Copy
Hagainitiativets nyhetsbrev februari 2022

Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här

Nyhetsbrev februari

Klimatmålen behövs för att säkra Sveriges konkurrenskraft
Nu är det upptrappning inför valet, det märks. Det ska sänkas skatter och bidrag till särskilda grupper skall ges. Till er politiker som är mitt i detta – glöm inte att klimatmålen behövs och är viktiga för att Sverige ska stärka sin konkurrenskraft. 

Att ligga långt framme med stål utan kol, batterifabriker, etanolfabriker, HVO negativa utsläpp, klimatsmart kött, cirkulära affärsmodeller, gröna obligationer, fler våtmarker, grön energi och utvecklat pantsystem med mera – det ger Sveriges företag fler affärer. I en nyligen publicerad rapport har Hagainitiativet med flera visat att de stora företagen i Sverige och i övriga Norden ser klimatomställningen som en möjlighet. Att ta vara på den möjligheten stärker vår internationella konkurrenskraft och ökar därmed skatteintäkterna, vilket ger svenska staten mer pengar att spendera på såväl välfärdsreformer som klimatomställning. 

Det är företagen som bidrar till den svenska välfärden, och för att företagen ska få de absolut bästa förutsättningarna att lyckas är spelreglerna avgörande. Vi vill se långsiktiga och förutsägbara spelregler, såsom det klimatpolitiska ramverket med klimatmålet som sju partier stod bakom. Sådana breda parlamentariska överenskommelser behövs på fler områden, såsom energi, bioekonomi, negativa utsläpp, cirkulärt och tillståndsprövningar. Samtidigt får inte den gröna omställningen öka klyftorna – det gäller att ha två bollar i luften samtidigt i valdebatten. 

Glad februari och önskar dig trevlig läsning, 

Nina Ekelund
Generalsekreterare 
Hagainitiativet

Hej Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Vilka tre klimatfrågor är viktigast för dig att prioritera i närtid?
- Att driva på omställningen av industrin för att få ner utsläppen. Vi bygger till exempel ut Industriklivet som ger stöd till utveckling och kommersialisering av viktiga nya tekniker. Vi gör också en historisk satsning på bio-CCS vilket kan göra Sverige världsledande inom koldioxidlagring.
- Att öka återvinningen och få ordning och reda på avfallet. Vi behöver både hushålla bättre med våra resurser och sätta stopp för att kriminella tjänar pengar på illegal avfallshantering.
- Att få ner utsläppen från transporter, inte minst genom att driva på elektrifieringen. Vi behöver fortsätta bygga ut laddinfrastrukturen och få fler billiga elbilar på marknaden. Elbilar ska vara ett alternativ för vanligt folk i hela landet.

Vad önskar du se från näringslivet som ytterligare kan bidra till klimatomställningen?
- Fler besked om nya investeringar i klimatsmarta tekniker! Men jag ser också fram emot en konstruktiv dialog om hur politik och näringsliv kan samarbeta på ett bra sätt för att driva på omställningen. Vi behöver alla bidra för att vi ska klara klimatomställningen.

Läs hela intervjun här
Ny rapport: Nordiska vd:ars syn på höjda klimatambitioner i de nordiska länderna

Den 11 januari släppte vi en ny rapport med intervjuer med 40 vd:ar, som representerar ledande företag i Norden, om höjda klimatambitioner. Rapporten visar att nordiska företagsledare är oroade över klimatförändringarna och dess konsekvenser och uttrycker behovet av att öka tempot och klimatåtgärderna. Nordiska företag kan spela en nyckelroll genom att leverera klimatlösningar över hela världen och hjälpa sina kunder och länder att anpassa sig till 1,5°C-målet.

De mest nödvändiga styrmedel för en snabbare klimatomställning som återspeglas av företagen är:

  • Koldioxidprissättning genom skatter eller system för handel med utsläppsrätter
  • Högre klimatkrav vid offentlig upphandling
  • Bindande och transparent metod för företags klimatrapportering
  • Fasa ut subventioner till fossila bränslen eller förbjuda fossila bränslen

Rapporten har tagits fram av företagsnätverken Hagainitiativet, Climate Leadership Coalition och Skift - Næringslivets klimaledere och finansierats av The Nordic Council of Ministers and The Nordic Council.
Rapporten lanserades på ett webinarium tillsammans med vd:ar och de nordiska ministrarna. 

Läs rapporten här
Se webinarium här 

Rapport: Ambitionsindex - stora bolags klimatmål i värdekedjan 

Hagainitiativet har undersökt vilka av börsens stora bolag (105 bolag) som har klimatmål i värdekedjan, det vill säga scope 3-mål. Då ungefär 70 procent av bolagen har sina väsentliga utsläpp i scope 3 är det viktigt att sätta mål för att hålla oss under 1,5 grader. 
Undersökningen genomfördes i december 2021. Resultatet är indelat i tre kategorier: Grönt ljus för bolag som har relevanta tidssatta klimatmål i scope 3 med basår och slutår. Gult ljus för bolag som har scope 3-mål men som inte är tidssatta och rött ljus för bolag som inte har klimatmål i scope 3. Resultat visar att av de totalt 105 undersökta bolagen har:

  • 1 av 3 får grönt ljus d v s har klimatmål i scope 3 som är tidsatta
  • 1 av 5 får gult ljus d v s har klimatmål i scope 3 som ej är tidssatta
  • 50 procent får rött ljus d v s har inga klimatmål i scope 3
Läs rapporten här

Aktuell Hållbarhet: Prioritera klimat i upphandlingen!

Stora delar av näringslivet håller på att ställa om – då behöver kommuner och regioner i sina upphandlingar gå i takt med företag så att gröna investeringar premieras.

All offentlig upphandling ska vara klimatneutral. Det offentliga ska gå före för att stimulera grön innovation och verklig omställning. Det är Hagainitiativets åsikt. Att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i sitt remissvar till En skyldighet att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling menar att klimatkrav i offentlig upphandling strider mot det kommunala självstyret och ska kunna bortprioriteras är oroväckande och riskerar att försena klimatomställningen. Detta skriver Nina Ekelund i Aktuell Hållbarhet.

Läs debattartikeln här

Dagens Industri: Omställningen är här - dags för politiken att leverera

Hagainitiativets företags vd:ar gör en tillbakablick från 2030 i en debattartikel i Dagens Industri. I vd:arnas tillbakablick lyfter de vikten av aktivt klimatledarskap i omställningen:

  • 2030 betalar koldioxidutsläppen sina faktiska kostnader.
  • 2030 genomförs utsläppsminskningar i hela värdekedjan och företagen redovisar sitt arbete för att nå sina nettonollmål.
  • 2030 är klimatpolitiken en naturlig del av handelspolitiken.
  • 2030 är företagsvärlden en kontinent av samarbeten mot nettonoll.
  • 2030 har konsumtionsutsläppen halverats med cirkulära flöden.
  • 2030 har vi sett innovationer och skalbarhet i ett årtionde.
  • 2030 hanteras klimatanpassning strategiskt här och globalt.

Läs debattartikeln här

100 goda exempel på cirkulär ekonomi

För att klara klimatet måste vi blir mer cirkulära. Hagainitiativet driver därför en kampanj där vi samlar in exempel på cirkulär ekonomi i näringslivet och vi vill dela med oss av allt det goda som händer. Har du eller ditt företag något bra exempel som borde spridas? Maila en kort text och bild till info@hagainitiativet.se.

Se dom senaste exemplen här

Avtal mellan Lantmännen och Yara säkrar lansering av fossilfri mineralgödsel
Lantmännen och Yara har gemensamt mål att realisera världens första fossilfria livsmedelsvärdekedja. Nu blir de först med att teckna ett kommersiellt avtal för lansering av fossilfri mineralgödsel. Den kommer framställas med förnybar energi och minskar därmed klimatpåverkan från spannmålsodling med 20 procent.
Läs mer här
Unikt gårdssamarbete med HKScan och Yara
Under odlingssäsongen 2021 har ett unikt samarbete mellan några utvalda grisgårdar från HKScans hållbarhetssatsning Gårdsinitiativet och Yara genomförts för att utveckla och optimera gårdarnas kvävegödselanvändning. Detta för att uppnå en ökad resurseffektivisering med mål om en högre spannmålsskörd, optimerad proteinhalt, minskat klimatavtryck samt minimerat växtnäringsläckage. Deltagande gårdar i samarbetsprojektet har bland annat erbjudits personlig rådgivning i fält och utvecklat deras precisionsodling med hjälp av Yaras N-Tester, N-Sensor, noll- och maxrutor samt stallgödselanalyser. 
Läs mer här
Coca-Cola i Sverige lanserar påfyllningsbart koncept 
Konceptet från Coca-Cola erbjuder konsumenter att fylla på dryckesbehållare och välja bland fler än 60 smaker, varav flertalet inte finns att köpa förpackade. Under 2020 lanserade Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) en koncernövergripande klimatstrategi med ambitionen att nå nettonoll utsläpp av växthusgaser till 2040. För att nå koncernens mål om nettonoll spelar förpackningarna en avgörande roll då de står för en majoritet av CCEP:s utsläpp. Med konceptet vill Coca-Cola i Sverige stärka konsumtionsbeteendet att fylla på dryckesbehållare om och om igen för att på så sätt minska förpackningarnas avtryck och potentiella nedskräpning.
Läs mer här
Axfood i upprop för klimatsmartare transporter
I december skrev Axfood under ett upprop för ändrade regler för leveranser med mindre el- och gaslastbilar. Dagens regler försvårar omställningen till klimatsmartare varutransporter.
Läs mer här
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.

2022 - året då vi kan räkna med byggföretagen
"Att sätta upp ett mål har varit det enklaste. Att hitta och testa lösningarna som kommer hjälpa oss att nå målen är mer utmanande, eftersom det inte enbart handlar om våra egna beslut utan även om hur den tekniska utvecklingen och forskningen går."
Maria Sandell, hållbarhetschef JM

Läs hela bloggen här

Vad Sverige gör spelar roll - det visar Thailand!
”Vad spelar det för roll vad Sverige gör när…” Jag hade varit rik nu om jag fått en tia för varje gång någon sagt detta och sen pratat om kinesisk kolkraft, indisk befolkningsökning eller något liknande. Nästan alltid med Asien i fokus, kanske för att Afrika är för fattigt och Amerika för likt oss? 
Så jag flyttade till Asien för att kunna besvara frågan. Thailand närmare bestämt. En tigerekonomi, första landet i Sydostasien att platsa i OECD, viktig marknad för många stora svenska företag och välkänt för turistande svenskar.
Mattias Goldmann, klimatdebattör

Läs hela bloggen här
Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår Axfood, Coca-Cola Europacific Partners Sverige, Folksam, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, Preem, Stena Recycling, Stockholm Exergi samt Sveaskog.
Hagainitiativet
Stockholm
info@hagainitiativet.se, www.hagainitiativet.se


Avregistrera    Uppdatera dina uppgifter