Copy
fikritakip bülten'den merhaba.

☕️ Hepimiz gündemle yeterince ilgili olduğumuza göre, bu sayıda farklı başlıklardan konuşalım mı? İlginçtir, bir akademik çalışmaya ve The Economist'te yayınlanan makaleye göre Osmanlı Devleti'nin yıkılmasına giden yolda "kahvenin" çok önemli bir yeri varmış. Önce bunu tartışalım, izleme önerimizi de sunduktan sonra geçen haftanın hatırlatmalarına bir göz gezdirelim.  

Meşhur hikayeyi hepimiz biliyoruz: Osmanlı, 17. yüzyılda Avusturya kuşatmasından çekilirken cephede bir çuval kahve bırakır, böylece Avrupa kahveyle tanışır... Bu hikayenin gerçeklik payından ziyade bir gerçek, Osmanlı'nın Avrupa kahve kültürüne olan etkisi. Daha önce pek karşılaşmadığımız bir tezi masaya yatırsak ve kahvenin Osmanlı'da nasıl bir etki yarattığına baksak ne görürüz?



Ufak bir kesimin kahvenin günah olduğunu düşünmesi dışında Osmanlı'da kahve bugün olduğu gibi pek seviliyordu. O zamanlar kafein etkisi bilinmiyordu tabii ancak içtikten sonra gelen enerji, kahvenin popülerliğini sağlamıştı. 16. yüzyılda kahvehanelerin açılmaya başlaması toplumsal düzeyde de kahveye farklı bir misyon yükledi, sayıları artan kahvehaneler erkekler için sosyalleşme noktası haline geldi. Böylece camiler, pazarlar ya da diğer buluşma noktaları sosyallik sağlama görevini yitirdi.


📺 Tavsiyesi: Global bir kahve krizinin şafağındayız | YouTube
Kahvenin tarihsel işleviyle ilgili kilit noktaya geçmeden önce bu mini belgesele bir göz atmanızı öneririm. Kahve tutkumuzun, endüstriyelleşmenin ve küresel ısınmanın bundan 30 yıl sonra kahvenin hayatımızdan çıkmasına yol açma olasılığı çok yüksek. Sonsuza kadar kahve içemeyeceğimizi hatırlatan, farklı bir açıdan bakmayı salık veren çalışmayı bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Kahvehanelerin popülerleşmesi neyi doğurdu?

Artık sadece halk değil, imparatorluğa karşı yürütülecek isyanları planlayan yeniçeriler de kahvehaneleri tercih ediyordu. Çünkü kahvehaneler herkesin toplandığı, göze çarpmayan bir alandı. Duyulması istenmeyen fikirler, planlar kahvehanelerde hazırlanıyordu. Bir noktada devletin sultası sadece kahvehanelerde işlemez olmuştu, işin ilginç yanı oluşan ekonomik faydadan dolayı kahvehaneler kapatılamıyordu da. Devletin çözümü kahvehanelere casuslar yerleştirmek oldu.

19. yüzyılda imparatorluktan kopuşların başlaması, kahvehanelere dair korkuların boşa olmadığını ortaya çıkardı. Kahvehaneler bağımsızlık hareketlerinde birer karargah olmuş, Osmanlı'nın parçalanma sürecinin tetikleyen mevzilere dönüşmüştü. Kırk yıl hatrı olan kahvenin böyle bir hatrı olduğunu da öğrenmek... 


Şimdi gelin, geçen haftanın dosyalarına ve konularına bir göz gezdirelim.
Bu Hafta Ne Hatırladık?
💊 Türkan Saylan kimdir? 
 Tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan Türkiye’de cüzzam hastalığı üzerine çalışmalarıyla tanınır. Bunun yanında kız çocuklarının eğitiminde fırsat eşitliği yaratırken çağdaş öğrenimi yaygınlaştırma ideali ile birçok projeye hayat verdi.


ÇYDD’nin yürüttüğü proje dahilinde bugüne kadar burs verilen yaklaşık 20 bin öğrenciden 8 bin 666’sı liseden, 755’i üniversiteden mezun oldu. 

Saylan'ın hayatını ve yaşadığı dönemde dahil olduğu tartışmaları izledik.

 
💊 17-25 Aralık 2013'te ne olmuştu? 
Biraz daha geriden alacak olursak Gülen Hareketi, uzun yıllarca hedeflediği, devlet içerisindeki manevra sahasına 2002’de AK Parti’nin iktidarıyla kavuştu. Laik-çağdaş kesimlerce tedirginlikle karşılanan bu iktidar, AB politikaları ve ekonomi programıyla korkuları bir nebze giderdi. 2007 genel seçiminde elde edilen ezici çoğunluk ve parti kapatma propagandası sonrası, geniş halk tabanından destek bulan AK Parti-Gülen birlikteliği o dönem mensuplarınca da gizlenmedi. Bu süreçte Poyrazköy, Balyoz, Ergenekon, Futbolda Şike gibi davaların toplumda oluşturduğu rahatsızlık karşılıksız kaldı. 7 Şubat 2012 MİT Krizi ve dershanelerle ilgili düzenleme ile başlayan gerilim 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonuyla dostluğun düşmanlığa dönüşümünü tescilledi.


Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonlar sonrası “Devletin kurumları içerisine sızanlar şunu bilsinler ki, inlerine kadar gireceğiz, didik didik edeceğiz.” açıklamasını yapmıştı.

17-25 Aralık'ta yaşananları izledik. 


 
💊 Hayata Dönüş Operasyonu nedir? 
 F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına karşı açlık grevi ve ölüm orucu başlatan tutuklulara  yönelik 19 Aralık 2000'de Hayata Dönüş operasyonu başlatıldı. 20 cezaevine yapılan operasyonlarda ikisi asker 32 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, hayatını kaybedenlerin çoğunun kendilerini yaktığını iddia etse de, daha sonra ortaya çıkan bilirkişi ve Adli Tıp raporları operasyonda askerlerin öldürücü gaz ve yüksek kinetik enerjili silah kullandığını, koğuşlardan ateş açılmadığını ortaya koydu. 11 yıl sonra Jandarma Genel Komutanlığı’nın mahkemeye gönderdiği belgeye göre operasyona “Hayata Dönüş” değil, “Tufan” adı verildiği ortaya çıktı. Operasyona ilişkin bireysel olarak devlete karşı kazanılmış tazminat davaları olsa da birçok cezaevindeki operasyona ilişkin yargı süreçleri devam ediyor.


Operasyonun öncesini de mercek altına alarak dava sürecini derledik.

 
 

💭 2021'de hafızanıza neler kazındı? 
fikritakip'in Twitter hesabında, 2021'in yıllar geçse bile unutamayacağımız olaylarını sorduk, bu tweet'i yanıtlayın, sizin hafızanız da arşivimizin bir parçası olsun.

📍 “âh kadar ısrar ve inat olan bir âşkın hikayesi”, âh Cumartesi aşk sergisi bu bültenin etkinlik tavsiyesi. fikritakip'in de dosyalarında yer verdiği, kendisi de Cumartesi İnsanları’ndan olan sanatçı Saliha Şanlı,  goblen işleme tekniği ile Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın portrelerini meydana getirdi. Her portrenin yanında zihinlere kazınan sözlerine yer verilmiş, 25 Aralık'a kadar Karşı Sanat Çalışmaları'nda ziyaret edilebilir. 

Yılın sondan bir önceki bülteninin sonuna geldik, haftaya aynı gün ve saatte, posta kutunuzda buluşalım. 

Görüşmek üzere!
Twitter
Instagram
Website
Facebook
LinkedIn
fikritakip.co | #Hatırlamakİçin

Bülten ayarlarınızı değiştirmek mi istiyorsunuz?
Dilerseniz buraya tıklayarak ayarlarınızı güncelleyebilirsiniz ya da buraya tıklayarak abonelikten ayrılabilirsiniz.