Copy
SIEMei Nieuwsbrief.
Bekijk deze nieuwbrief online

Nieuwsbrief nr. 43, december 2021

Het laatste kwartaal van 2021 is niet gelopen zoals we hadden gehoopt. Graag had het bestuur van SIEMei alle vrijwilligers en sponsoren willen bedanken voor het inzet, medewerking en/of financiële bijdrage. Helaas heeft corona wederom roet in het eten gegooid en is de jaarlijkse bijeenkomst – met de traditionele BBQ-  geannuleerd. Om te benadrukken hoe blij het bestuur is met de vrijwilligers die zich inzetten voor de SIEMei organisatie, ontvingen alle vrijwilligers een kerstpakketje.
Ondanks de beperkingen waar we dit jaar tegenaan zijn gelopen, zijn er toch positieve aspecten te melden. Zo werden er railfietsen aangeschaft die aan een grondige onderhoudsbeurt moeten worden onderworpen, verscheen er een nieuw treinstel (een stalen-D rijtuig ) op het spoor en is er een poort vervaardigd voor de voetgangersbrug als verbinding tussen het Kloosterkwartier en de Kloostertuin.
De redactie wenst iedereen fijne feestdagen,  een vrolijk eind en een goed begin.
‘We houden van grote en meeslepende plannen’
Dit is te lezen in een artikel in de Stadskrant van 24 november jl. waarin Ton Verhoeven (ondernemer) zijn ambities niet onder stoelen en banken steekt. Samen met Piet van der Poel, voorzitter van Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) en Lars van Eijkelenburg van Grean Deal gaven zij aan Ties van Dooren van Stadskrant Veghel te kennen dat het hoog tijd is dat er met het gebied Duits Lijntje in Meierijstad iets gebeurd. In het verleden zijn er al diverse ideeën op tafel gekomen maar daar bleef het bij. Als het aan Ton Verhoeven c.s. ligt moet er garen op de klos komen. Het ambitieuze plan waarvoor men wil gaan kan bestaat uit het station herbouwen, meer dan honderd tiny houses  bouwen en het langste voedselbos van de wereld realiseren.
Er ligt nog geen compleet uitgewerkt plan, maar het is wel meer dan een hersenspinsel. De hoop is dat de plannen de discussie verder gaan aan zwengelen. “Je kan hier toch niet tegen zijn? Ik ben benieuwd wat de politieke partijen in Meierijstad ervan vinden”, aldus Ton Verhoeven.             
                                           
De reacties op Facebook zijn - naar aanleiding van het interview-  erg positief  over de voorgenomen plannen. Nu nog de politiek!         
 
SIEMei maakt toegangspoort voor de voetgangersbrug.
Het is nog wel éven wachten voordat mensen de brug écht over mogen en zó de prachtige Kloostertuin in kunnen lopen, vertelde  Coen Hendriks van ontwikkelaar Zenzo Maatschappelijk Vastgoed in juni jl. na de plaatsing van de voetgangersbrug. Deze brug is afkomstig uit Den Bosch (Orthen) en vormde jarenlang de voetgangersverbinding tussen Orthen en Orthen-Links.

Nadat de brug werd geplaatst waren er nog werkzaamheden te verrichten t.w. het ververven van de brug en het vervaardigen van een poort. Het schilderwerk werd verricht door enkele vrijwilligers van SIEMei en Labyrint Zorg & Werk.  Met dank aan schildersbedrijf Sjaak van de Louw die gratis verf en schildersbenodigdheden ter beschik-king stelde.

Intussen werd in werkplaats van SIEMei  o.l.v. Wim Munsters een poort gemaakt.  Vol trots plaatste vrijwilligers van SIEMei op vrijdag 19 november jl. de poort. Zodra de werkzaamheden in de kloostertuin het toelaten wordt de voetgangersbrug voor het publiek opengesteld. Men kan dan  gaan genieten van de oude bomen en de lanen, picknicken in het gras en luisteren naar de stilte. En dát midden in Veghel.
Informatie over openstellingstijden van de voetgangersbrug volgt op een later tijdstip.
 
In Memoriam Peter Lunenburg
In 1947 werd Peter Lunenburg geboren als zoon van een schoenmaker. Peter was de oudste en ging al snel na schooltijd en op zaterdag meehelpen in de zaak van zijn vader. Hij volgde alle opleidingen en cursussen voor: 
►schoenhersteller
►pedicure,
►schoenwinkelier en
►podotherapeut
Na het beëindigen van zijn actieve loopbaan (schoenen en voeten zijn z'n lust en z’n leven, citeerde zijn vrouw Corry eens) besloot Peter Lunenburg materialen die hij gebruikte  in zijn schoenmakerij aan SIEMei beschikbaar te stellen.
 
In het museum van SIEMei is een aparte hoek ingericht waar bezoekers kennis kunnen nemen van attributen die nodig zijn om schoenen te maken en te herstellen
Op 16 september jl. overleed Peter Lunenburg. Het bestuur is Peter dankbaar voor zijn geste aan het museum waardoor nu en in de toekomst kennis kan worden genomen wat het vak schoenhersteller inhield, welke (hulp)middelen er  ter beschikking stonden en hoe het voornamelijk handwerk tot ambacht werd verheven.
 
Sponsor in de schijnwerper: Rob Huijbers
Partner: Babet
Leeftijd: 42
Kinderen: Janne (12) en Jort (8)
Beroep: eigenaar Hubo Veghel

 
Rob is geboren en getogen in Veghel. Na de lagere school ging Rob naar de LTS en volgde de opleiding timmeren/machinale houtbewerking. Aansluitend ging hij naar De Leygraaf in Veghel en behaalde daar het diploma KMBO Detailhandel. Na afronding van de opleiding in 2001 is Rob samen met zijn vader Arno een Vof gestart. Vader Arno werkte vanaf 1975 in de zaak in Veghel in loondienst bij  Oswé (eigenaar Wim van Loosbroek) Vanaf 1986 kreeg de zaak een nieuwe naam, Doeland, maar de oude naam Oswé bleef altijd - zelfs tot op heden - verbonden aan de winkel.
Na een samenwerking van 20 jaar met Wim van Loosbroek werd zijn vader in 1995  eigenaar van de doe-het-zelf-markt.

In 2005 werd de winkel flink  verbouwd. Hierbij is niet alleen het pand vernieuwd en in ruimte uitgebreid, maar kreeg het ook een hele nieuwe voorgevel en een showroom met een complete presentatie van het schuifwanden assortiment. In 2011 werd gestart met de Hubo, een formule die garant staat voor  maatwerk en door grootschalige inkoop heeft men regelmatig voordelige aanbiedingen.

Het Hubo-team (3 medewerkers) van Rob onderscheidt zich door een persoonlijke benadering, waarbij de meeste materialen direct uit voorraad leverbaar zijn.
Het hout dat altijd op maat gezaagd kan worden en de klant kan wachten op zijn bestelling  en grote partijen worden thuis gebracht..
De montagedienst van Hubo kan  je helpen bij een ingewikkelde klus. Voor het opmeten  van vloeren, ramen, zonwering, deuren komt men graag aan huis. Op maat gemaakte kasten en artikelen worden op verzoek thuis gebracht en gemonteerd door de bekende medewerkers uit de winkel. Ze gaan pas weg als de klant helemaal tevreden is. Partner Babet verzorgt de administratie van het bedrijf en verricht ondersteunende activiteiten. Vader Arno is in 2019 met pensioen gegaan maar is nog regelmatig in de winkel te vinden om  te helpen als het druk is.
 
Sport
Rob heeft in het verleden aan squashen gedaan en sport nu een avond in de week in de zaal onder leiding van zijn oude gymleraar. Hij volgt op Tv voetbalwedstrijden en is fan van het Formule 1 racen.
 
Hobby
Hij is een enorm filmliefhebber en in zijn jeugd reed hij met zijn vrienden door heel Nederland om diverse bioscopen te bezoeken waar de nieuwste films werden gedraaid. Verder is Rob van jongs af aan gek op auto’s. Met name Audi is zijn favoriete merk. Hij heeft altijd Audi gereden en heeft nu een prachtige A4 op de inrit staan. Zijn droom is een Audi RS 4 Quatro.
 
Vakantie
Samen met Barbet heeft Rob vele verre vliegreizen gemaakt o.a. naar Amerika, Azië, Indonesië, Zuid-Afrika en Mexico. Met de kinderen gaan ze graag naar het zuiden waarbij Italië het favoriete land is.
Het afgelopen jaar zijn ze met de Audi naar Toscane gereden. Meestal wordt er een stacaravan gehuurd en vanaf de camping wordt de omgeving op een actieve manier verkend. Afwisselend trekt men er op uit om steden te bezoeken of in een mooie omgeving te wandelen. Van de Italiaanse keuken maakt men graag gebruik. Als er een automuseum in de buurt is wordt dat door Rob en zijn zoontje Jort bezocht.
 
SIEMei
Rob heeft interesse in techniek, gereedschap en oude machines. Hij snuffelt graag een keer rond bij SIEMei en vindt het prachtig dat zijn zoontje Jort ook geïnteresseerd is in oude machines. Het is mooi dat SIEMei rondleidingen verzorgd voor leerlingen van de lagere school. Toen Jort er met De Uilenbrik op bezoek was geweest en thuis kwam zei hij: “Papa ze hebben in het museum telefoons en daar moet je aan draaien!” Het is belangrijk om dat voor de toekomst te behouden. Het is een trekpleister op de Noordkade.
 
Van de Bestuurstafel
Het bestuur van de Stichting Industrieel Erfgoed Helmond en van Het industrieel  Atrium in Helmond heeft het bestuur van SIEMei benaderd om in gesprek te gaan voor een mogelijke samenwerking. Reden is dat zij de realisatie van een groot industrieel museum voor de regio Brainport c.q. Brabant nastreeft naar voorbeeld van het Industriemuseum in Gent.
 
Het Industrieel Atrium is een kenniscentrum van het industrieel erfgoed van Helmond en omgeving waar de geschiedenis van het industrieel erfgoed, foto’s, documenten, films, voorwerpen etc. en de geschiedenis van industriële bedrijven in woord en beeld gepresenteerd worden met behulp van de moderne media en digitale technieken. Maar ook wordt er gebruik gemaakt van een modern ingerichte expositieruimte waar demonstraties worden gehouden op technische machines, voorwerpen en handwerktuigen uit het verleden. Zelfs heeft Het Industrieel Atrium een eigen media groep die films maakt over de industriële geschiedenis. Die worden dan getoond in een eigen filmzaal ter plekke. Voor groepen worden er rondleidingen verzorgd met persoonlijke toelichtingen en demonstraties op machines uit de 19e eeuw. Voor het onderwijs heeft men een platform met unieke technische educatieve programma´s zodat de scholieren meer techniek minded kunnen worden.
 
Het bestuur van SIEMei heeft positief op het verzoek gereageerd en is inmiddels in gesprek met Het Atrium. Er is op dit moment uitsluitend sprake van een oriëntatiefase met uitwisseling van gegevens om meer (achtergrond) informatie te krijgen. Ook de voor- en nadelen van een samenwerking worden in beeld gebracht en tevens welke vorm van samenwerking biedt het beste perspectief.
Het bestuur van SIEMei hoopt binnen enkele maanden een besluit te nemen over het wel/niet doorgaan van een samenwerking.

 
SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) is gevestigd op de Noordkade in Veghel en heeft een museum waar jaarlijks vele bezoekers een kijkje komen nemen. Naast individuele bezoekers kunnen we met grote regelmaat grotere groepen verwelkomen. Onder andere (personeels)verenigingen, bezoek  door busmaatschappijen en familiebijeenkomsten.

Gidsen verzorgen, naast een bezoek aan het museum, de rondleidingen op de Noordkade en gastdames- en heren zorgen voor ontvangst met een kopje koffie/thee. Na afloop wordt er in veel gevallen nog een drankje geserveerd.

Voor zowel gidsen en gastdames en -heren zouden wij graag beide  teams met vrijwilligers willen uitbreiden. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de voorzitter van SIEMei, de heer Piet van der Poel, bereikbaar via het email adres  pietvanderpoel@hetnet.nl  of telefonisch 065494764.
 
Vrijwilliger in de schijnwerper: John Keunings
Gehuwd met Riky
Leeftijd 73
Beroep: gepensioneerd

 
John is geboren in het Sint Elisabethgasthuis in Gemert en opgegroeid in Beek en Donk. Na de lagere school in Beek en Donk is John naar de middelbare school gegaan in Helmond en Gemert. Na het behalen van het Mulo-diploma was het de bedoeling om naar het CIOS (sportopleiding) te gaan. Hij was echter te jong  en moest 1 jaar wachten.
Zijn vader vond dat hij dat tussenjaar nuttig moest invullen. Als politieagent had zijn vader goede contacten met de burgemeester van Aarle-Rixtel/Stiphout. Zij hadden geregeld dat John na zijn vakantie (augustus 1965) aan het werk kon in de toenmalige gemeente Stiphout. Hij werd ambtenaar militaire zaken en van de 6 collega’s incl. de  gemeentesecretaris  was niemand die hem  kon vertellen hoe een en ander in elkaar stak. Dus maar gaan pionieren.
Het werk beviel goed en de gemeentesecretaris adviseerde hem om de opleiding Gemeenteadministratie 1 te gaan volgen.
Na samenvoeging van Stiphout met de gemeente Helmond heeft  hij daar 10 maanden op de afdeling Algemene Zaken gewerkt.

Per 1 november 1968 moest hij zijn militaire dienstplicht vervullen.Hij  werd opgeroepen bij de Luchtmacht en ‘kwam op’ in Nijmegen (LIMOS) en na de basisopleiding volgde een nieuwe standplaats t.w. Schaarsbergen, Luchtmacht Electronische Technische School ( LETS). Na deze  opleidingen werd hij bij het NAVO onderdeel 2 ATAF in Tongeren (België) gestationeerd. In 1970 zwaaide hij af en startte bij de gemeente Veghel op de afdeling Onderwijs, Cultuur en Personeelszaken.

Na zijn huwelijk is hij (zoals werd verwacht van een gemeenteambtenaar) in 1971 in Veghel gaan wonen. John is werkzaam geweest op het terrein van de sport en met name op het gebied van  nieuwe accommodaties, sportparken, gymzalen en een sporthal annex overdekt zwembad. John groeide verder binnen de organisatie en werd gepromoveerd tot ambtenaar sportzaken. Een hele mooie periode volgde met interessante bouwprojecten, meedenken bij initiatieven van het plaatselijk sportleven, opzetten van organisaties en het begeleiden van privatiseringsprojecten.

Om zich verder te bekwamen in het vak heeft John nog diverse (vakgerichtte) opleidingen gevolgd, zoals Ambtenaar lichamelijke opvoeding, sport- en recreatiezaken, Onderwijskunde aan het Hoogveld Instituut, HBDO welzijn, Ambtenaar sociaal-cultureel werk en diverse managementopleidingen.

Na diverse reorganisaties binnen het gemeentelijke organisaties werd hij coördinator  welzijn met o.a. als werkterreinen maatschappelijke dienstverlening, gezondheidszorg, WMO, jeugd- en sportaangelegenheden.

Na zijn pensionering in 2009 heeft hij  nog diverse vrijwilligerswerkzaamheden verricht waaronder het onderbrengen van alle dierenparken in Schijndel en Veghel in 1 stichting,
 
Sport
In zijn jeugd heeft John gevoetbald bij Sparta 25 in Beek en Donk.
Nu speelt hij nog recreatief tennis met een vriendengroep bij tennisvereniging Frisselstein in Veghel.
In de winter gingen ze graag naar Oostenrijk  om te skiën in het skigebiet Lackenhof am Ötscher.
Hij fietst en wandelt met Riky in de omgeving van Veghel en tijdens de vakanties.

Vakantie
In de jaren ’60 werd er regelmatig met de vriendengroep gekampeerd en gingen ze regelmatig naar Six Fours les Plages, waar een oom van een vriend een bloembollenveredelingsbedrijf had.
Na het huwelijk met Riky nog een keer gekampeerd maar dat werd geen succes.
Sindsdien werden het reizen met de auto of het vliegtuig o.a. naar de Canarische eilanden, Cyprus, Kos, Noorwegen en Italië.
De laatste jaren zijn het hoofdzakelijk korte hotelvakanties, waarbij het fietsen en wandelen langs de rivieren in Duitsland tot de favorieten behoort.
 
Hobby’s
In zijn tijd in Beek en Donk was John leider bij Jong Nederland en lid van de KMJ (Katholieke Middenstands Jeugd). Hij is vele jaren adviseur geweest bij de NKS (Nederlandse Katholieke Sportfederatie). Zijn taak was het adviseren van verenigingen bij fusies en privatisering. Ook gaf hij in het gehele land kadercursussen, zoals: “de penningmeester”, “de secretaris” etc..
 
SIEMei
Door Henk v.d. Hoogen werd hij gevraagd of hij belangstelling had voor een vrijwilligers/bestuursfunctie bij SIEMei. Na een gesprek met de voorzitter van SIEMei (Piet van der Poel) is hij bij SIEMei aan de slag gegaan. Nu – ruim 4 jaar later- maakt hij nog steeds deel uit van het bestuur en houdt zich bezig met tal van zaken o.a. redactie Nieuwsbrief, de organisatie van de jaarlijkse Open Actie Dag, actualiseren van folders van het museum voor bezoekers.

SIEMei is  een dynamische organisatie waar zich telkens nieuwe beleidsvragen voordoen o.a. mogelijke samenwerking en/of fusie met externe partners om de continuïteit in de toekomst te waarborgen.Met betrekking tot SIEMei zou hij graag zien dat het vrijwilligersbestand verjonging zou ondergaan en tijdig de kennis en ervaring  van de ‘oude rotten’ wordt overgedragen. Dit zowel bij  de vrijwilligers die wekelijks in de werkplaats actief zijn, de medewerkers  die  het spoor een warm hart toedragen, de gidsen en de gastvrouwen/heren. Er zit zoveel kwaliteit, dat je er niet aan moet denken dat op termijn alle kennis verloren gaat. Voor het bestuur zal dit in de komende tijd een van de speerpunten moeten zijn.
 
Waarom moeten mensen vrijwilliger worden bij SIEMei?
Veel mensen beschikken na hun pensionering of ook al tijdens hun werkzame leven over veel vrije tijd. Het wereldje wordt soms klein en door vrijwilliger te worden bij o.a. SIEMei gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je krijgt de kans om je talenten tot ontplooien en je eigen inbreng te leveren in een dynamische omgeving op de Noordkade. Niet alleen techneuten maar op diverse terreinen kunnen mensen hun inbreng leveren (o.a. ict, organisatorisch, horeca, marketing) en onderdeel gaan uitmaken van een gezellige club.
Copyright © 2021 SIEMei, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden?
Uw gegevens wijzigen or Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp