Copy
Nieuwsbrief over schoolbeleid en regelgeving
In elke klas vind je boeken, een uitdagende leeshoek.

VERHAAL

“Taal in elk hoekje van de school”

Directeur Lien leidt een school in Molenbeek. Ze koos bewust voor de drukte, de diversiteit én de deining. “Zo moeten bijna alle leerlingen een achterstand voor Nederlands dichtrijden. Dat doen we met steeds rijkere taalimpulsen.” En hoe blijft ze met haar team kansen zien in andere hindernissen?


SPECIALIST

Leraren met ‘morele stress’? Koester ze!

Het gevoel dat je job als leraar niet meer voldoet aan je verwachtingen. Of als je een beslissing moet slikken waar je niet achter staat. Dat is morele stress. “Duid als directeur je standpunt én luister”, tippen experten Evelyne en Véronique. “Stel al bij de sollicitatie je visie scherp. Want de drijfveer van alle leraren zijn leerlingen. Landen ze in een school die bij ze past, dooft dat vuur niet uit.”


astronaut in de Cosmodrome in Genk

LERARENKAART

Slimme leraren worden ook ...

... sterrenkijkers, kunstspotters, sportfanaten of vogelaars! De Lerarenkaart ziet in haar glazen bol voor 2022 astronomisch veel voordelen die jou, je team en hun lessen buitenaards straf maken.

Heb jij je Lerarenkaart 2022 al op zak? En je team?

OMZENDBRIEVEN

Stelsel van leren en werken
Wijziging aan SO/2008/08. De omzendbrief geeft meer uitleg over de timing van de uitfasering van het stelsel van leren en werken.

Je kan de laatste wijzigingen van omzendbrieven steeds online raadplegen.


CORONA

Quarantaineregels in basisonderwijs aangepast
Kinderen jonger dan 12 en kinderen ouder dan 12 die nog in de basisschool zitten, worden bij een coronabesmetting in het gezin als een hoogriscocontact beschouwd. Ze volgen de algemene quarantaineregels voor niet-gevaccineerden en mogen niet naar school. Als ze minder dan 5 maanden geleden zelf een coronabesmetting doorgemaakt hebben, moeten ze niet in quarantaine. Lees meer in de FAQ op Onderwijs Vlaanderen.

 

Inschrijvingen schooljaar 2022-2023
De inschrijvingen komen eraan. Door corona is de kans reëel dat die niet fysiek kunnen. Verwacht je een capaciteitsprobleem? Organiseer ze dan via een aanmeldingsprocedure. Een dossier daarvoor indienen kan nog tot 31 januari bij de CLR. Dit is onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement. Er wordt nagegaan of het decretaal opnieuw mogelijk moet worden gemaakt om de fysieke inschrijving op te schorten waar nodig en inschrijven op afstand toe te laten d.m.v. een akkoordverklaring.


BELEIDSNIEUWS

Nieuwe studierichting ‘Moderne Talen’ vanaf 1 september 2023
Vanaf schooljaar 2023-2024 kunnen leerlingen in de 3de graad secundair doorstroomfinaliteit - aso de nieuwe richting ‘Moderne Talen’ volgen. Die focust op talen, met o.a. een 4e vreemde taal en taaltechnologie. Ze bereidt beter voor op een talenopleiding in het hoger onderwijs. De Vlaamse Regering erkende de nieuwe studierichting waarvoor nu specifieke eindtermen worden ontwikkeld. Ze zal ook in de matrix secundair onderwijs worden opgenomen.


MOET JE WETEN

Dubbele inschrijvingen op teldag 01/02/2022
Leerlingen die in meerdere scholen tegelijk ingeschreven zijn, zijn op de teldag maar in 1 school subsidieerbaar of financierbaar. Bekijk via je schooladministratiepakket en de terugkoppelingsrapporten (op Mijn Onderwijs) of er in jouw school overlappende inschrijvingen zijn. Pas eventueel je inschrijvingsgegevens aan.
Let op: dubbele inschrijvingen in een type 5‑school (ziekenhuisschool, preventorium) en een ‘thuisschool’ kunnen parallel blijven bestaan: een leerling kan (indien voldaan aan de overige voorwaarden) in beide scholen meetellen als regelmatige leerling.

 

Aanvullende financiering of subsidiëring gecombineerd onderwijs
Wil je als CVO of CBE een aanvraag indienen voor aanvullende financiering of subsidiëring voor de organisatie van gecombineerd onderwijs? Om hierop recht te hebben, moet het aandeel afstandsonderwijs minstens 200 lestijden zijn én vormt dit minimaal 50% van het totale aantal lestijden van de volledige opleiding. Stuur je projectaanvraag uiterlijk 31 maart in via mail


STUDIEDAGEN EN NAVORMINGEN

Kleuters met nood aan extra taalsteun: taaltraject — 3, 10 en 15/2
Dit driedaagse traject biedt op klas- en op schoolniveau concrete handvatten om via een doordacht taalbeleid de kinderen die het écht nodig hebben te ondersteunen. Meer info en inschrijven.

 

Je klas/school (her)inrichten: gratis webinar — 14 februari
Met de participatietool ‘Pic2Learn’-tool denken personeel en leerlingen na over een klas- of schoolinrichting en maken samen het ontwerp. Schrijf je in, krijg zicht op de werking van de tool en hoe die al toegepast werd op leeromgevingen. Kind & Samenleving ontwikkelde de tool met de steun van de Vlaamse overheid.

 

Schoolvoorbeelden: driedaagse — 9-11 maart
Ontmoet collega’s en wissel praktijkvoorbeelden uit. Experten delen tijdens de workshops hun kennis over o.a. zelfsturing, digitalisering, inclusiviteit. Je maakt kennis met organisaties die zich inzetten voor kinderen en onderwijs. Meer info en inschrijven.

— WIN —

Waar willen we naartoe?

Vanaf het schooljaar 2023-2024 nemen Vlaamse scholen ‘Vlaamse toetsen’ af. In ‘Vlaamse toetsen’ (Politeia) verzamelen Luc De Man en Kris Denys stemmen in het debat rond de vraag ‘Waar willen en kunnen we naartoe met Vlaamse toetsen? Op dinsdag 1 februari kan je trouwens gratis deelnemen aan een online vragenuurtje georganiseerd door Onderwijs Vlaanderen.

Klasse geeft 8 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen