Copy
Deze e-mail ziet er beter uit je browser - klik
IN DEZE SWV UPDATE - januari 2022
klik op het onderstreepte deel voor de titel om direct naar dat onderdeel te springen

Uitnodiging!
>> Neem deel aan de inspiratieweek 'Goed onderwijs doen we samen!' - donderdag 17 tot en met woensdag 23 maart


Uit de centrale organisatie
1. Stuur je TLV-aanvraag uiterlijk 6 mei 2022 naar ons toe.
2. Actuele situatie werkzaamheden SWV - contact in tijden van corona.
3. Het nieuwe dyslexieprotocol van het NKD is van kracht.

Uit de stad
1. Impuls West gaat voor nóg beter passend onderwijs in Amsterdam West.
2. De FG over de AVG: waar kun je als school rekening mee houden op het gebied van privacy?
3. Hulp bij schooladvies groep 8? Hier kun je terecht: een overzicht.



Heb je dit bericht niet zelf ontvangen, maar van een collega? Schrijf je dan in voor deze nieuwsbrief. Dat kan helemaal onderaan deze SWV UPDATE. Veel leesplezier.
Een week boordevol kennisdeling en ontmoetingen - donderdag 17 tot en met woensdag 23 maart 2022 - geef je nu op!


UITNODIGING
Neem deel aan de 


inspiratieweek

'Goed onderwijs doen we samen!'
 

De scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Amsterdam en de samenwerkingsverbanden voor PO en VO hebben de handen ineengeslagen en een week boordevol kennisdeling en ontmoetingen vanuit het speciaal onderwijs samengesteld. Kortom, de inspiratieweek van donderdag 17 tot en met woensdag 23 maart mag je niet missen. Dus bekijk snel het programma en meld je aan!
Dit doen we tijdens de inspiratieweek
Binnen Amsterdam is er expertise over het speciaal onderwijs binnen handbereik. Maar, welke expertise is er dan precies en waar kan je die halen? Waar kan je terecht met vragen over leerlingen die iets anders of iets extra's nodig hebben? Als we samen zorgdragen voor inclusief en thuisnabij onderwijs, dan hebben we elkaar nodig. Goed onderwijs doen we dus samen! Daarvoor is het wél nodig dat we elkaar 'kennen'. En dat is precies wat we gaan doen tijdens deze inspiratieweek.
+ Divers en rijk offline en online programma
Het programma van donderdag 17 maart tot en met dinsdag 22 maart wordt geheel verzorgd door onze scholen voor speciaal onderwijs in Amsterdam en de beide samenwerkingsverbanden. Zo kan je tijdens schoolbezoeken kennis maken met de verschillende scholen voor speciaal onderwijs. En tijdens online sessies expertise opdoen over ondersteuningsvraagstukken. Binnen Let’s Get Digital – het digitale platform waar het online gedeelte van deze week plaatsvindt – is er volop gelegenheid om te netwerken en om elkaar te ontmoeten.

+ Mooie gezamenlijke afsluiting van de week 
We sluiten de week op woensdag 23 maart af met een gezamenlijk online programma binnen Let’s Get Digital. Naast interessante lezingen, gegeven door Ivo Mijland, Mark Mieras en Luk de Wulf, voeren de bestuurders van het Amsterdamse onderwijs een panelgesprek waarin ze met elkaar uitspreken wat er in het Amsterdamse onderwijsveld (verder) met elkaar moet worden opgepakt.
 Praktische informatie

Wanneer?    Donderdag 17 maart tot en met woensdag 23 maart 2022
Voor wie?     Iedereen die betrokken is bij het onderwijs
Kosten?        Er zijn geen kosten verbonden aan dit event

We houden de coronamaatregelen nauwlettend in de gaten. Uiterlijk 1 maart beslissen we of we de schoolbezoeken verplaatsen naar online sessies. Je ontvangt hierover bericht wanneer je je voor een schoolbezoek hebt ingeschreven.  
We hopen er samen met jou een mooie week van te maken. Want niet alleen goed onderwijs, maar ook een goed event maken we samen!
BEKIJK HIER HET AANBOD PER DAG >>
MELD JE AAN! >>
'Als we samen zorgdragen voor inclusief en thuisnabij onderwijs, dan hebben we elkaar nodig.'
De sprekers van woensdag 23 maart


'Leren = durven'

'Het is niet dat we kinderen recht moeten maken, het is dat we kinderen recht moeten doen'

'De talentenfluisteraar'
 
Hoe talenten en resultaten hand in hand gaan.
BEKIJK HIER HET AANBOD PER DAG >>
MELD JE AAN! >>
Voor reguliere basisscholen: TLV voor zomervakantie? Vraag op tijd aan.

Verstuur uiterlijk 6 mei 2022 je aanvraag voor een


toelaatbaarheids-verklaring
 
De periode voor de zomervakantie is voor scholen een extra drukke tijd in het jaar. Wij merken dat het de periode is dat we de meeste aanvragen voor een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) ontvangen.

Uiteraard vinden we het belangrijk voor de leerling, zijn ouders en de school dat de overstap naar een nieuwe school zo goed mogelijk verloopt. We willen daaraan bijdragen door zo veel mogelijk van de TLV-aanvragen voor de zomervakantie af te ronden. Daarom zijn we er op tijd bij om dit gezamenlijk voor elkaar te krijgen.
We verzoeken je om de aanvraag voor een TLV met alle benodigde informatie en uiterlijk vrijdag 6 mei 2022 naar ons te versturen. Dan hebben we de mogelijkheid om vóór de zomervakantie tot een besluit te komen.  Je kan ons helpen door ervoor te zorgen dat de informatie in de aanvraag recent en concreet geformuleerd is. 
We doorlopen graag met jou en ouder(s) samen een zorgvuldig traject. Daarbij helpt het volgende:  

+ Zorg ervoor dat de aanvraag goed onderbouwd is. Om een goed advies te kunnen geven over de beste onderwijssetting voor de leerling, is het belangrijk dat we een duidelijk beeld krijgen van zijn onderwijsbehoefte. Zorg daarom dat de informatie in de aanvraag recent en concreet geformuleerd is.
+ Stuur de aanvraag zo vroeg als mogelijk toe. Als we een aanvraag tijdig ontvangen, hebben we – als dat nodig is – voldoende tijd om betrokkenen te spreken, aanvullende informatie te verzamelen en tot een passend onderwijsadvies voor de leerling te komen. Ook helpt het de scholen voor speciaal (basis)onderwijs om te anticiperen op het aantal inschrijvingen dat zij het komende schooljaar kunnen verwachten.  
Meld je na 6 mei 2022 aan? Een TLV aanvragen mag uiteraard op ieder moment van het jaar. We kunnen dan echter niet meer garanderen dat we de tijd en ruimte hebben om in die drukke periode nog vóór de zomervakantie tot een besluit te komen.
LEES HIER WELKE INFO NODIG IS VOOR EEN TLV-AANVRAAG >>
'Je kan ons helpen door ervoor te zorgen dat de informatie in de aanvraag recent en concreet geformuleerd is'
 
Eerdere afspraken blijven gehandhaafd

Actuele situatie werkzaamheden SWV 

contact in tijden van corona
 

In de vorige SWV UPDATE deelden we hoe we als SWV onze werkzaamheden tot de kerstvakantie voortzetten binnen de geldende coronamaatregelen. De situatie is helaas nog niet (voldoende) verbeterd, dus we handhaven die eerdere afspraken. Voor ons betekent dit dat we persoonlijk contact tot een minimum beperken. We spreken daarom voorlopig niet meer af op de scholen en/of bij ons op kantoor.

+ We voeren voorlopig geen ‘fysieke’ gesprekken
We hebben in de afgelopen periode positieve ervaringen gehad met het voeren van digitale adviesgesprekken, ook met de soms moeilijkere gesprekken. Ons werk kan ook op deze manier goed doorgaan. Bij een aantal aanvragen is een persoonlijk, ‘fysiek’ gesprek met ouders (soms ook samen met school) noodzakelijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ouders een andere visie hebben op het onderwijstype dat wij adviseren of omdat een aanvraag zonder toestemming van ouders is. We bekijken steeds aan de hand van de actuele situatie of, hoe en wanneer we die gesprekken kunnen voeren. 


+ We verrichten geen observaties meer op de scholen of voorschoolse instellingen
Onze onderwijsadviseurs voeren voorlopig geen observaties uit. We sluiten hiermee aan bij de landelijke richtlijnen om het aantal externen binnen een school tot een minimum te beperken.


De medewerkers van het Autisme Steunpunt en Expertgroep bezoeken de scholen in goed overleg
De medewerkers van het Autisme Steunpunt en de Expertgroep medische-/revalidatiehulpvragen worden (ook) ingezet voor directe begeleiding van de kinderen. Zij bezoeken vanwege de aard van hun werkzaamheden, voor zover dit mogelijk is, de scholen. Uiteraard altijd na afstemming. Zij leven bij een bezoek alle maatregelen zorgvuldig na.
We kijken steeds aan de hand van de actuele situatie of we de afspraken kunnen bijstellen.
+ Wij zijn telefonisch bereikbaar - Ons secretariaat is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur. Onze medewerkers zijn bereikbaar per e-mail en via hun directe telefoonnummer. De contactgegevens vind je op onze website.
Nieuw dyslexieprotocol sinds 1 januari

Het nieuwe

dyslexieprotocol 
van het NKD is van kracht
 

Vanaf 1 januari 2022 is het nieuwe dyslexieprotocol 3.0 van kracht. Er zijn een paar belangrijkste veranderingen. Die zetten we hieronder op een rijtje.

+ Alleen kinderen met een ernstige achterstand op lezen kunnen worden aangemeld voor vergoede dyslexiezorg. Volgens het dyslexieprotocol 2.0 kunnen ook leerlingen worden aangemeld met een ernstige achterstand op spelling zonder dat zij een ernstige achterstand op lezen hebben. Vanaf 1 januari 2022 kan dat niet meer.  
+ Er wordt gesproken van Ernstige Dyslexie (ED) in plaats van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED). Dit betekent dat de aanwezigheid van een andere ontwikkelingsstoornis alleen geen reden is om niet voor vergoede dyslexiezorg in aanmerking te komen. De Poortwachter moet nog wel bij aanwezigheid van een andere ontwikkelingsstoornis beoordelen of dit geen verklaring biedt voor de achterblijvende leesresultaten.
+ Voor hoogbegaafde kinderen mag niet beredeneerd afgeweken worden. Ook hun scores moeten voldoen aan de reguliere norm.
Wat betekent het nieuwe dyslexieprotocol voor welke documenten je aan moet leveren bij een aanvraag voor vergoede dyslexiezorg?
Bij het compleet maken van een dossier voor aanmelding bij de Poortwachter is het goed om altijd onze checklist te gebruiken. Wij hebben de checklist aangepast aan de nieuwe criteria.
BEKIJK HIER DE ACTUELE CHECKLIST >>
Waar moet je op letten bij de overgangsperiode naar het nieuwe protocol?
Wil je weten waar je in de overgangsperiode op moet letten? Bijvoorbeeld omdat je voor een leerling al twee hoofdmeetmomenten hebt die vallen onder het ‘oude’ protocol, passende ondersteuning hebt ingezet en wilde aanmelden na het hoofdmeetmoment in januari/ februari 2022? Kijk dan naar de tabel op bladzijde 4 van de brief van het NKD over ‘protocol dyslexie diagnostiek & behandeling 3.0’.  
LEES HIER DE BRIEF VAN HET NKD OVER HET NIEUWE PROTOCOL >>
'Bij het compleet maken van een dossier is het goed om altijd onze checklist te gebruiken. Die hebben we aangepast aan de nieuwe criteria.'
Impuls West gaat voor nóg beter passend onderwijs
   
'Het 

       passend onderwijs moet een stap vooruit 

maken en dat kan ook'


Vrijwel alle schoolbesturen met scholen in Amsterdam West - binnen en buiten de Ring - de gemeente Amsterdam en het samenwerkingsverband zien de noodzaak voor een serieuze verbetering van passend onderwijs voor de kinderen in West.
In het voorjaar van 2020 steken ze de koppen bij elkaar: fase 1 van het project Impuls Passend Onderwijs West gaat dan van start. Hoe kan het passend onderwijs nóg beter? Hoe kunnen de betrokken partijen elkaar beter vinden? Hoe kan een kind sneller hulp krijgen? Vijf betrokkenen bij het project vertellen. Wat maakt dit zo bijzonder? Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
LEES VERDER >>
'We zijn op zoek naar meer eenvoud en naar meer samenwerking om de hulp sneller en beter bij het kind te krijgen.'
De FG over de AVG
   

'Zorg niet alleen voor goed beleid, maar maak het onderwerp 

       privacy 

ook bespreekbaar'

Privacy is ook in het onderwijs een belangrijk onderwerp. Iedereen kent de term AVG en heeft ermee te maken. Demi Grandiek (business consultant bij BMGRIP) werkt als functionaris gegevensbescherming bij diverse onderwijsinstellingen. Welke thema's komt zij hier tegen? Welke ontwikkelingen staan er te gebeuren op het gebied van privacy in het onderwijs? En welke tips heeft zij? Demi: 'Zorg niet alleen voor goed beleid, maar maak het onderwerp ook voortdurend bespreekbaar.' 
LEES VERDER >>
'Sta je er wel eens bij stil dat als je thuiswerkt met het raam open, jouw buurman of buurvrouw je gesprek misschien wel woord voor woord kan volgen?'
 
Hulp bij schooladvies groep 8?
   

Waar kun je informatie vinden? Een

     overzicht.

 

Momenteel is in groep 8 het schooladvies voor het voortgezet onderwijs weer volop aan de orde. Heb je als school een vraag hierover? Wij zetten op een rijtje waar je terecht kunt.
+ Heb je een algemene vraag over het schooladvies? 
Veel informatie vind je op de website van ELK. Je vindt hier bijvoorbeeld ook een terugkoppeling van de bijeenkomst 'Hoe geef je een schooladvies?' van afgelopen 19 januari.


+ Wil je een specifieke casus rond schooladvies voorleggen?
Dan kun je contact leggen met Hiske Swart via overstappovo@swvamsterdamdiemen.nl.


+ Heb je een vraag over geschikte VO-scholen voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften? Check of er wellicht advies of ondersteuning nodig is van een van onze expertgroepen: het Steunpunt Autisme of de Expertgroep voor kinderen met een lichamelijke en/of medische hulpvraag.
Hebben ouders een vraag? 
Algemene informatie over het schooladvies en de overstap naar het voortgezet onderwijs vinden zij op onze website of op de website van OCO.
Heb je nieuws voor in de volgende nieuwsbrief?

Ontstaat er op jouw school of binnen je bestuur een mooi nieuw initiatief? Is er een ontwikkeling waar je trots op bent? Wij horen dat graag! 
IK HEB EEN NIEUWTJE VOOR IN DE VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
We sturen je met regelmaat de SWV UPDATE. Af en toe is dit een speciale themaversie.

Begin oktober ontvang je de eerste special, als start van het schooljaar.
Daarin blikken we terug naar het afgelopen schooljaar en kijken we vooruit naar de plannen voor het nieuwe jaar.

Schrijf je in voor de SWV UPDATE om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen 
rondom het passend onderwijs in Amsterdam en Diemen. 
SCHRIJF MIJ IN VOOR DE SWV UPDATE EN DE THEMANIEUWSBRIEVEN
Datum:  25 januari 2022
Redactie en vormgeving: Danielle Drenthen
Dit zijn onze contactgegevens
Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Amsterdam Diemen
Bijlmerdreef 1289-II
1103 TV Amsterdam
e-mail: secretariaat@swvamsterdamdiemen.nl
tel. 020-7237100

Wil je wijzigen of en hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kan je
voorkeuren updaten of je uitschrijven van de mailinglijst

Copyright © 2022 SWV PO Amsterdam Diemen, Alle rechten voorbehouden