Copy
Florerend de winter door
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,

2021 was wederom een turbulent jaar. Ergens had ik wel zo’n voorgevoel maar toch had ik (zoals waarschijnlijk zovelen) de hoop dat we corona achter ons hadden gelaten. En nu eind 2021 zitten we weer thuis, zonder feestjes en in lockdown. Ik spreek veel mensen die druk op zoek zijn naar hoe zij hun medewerkers (en zichzelf) florerend deze winter door kunnen trekken. Ik hoop hier in deze nieuwsbrief wat inzichten, praktische tips en inspiratie te kunnen bieden. Want als er ooit een tijd was waarin wij (jij en ik) het verschil kunnen maken dan is dat nu wel!
 
Heb jij zelf nog ideeën waarvan je denkt dat deze van belang zijn. Of wil je gewoon even reageren? Leuk! Je krijgt altijd response! Je kan mij bereiken via email (onno@gelukkigwerken.nl), via een LinkedIn berichtje of in onze LinkedIn groep specifiek bedoeld om elkaar sterker deze winter door te loodsen!
 
Voor nu alvast fijne feestdagen toegewenst! Tot in het nieuwe jaar (online of live)!

  🎄  🙋🏽‍♂️
Onno
1. Wat mij nu bezig houdt -
“Hoe kunnen wij elkaar florerend deze winter door helpen?"
Wat kunnen we doen om elkaar gezond en florerend deze winter door te helpen? Veel mensen houdt dit nu bezig merk ik en dat is logisch. Recent onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat een meerderheid van de leidinggevenden aangeeft dat zij worstelt met de vraag hoe zij zicht kunnen houden op de mentale gezondheid, het werkgeluk, de stress en de werk-privé balans van hun medewerkers. Mede naar aanleiding hiervan vroeg Frederique Maring (werkgeluk expert binnen Zilveren Kruis en oud deelnemer van onze opleiding mij om mee te denken hoe wij leidinggevenden & HR professionals hiermee kunnen ondersteunen. In samenwerking met Tom Jessen (echt een top dagvoorzitter!) en een fantastisch team binnen Zilveren Kruis heeft dit geleid tot dit mooie webinar. In het webinar maken we helder wat je als leidinggevende of HR professional kan doen om floreren te bevorderen en welk (psychologisch) kader daarbij effectief is. Uit ons eigen onderzoek bleek al eerder dat 3 onderdelen cruciaal zijn. De sociodemografie, de persoonlijkheid en de fundamenten van floreren van de medewerker. In ons webinar komt dit alles mooi bij elkaar.
 
Naast bovenstaande onderdelen valt er natuurlijk nog veel meer over te zeggen over hoe je medewerkers kan helpen te floreren tijdens online werken/de lockdown. O.a. het versterken van het eigen leiderschap, goede technologische ondersteuning en voldoende waardering door leidinggevenden en teamleden speelt daarbij een belangrijke rol. In deze LinkedIn groep gaan we daar verder over in gesprek.
 
Wil jij zelf als leidinggevende of als coach deze winter nog stappen maken zodat je op een duurzame manier jouw mensen nog beter kan begeleiden naar floreren? Check dan ook onze opleiding specifiek voor leidinggevenden of coaches. Of één van onze webinars.
2. Wat ik aan het lezen ben –
Traag versnellen door Arend Ardon. Een erg boeiend boek (dank voor de tip Herman Bos). Iets wat mij al een tijd bezighoudt, is hoe we effectiever en sneller kunnen veranderen. Als organisatie maar ook als mens. Ardon benoemt in zijn boek hoe we de neiging hebben om snelheid te maken door te gaan hollen (erg herkenbaar). Zijn stelling is dat we eerst moeten vertragen om later pas te kunnen versnellen. Dat klinkt heel logisch maar hoe doe je dat als team/organisatie? Wanneer ik het boek heb gelezen, zal ik (in de volgende nieuwsbrief) delen hoe Ardon dat hoopt te bereiken.
 
Het proces van versnellen door vertragen dat Ardon beschrijft, doet me erg denken aan “Theory U” van Otto Scharmer. Volgens Scharmer hebben we bij problemen vaak de neiging om ons op kortetermijnoplossingen te focussen. Daardoor verandert er niet echt iets behalve het gevoel dat we (druk) bezig zijn. Echte verandering vraagt volgens Scharmer om een persoonlijke transformatie. Een diepgaande persoonlijke verandering die weer leidt tot een duurzame aanpassing. Ik heb een boeiende PDF met een excutive summary van Theory U. Interesse? Stuur mij dan even een berichtje (onno@gelukkigwerken.nl) dan stuur ik het toe.


Ik merk bij mijzelf extra urgentie op het thema verandering. Terwijl de wereld enorm in turbulentie is, zie ik Nederland traag reageren. Recent waren we weer als één van de laatsten met de boosterprik begonnen. Terwijl Israël in augustus al 4 miljoen prikken had gezet. We waren eerder (te) laat met lockdowns, vaccineren, ventileren, dragen van mondkapjes, etc. In organisaties waar ik (virtueel) rondloop, zie ik dat veranderingen soms ook traag verlopen. Acceptatie van nieuwe hoogwaardige technologie (bijv. Zoom) en effectief en duurzaam online werken lijkt soms traag te verlopen. Het lijkt wel alsof we niet echt willen accepteren dat de wereld veranderd is en steeds maar hopen dat het oude normaal weer terugkeert. Wellicht vraagt dat ook om een andere denkwijze (zie hieronder ook punt 3 👇🏼).  
 3. Waar ik over aan het nadenken ben –
Reflectief pessisime
Mijn natuurlijk neiging is dat ik het glas half vol zie. Ik ben een verbeten optimist. En ik ben niet de enige! In het nieuwe boek van Jan Wolter Bijleveld beschrijft hij dat de meeste mensen optimisten zijn. Daardoor maakt ongeveer 80% van de mensen stelselmatig te optimistische inschattingen. Bijvoorbeeld het merendeel van de mensen gelooft dat zij beter dan gemiddeld kunnen autorijden (jij ook?). Deze positieve instelling is vaak heel gezond en draagt ook nog bij aan ons (werk) geluk.
 
De afgelopen 2 jaar werkte deze optimistische instelling minder goed. Nog even volhouden en dan hebben we corona onder de knie bleek niet te kloppen. Er kwam toch weer een nieuwe golf, lockdown, etc. Gewoon even pessimist worden is ook niet aan te raden. Een pessimist leeft significant korter, geeft sneller op en zorgt minder goed voor zichzelf.
 
Is er geen derde weg? Defensief pessimisme blijkt een heel effectief alternatief te zijn. Wat is het verschil met gewoon pessimisme? Defensief pessimisme is een denkstrategie waarbij je jezelf voorstelt wat het ergste is dat kan gebeuren en dat je dat gebruikt als inspiratie om jezelf goed voor te bereiden. Eigenlijk iets wat wij Nederlanders al eeuwenlang heel goed doen. We wonen lager dan de zee en zijn bang voor overstromingen. Door ons voor te stellen dat dit kan gebeuren, zijn we ons gaan voorbereiden op het voorkomen van rampzalige overstromingen door dijken te bouwen, waterschappen te creëren en zelfs een heel Deltaplan te ontwikkelen.
 
Wat zou het toepassen van de defensief pessimistische denkhouding betekenen voor de huidige tijd? Stel dat we nog een heel jaar (of zelfs de komende 5 jaar) te maken hebben met lockdowns, massaal thuiswerken en besmettingen. Hoe gaan we dan ons (werk) leven vormgeven? Hoe gaan we ervoor zorgen dat we ondanks deze rampzalige situatie toch kunnen blijven floreren als (werk) mensen? Ik heb al een paar proefballonnetjes voorbij zien komen. Een organisatie die overweegt om het grote jaarlijkse bedrijfsfeest niet meer met kerst maar net na de zomervakantie te plannen. En wat dacht je van carnaval vieren in de zomer? Defensief pessimisme als meer realistische en gezonde levenshouding voor 2022? Wellicht iets om te overwegen?

 
4. Wat ik aan het kijken ben –
👉🏽Tijd voor reflectie ” 😉
Eind december betekent wat mij betreft ook tijd voor reflectie. Lekker veel naar buiten en een goed boek bij een knapperend haardvuur. Wat heeft een mens nog meer nodig? Wellicht nog meer tips voor goede boeken? Zelf heb ik nog een aantal boeken klaarliggen: (1) Positive Psychology Coaching in the Workplace. Met de laatste inzichtingen over effectieve interventies uit de positieve psychologie. Verder (2) Psychological Perspectives on Praise. Waardering uitspreken lijkt zo eenvoudig maar hoe doe je het zo dat mensen zich er niet alleen prettig bij voelen maar dat het ook een duurzaam effect heeft op hun floreren? Verder ligt hier nog (3) het Werkgeluk Werkboek door Yael Rosen, (4) Bore out door Marjo Crombach, (5) The Awakened Brain, (6) How God Works, (7) Becoming Ant-Fragile, Against Empathy & Lifespan en (8) Uit het Transformatie Moeras door Menno Lanting.
Wat mij betreft allemaal boeiende boeken die relevant zijn voor de vragen en uitdagingen in 2022. Welke zou jij het eerste gaan lezen (of heb je al gelezen?). En wellicht heb jij nog andere tips? 👍🏽👇🏼
5. Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy –
Vrijdag 26 november was de vierde en laatste intervisie van dit jaar voor alumni van de Gelukkig Werken Academy. Specifiek voor Werkgeluk Coaches, Chief Happiness Officers & Werkgeluk deskundigen. Eén van de thema's was hoe we onze collega's, klanten (en onszelf) kunnen ondersteunen om gezond en florerend deze winter door te komen. Met mooie ideeën, concrete tips & inspiratie🕺🏽.
 
Verder is het ook tijd om terug te kijken op wederom een mooi jaar met veel fijne mensen en organisaties waarmee we prachtige dingen hebben mogen doen rond werkgeluk.
 
O.a. Zilveren Kruis, Statengriffie Provincie Overijssel, Portaal, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Intercoach, Van Harte & Lingsma, Academie voor Overheidscommunicatie, DHL, Albeda College, De Raad voor de rechtspraak, Vattenfall, Nij Smellinghe, CJG Rijnmond, Universiteit Groningen, Rendement van Geluk/Erasmus Universiteit, Kloosterhof Uitgeverij, Servicepunt 71, Red Zezel, Hunter Select, partners zoals De Monitorgroep, Happy Office, Klappe Training, GrootsteGeluk, natuurlijk de deelnemers aan de opleiding tot werkgeluk coach, deelnemers aan Chief Happiness Officer opleiding voor leidinggevenden en deelnemers aan onze webinars en last but not least onze Happiness Manager Mirelle Petit. Veel dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking 🙏🏽. 

 
Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door even te antwoorden op deze email of even een appje te sturen naar 06-51568384.

Tot ziens in 2022! Onno

Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!
 
Ook deze Big 5 van werkgeluk ontvangen?
Bijna 3000 mensen ontvangen deze nieuwsbrief direct in hun mailbox. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven. Wil je deze nieuwsbrief via WhatsApp ontvangen? Dat kan nu ook. Stuur dan een appje met je naam naar onze bedrijfsaccount (06-27 27 28 00) en dan ontvang je de Big 5 van werkgeluk regelmatig via Whatsapp.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp