Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 1/2022 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Growing Up in Digital Europe

Aika ja paikka: 17.1., klo 15.00–17.30, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen

Kansainvälisessä COORDINATE-tutkimushankkeessa (entinen EuroCohort) kartoitetaan lasten ja nuorten hyvinvointia Euroopassa.  Growing Up in Digital Europe- webinaarissa professori Gary Pollock ja muut hankkeen vetäjät kertovat lisää COORDINATE-hankkeen taustasta sekä tavoitteista. 


SOS-webinaari: Mitä kuuluu Suomen lapsille?

Aika ja paikka: 25.1., klo 15.00–15.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen

Vuoden ensimmäisessä SOS-webinaarissa SOS-Lapsikylän Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen pohtii, miksi lapset tulevat juttelemaan Apuu-chattiin ja minkälaista apua lapset kaipaavat. Webinaarissa avataan myös haasteita, joita Apuu-chatissa on kohdattu lasten avunpyyntöjen viemisessä eteenpäin.


Vamos Akatemia

Aika ja paikka: 10.2., klo 13.00–15.30, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen

Kuusi kertaa vuodessa kokoontuva Vamos Akatemia on avoin tutkija- ja kehittäjäverkosto, joka käsittelee NEET-nuorten tilannetta ja käytännön ratkaisukeinoja, kuinka rakennetaan polkuja hyvinvointiin, työhön ja koulutukseen. Tervetuloa mukaan keskustelemaan NEET-nuorten elämäntilanteesta ja palvelujärjestelmän kehittämisestä.

Ehdota alaseminaaria Valtakunnallisille lastensuojelupäiville®

Seuraavat Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® järjestetään 4.–5.10.2022 Lahden Sibeliustalolla yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa. Päivien teema nivoutuu turvallisuuden, kohtaamisen, palveluiden muutosten ja tulevaisuuden toivon ympärille.

Haemme nyt mielenkiintoisia esitysehdotuksia tai kokonaisia alaseminaariehdotuksia tämän teeman ympärille. Lähetä ehdotuksesi meille 27.2. mennessä! Olemme kaikkiin ehdotuksen lähettäneisiin yhteydessä maalis-huhtikuun aikana.

Lue lisää

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuja

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut huomautuksen Kymsotelle, joka on menetellyt lainvastaisesti laiminlyödessään lastenvalvojien palveluiden asianmukaisen järjestämisen. AOA esitti myös hyvitystä kantelijalle sen vuoksi, että lapsi oli jäänyt ilman vahvistettua elatusapua ja oikeutta elatustukeen. Huomautus liittyi AOA:n ratkaisuihin 62/2021 ja 6380/2020.

AOA on ratkaissut myös kantelut perhehoitajalle annetusta tuesta, perhekodin menettelystä, ohjaajien menettelystä lastensuojelulaitoksessa sekä liikkumisvapauden rajoittamisesta ja sijaishuollon valvonnasta. Lisäksi AOA on ratkaissut kantelun hedelmöityshoidon epäämisestä, jossa TAYS on perustellut päätöstään sillä, että tapauksessa ei toteutuisi hedelmöityshoitolaissa tarkoitettu lapsen etu.


KHO:n ja KKO:n päätöksiä

Korkein hallinto-oikeus on antanut vuosikirjaratkaisun ulkomaalaisasiassa, jossa Somaliasta kotoisin oleva alaikäinen on hakenut Suomesta turvapaikkaa vedoten pakkoavioliiton uhkaan. Kun otettiin huomioon muun muassa maatieto, turvapaikkapuhuttelussa esitetty tarkempi kertomus sekä erityisesti lapsen etua koskevat velvoitteet, KHO kumosi hallinto-oikeuden ja Migrin päätökset ja palautti asian Migrille uudelleen käsiteltäväksi. 

KHO on myös antanut vuosikirjaratkaisun ulkomaalaisasiassa, jossa kansainvälistä suojelua ja oleskelulupaa hakeneen perheen 12 vuotta täyttäneelle lapselle ei ollut järjestetty turvapaikkakuulustelua hakemuksen käsittelyn yhteydessä. 

Korkein oikeus on antanut ennakkopäätöksen lapsen palauttamisesta. Äiti oli jättänyt luvattomasti palauttamatta vanhempiensa yhteishuollossa olevat noin 11 ja 13,5 vuoden ikäiset lapset heidän asuinpaikkanaan olleeseen Espanjaan. Korkeimman oikeuden suorittamassa kuulemisessa lapset vastustivat palauttamistaan. Korkein oikeus katsoi, että lasten vastustusta on pidettävä lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain mukaisena perusteena kieltäytyä lasten palauttamisesta ja hylkäsi lasten palauttamista koskevan hakemuksen.


Pyöreän pöydän keskustelu nepsy-piirteisten lasten ja nuorten oikeudesta palveluihin

Lapsiasiavaltuutetun järjestämässä pyöreän pöydän keskustelussa kävi ilmi, että neuropsykiatriset piirteet jäävät liian usein tunnistamatta ja lapset saattavat pudota palvelujen turvaverkon läpi. Niin lapsille ja nuorille itselleen kuin heidän perheilleen tarjottava tuki on Suomessa vaillinaista, ja vanhemmat joutuvat usein kantamaan kokonaisvastuuta lapsen palveluista. Perheiden kokemusten mukaan erityisesti ilman diagnoosia tukea on vaikea saada. 

Lapsiasiavaltuutettu järjestää pyöreän pöydän keskusteluja lapsen oikeuksiin liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Pyöreän pöydän keskusteluun kutsutaan laaja-alaisesti esimerkiksi asiantuntijoita, viranomaisia, järjestöjen edustajia ja tutkijoita. Keskustelujen muistiot sekä alustusten diat löytyvät myös verkosta.


Lastensuojelun suunnitelmallista valvontaa toteutettu valvontaohjelman mukaisesti

Valvirassa on kohdennettu lastensuojelun suunnitelmallista valvontaa vuoden 2021 aikana sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumiseen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman mukaisesti. Valvontaviranomaiset ohjasivat toimijoita kiinnittämään erityistä huomiota osaamisen vahvistamiseen päätösten valmistelussa ja perusteluissa, jotta sijaishuoltoon sijoitettujen lasten oikeudet turvataan.

Tervetuloa mukaan Lapsistrategia todeksi -webinaariin!
Kansallisen lapsistrategian seurantaryhmä järjestää 24.1. klo 9.30–12.00 Lapsistrategia todeksi -webinaarin. Webinaarissa tarkastellaan tähän saakka tehtyä lapsistrategiatyötä, mutta suunnataan samalla katse tulevaisuuteen ja pohditaan, miten lapsistrategian tavoite, lapsen oikeuksia kunnioittava, lapsi- ja perhemyönteinen Suomi, tehdään todeksi. 
Lue lisää ja 
ilmoittaudu mukaan

JULKAISUT

Koronapandemia korosti sijoitettujen lasten haavoittuvaa asemaa entisestään

Koronapandemia ja toteutetut rajoitustoimenpiteet ovat vaikuttaneet haitallisesti sijoitettujen lasten elämäntilanteisiin. THL:n vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn mukaan sijoitetuista lapsista joka kolmas kertoi olevansa ahdistunut. Rajoitusten vuoksi lastensuojelulaitoksissa ja perhekodeissa asuvat lapset eivät voineet tavata biologisia vanhempiaan ja muita läheisiään yhtä usein kuin ennen. Yksinäisyyden kokemukset lisääntyivät ja erityisesti yläkouluikäiset kokivat itsensä yksinäisiksi.


Raskaudenaikaisesta päihteiden käytöstä tai sen yleisyydestä Suomessa ei ole tarkkaa tietoa

Asiakasmäärä päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja vauvaperheille suunnatussa laitoskuntoutuksessa on laskenut, selviää THL:n tuoreesta kyselystä. Sen sijaan HAL-poliklinikoilla (Huume Alkoholi Lääke) asiakasmäärä on pysynyt tasaisena. Kyselyssä kartoitettiin päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja vauvaperheille suunnattujen palvelujen tilannetta ja muutoksia viiden vuoden seurantajaksolla.


Käsikirja järjestöille EU-vaikuttamiseen

SOSTE on koonnut järjestöille oppaan, johon on koottu perustiedot EU:n toimielimistä, päätöksentekojärjestelmästä sekä vinkkejä vaikuttamistyön ja EU-asioiden seuraamisen aloittamiseen. Oppaassa on myös lyhyt EU-aiheinen sanasto ja seliteosa lyhenteille.


Nuorten moninaiset elämäntilanteet asettavat haasteita hakuvelvoitteelle

Hakuvelvoite koulutukseen näyttää kannustavan osaa nuorista pohtimaan useampia koulutusvaihtoehtoja. Velvoitteen haitat puolestaan kasaantuvat niille, joiden elämänpolku ei etene suoraviivaisesti. Kelan, THL:n ja Nuorisotutkimusverkoston julkaiseman tutkimuksen mukaan hakuvelvoitetta olisi kehitettävä kokonaisvaltaisesti osana sosiaaliturvan uudistusta ja koulutuspoliittisia uudistuksia.

Oppivelvollisuuslakiin tehdään tarkennuksia oppivelvollisuuden toimeenpanossa havaittujen muutostarpeiden vuoksi. OKM lähetti ennen joulua hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierrokselle 4.2. saakka.


Kuntainfo lastensuojelun sosiaalityön henkilöstömitoituksesta

STM on antanut kuntainfon 1.1. voimaan tulleesta lastensuojelulain muutoksesta, jolla säädetään henkilöstömitoituksesta lastensuojelun sosiaalityössä. Kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden tulee seurata muun muassa omavalvonnan keinoin säännöllisesti sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärää ja sovittaa asiakasmäärä sellaiseksi, että sosiaalityöntekijän on mahdollista huolehtia lapsen edun turvaamisesta, oikeuksien toteutumisesta ja laadukkaasta lastensuojelusta.

On helpompi rakentaa heti hyvää kuin korjata pieleen mennyttä jälkikäteen!
Uudet hyvinvointialueet tulee rakentaa alusta alkaen lapsen oikeuksia vahvistaviksi. Lapset, nuoret ja perheet on otettava mukaan jo suunnitteluvaiheessa, jotta palvelurakenteesta saadaan käyttäjien näkökulmasta toimiva. Aluevaaleissa valittavat päättäjät ovat merkittävässä roolissa lapsen edun, lapsen oikeuksien ja perheiden hyvinvoinnin toteutumisessa omalla alueellaan. 

Kuinka sitten löytää lapsen oikeuksia puolustava ehdokas aluevaaleissa? Tätä pohtii Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Ira Custódio blogissaan. Lue myös keskusliiton aluevaalien tavoiteohjelmasta, miten hyvinvointialueesta rakennetaan lapsille hyvä! Anna ääni lapselle -sivustolta löydät myös vapaasti käytettäviä somemateriaaleja, joiden avulla voit tuoda lasten asiaa esille aluevaalien alla ja hyvinvointialueiden rakennusvaiheessa. 
Lastensuojelun Keskusliiton
tavoitteet aluevaaleissa 2022

AJANKOHTAISTA

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli tavoittaa jo yli puolet lapsista

Vuonna 2022 UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa on mukana yhteensä 49 kuntaa eri puolilta Suomea. Lapsiystävällinen kunta -malli on työväline, joka auttaa kuntia varmistamaan lapsen oikeuksien toteutumisen mahdollisimman hyvin kunnan jokaisen lapsen arjessa. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa.


Lasten ja nuorten harrastusten pitäminen auki erittäin tärkeää mielen hyvinvoinnin kannalta

Erityisesti nuorten mielenterveys on heikentynyt pandemian aikana, ja sitä tulee kannatella ja tukea kaikilla mahdollisilla keinoilla. Korona-ajan toistuvat sulkuvaiheet harrastustoiminnassa ovat kuormittavia ja voivat johtaa siihen, että osa lapsista ja nuorista ei palaa harrastuksen pariin tauon jälkeen. Harrastukset tukevat lapsen ja nuoren itsetunnon sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehitystä ja tarjoavat vastapainoa ja palautumista koulutyöstä, kiteyttää MIELI ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitussuositusten taustaksi ei tietääksemme ole tehty lapsivaikutusten arviointia. Päätöksiä, jotka saattavat vaikuttaa huomattavasti lasten, nuorten ja perheiden arkeen, tehdään siis valitettavan kiireisellä aikataululla ilman vahvoja perusteita. Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes muistuttaa, että meidän on löydettävä keinot, joilla koronasta syntyvän sukupolvikokemuksen kielteiset vaikutukset voidaan minimoida.


Miten ammattilainen voi tunnistaa lapsen kokeman väkivallan ja puuttua siihen?

Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa suojelemaan lapsia kaikelta väkivallalta, myös henkiseltä, jonka jäljet ovat usein alkuun näkymättömiä. Koska ilmiö piiloutuu, on tunnistaminen yhdessä löytämistä. Esimerkiksi neuvolan, koulu- ja opiskeluhuollon, perhekeskusverkoston eri toimijoiden ja järjestöjen ammattilaisilla on iso rooli auttaa ja tukea vanhempia kasvattajina. Henkisen väkivallan seuraukset ovat yhtä vakavia kuin fyysisenkin. Lapsen elimistö joutuu vähitellen stressitilaan, joka vaikeuttaa hänen kasvuaan ja kehitystään. Lue lisää aiheesta THL:n Väkivallaton lapsuus -blogisarjan kirjoituksesta.

Henkinen väkivalta on yllättävän yleistä. Lastensuojelun Keskusliiton viime vuonna tekemän selvityksen perusteella myös suomalaisten tietoisuus kuritusväkivallan lainvastaisuudesta on viime vuosina hieman heikentynyt ja asenteet vaikuttavat koventuneen.

Etsimme Lastensuojelun Keskusliittoon
Tutkija-kehittäjää vastaamaan keskusliiton strategiaan liittyvästä Kokemustiedosta kokonaisvaltaiseen tietoon -hankkeesta. 

Asiantuntijaa vastaamaan keskusliiton strategiaan liittyvästä lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämisestä.

Viestinnän suunnittelijaa vastaamaan erityisesti sosiaalisen median suunnittelusta, toteutuksesta ja seurantaan liittyvistä tehtävistä.

Hakuaika tehtäviin päättyy 16.1.

Olemme perheystävällinen työpaikka ja panostamme osaamisen kehittämiseen, hyvään johtamiseen, työterveyteen ja -ergonomiaan sekä yhteishenkeen. 
Lastensuojelun Keskusliitto
työpaikkana

AVOIMET TYÖPAIKAT

Allianssi etsii vaikuttamisen asiantuntijaa

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi hakee erityisesti sosiaali- ja tervepolitiikan kysymyksiin perehtynyttä asiantuntijaa. Asiantuntijan tehtävänä on vaikuttaa aktiivisesti poliittiseen päätöksentekoon sekä itse että muita nuorisoalan toimijoita sparraamalla ja opastamalla. Hae tehtävää sähköpostitse viimeistään 16.1.


SOS-Lapsikylä rekrytoi

SOS-Lapsikylässä on auki useampia tehtäviä eri puolilla Suomea. Espoo/Vantaan vastuualueelle sekä Tampereelle haetaan perhekuntoutuksen ohjaajia. Espoossa on auki myös erityislastenkodin ohjaajan paikka ja Espoo/Vantaalla perhehoidon ohjaajan paikka. Ouluun haetaan perhehoidon ja tukiperhetyön palveluvastaavaa. Helsingissä on haettavana varainhankinnan asiantuntijan paikka ja SOS-Lapsikylään etsitään myös vapaaehtoistoiminnan koordinaattoria. Katso tarkemmat tehtäväkuvaukset sekä hakuajat ilmoituksista. 


Virtuaaliheimo-hankkeessa avoimia paikkoja

ADHD-liiton hallinnoimassa Virtuaaliheimo-hankkeessa luodaan virtuaaliyhteisö Discord-alustalle 16–29-vuotiaiden adhd-oireisten nuorten kohtaamisen areenaksi sekä opiskelun, työelämän ja arjenhallinnan tueksi. Avoinna olevissa projektivastaavan ja projektityöntekijän tehtävissä vaaditaan muun muassa kykyä koordinoida ja kehittää hanketta. Hakuaika molempiin tehtäviin päättyy 23.1. 


Sateenkaariperheet hakee viestinnän monipuolista ammattilaista

Sateenkaariperheet etsii moniosaajaa vastaamaan yhdistyksen koko viestinnän strategisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Tehtävässä painottuu vaikuttamisviestintä ja hakijan osaamisen mukaan työtehtävät sisältävät myös muita vaikuttamistyön asiantuntijatehtäviä. Lue lisää ja hae sähköpostitse viimeistään 23.1.


MLL etsii viestinnän asiantuntijaa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto hakee järjestötyökokemuksen omaavaa viestinnän asiantuntijaa, jolla on ymmärrystä lasten ja nuorten hyvinvoinnin teemoista sekä kampanjoiden toteuttamisesta. Asiantuntijan tehtäviin kuuluu muun muassa somestrategian jalkauttaminen, liiton valtakunnallisen viestinnän kehittäminen sekä mediaviestinnän toteuttaminen. Jätä hakemus viimeistään 23.1.


Ensi- ja turvakotien liitossa kaksi projektipäällikön paikkaa

Ensi- ja turvakotien liitto hakee projektipäällikköä Vauva- ja väkivaltatyötä tulevaisuuden sote-keskuksiin -hankkeeseen Helsinkiin. Hakemukset tulee lähettää sähköpostitse 31.1. mennessä.

Liittoon haetaan myös projektipäällikköä, jonka tehtävänä on nuorten tietoisuuden vahvistaminen väkivallasta lähisuhteissa, nuorten kutsuminen mukaan vaikuttamaan ja rakentamaan turvallista yhteiskuntaa kertomalla asiasta toisille nuorille. Hae tehtävää sähköpostitse 8.2. mennessä.