Copy

NIEUWSBRIEF
DECEMBER 2021

Jan van Eyck Academie

Aanmeldingen werkperiodes 2022–2023

Meer dan 960 kunstenaars, ontwerpers, architecten, curatoren, en schrijvers meldden zich aan voor het residency-programma van de Jan van Eyck Academie.

Dank aan alle kandidaten voor de zorgvuldig samengestelde portfolio's en projectvoorstellen. Het resultaat van de selecties zal in april 2022 worden gecommuniceerd.

Beeld: studio view Fazal Rizvi, 2021

Call for Artists: Imagining Low-Carbon Futures

Kunstenaars uit Nederland hebben nog t/m 9 januari om zich aan te melden voor een 6-maanden durend samenwerkingsproject op het snijvlak van kunst en wetenschap, geïnitieerd door de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht in partnerschap met de Jan van Eyck Academie.

ingebed in een PhD-traject dat nieuwe rollen verkent voor klimaatmodellering om mogelijke koolstofarme toekomstscenario's te visualiseren, werkt de geselecteerde kunstenaar nauw samen met onderzoekers van de Urban Futures Studio en wordt toegewerkt naar een artistieke interventie. De werkperiode loopt van maart – augustus 2022.

Meer informatie is hier te vinden.



 

LBK Stipendium 2022:
Gladys Zeevaarders & Sophie Johns

Kunstenaarsduo Gladys Zeevaarders & Sophie Johns zijn de volgende ontvangers van het Limburg Beeldende Kunst Stipendium. Zij zullen in 2022 zes maanden aan de Jan van Eyck Academie verblijven, waarna ze hun werk in het Bonnefantenmuseum zullen tentoonstellen.

Het LBK Stipendium is bedoeld om het werk van jonge Limburgse kunstenaars te stimuleren en zichtbaar te maken middels een werkperiode aan de Jan van Eyck, een financiële bijdrage van de Provincie Limburg voor het maken van nieuw werk, en een presentatie in het Bonnefanten. 

Voor Gladys Zeevaarders & Sophie Johns vormt het samenwerkingsverband een lichtelijk rebelse houding. Door het loslaten van het ego geven ze hun praktijk de ruimte om door de stromen van de omgeving meegevoerd te worden.

Foto: Rob Pohlen



 

Future Materials Encounters

Vorige week vond de eerste Future Materials Encounter plaats op de academie: Rosie Broadhead ­– een van de ontwerper-onderzoekers die een bijdrage leverde aan de Future Materials Bank – en Dr. ir. Chris Callewaert verbonden aan het Center for Microbial Ecology and Technology van de Universiteit van Gent, spraken met Jan van Eyck deelnemers over hun onderzoek naar huid, lichaamsgeur en het microbioom, over textielontwerp en hun vruchtbare samenwerking op het snijvlak van design en wetenschap.
 
Future Materials Encounters is een nieuwe reeks opgestart door het deelinstituut voor Natuuronderzoek van de academie. Elke twee maanden wordt een materiaal uit de Future Materials Bank uitgelicht en vertellen de makers, in gesprek met professionals uit andere disciplines en Jan van Eyck deelnemers, over de eigenschappen van het materiaal, hoe het te gebruiken en welke bredere betekenissen het materiaal en hun onderzoek hebben in een wereld in transitie.

Beeld: blik op Rosie Broadhead's Skin II project tijdens Future Materials Encounter 1


Vaarwel 2021

2022 staat op de stoep en we kijken allemaal terug op een bewogen jaar, en helaas ook vooruit naar een onzekere periode nu we in Nederland weer in een lockdown zijn. De Jan van Eyck wil alle deelnemers, adviseurs, medewerkers, gasten en publiek bedanken voor een ondanks alle restricties, vol en voldoening gevend 2021.

Veel van wat is georganiseerd in de academie is online terug te vinden, wees welkom om te grasduinen in ons online Video Archief.

Iedereen fijne feestdagen gewenst en een goed en gezond 2022. Hopelijk tot snel in het nieuwe jaar, online of live in de Jan van Eyck Academie. 







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Van Eyck · Academieplein 1 · Maastricht, 6211 KM · Netherlands