Copy
View this email in your browser

AANPAK

Innovatie en strategie voor culturele organisaties

Mag ik je een geweldig 2022 wensen?

Het is het Europese jaar van de groenere steden én van de jeugd. Volgens de Verenigde Naties wordt het zowel het jaar van de ambachtelijke visserij als het Internationale Jaar van het Glas.

Het is het jaar van Two's Day (22/2/22 valt op een 'tuesday') en het Chinese jaar van de Tijger. Volgens Pantone moet officiële jaarkleur Very Peri (ofte 17-3938) dan weer 365 dagen lang ons leven kleuren.

En natuurlijk vraagt iedereen zich af of dit het jaar wordt waarin het grootste corona-leed definitief geleden is. Of zitten we in december nog te kreunen onder de psi- of omega-variant?

Hoe het ook zij, laat ons van 2022 een bijzonder straf jaar maken!


In deze nieuwsbrief aandacht, niet voor goede voornemens, maar voor betere werk-attitudes. En hét vraagstuk van najaar 2022: volboeken of afwachten?

Met deze vijf attitudes haal je het meeste uit 2022

Vergeet goede voornemens.
(Ook in 2022 gaan we heus geen marathon lopen of Japans leren)

In plaats van mezelf een paar overambitieuze doelen op te leggen voor 2022, wil ik dit jaar liever proberen te sleutelen aan de manier waaróp ik werk.

Hier zijn vijf attitudes die ik mezelf in het nieuwe jaar verder wil aanleren

Ik hoor graag wat de jouwe zijn!

Niet voor elke kwaal ligt er meteen een medicijn klaar

Volboeken of afwachten?

Één ding is zeker: een herhaling van 2020 én 2021 heeft weinig zin. Toen was onze strategie telkens om te hopen dat we tegen dan gewoon weer voorstellingen konden draaien.

Dat werkte niet.

Ik schreef vorige maand dat we het najaar anders moesten gaan plannen.

Daarop kwam best wat reactie uit het veld. Over de haalbaarheid van zo'n radicale verandering. Over hoe moeilijk het is om vandaag die afweging te maken voor het najaar dat nog zo ver weg is. 

Het is niet omdat de analyse klopt, dat de oplossing duidelijk is.
Niet voor elk kwaal, ligt zomaar een medicijn klaar.

Ondertussen raakt wetenschapsjournalist Maarten Keulemans hetzelfde onderwerp aan in een interview in De Morgen van 1 januari 2022.

"Het lijkt er op dat we in de winter iets voorzichtiger moeten gaan doen met elkaar. Dat het in de winter standaard wordt dat je vaker thuiswerkt, dat je een zomerfeest geeft in plaats van een kerstfeestje, en kinderen een langere kerstvakantie krijgen en een kortere zomervakantie.

‘Ik vind het ook wel leuk om daarover na te denken, het geeft perspectief. In de winter thuis netflixen, in de zomer naar de festivals. Misschien wordt dat onze uitweg.’"

Netflix en de festivals zullen het graag horen. Maar wat met de concertzalen en schouwburgen die het vooral moeten hebben van de traditionele najaarsdrukte?

Wat kunnen zij doen?

💡 En ook....

Basisinkomen voor kunstenaars

Ierland wil ondertussen postcorona de eventsector grondig verbeteren.

Ten eerste komt er een beleid dat nightlife en concertzalen verder zal ondersteunen. Daarnaast onderzoekt Ierland ook hoe een experimenteel basisinkomen voor kunstenaars in de praktijk werkt.

Niet door een doffe studie, maar gewoon door lekker hands-on drie jaar lang zo'n basisinkomen te voorzien voor een groep kunstenaars.

Ten slotte

Elke twee weken verstuur ik deze nieuwsbrief. Heb je artikels of links die je hier graag in zou laten opnemen? Heb je vragen of opmerkingen? Heb je een project waar je een sparring partner bij kan gebruiken? E-mail me gerust

Je kan me ook vinden op Twitter en LinkedIn
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2022 kenveerman.com, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om je uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp