Copy
View this email in your browser
Beste lezer,
In deze laatste nieuwsbrief van 2021 kijken we graag even terug op het afgelopen jaar. Doordat de Stichting van Romanisten aan Nederlandse Universiteiten en het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland hun krachten hebben gebundeld onder de naam Platform Frans ontstond een netwerk van inmiddels bijna duizend mensen met een professionele interesse in de Franse taal en de Franstalige wereld. Via onze website, sociale media en deze nieuwsbrief dragen we uit dat dit een springlevend en zeer relevant vakgebied is, en brengen we verschillende sectoren (onderwijs, onderzoek, tolken/vertalers, media en bedrijfsleven) met elkaar in verbinding. Ondanks de pandemie hebben we een aantal activiteiten kunnen organiseren: een symposium over de Franse taal en cultuur anno 2021, een themamiddag over Frans strafrecht en een congres over de laïcité. Op dit moment zijn we plannen aan het maken voor 2022. In de volgende nieuwsbrief leest u er meer over. Graag nodigen we u ook uit om informatie over relevante publicaties of evenementen met ons te delen via info@platformfrans.nl. Voor nu: Bonnes Fêtes!
Bestuur Platform Frans
CHOIX GONCOURT

Christine Angot wint de eerste Choix Goncourt des Pays-Bas

Op initiatief van het Institut Français des Pays-Bas is dit najaar de eerste Nederlandse editie van de Choix Goncourt gehouden. Bijna honderd studenten participeerden in leesgroepen die hun favoriet kozen uit de shortlist van de bekende literaire prijs. Op 15 december vond het nationale juryberaad plaats onder leiding van Margot Dijkgraaf. Le Voyage dans l'Est van Christine Angot kwam daarbij als winnaar uit de bus. Bijzonder om te vermelden is dat ook enkele leerlingen van het Utrechts Stedelijk Gymnasium deelnamen aan het project. Docente Sonia van den Broek schreef voor onze website een blog over hun ervaringen, en laat daarin ook de leerlingen aan het woord. Een van hen schrijft: “Het vak Frans en de Franse taal kwam voor mij tot leven in de literatuur van de Prix Goncourt." Ook de studenten waren erg enthousiast over het project, dat hopelijk een jaarlijks terugkerende traditie wordt.

TOLKEN / VERTALERS

Toekenning Dr. Elly Jaffé Prijs en Stipendium 2021

De Dr. Elly Jaffé Prijs 2021 voor de beste literaire vertaling uit het Frans naar het Nederlands is toegekend aan Marthe Elzinga. Tijdens een kleine bijeenkomst in het Van Deysselhuis in Amsterdam overhandigden juryvoorzitter Bregje Hofstede en voorzitter van de Stichting Auteursprijzen Maria Vlaar de winnares een symbolische cheque ter waarde van € 40.000. De Dr. Elly Jaffé Prijs is daarmee de grootste literaire vertaalprijs van Nederland. Naast de uitreiking van de Dr. Elly Jaffé Prijs wordt het werk van een veelbelovende, relatief recent gedebuteerde vertaler bekroond met het Dr. Elly Jaffé Stipendium van € 7000,-. Sanne van der Meij krijgt het stipendium toegekend voor Mijn bekroning (Mon couronnement) van Véronique Bizot. Lees meer.

ELV-module Kennismaking met literair vertalen

In de Kennisbank van het Expertisecentrum Literair Vertalen is nieuwe module ‘Kennismaking met literair vertalen’ gepubliceerd. In vier korte video’s laten zeventien literair vertalers en vertaaldocenten je kennismaken met het vertaalvak. De video’s zijn omkaderd met opdrachten en leestips. De module is vrij te gebruiken door docenten en studenten wereldwijd. Meer informatie vind je op literairvertalen.org.

Teaservideo voor de ELV-module 
ONDERZOEK

Promotie Judith Jansma

Op 9 december jl. promoveerde Judith Jansma aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek getiteld From Submission to Soumission: Populist Perspectives on Culture. De begrippen populisme en cultuur worden vaak als tegenpolen beschouwd. Judith Jansma nuanceert deze zienswijze, door aan te tonen dat de relatie tussen populisme en cultuur juist veelzijdig is. Het proefschrift is beschikbaar via deze link.

Promotie Céline Zaepffel

Op 16 december promoveerde Céline Zaepffel aan de Universiteit Leiden op het gebruik van fabels in het Franse onderwijs. Fabels worden al eeuwenlang aan Franse leerlingen onderwezen, maar er is nog weinig corpusonderzoek gedaan on dit terrein. Céline Zaepffel selecteerde ruim 250 bronnen uit de periode 1500-2020 en analyseerde de relatie tussen de tekst, de afbeeldingen en het educatieve doel van de uitgave. In haar onderzoek betrok ze onder meer prentenboeken, bordspellen, bladmuziek, posters, lesmateriaal en zelfs software. Lees meer over dit onderzoek.


Winnaars Prix Descartes-Huygens 2021

De historicus Charles-Édouard Levillain, onderzoeker van de 17e-eeuwse stadhouder-koning Willem III en de Nederlandse Gouden Eeuw, en de biofysicus Maike Hansen die het gedrag van HIV bestudeert, winnen de Descartes-Huygensprijs 2021. Deze prijs, die in 1995 door de Franse en de Nederlandse regering is ingesteld, wordt elk jaar toegekend aan één Franse en één Nederlandse wetenschapper van internationale faam, als erkenning voor hun werk en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Op de website van het Institut Français Pays-Bas vind je meer informatie.

PUBLICATIES

Feestbundel Figurations animalières voor Paul J. Smith

Tijdens het congres D’Ésope à La Fontaine et au-delà, op 2 en 3 december jl. in Leiden, hebben Annelies Schulte Nordholt en Alisa van de Haar een feestbundel overhandigd aan Paul J. Smith, die twee jaar geleden afscheid nam als hoogleraar Franse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Het boek is getiteld Figurations animalières à travers les textes et l’image en Europe, du Moyen-Âge à nos jours. Essais en hommage à Paul J. Smith. De bundel die ter ere van zijn emeritaat aan hem is overhandigd bouwt voort op Paul Smiths expertise op het gebied van de Animal Studies. Lees meer.

Bulletin Marcel Proustvereniging nr. 10  

Onder redactie van Wouter van Diepen en Manet van Montfrans verscheen het tiende Marcel Proust Bulletin. Onder de auteurs van de bijdragen in dit nummer bevinden zich een theoloog, een historicus en een filosoof. Elk stellen zij vanuit hun eigen achtergrond vragen aan de tekst van de Recherche. Een ander aspect van Prousts oeuvre dat in dit Bulletin aan de orde komt is zijn reflectie op andere kunstvormen, en de manier waarop hij schilderkunst en muziek in zijn werk integreert. De bespreking van recent uitgegeven essays van Roland Barthes over Proust benadrukt de thematische verwantschap tussen beide schrijvers. Nathalie Mauriac schrijft over de recente uitgave van Les soixante-quinze feuillets et autres documents inédits (2021). Het Marcel Proust Bulletin is als download beschikbaar.

Themanummer Franstalige literatuur in de Nederlanden

Queeste, een wetenschappelijk tijdschrift over middeleeuwse letterkunde in de Nederlanden, heeft een themanummer gepubliceerd met als titel Francophone Literature in the Low Countries (1200-1600). Het nummer is geredigeerd door Alisa van de Haar en Dirk Schoenaers. De verschillende bijdragen bestuderen de wisselwerkingen tussen de Franse en Nederlandse letterkunde, de receptie van Franstalige literatuur in de Nederlanden, en Franstalige werken die zijn geproduceerd in de middeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden. Lees meer.

ONDERWIJS

Docenten Frans, vier je vak!

Jarrish Ramcharan is docent Frans aan het Stedelijk Gymnasium in Utrecht en Teacher in Residence aan de Radboud Universiteit. In die beide rollen houdt hij zich heel actief bezig met het enthousiasmeren van jongeren voor de Franse taal en cultuur. In deze blog vertelt hij hoe de Dag van de Franse taal daaraan kan bijdragen.

Congres Frans

Het Congres Frans is verplaatst naar 21 en 22 april 2022. Opnieuw zullen veel collega’s bijeenkomen in Noordwijk om de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van onderwijs Frans te volgen. Kijk voor het programma en inschrijving op www.congresfrans.nl.


Dossiers pédagogiques de l’Institut Français

L’Institut Français Pays-Bas propose sur son site web des dossiers pédagogiques thématiques. Ces dossiers sont destinés aux enseignants de français pour les aider à concevoir des séances de cours, des séquences pédagogiques ou des projets interdisciplinaires. En ce moment sont disponibles les dossiers suivants:

  • Dossier pédagogique #1 consacré à l’éducation à la citoyenneté, avec les contributions de Claire Ravez, Dominique Schnapper, FEi et la BnF.
  • Dossier pédagogique #2 consacré à l’éducation à la biodiversité, avec les contributions de Gilles Boeuf, Vinciane Despret, Yuri Matteman.

Pour accéder aux dossiers pédagogiques, cliquez ici.

Café & Croissant themasessies 2022

Ben je leerkracht in het primair onderwijs en wil je een keer Franse les geven? Of geef je Frans in het VO en wil je basisschoolleerlingen alvast kennis laten maken met de Franse taal? Doe mee met de korte themasessies van De Franse Juf en Platform Vroeg Frans. Iedere 6 weken behandelen zij een ander thema. De sessies duren maximaal anderhalf uur, afwisselend online en fysiek. Deelname is gratis. Meer info.



.
DIVERSEN

Online tentoonstelling Charles Baudelaire in Nederland

Vanaf 18 november is de tentoonstelling ‘De bloemen van het kwaad: Baudelaire in Nederland’ te zien via de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). De tentoonstelling presenteert het werk van Frankrijks bekendste dichter en laat zijn grote invloed in de Nederlandse literatuur zien aan de hand van zijn boeken, in het Frans en in vertaling, de illustratoren en enkele documenten. Ook is er aandacht voor Baudelaires reputatie, verschillende recente vertalingen en het literaire gekibbel tussen vertalers en recensenten. Bekijk de tentoonstelling.

Bekijk hier een interview met de samenstellers van de expositie

Over Platform Frans
Platform Frans vervult een netwerkfunctie voor mensen die zich professioneel met de Franse taal of de Franstalige wereld bezighouden. Belangstellenden kunnen zich kosteloos aanmelden als lid.  

Website
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
Copyright © 2021 Platform Frans, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp