים לקירוב חברתי" בהשתתפות ג’וי ברנרד, לריסה מילר, ערבה אסף ותמי אסולין (אוצר: חגי אולריך). המכירה המוקדמת כבר בהרצה בגלריה המקוונת של לחם ושושנים ואפשר גם להתחיל לעבוד על הוויש ליסט שלכם בעמוד האינסטגרם. מהר לפני שיגמר!
29 בדצמבר עד ה 1 בינואר

סופה תרבותית מאיימת להוציא את תושבי חוף הכרמל מתנומת החורף שלהם, והפעם זו סדרת ההופעות החורפית ״זכרונייטס״ שתסתער על מקומות הבילוי בזכרון (יש הרבה אל תתנשאו) עם תכנית מחממת ומגוונת של מופעים. מאחורי היוזמה המוצלחת עומד יואל וירבה, מנהל מחלקת התרבות זכרון יעקב (שהוא גם מיוזמי ומפיקי פסטיבל המוסיקה המעולה יערות מנשה), מתוך רצון לתת מענה משולש לתושבים צמאי התרבות, לאמנים מזי הרעב ולעסקים המקומיים המתאוששים, רגע לפני הגל הבא. מרשים אותנו במיוחד שמרבית המופעים מוצעים ללא תשלום או במחיר ידידותי; התכנית המבטיחה כוללת מבחר הופעות, הרצאות ומפגשים בפורמטים שונים ובוייב מקומי רגוע. בין המופעים תמצאו כשרונות מקומיים כמו נועה בנתור והמופע - הרצאה שלה ״מזל סרטן״, יקיר ששון סולן להקת רבע לאפריקה עם ביטים מהפרויקט החדש כמו גם מופעי אורח של ערן צור (כמעט מקומי במקור) במופע אינטימי ומזכך, סטנד אפ חדש של תומר שרון בפאב אדמונד וגם יעל דקלבאום הנסיכה האם, במופע סולו מהחלומות.

שתי תערוכות יחיד נשיות ומסקרנות נפתחו בשבוע שעבר במרכז לאמנות עכשווית בערד ומציגות עבודות במדיומים שונים העוסקות  בסוגיות מחקריות, אדריכלות וחברתיות הקשורות במרחב הנגב. בתערוכה ״בעיות מילוליות״ מבקשת האדריכלית והאמנית ניצן סט להנגיש את הגישה החינוכית - פדגוגית הנקראית  ״אתנומתמטיקה״ ובוחנת הקשר בין דפוסים והתנהגויות מתמטיות הטמונים בכל פן של חיי היומיום, כמו גם במסורת ובמנהגיה. את המודלים המתמטיים והסכמות הדידקטיות שהיא מזהה במרחבים השונים, היא מדגימה דרך עבודות מיצב, וידאו, סאונד ופיסול; כך לדוגמא עבודה המבוססת על שרטוט של המתמטיקאי מן המאה ה-11, אבן אל-היית'ם, ובו מתואר מכשיר המתחקה אחר קרני האור, כמו גם ארבעה מודלים אדריכליים, תוצרי עבודת מחקר שהיא יצרה יחד המשורר סעד אבו ע'נאם בניסיון להתחקות אחר מרחבים שנבנו עבור החברה הבדואית בידי אדריכלים יהודים וערבים. תערוכתה של רום אלקאדי ״ילדוֹת״, היא תערוכת היחיד הראשונה של האמנית, שגרסא מוקדמת שלה שהוצגה כעבודת הגמר של האמנית במכללת ספיר. במרכז התערוכה מיצב וידאו המישיר מבט נוקב על נישואי הבוסר בחברה הבדואית, ומביא את סיפורן האמיתי של שבע נשים שנישאו לגברים מבוגרים בעודן ילדות. במקביל מוצגת בתערוכה עבודה חדשה, בה מופיעות ילדות של ממש מדברות על עתידן. דרך העבודות מבקשת אלקאדי לתת קול לאותן נשים שנשללת מהן חופש הבחירה, אשר אולצו להתחתן בגיל צעיר מאוד עם גברים מבוגרים מהן ולהתחיל את חייהן כרעיות בעודן ילדות.
אוצרת: לאה אביר

    

מתחם האמנות המתהווה במרכז התעשייתי ספיר בירושלים, זוכה לתשומת לב מנצנצת במיוחד עם הפתיחה הרשמית ורבת הרושם של גלריה גורדון ירושלים, ועם תערוכת בכורה זוהרת לא פחות המציגה עבודות של האמנים עופר ללוש ואביבה אורי. מסתבר שזו והפעם הראשונה שגלריה תל אביבית - אחת הוותיקות והמצליחות שבהן -פותחת חלל נוסף בבירה; הגלריה החדשה שממוקמת בבניין תעשייתי ישן ורחב ידיים עברה שיפוץ מאסיבי ומבקשת להיות נדבך מרכזי בסצנת האמנות הירושלמית, כמו גם להפוך מוקד משיכה ועלייה לרגל לחובבי אמנות, אספנים וצליינים שהוויז טמן להם פח. במרכז התערוכה "עופר ללוש, עבודות חדשות", ניצב פסל ברונזה מונומנטלי בשם "החיבוק", שצבעו דמוי העץ והאדמה משתלב באופן מושלם עם הבניינים התעשייתיים שנגלים דרך חזית הגלריה השקופה. לצד הפסל יציג ללוש 9 תבליטים קטני מימדים המתארים את תהליך היצירה של הפסל מזווית שונות. "מוות בשטחו של אלוהים", תערוכתה של אביבה אורי, מציגה 10 עבודות אייקוניות שלה, החל משנות ה-60 ועד למותה ב- 1984. אורי, נחשבת בעיניי רבים לאם הגדולה של האמנות הישראלית, התוותה באמצעות הציור שלה עמדה נפשית, רוחנית ומטאפיזית לדורות של אמנים ואמניות אחריה.
אוצר: אמון יריב.

 
    

ז'רגון אקדמי ואווירה אפוקליפטית ילוו את הכנס השנתי הרביעי למחול שיתקיים במרכז לאמנות עכשווית ביום האחרון של השנה הנוכחית. השנה יארח הכנס אנשי מחול ואקדמיה לריקוד אינטלקטואלי משותף העוסק בפרידה ובטקסי פרידה. איך ״גומרים את זה יפה״ מבלי להזדקק לשיח ההכחדה ולרומנטיזציה של חטאי האדם והדברים שאבדו לו? את הכנס יפתח אנשי האקדמיה ד״ר מיכל גבעוני מאונ׳ בן גוריון והדוקטורנט אלירן מהאוניברסיטה העברית במסע בין טקסים פוליטיים עכשוויים שישפוך אור על ריטואלים של אבדון וטקסים שבטיים מרחבי העולם, המציעים התבוננות מעניינת על הפוטנציאליות של טקס-סוף-עולם. בהמשך ישוחחו ארבעה אמנים על סוף-של-עולם שאנו חווים כקריאה לעולם האמנות לחשוב על אודות המעשה, החזון והעתיד שלו. אח״כ נגיד שלום מנומס ל2021, ונקווה ש 2022 תהיה הרבה פחות אבל גם הרבה יותר. 
להרשמה שלחו מייל ל tights.mail@gmail.com
יום שישי, 31.12

אחרי שלושה עשורי דשדוש ושלוש שנות שיפוץ, נפתח מוזיאון רמת גן בתרועה רמה ובהבטחה גדולה, עם חללי תצוגה חדשים ורחבים, אגף נוער, אודיטוריום וכמובן הצמד האייקוני חנות ובית קפה שאין מוזיאון שלם בלעדיהם. תערוכת הבכורה שחונכת את המייקאובר המשגע, עומדת תחת הכותרת רבת המשמעויות ״המוסד״ ומבקשת להפנות מבט ביקורתי למוסד המוזיאלי ולבחון את מעמדו ותפקידו במרחב התרבות הישראלי. בתערוכה, שמתפרשת על פני כל חללי המוזיאון, משתתפים כ- 50 אמניות ואמנים ישראלים ובינלאומיים המציגים עבודות במגוון מדיומים: ציור, צילום, וידיאו, מיצב, פיסול ופרפורמנס, שחלקן נוצרו במיוחד עבורה. היצירות בתערוכה מציעות מגוון פרספקטיבות ועמדות הנעות בין הפן האישי לפן החברתי- פוליטי אודות המוזיאון – כמוסד, כחלל תצוגה וכמנגנון בעל השפעה בעיצוב תודעה. רבים מן האמנים עוסקים בצדדים הפחות זוהרים של עולם האמנות, כשביקורת, אירוניה והומור נשזרים זה בזה. גם משבר מגיפת הקורונה והשלכותיה מקבלים התייחסות בתערוכה, מהעיסוק בחוויה קיומית, דרך מחאה חריפה על נעילתו של עולם התרבות ועד היבטים אבולוציוניים של האנושות בהתמודדותה עם מגפות.
אוצרת: סבטלנה ריינגולד.

הפלייליסט הזה הוא פסקול החורף שלי… אני מאוהבי החורף. כן. יש כאלה ואני אחת מהם… החורף מחבר אותי פנימה. למקומות השקטים יותר בבפנים שלי, המקומות הרכים שמלאים בצבעים עמוקים. לאיזו שיחה כנה ביני לבין עצמי כמו בשקט של שלג, שהוא שקט יותר מהשקט. שמתי שירים שאני שמה לי כשרק מתחיל לרדת טפטוף עדין, או כשסתם קר בחוץ ובא לי איזה חיבוק ללב, שמתאים לקצב הפנימי של הגוף בימים של חורף. 

סיון טלמור, מוזיקאית יוצרת וזמרת ישראלית. הוציאה את לאחרונה את הסינגל הראשון, "החוף", מהאלבום החדש שלה שיצא בקרוב. 

 


גלית גוטמן / יעל סטטמן

יָפָתִי, הָאֵם הַגְּדוֹלָה שֶׁל הַפַּחַד,
אַתְּ מְחַנֶּכֶת אוֹתִי בְּתֵשַׁע בַּבֹּקֶר בְּעָרוּץ
מִסְחָרִי, בְּלוּק מֻקְפָּד וְרֹאשׁ מֻטֶּה הַצִּדָּה,
שֶׁיֵּשׁ דָּבָר כָּזֶה צַד טוֹב לְצִלּוּמִים,
יֵשׁ דָּבָר כָּזֶה בּוֹטוֹקְס לִפְנֵי גִּיל
אַרְבָּעִים, וּבְטוּשׁ מַדְגִּישׁ — לִזְכֹּר
שֶׁאִשָּׁה יָפָה מֵתָה פַּעֲמַיִם.

אֲנִי מְחַפֶּשֶׂת בָּעוֹר, מְגַשֶּׁשֶׁת בָּאֶצְבָּעוֹת,
בְּהַחְלָקָה אוֹבְּסֶסִּיבִית בֵּין הַגַּבּוֹת,
וּבִבְעָתָה מְגַלָּה
שֶׁעָבַרְתִּי אֶת הַקַּיִץ הָאַחֲרוֹן
לִהְיוֹתִי יָפָה.

מֶה עָלַי לַעֲשׂוֹת בֵּין הַמָּוֶת הָרִאשׁוֹן
לַשֵּׁנִי?
אֲנִי נִמְנַעַת מִצִּלּוּמִים
אֲבָל נִמְשֶׁכֶת לָרְאִי,
וּמוֹתַחַת שׁוּב וָשׁוּב אֶת לְחָיַי
כְּמוֹ בַּשָּׁבוּעוֹת הָרִאשׁוֹנִים אַחֲרֵי הַשִּׁחְרוּר,
כְּשֶׁהָיִיתִי מִתְעוֹרֶרֶת בְּבֶהָלָה,
טוֹפַחַת עַל גּוּפִי רַק כְּדֵי לְגַלּוֹת
שֶׁהוּא רֵיק מֵהַנֶּשֶׁק הָאִישִׁי שֶׁלִּי.

מתוך הספר: "בעניין הבערה" בהוצאת הקיבוץ המאוחד, ספריית פועלים

כתיבה, עריכה, אינסטגרם: מיכל וגמן AKA פיקסי
עיצוב ניוזלטר: דניאל ארנברג
כל שאר השננגנז: מירה אן בינרט 

 MIra Ann Beinart, All rights reserved. Copyright © 2021 
:Our mailing address is
mira@mirabeinart.com

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.