Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

την προηγούμενη φορά σας ζήτησα να μου γράψετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε να μου κάνετε

και μια από τις ερωτήσεις που μου έκαναν τρεις-τέσσερις ήταν "μα πώς προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα αυτά που κάνεις". Πολύ γέλασα με αυτή την ερώτηση, σας ευχαριστώ όσες και όσους μου τη στείλατε. Γέλασα επειδή, φυσικά, δεν προλαβαίνω να κάνω όσα πρέπει να κάνω, αργώ χαρακτηριστικά στα πάντα και αφήνω ένα σωρό πράγματα μισοτελειωμένα. Να σας το πω κι αλλιώς για να το καταλάβετε; Σκόπευα να σας γράψω σήμερα εδώ τις απαντήσεις στις 20 ερωτήσεις σας που διάλεξα: δεν πρόλαβα. 

Εύχομαι να προλάβω να το κάνω μέχρι το επόμενο, Χριστουγεννιάτικο γράμμα. Αλλά ποιος ξέρει. 

σήμερα όμως θέλω να σας μιλήσω για κάτι άλλο

την άλλη Παρασκευή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συμβεί άλλο ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, εκτός από το επόμενο γράμμα μου: η ανθρωπότητα θα στείλει στο διάστημα ένα καινούργιο τηλεσκόπιο, το James Webb Space Telescope (JWST) που στην πράξη είναι ένας γιγάντιος διπλωμένος επίχρυσος καθρέφτης πλάτους 6,5 μέτρων και τέσσερα επιστημονικά όργανα που θα καταγράφουν δεδομένα από τις εσχατιές του σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο το φτιάξανε 300 οργανισμοί, πανεπιστήμια και εταιρείες από 15 χώρες, υπό το συντονισμό της NASA. 10.000 άνθρωποι δούλεψαν και τους πήρε είκοσι χρόνια και κόστισε $10 δισ. Αλλά δεν σας το γράφω γι' αυτό. 

Το JWST δεν το στέλνουμε να πετάξει σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως ας πούμε το Hubble ή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Όχι. Το στέλνουμε πιο μακριά, στου διαόλου τη μάνα, 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά, τεσσεράμισι φορές πιο μακριά από ό,τι το φεγγάρι, σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο διάστημα, ένα από τα "σημεία Λαγκράνζ", τα οποία είναι 5 στον αριθμό, και συγκεκριμένα στο νούμερο 2 ("L2" για τους φίλους). Εκείνο το σημείο επιλέχθηκε επειδή έχει κάποια χρήσιμα χαρακτηριστικά, αν είσαι διαστημικό τηλεσκόπιο, τουλάχιστον. Είναι πάρα πολύ μακριά οπότε κάνει πάρα πολύ κρύο, βρίσκεται σε βαρυτική ισορροπία με το σύστημα Γης-ήλιου οπότε ό,τι βρίσκεται εκεί σε σχέση με το σύστημα Γη-ήλιος μένει ακίνητο και, όπως έχει καταλάβει και όποιος έχει προσπαθήσει να μπει σε Zoom έχοντας παράθυρο από πίσω, μπορεί να πάρει καλύτερες εικόνες του σύμπαντος χωρίς τον ήλιο και τη Γη να το στραβώνουν. 

Το ζηλεύω το JWST που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα εκτοξευτεί από τη Γαλλική Γουιάνα απάνω σε έναν πύραυλο Ariane της ESA σε μια εβδομάδα ακριβώς. Γιατί ξέρετε τι άλλο δεν υπάρχει στο σημείο L2, ενάμισι εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά, μέσα στη μαυρίλα του διαστήματος; 

Η όμικρον.   

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για την όμικρον που είναι ήδη εδώ, και τις συνέπειες της οποίας θα ζήσουμε σύντομα και, σχεδόν σίγουρα, οδυνηρά. Όχι εσείς. Εσείς, κατά κανόνα νεότερες και νεότεροι, τριπλά εμβολιασμένοι, με τις μασκούλες σας και τα σελφ τεστ σας δεν έχετε να φοβάστε ιδιαίτερα. Ξέρω ότι πολλές φορές τα βαριέστε αυτά που γράφω για την Covid -πιθανότατα τα έχετε ξαναδιαβάσει αλλού, τα ξέρετε ήδη. Αλλά από ό,τι αποδεικνύεται πολλοί πολλοί άλλοι, όχι τόσο πιστοί αναγνώστες, τα εκτιμούν και τα χρειάζονται. Μέσα στην κακοφωνία της καθημερινής οπτικοακουστικής καταιγίδας, τους βοηθάνε. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

αθήνα, τις προάλλες
ούτε εγώ κατάλαβα

και τώρα, λινξ


Κάτι εκπληκτικό που το φανταζόμουν, αλλά δεν το ήξερα: τα τελευταία δέκα χρόνια τα μισά περίπτερα της Αθήνας έχουν κλείσει, και από αυτά που έχουν απομείνει, το 1/3 έχουν ζημίες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο, που δεν νομίζω ότι οφείλεται μόνο στην άνοδο των μίνι μάρκετ. Τη δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης, άλλωστε, κατέρρευσαν δύο ολόκληρες αγορές που εξαρτώνταν από τα περίπτερα: ο Τύπος και τα τσιγάρα. 

Το αργόσυρτο πραξικόπημα στις ΗΠΑ συνεχίζεται, μολονότι κανένας παραέξω δεν ασχολείται και οι περισσότεροι (συμπεριλαμβανομένων πολλών Δημοκρατικών) νομίζουν ότι όλα πάνε καλά και ότι η εποχή του Τραμπ είναι παρελθόν. Εδώ ένα γιγάντιο άρθρο που εξηγεί πώς οι κινήσεις των ρεπουμπλικανών στις αμφίρροπες Πολιτείες τείνει να εξασφαλίσει ότι το 2024 ο Πρόεδρος δεν θα επιλεγεί από το λαό, αλλά από διορισμένους πιστούς στον Τραμπ εκλογικούς αντιπροσώπους από την κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι οι εκλογές του 2020 εκλάπησαν. 

Κάποιος έφτιαξε ένα αληθινό Squid Game με όλα τα παιχνίδια και 456 παίκτες -αλλά χωρίς τους θανάτους- με κόστος $3,5 εκατομμύρια μόνο και μόνο για να το ανεβάσει στο YouTube. Γιατί εκεί έχει φτάσει η οικονομική πραγματικότητα στα οπτικοακουστικά θέματα. Μεμονωμένοι influencers δαπανούν μπάτζετ εφάμιλλα κινηματογραφικών παραγωγών και βγάζουν τα λεφτά τους ανεβάζοντας το τελικό προϊόν δωρεάν στο ίντερνετ. Το βιντεάκι αυτό έχει πάνω από 170 εκατομμύρια views. 

"Το χειρότερο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στον κόσμο" -μια ξεκαρδιστική κριτική. Και η απάντηση του εστιατορίου στην κριτική είναι αντάξια. 

Έχετε ακόμα προσμονή και ανυπομονησία για το "metaverse"; Μη βιάζεστε πάρα πολύ. Οι ειδικοί της Intel λένε ότι για να φτάσει η τεχνολογία να μπορεί να σηκώσει τις ανάγκες αυτών των τρισδιάστατων κόσμων θα χρειαστεί να χιλιαπλασιαστεί η υπολογιστική ισχύς σε σχέση με τα μηχανήματα που έχουμε σήμερα.  

Επίσης: μια ενδιαφέρουσα, ψύχραιμη μα κριτική άποψη για το "Web3" και την ιδέα ότι το blockchain είναι το μέλλον και ότι το επόμενο ίντερνετ θα χτιστεί εκεί πάνω. Απόσπασμα: "the Ethereum Virtual Machine, humming heart of Web3, is a computer that charges you many dollars to execute a very small program very slowly". Κάπως έτσι. 

Επίσης: ενδιαφέρουσες απόψεις για το ότι η Apple σχεδιάζει αυτοκίνητο. Το 2015 γράφτηκε το κείμενο (από τότε υπάρχει η φημολογία), αλλά οι ιδέες του ισχύουν ακόμα. 

Ένα άρθρο για το τι μέρος του λόγου είναι ο Ερίκ Ζεμούρ, ο ακροδεξιός πρώην τηλεπαρουσιαστής που κατεβαίνει στις εκλογές για πρόεδρος της Γαλλίας, απευθυνόμενος στο αφιονισμένο ρατσιστικό alt-right κοινό που είναι παντού όμοιο, εξίσου τρομακτικό και φοβάται τα ίδια πράγματα (ότι έρχονται σκούροι και μουσουλμάνοι να τους φάνε). 

Το χαμένο μουστάκι του Τεντ Λάσο (βίντεο)

Τι θα συμβεί αν η κλιματική αλλαγή σβήσει τα γιγάντια θαλάσσια ρεύματα του Ατλαντικού

Έχετε δει μια γιγάντια μαύρη τσούχτρα με πλοκάμια μήκους δέκα μέτρων; Ορίστε

Ένα demo ονόματι The Matrix Awakens δίνει μια γεύση για το πώς θα μοιάζουν τα videogames σε 4-5 χρόνια (σε επίπεδες οθόνες, όχι στο metaverse). 

Η ιστορία του ανθρώπου που πέταξε το στικάκι με το κλειδί του Bitcoin wallet του και έτσι έχασε την πρόσβαση σε bitcoins που σήμερα αξίζουν μισό δισεκατομμύριο. Κάτι ενδιαφέρον από το άρθρο: σχεδόν το 20% των bitcoin που έχουν φτιαχτεί έχουν χαθεί και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα ανακτήσουν. Ο άνθρωπος αυτής της ιστορίας προσπαθεί τώρα να εξασφαλίσει άδεια για να σκάψει στη χωματερή. 

Ποτέ καμία και κανένας στην ιστορία της φιλανθρωπίας δεν έχει δώσει τόσα, τόσο γρήγορα, και τόσο εύκολα όσο η Μακένζι Σκοτ, η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος. 

Συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι της Kellogg's -της εταιρείας που φτιάχνει τα κορνφλεϊκς- έκαναν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις εργασιακές τους συνθήκες, οπότε η εταιρεία τι πήγε κι έκανε; Έβγαλε αγγελίες για να τους αντικαταστήσει με νέους, μη-συνδικαλισμένους μόνιμους υπαλλήλους. Το ότι η κοινότητα του Reddit το πήρε χαμπάρι και χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και μπούκωσαν το online σύστημα με ψεύτικες αιτήσεις για εργασία, μέχρι που το σύστημα έπεσε, δεν είναι το τρομερό. Το τρομερό είναι το ότι σε εκείνη τη χώρα αυτό το πράγμα επιτρέπεται. 

Τέλος, από σειρές δεν ξέρω τι βλέπετε, αλλά εμείς τελειώσαμε μόλις την τρίτη σεζόν του Succession, και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Αν το βλέπετε κι εσείς, διαβάστε αυτό το αφιέρωμα στον ηθοποιό που παίζει τον Κένταλ Ρόι. Έχει ενδιαφέρον και δεν είναι -καθόλου- αγιογραφικό, όπως είναι συνήθως αυτά τα άρθρα.  

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2021 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.